Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kefalonia

Eiland Kefalonia - Griekenland

Kefalonia vakantie. Kefalonia (Kefalinia of Cephalonia) ligt in het westen van Griekenland. Het is het grootste eiland in de Ionische zee en heeft een oppervlakte van 782 km². De kustlijn heeft een lengte van maar liefst 254 kilometer. Kefalonia ligt ten noorden van het eiland Zakynthos en ten zuiden van het eiland Lefkas. Voor rustzoekers en natuurliefhebbers is Kefalonia een ideale vakantiebestemming, want er zijn idyllische baaitjes, ongerepte dennenbossen en gemoedelijke dorpjes.

"Kefalonia: prachtig eiland met mooie stranden en een groene natuur"

Kefalonia is dus een fantastisch eiland om je vakantie door te brengen, want alle ingrediënten voor een succesvol verblijf zijn hier aanwezig: mooie stranden, een goed klimaat, schitterende bergen, groene natuur, gezellige en traditionele dorpen, prachtige steden en unieke natuur-verschijnselen. Bovendien kun je er lekker eten, heeft het eiland een rijke historie en veel excursiemogelijkheden.

Mooie dorpen en stadjes op Kefalonia

De stad Argostoli is de hoofdstad van Kefalonia en aan de haven en in het centrum bevinden zich ontelbare gezellige restaurants, terrasjes, café's en bars. Hier kun je vooral in de avond zalig eten en lekker rondslenteren over de boulevard. Een zeer populaire kustplaats is het vissersdorp Fiskardo dat helemaal in het noorden ligt in het midden van een prachtige natuur en waar je vanaf de vuurtoren een prachtig uitzicht hebt over de zee.

Het dorp Sami is een andere populaire plaats, die vooral bekend is geworden door de opnames van de speelfilm Captain Correlis Mandolin. Vlakbij Sami bevinden zich het mooie zandstrand van Antisamos, het Agrilia klooster, de Drogarati grot en de Melissani grot. Vanaf Sami kan je de boot naar het eiland Ithaca nemen, meerdere malen per dag varen er boten naar het eiland van “Odysseus”.

Assos Kefalonia
Het pittoreske dorp Assos op Kefalonia

Het dorp dorp Assos is van de mooiste dorpen van het eiland, het is amfitheatrisch gebouwd op het gelijknamige schiereiland. Ten zuiden van Assos ligt Myrtos, een van de beroemdste stranden van Griekenland, ook wel het paradijs van Kefalonia genoemd. Het is een prachtig wit zand-kiezelstrand met een diepblauwe zee aan de voet van een groene steile helling.

Op het schiereiland Paliki ligt de stad Lixouri, de op één na grootste stad van Kefalonia. Aan de zuidkust van Paliki bevindt zich Xi-beach, een langgerekt zandstrand met fijn rood zand. Andere leuke plaatsen zijn o.a. Poros, Skala, Agia Efimia en de badplaats Lassi.

Kefalonia vakantie

Wil jij je volgende vakantie graag naar het prachtige eiland Kefalonia en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk hier een overzicht van vakanties naar het eiland. Of wil je Kefalonia combineren met een ander Grieks eiland, zoals Zakynthos of Lefkas? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Foto's Kefalonia - Kefalonia in beeld

De mooiste stranden van Kefalonia

Kefalonia is een extreem mooi eiland. Er zijn prachtige stranden in overvloed, met kleine witte kiezeltjes en een helder blauwe zee. Het mooiste strand vindt men het strand van Myrtos maar er is veel meer.

Enkele van de mooiste zandstranden zijn: Makris Gialos (blauwe vlag) en Platis Gialos (Lassi). Ook erg mooie stranden zijn Tourkopodaro, Avithos (bij Svoronata), Lourdata, Agios Thomas, Trapezaki, het lange strand van Katelios, Mounda, Radzakli, het mooie grote zandstrand van Skala (blauwe vlag), de stranden bij Poros (blauwe vlag), Antisamos, Agia Paraskevi, Agia Efimia strand (Ag. Euphemia), Myrtos beach, Agia Kyriaki, Assos, bij Fiskardo: Paliki, Xi strand (met het rode zand, blauwe vlag), Megas Lakkos, Ai. Giannis, Langadakia en Petani beach, wat een van de mooiste stranden van het eiland is.

Myrtos strand Kefalonia
Het mooie Myrtos strand op Kefalonia

Video

Bekijk de mooie dronevideo van de Griekse Gids met luchtbeelden van Skala, Petani beach, klooster Kipoureon, Myrtos beach, Assos, Lassi, Xi-beach, Kastro en Fiskardo.

