Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Skopelos

Eiland Skopelos - Griekenland

Skopelos vakantie. Skopelos is een Grieks eiland in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het ligt tussen de eilanden Skiathos en Alonissos, niet ver van de kust van Pilion dat op het vasteland van Griekenland ligt. De hoofdstad van het eiland is Skopelos stad. Het eiland is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en heeft een kustlijn van zeventig kilometer.

“Skopelos, het groene Mamma Mia eiland„

Het meest opvallende aan eiland Skopelos zijn de ongeveer acht miljoen dennenbomen die hier aanwezig zijn. De boom die hier in overvloed groeit, is een soort dennenboom die zich gemakkelijk vermenigvuldigt, doordat de zaadjes door de wind worden verspreid en er zo dichte bossen ontstaan. Op het eiland zijn een tiental bergen die tussen de 300 en de 600 meter hoog zijn. De hoogste berg is de berg Delfi, die 620 meter hoog is. Skopelos heeft veel vooral kleinere zand- en kiezelstranden. Sommige stranden zijn met de auto bereikbaar, andere stranden niet, dat heeft met het heuvelachtige, soms steile reliëf van de kustlijn te maken.

Skopelos
Skopelos: groen Sporaden eiland

Als je met een boot rond Skopelos vaart, zie je vele kleine strandjes. Deze stranden kan je vaak alleen met een gehuurde boot of te voet bereiken. Skopelos is bekend om de vele wandelpaden, veel toeristen die dit weten komen regelmatig naar Skopelos terug om te wandelen en om van de prachtige natuur te genieten. Een ander fenomeen op Skopelos zijn de vele kerken en kloosters. Men schat dat er op het eiland driehonderdtachtig kerken zijn.

Skopelos heeft geen eigen vliegveld en is alleen met de boot bereikbaar. De meeste toeristen arriveren vanaf het eiland Skiathos, waar wel een internationaal vliegveld is. Een boottocht van Skiathos stad naar Skopelos stad duurt ongeveer een uur. Anderen vliegen weer naar de stad Volos. Vanaf de haven van Volos gaat er twee keer per dag een ferry naar Skopelos en de andere Sporaden.

Hoe boek je een vakantie naar Skopelos?

Een vakantie kun je gemakkelijk boeken via verschillende touroperators, zie hier een overzicht van vakanties naar Skopelos. Maar je kunt je vakantie ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Skopelos geweest en kennen het eiland en de leuke plekjes goed. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Zo is Skopelos erg mooi te combineren met Skaithos, Alonissos en Pilion

Foto's Skopelos - Skopelos in beeld

Bezienswaardigheden en tips op Skopelos

- De hoofdstad Skopelos stad, ook wel Chora genoemd. Het is een fraaie traditionele stad met mooie huisjes, smalle steegjes en meer dan honderd kleine kerkjes.
- Agios Ioannis Kastri, het kerkje dat beroemd werd door de de film "Mamma Mia".
- Palio Klima (Oud Klima): een dorp dat oorspronkelijk bijna helemaal verlaten werd na een zware aardbeving in 1965 maar later weer in de oorspronkelijke stijl werd gerenoveerd en in de zomer weer tot leven komt.
- Glossa, het op één na grootste dorp van Skopelos.
- Panormos met haar opvallende fjord.
- De vele kloosters die over het eiland verspreid zijn. Deze mogen bezocht worden door toeristen, let wel op, tussen de middag zijn ze meestal dicht.
- De fraaie bosrijke natuur van Skopelos.

Kerkje Mamma Mia Skopelos

Kerkje Agios Ioannis, wereldberoemd door de film Mamma Mia

Stranden op Skopelos

Op Skopelos zijn veel mooie zandstranden en kiezelstranden. De bekendste stranden zijn die van Stafylos, Kastani, Milia, Hovolo bij Klima-Elios, Panormos en Agnontas. Veel mooie stranden zijn met de auto niet bereikbaar, maar wel te voet op met de boot.

Strand Panormos Skopelos
Panormos Skopelos

Geschiedenis Skopelos

Skopelos heette in de oudheid Peparithos en de inwoners van Skopelos waren Kretenzers die naar Skopelos zijn gekomen samen met hun leider Stafylos. Stafylos was de zoon van Theseus en Ariadne.  Later werd het eiland een kolonie van Athene en nam het aan de zijde van Athene deel aan verschillende oorlogen. Het eiland nam ook deel aan de Olympische spelen en zo was er een atleet die Agnontas heette, die in 569 voor Christus winnaar werd van een loopwedstrijd. Naar hem is ook de huidige baai en het dorp Agnontas genoemd.

In 340 voor Christus hebben de Macedoniërs onder leiding van Filippus II het eiland helemaal vernietigd, zo ook de drie toenmalige steden Panormos, Knossos (nu Glossa) en Selinounta. Alle bewoners van het eiland verlieten toen het eiland en gingen elders wonen.

Skopelos werd daarna in de Byzantijnse periode als verbanningsoord gebruikt. Pas jaren later werd het eiland weer bewoond en kwam het in handen van de Venetianen maar een gemakkelijke tijd hadden de inwoners van Skopelos allesbehalve omdat het eiland steeds opnieuw door piraten werd aangevallen. In 1538 werden alle inwoners van het eiland door de Turkse piraat Barbarossa gedood en zo bleef het eiland weer opnieuw lang onbewoond en pas na de Griekse onafhankelijkheid kwamen mensen geleidelijk weer op het eiland wonen.

Agnontas Skopelos
Agnontas op Skopelos


Links naar Skopelos

 

Gemiddelde temperaturen Skopelos

Januari
12.1°C
Februari
12.4°C
Maart
13.4°C
April
16.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.0°C
Oktober
19.7°C
November
16.4°C
December
13.6°C


Waar ligt Skopelos?


Waar ligt Skopelos
De kaart / landkaart van Skopelos

© De Griekse Gids 2000-2021