Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Thessaloniki

Regio Thessaloniki - Griekenland

Thessaloniki. Thessaloniki is de hoofdstad van het gelijknamige departement en van het Griekse district Macedonië. Thessaloniki ligt ongeveer vijfhonderdvijftig kilometer van de Griekse hoofdstad Athene. In deze regio wonen ongeveer één miljoen mensen en het is dus na Athene de drukst bewoonde streek.

Thessaloniki stad in beeld

Thessaloniki is een levendige stad waar veel te zien en te doen is. Het is dan ook een zeer leuke optie voor een citytrip. Deze stad werd gesticht in het jaar 315 voor Christus door Kassandros, ter ere van zijn vrouw, Thessaloniki,  die de zus van Alexander de Grote was. De stad werd gesticht in een periode dat de Grieken zich klaar maakten om het Midden-Oosten te veroveren. Sindsdien heeft Thessaloniki een belangrijke rol gespeeld in zowel de Griekse als in de Euraziatische geschiedenis.

Thessaloniki Stedentrip
video in Thessaloniki

Boek een citytrip naar Thessaloniki

Wil je een citytrip naar Thessaloniki maken? Boek je stedentrip naar Thessaloniki bij Griekse Gids Reizen.

Foto's Thessaloniki - Thessaloniki in beeld

Thessaloniki bezienswaardigheden

In Thessaloniki zijn veel historische monumenten. Om de stad goed te kunnen verkennen kun je het best bij de Witte Toren beginnen die aan de haven staat. Deze toren werd in de 15e eeuw pas gebouwd op de plek waar de Byzantijnen in de 12e eeuw al een kasteel hadden gebouwd. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, zo was het een tijd een gevangenis voor zwaar gedetineerden. Dichtbij de Witte Toren zie je ook het standbeeld van Alexander de Grote op het paard.

Thessaloniki de Witte Toren
Thessaloniki de Witte Toren

Vanaf de Witte Toren loopt een lange boulevard langs het water. Wanneer je over deze boulevard in westelijke richting loopt, zie je eerst heel veel ouzeri’s, cafetaria’s en restaurants en daarna komt het grote Aristoteles plein in zicht. Dit is het plein waar de vele grote terrassen zijn en die in de zomer druk bezocht worden door de inwoners van Thessaloniki en door duizenden toeristen. Nog iets verder in westelijke richting bevindt zich de buurt Ladadika. Dit was vroeger een handelsplaats waar in olijfolie, maar ook in andere voedingswaren gehandeld werd. Tegenwoordig heeft deze buurt een andere functie, het is de buurt met de vele traditionele restaurants. De oude gebouwen zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven. Volg de meest populaire winkelstraat van Thessaloniki, Tsimiski Avenue, direct na Platia Eleftherias en je ontdekt de wijk "Ladadika". Het is een prachtig wandelgebied dat een van de favoriete bestemmingen is voor zowel lokale als toeristische bezoekers en de universiteit van de stad gemeenschap.

Aristotelis Plein Thessaloniki
Aristotelis Plein Thessaloniki

Tips voor een citytrip in Thessaloniki

Als je vanaf Ladadika in noordelijke richting loopt, zie je na een paar minuten de overdekte markt. Het is een levendige markt waar vis, vlees, fruit en andere etenswaren verkocht worden. In Thessaloniki zijn veel belangrijke bezienswaardigheden te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten. Zo bouwde de Romeinse Keizer Galerius de beroemde Galerius Triomfboog waarvan de ruïnes te zien zijn aan de Egnatia weg maar ook de Rotonda die iets verder, in noordelijke richting ligt. De Rotonda had als mausoleum moeten dienen, uiteindelijk werd het later de Christelijke kerk van Agios Georgios.

In Thessaloniki zijn ook vele historische kerken. De beroemdste kerken zijn de kerken van Agios Dimitrios en Agia Sofia. Naast de kerk van Agia Sofia zijn onder de grond de ruïnes van oude Romeinse badplaatsen. Deze badplaatsen gebruikten de Christenen rond de derde eeuw, om zich te laten dopen. Omdat het door de Romeinen verboden werd, doopten de Christenen zich in ondergrondse tunnels. Deze tunnels mag je bezoeken, de ingang van deze tunnel is in de ondergrondse kerk, naast de baden. Een erg interessante buurt om te bezoeken ligt tegen de hellingen van de berg, ten noorden van de stad, dit noemt men ook de bovenstad. Hier zie je de muren van een grote vesting die vroeger uit tien torens bestond. Aan beide kanten van de muren zijn interessante gebouwen te zien met mooie houten balkons. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Musea Thessaloniki:

  • Archeologisch museum
  • Museum voor volkskunst en Volkenkunde
  • Museum voor Byzantijnse cultuur
  • Museum voor de Macedonische Strijd
  • Witte Toren museum
  • Pinakotheek
  • Museum Crypte van de Agios Dimitrios kerk
  • Het Macedonische centrum voor moderne Kunst
  • Het Technisch museum
  • Ataturk museum

Links over Thessaloniki:

Gemiddelde temperaturen Thessaloniki

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Thessaloniki?


Waar ligt Thessaloniki
De kaart / landkaart van Thessaloniki

© De Griekse Gids 2000-2020