Top bezienswaardigheden, tips en overige informatie

1. Myrtos

Myrtos KefaloniaMyrtos is het beroemdste en bekendste strand van Kefalonia. Op alle kalenders en folders van Kefalonia wordt de foto van Myrtos gebruikt en deze foto is zo min of meer de kenmerkende foto van het eiland geworden. Myrtos-beach ligt in de gelijknamige baai, 30 kilometer ten noorden van Argostoli en 5 kilometer ten zuiden van het dorpje Assos. Je neemt de afslag bij het dorpje Divarata, waar veel gezellige restaurants zijn en waar appartementen en kamers te huur zijn. Dan rijd je via een fraaie, met bomen begroeide omgeving en een kronkelende weg met haarspeldbochten naar het strand van Myrtos.
Méér over strand Myrtos...

2. Melissani grot

Melissani KefaloniaMelissani De grot en het ondergrondse meer van Melissani liggen twee kilometer ten noordwesten van Sami op het eiland Kefalonia, vlakbij Karavomilos. Het is één van de interessantste bezienswaardigheden op het eiland. Deze grot werd pas in het jaar 1951 ontdekt door een Griekse speleoloog. De Melissani-grot werd ontdekt nadat een deel van het dak ingestort was. Bij de entree zijn trappen en een lange ondergrondse gang waardoor het ondergrondse meer bereikbaar is. Het meer ligt ongeveer twintig meter onder de grond en de diepte van het water varieert van tien tot dertig meter.
Méér over de Melissani grot...

3. Fiskardo

Fiskardo KefaloniaFiskardo is een toeristisch havenstadje in het noorden van het eiland Kefalonia. Het ligt op ongeveer 50 km (1 uur rijden) van Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia. Het ligt helemaal in het noordoosten van het eiland in de provincie Eressos en in het midden van een bosrijke omgeving. In de haven van Fiskardo bevinden zich veel winkeltjes, cafetaria's en restaurantjes. Dit mooie en pittoreske vissersdorpje is één van de weinige dorpen op Kefalonia, die niet vernield is bij de aardbeving van 1953. De traditionele en Venetiaanse gebouwen zijn nog intact en geven het dorp een unieke charme en sfeer.
Méér over Fiskardo...

4. Poros

Poros KefaloniaPoros ligt ongeveer 40 kilometer ten oosten van Argostoli aan de rand van de bergen Atros en Pachni. Het is een schilderachtig havenstadje, waar fraai met bomen begroeide bergen en de zee bij elkaar komen. Hier vindt men veel bars, vistaverna’s, restaurants en winkels. De stranden, de haven, de prachtige natuur en de archeologische vondsten hebben ervoor gezorgd dat Poros zich toeristisch enorm heeft ontwikkeld, met als gevolg dat er veel nieuwe hotels en appartementen zijn bijgebouwd. Het dorp dat van oorsprong een vissersdorp is, is tegenwoordig een van de belangrijkste verkeers- en handelsaders van het eiland.
Méér over Poros Kefalonia...

5. Argostoli

Poros KefaloniaArgostoli is de levendige hoofdstad van het Griekse eiland Kefalonia. Het is een moderne stad dat het culturele en commerciële centrum van het eiland is.  Deze stad ligt in de baai van Koutavos dat op een lagune lijkt. Hier bevindt zich de Drapanos-brug die 900 meter lang is en Argostoli met de overkant van de baai verbindt. Halverwege de brug bevindt zich een monument ter ere van Charles de Bosset, de bouwer van de brug in 1813. Het grote Vallianos plein in het centrum van de stad, is de plek waar jong en oud samen komt.  Rondom het plein zijn gezellige cafés en restaurants.
Méér over de hoofdstad Argostoli...

6. Lassi

Lassi KefaloniaLassi is een gezellige badplaats op het Griekse eiland Kefalonia en ligt op ongeveer 3 km afstand van de hoofdstad Argostoli. Het ligt aan de prachtige zuidwestkust van het eiland in een groene heuvelachtige omgeving; het is tegen de lichte hellingen van een heuvel aangebouwd en heeft een mooi uitzicht naar de baai van Argostoli en het tegenoverliggende schiereiland van Paliki. De prachtige stranden lopen hier geleidelijk af in de heldere zee, voor kleine kinderen ideaal. Bij diverse stranden van Lassi zijn er watersportmogelijkheden, ligbedjes te huur en enkele strandtentjes. Rond het centrale plein bevinden zich restaurants, taverna’s, bars en winkeltjes.
Méér over de mooie stranden van Lassi...

7. Sami

Sami KefaloniaSami is niet alleen het belangrijkste handelscentrum van Kefalonia, het is tevens een belangrijke toeristische bestemming. Het ligt 23 kilometer ten noordoosten van Argostoli in een prachtige baai en is via een bergachtige weg te bereiken. Sami is beroemd om haar natuurlijke schoonheid, de Katavothres (ondergrondse riviertjes) en de archeologische opgravingen. Sami was al in de oudheid en tijdens de Homerische periode bekend, het was namelijk een van de vier belangrijkste steden van Kefalonia. In het oude Sami kan men de ruïnes bezichtigen.
Méér over Sami...

