Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Tinos

Eiland Tinos - Griekenland

Tinos vakantie. Tinos is een Grieks eiland in de Egeïsche zee dat bij de eilandengroep Cycladen hoort. Het is een authentiek bergachtig eiland dat ten zuiden van Andros en ten noorden van Mykonos ligt, op ongeveer vier uur varen van Rafina, de haven ten oosten van Athene.

"Tinos is een prachtig en authentiek eiland van de Cycladen."

Op Tinos is geen vliegveld, wel zijn er dagelijks meerdere bootverbindingen met Attica, vanuit de havens Rafina en Piraeus (bij Athene) en met de andere eilanden in de Cycladen zoals Mykonos en Syros. Tinos is een eiland dat nog niet zo bekend is onder de niet-Griekse toerist.

Voor de Grieken is het om religieuze redenen wel een populaire vakantie bestemming: op Tinos bevindt zich namelijk de kerk van de heilige Moeder Maria waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen om te bidden. Het is één van de populairste bedevaartplaatsen van Griekenland. Op het eiland wonen behalve Grieks-Orthodoxen veel Grieks-Katholieken, ongeveer 35% van de inwoners van het eiland is katholiek. Op deze pagina vind je veel informatie over vakantie op het eiland Tinos. Voor eilandhoppen is Tinos ook een geschikt eiland, omdat het niet ver van andere mooie eilanden ligt.

Panagia Evangelistria Kerk Tinos
Panagia Evangelistria Kerk Tinos

De afgelopen jaren wordt Tinos om diverse redenen steeds meer door de buitenlandse toerist bezocht. Neem bijvoorbeeld de traditionele dorpen, het zijn er meer dan zestig, stuk voor stuk prachtig. De dorpen lijken allemaal op elkaar, maar zijn toch verschillend. Je ziet overal kerken, het zijn er meer dan duizend! Kerken zijn vaak eigendom van private personen.

In bijna alle dorpen zie je witte huisjes met blauwe deuren en ramen. De smalle steegjes zijn schattig en veel van deze steegjes lopen vaak onder huizen door, waardoor ze op ondergrondse tunnels lijken. De mooiste dorpen zijn de bergdorpjes die op de hellingen zijn gebouwd. Een van de mooiste dorpen is Kardiani in het noordwesten van Tinos. Een wandeling door het dorp is een ware happening. De huisjes zien er schattig uit en het uitzicht naar de gelijknamige baai is indrukwekkend.

Tinos
Dorp Volakas op het eiland Tinos

Boek je vakantie naar Tinos

Wil je een onvergetelijke vakantie op Tinos meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk het vakantieoverzicht naar Tinos. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen, wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Tinos kun je bijvoorbeeld  goed combineren met Andros en Syros.

Foto's Tinos - Tinos in beeld

Opvallende dorpen en informatie

Een ander opvallend dorp is Volakas dat ook Volax genoemd wordt. Het is niet zozeer het dorp dat indruk maakt, maar de omgeving: hier liggen namelijk honderden grote ronde rotsen verspreid, een bijzonder verschijnsel! Hier vlakbij bevindt zich ook het grote steile rotsgebergte Exomvourgo. Op deze rots stond de oude Akropolis van Tinos en hier was de oude hoofdstad van Tinos gevestigd. Op de top van de berg staat een groot kruis. Naar dit kruis kan men wandelen en het uitzicht vanaf hierboven is spectaculair. Een ander opmerkelijk kenmerk op het eiland Tinos zijn de meer dan 600 duiventillen. Het zijn niet zomaar duiventillen, het zijn huisjes die vaak uit twee of drie etages bestaan.

Video Tinos

Tinos en marmer

Tinos staat in Griekenland bekend om het marmer en de marmertechniek. Uit Tinos zijn tientallen bekende beeldhouwers afkomstig, die behoren tot de beste kunstenaars in Griekenland. In het dorp Pyrgos in het noorden van het eiland, bestaat een school die marmerbewerkers opleidt. Een bezoek aan Pyrgos is een aanrader, want het is net een openluchtmuseum. De inwoners van het dorp hebben alles in het dorp (huizen, kerken, steegjes) met marmer versierd of gebouwd.

