Met Sunjets naar Griekenland
Griekse weken Sunweb

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Dijsselbloem was doelwit van Griekse bombrief (nos.nl)

(geplaatst op: 2017-03-22 08:30:45)

Eurogroepvoorzitter en demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem was een van de doelwitten van acht bombrieven die gisteren in de buurt van Athene zijn onderschept en onschadelijk gemaakt.  De bombrieven zouden zijn gericht aan verschillende politici en andere bekende figuren bij onder meer de EU en de Europese Centrale Bank. Ook EU-commissaris Moscovici voor Financiën wordt genoemd. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Dijsselbloem was doelwit van Griekse bombrief (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Korte Docu: 4.1 Miles (parakalo)

(geplaatst op: 2017-03-14 07:43:43)

De documentaire 4.1 Miles van de Griekse Daphne Matziaraki werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Korte Documentaire, maar viel niet in de prijzen. Voor haar documentaire voer Matziaraki één dag (op 28 oktober 2015)  mee met de heroïsche kustwachtkapitein Kyriakos. Ieder uur moet hij met tien collega’s uitrukken om een paar honderd mensen te redden die de oversteek van 4,1 zeemijl wagen tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Lesbos. In september 2016 won 4.1 Miles een Student Academy Award, een prijs die jaarlijks door de organisatie van de Oscars wordt uitgereikt aan de beste studentenfilms. (parakalo)


[ lees volledig artikel - Korte Docu: 4.1 Miles (parakalo)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekse armoede: overleven met minder dan 370 euro (nos.nl)

(geplaatst op: 2017-03-04 06:55:15)

Een personeelslid in het solidariteitscentrum van de gemeente Athene roept nummertjes om, terwijl in de hal tientallen mensen zitten te wachten. Ze krijgen hun maandelijkse voedselpakket, of wachten op kleding, schoenen of medicijnen. "Toen we officieel met de voedselbank begonnen, in januari 2013, hadden 2500 gezinnen zich geregistreerd", zegt gemeenteraadslid Eleni Katsouli, die het centrum leidt. "Nu in 2017 zijn dat tenminste 11.000 families, bij elkaar ongeveer 27.000 mensen."
Ze staan allemaal geregistreerd als mensen die leven onder de armoedegrens van ongeveer 370 euro per maand die de voedselbank hanteert. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Griekse armoede: overleven met minder dan 370 euro (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Dijsselbloem vindt dat Griekenland 'aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt'

(geplaatst op: 2017-02-13 13:25:52)
Griekenland en zijn geldschieters hebben ''aanzienlijke voortgang geboekt” om het land financieel en economisch weer op het spoor te krijgen. Dat verklaarde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van door hem belegd spoedoverleg vrijdag in Brussel met de Griekse minister Euklides Tsakalotos (Financiën).Volgens bronnen in Brussel hebben de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk een pakket maatregelen voorgesteld dat moet leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent (exclusief de terugbetalingen en rente) in 2018 en daarna. Om dat te bereiken zou Athene nog voor medio 2018, als het huidige steunprogramma van 86 miljard euro afloopt, 1,8 miljard euro extra moeten bezuinigingen. Ook daarna moet er voor 1,8 miljard euro extra in de pensioenen en belastingen worden ingegrepen. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Dijsselbloem vindt dat Griekenland 'aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt' ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Enorme evacuatie in Griekenland om WOII-bom (rtlnieuws.nl)

(geplaatst op: 2017-02-13 13:25:52)

Uitgestorven straten in een groot deel van Thessaloniki. Vele tienduizenden inwoners van de Griekse stad moesten vandaag hun huizen verlaten vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 72.000 mensen (Thessaloniki heeft ruim 360.000 inwoners) waren gemaand tijdelijk een veilig heenkomen te zoeken in lokale sporthallen, café's en andere opvangplaatsen. (rtlnieuws.nl)


[ lees volledig artikel - Enorme evacuatie in Griekenland om WOII-bom (rtlnieuws.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene (parakalo.wordpress.com)

(geplaatst op: 2017-02-13 13:25:52)

De Verenigde Staten hebben een deel van een marmeren sarcofaag uit 200 na Christus teruggegeven aan Griekenland. Het fragment, waarop een gevecht tussen Griekse en Trojaanse krijgers is te zien, werd in 1988 gestolen in Griekenland en naar het buitenland gesmokkeld. Via Europa belandde het marmeren deel uiteindelijk in een New Yorkse galerie. Toen ontdekt werd dat het fragment was gestolen, besloot de galerie in Manhattan vrijwel direct het artefact terug te geven aan Griekenland. (parakalo.wordpress.com)


[ lees volledig artikel - Gesmokkeld sarcofaagdeel teruggegeven aan Athene (parakalo.wordpress.com)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Opgelopen spanningen Turkije en Griekenland na marine-actie (nu.nl)

(geplaatst op: 2017-02-02 17:05:05)
De spanning tussen Griekenland en Turkije, onder meer als gevolg van de weigering van Athene om acht Turken uit te leveren, is donderdag verder opgelopen. Beide landen hebben schepen gestuurd naar enkele betwiste rotsen tussen elkaars grenzen. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias waarschuwde dat zijn land "helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk" van Turkije.