8. Xi Beach

Xi beach KefaloniaXi beach Xi-beach ligt op ongeveer 8 kilometer van Lixouri, helemaal in het zuiden van het schiereiland Paliki. Xi-beach is één van de bekendste stranden van Kefalonia, het zijn drie smalle stranden met fijn rood zand, dat afsteekt tegen de steile witgrijze kleirotsen op de achtergrond. Het is hier ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, daar het water ondiep is. Het strand, dat haar naam gekregen heeft vanwege de vorm van de Griekse letter ξ (spreek je als Xi uit), is een van de best georganiseerde stranden van Kefalonia. Dat komt mede door het landschap dat hier vlakker is dan op de rest van het eiland.
Méér over het rode strand van Xi Beach...

9. Assos

Assos KefaloniaAssos is een van de meest traditionele en mooiste dorpen van Kefalonia. Dit dorp is amfitheatrisch gebouwd op het gelijknamige schiereiland, in het midden van een groene omgeving en het behoort tot de gemeente Erissos. De groene sparren en dennenbomen in combinatie met het turkoois van de zee zorgen voor een ongekende natuurschoonheid. Assos, dat 35 kilometer ten noorden van Argostoli ligt, is tussen twee baaien gebouwd. De architectuur van de gebouwen in het dorp is volgens de Ionische eilanden stijl en de inwoners zijn zeer gastvrij en vriendelijk.
Méér over het schilderactige Assos...

10. Lixouri

Lixouri KefaloniaLixouri is de op een na grootste stad van Kefalonia en de belangrijkste plaats van het schiereiland Paliki, het westelijke deel van het eiland Kefalonia. De inwoners van dit schiereiland noemen het schiereiland zelf vaak gewoon Lixouri. Lixouri-stad ligt ten westen van Argostoli en ten zuiden van Fiskardo, Assos en Myrtos. Wanneer je vanuit Argostoli komt kun je beter de veerboot nemen, de boottoch duurt 30 minuten. Met de auto kan ook, dan moet je om de baai van Argostoli heen rijden en dan ben je ongeveer 1 uur kwijt. Lixouri is een gezellig stadje met een leuk centrum en een levendig groot plein.
Méér over het levendige Lixouri...

11. Skala

Skala KefaloniaSkala Kefalonias hoort tot de meest toeristische bestemmingen van het eiland. In deze streek, in een mooie groene omgeving, bevinden zich mooie, lange zandstranden. Mede door de prachtige natuur en de lange stranden, heeft het toerisme hier zich de laatste jaren  enorm ontwikkeld en zijn er tal van nieuwe hotels en accommodaties bij gekomen.
Skala heeft een levendig centrum met een leuk uitgaansleven. Aan het beboste park bij het strand is er een moderne speeltuin aangelegd en de jonge vakantiegangers zullen hier erg blij mee zijn..
Méér over Skala Kefalonias...

12. Agia Efimia

Agia Efimia KefaloniaAgia Efimia is een klein toeristisch havenplaatsje dat 31 kilometer ten noordoosten van Argostoli ligt en 9 kilometer ten noorden van Sami. Het heeft de naam gekregen van de gelijknamige kerk die zich hier bevindt. Agia Efimia, dat tot de Gemeente Pylaros hoort, is zeer geliefd omdat er een gezellige haven is en omdat diverse leuke stranden in de omgeving rond het dorp liggen of op een aantal kilometers hiervandaan (het beroemde Myrtos-strand ligt op 8 kilometer). In Agia Efimia is er een kiezelstrand aan de haven en nog een kiezelstrand ten noorden van de haven.
Méér over Agia Efimia Kefalonia...

Wandelen op Kefalonia

Kefalonia is een eiland dat erg geliefd is onder wandelaars. Er zijn tal van wandelpaden in de afwisselende natuur van het eiland, zowel moeilijke als gemakkelijke wandel- en bergpaden. Zie hier enkele wandeltips:

  • Wandelen rondom de Argostoli-lagoon. Een prachtige route in een schitterend natuurgebied / wetland.
  • Wandelen van Argostoli naar Lassi. Men kan via Katavothres langs de kust tot Lassi lopen. De weg is voor een groot deel geasfalteerd.
  • Wandelen van Sami naar het strand Antisamos.
  • Een moeilijke en lange wandelroute is die vanaf Poros naar Sami. Je loopt hier door een prachtig begroeide natuur.
  • Wandelen in Assos waar verschillende wandelroutes zijn.
  • Wandelen bij de berg Ainos door de zwarte dennenbossen van het eiland. Ook hier zijn meerdere wandel- en bergpaden.


Sami Kefalonia
Sami op Kefalonia, een mooi wandelgebied.

Links en artikelen over het eiland

Gemiddelde temperaturen Kefalonia

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Waar ligt Kefalonia?


Waar ligt Kefalonia
De kaart / landkaart van Kefalonia

© De Griekse Gids 2000-2024