In het dorp bevindt zich een museum waar marmeren werken te zien zijn. Een bezoek aan de galerie en werkplaats van Michalis Saltamanikas is fascinerend. Hij heeft daar een aantal werken staan die je zult verbazen, werken van wereldklasse formaat.

Pyrgos Tinos
Pyrgos Tinos

Wanneer je over het eiland rijdt, zal iets anders je ook opvallen: omdat het eiland bergachtig is en het regenwater vroeger zomaar naar de zee vloeide, hebben de inwoners in de loop der eeuwen, smalle vlaktes gemaakt, onder elkaar op de hellingen van de bergen, en deze met stenen van elkaar gescheiden. Daardoor zijn er op het eiland meerdere vruchtbare percelen gecreëerd die landbouwers konden bewerken. Deze percelen zie je overal op het eiland terug.

De wegen

De wegen op Tinos zijn redelijk goed en zijn bijna allemaal geasfalteerd. Vanaf het meest noordelijke punt, bijvoorbeeld het dorp Panormos, heb je met de auto ongeveer 45 minuten nodig om tot Agios Ioannis Porto, helemaal in het zuiden te komen. Daarnaast kun je ook verschillende wegen nemen voor de heen en terugweg en dat is ook een aanrader omdat je dan ook een ruwere en ruigere kant van het eiland zult zien.

De stranden van Tinos

Op Tinos zijn meerdere leuke stranden: Aghios Sostis, Laouti, Agia Kyriaki, Agios Ioannis Porto en Agios Fokas liggen allen in het zuidwesten van het eiland, niet ver van Tinos stad. Ten noorden van Tinos stad zijn de stranden van Kionia, Agios Romanos, Ormos Giannaki en Ormos Ysternia. Het zijn allemaal zandstranden, sommigen met wat kiezels. Ook in het oosten van het eiland zijn mooie stranden, van noord naar zuid zijn het de stranden Panormos, Rochari, Kolimbithra en Livadi.

Stranden Tinos
Strand Kionia op Tinos

Bezienswaardigheden en tips

 • De kerk Panagia Evangelistria en de musea, die dicht bij deze kerk liggen.
 • Het Tiniotissa klooster
 • De vele pittoreske dorpen zoals Pyrgos, Kardiani, Agapi, Volakas (Volax), Ysternia e.a.
 • Het Byzantijnse klooster "Moní Kechrovounío" (12e eeuw)'.
 • Het archeologisch museum in Tinos.
 • De Exomvourgo berg.
 • Het strand van Kionia en fundamenten van het Poseidon heiligdom uit de Hellenistische tijd.
 • Het nonnenklooster van Kechrovouni dat tot op heden nog steeds bewoond is.

Uitgaan op Tinos

De stad van Tinos en het dorp Agios loannis bieden de beste uitgaansmogelijkheden. Je kunt er naar de disco en er worden folkloristische avonden georganiseerd. De meeste hotels liggen in de stad Tinos. Daarnaast zijn er ook appartementen en pensions. Er is één camping, deze bevindt zich in Tinos stad.

Links

 • Top 10 van Tinos Op Tinos bevindt zich de prachtige kerk van de heilige Moeder Maria, waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen, het is één van de populairste bedevaartplaatsen van Griekenland. Daarnaast staat Tinos bekend om het marmer en de marmertechniek en de vele karakteristieke duiventillen. Bekijk de top 10 van Tinos!
 • Eilandhoppen Tinos Tinos is een van de meest fascinerende, maar minder bekende Griekse eilanden, gelegen in het noorden van de Cycladen, tussen Syros, Andros en Mykonos. Het eiland is erg geschikt voor eilandhoppen.
 • Eiland Tinos reisverslag Er zijn van die Griekse eilanden, waar je wel eens van gehoord hebt, maar waar je verder geen idee van hebt of ze wel leuk zijn, of er wat te zien is en of er wat te doen is. Zo’n eiland was voor mij Tinos, totdat ik het voor het eerst ‘echt’ bezocht.
 • Vijf bijzondere plekken op Tinos Ik zal in deze blog met regelmaat een Griekse bestemming in het zonnetje zetten met informatie over een Grieks eiland. Om scheve gezichten te voorkomen, doe ik dat in alfabetische volgorde. Deze maand: Tinos

Gemiddelde temperaturen Tinos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Tinos?


Waar ligt Tinos
De kaart / landkaart van Tinos

© De Griekse Gids 2000-2024