Kort na de weigering om acht Turkse militairen uit te leveren voeren er zondag opeens Turkse marinevaartuigen bij enkele rotsen tussen het Griekse eiland Kalimnos en de kust van de Turkse provincie Mugla. Athene stuurde een fregat. De onbewoonde rotseilandjes heten in Griekenland Imia-eilandjes en in Turkije Kardak-eilandjes.

De Griekse defensieminister Kammenos is deze week zelf naar het gebied, circa 320 kilometer ten zuidoosten van Athene, gevlogen en inspecteerde het vanuit de lucht. Dit leidde tot woede in Ankara, waar minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde "dat ongewenste ongelukken, ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen beide landen".

Griekenland heeft geweigerd acht Turkse militairen uit te leveren. Zij weken half juli uit tijdens een poging tot staatsgreep in Turkije. Ankara verdenkt ze van medeplichtigheid. (nu.nl)


[ lees volledig artikel - Opgelopen spanningen Turkije en Griekenland na marine-actie (nu.nl) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Turks oorlogsschip vaart Griekse wateren in (rtl.nl)

(geplaatst op: 2017-01-30 09:12:56)

Turkije heeft buurland Griekenland geprovoceerd door met een oorlogsschip de territoriale wateren van Griekenland in te varen. Rond half elf vanochtend naderden het schip en twee speedboten de Imia eilanden.Griekenland en Turkije twisten al ruim twintig jaar over deze onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee. De Griekse marine reageerde door een fregat naar het Turkse oorlogsschip te sturen. Het fregat escorteerde de Turkse schepen buiten de Griekse wateren.

Griekenland beschouwt het incident als een reactie op het besluit van het hooggerechtshof om acht Turkse militairen niet uit te leveren aan Turkije. De acht worden verdacht van medeplichtigheid aan de coup in juli. De acht militairen vluchtten na de coup met een helikopter naar Griekenland. Donderdag wees het hooggerechtshof het uitleveringsverzoek af omdat het onwaarschijnlijk is dat ze een eerlijk proces krijgen in Turkije. Dat besluit vergroot de spanningen tussen de twee landen. (rtl.nl)


[ lees volledig artikel - Turks oorlogsschip vaart Griekse wateren in (rtl.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Grieks hof zet streep door uitlevering Turkse militairen (nos.nl)

(geplaatst op: 2017-01-29 09:12:56)

Acht Turkse militairen die na de mislukte coup asiel vroegen in Griekenland mogen niet worden uitgeleverd. Dat heeft het Griekse hooggerechtshof bepaald. Het hof gaat mee in de redenering van de Griekse aanklager, die waarschuwde dat de Turken mogelijk een oneerlijk proces wacht in eigen land en gemarteld kunnen worden in gevangenschap. Uitlevering zou daarom niet verenigbaar zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De acht waren midden juli, nadat duidelijk was geworden dat de staatsgreep was mislukt, met een helikopter naar Griekenland gevlogen. Ze betoogden voor de rechter dat ze niets met de coup te maken hadden en werkten voor een reddingsdienst; ze zouden tijdens de coup zijn beschoten door agenten en gewapende burgers, waarna ze besloten te vluchten voor het geweld. Turkije vroeg al direct om uitlevering van de militairen. Ankara heeft Athene onder grote druk gezet hen uit te leveren en waarschuwde dat de betrekkingen ernstig kunnen verslechteren als Griekenland anders besluit. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Grieks hof zet streep door uitlevering Turkse militairen (nos.nl) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Turkije vraagt Griekenland opnieuw om uitlevering van gevluchte soldaten (nu.nl)

(geplaatst op: 2017-01-27 11:08:50)

Turkije heeft vrijdag opnieuw om de uitlevering gevraagd van acht Turkse soldaten die in Griekenland verblijven sinds hun vlucht na de mislukte couppoging in Turkije in juli 2016. Donderdag wees de hoogste Griekse rechter uitlevering definitief af. De soldaten vluchtten op 16 juli met een helikopter naar Griekenland en vroegen daar asiel aan omdat ze in Turkije vreesden voor hun leven. De militairen ontkennen betrokken te zijn bij de mislukte staatsgreep. Justitie in Turkije verdenkt hen van betrokkenheid bij de couppoging en wil hen hiervoor vervolgen. Na de uitspraak van de hoogste Griekse rechter, die uitlevering dus verbood, zeiden de Turken zich te beraden op vervolgstappen. (nu.nl)


[ lees volledig artikel - Turkije vraagt Griekenland opnieuw om uitlevering van gevluchte soldaten (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Last minutes Griekenland