Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Parga

Parga - Regio Preveza

Parga vakantie. Parga is een van de leukste dorpen van het Griekse district Epirus en een van de gezelligste badplaatsen in Griekenland. Hoewel de toeristische invloeden duidelijk te merken zijn in dit schilderachtige plaatsje, heeft Parga een leuke en gemoedelijke sfeer. Parga ligt prachtig tegen een kleine berghelling.

"Het  uitzicht van boven op Parga is magisch."

De gekleurde huizen van het plaatsje aan zee geven het een geweldige uitstraling. De terrasjes zijn gezellig en er zijn veel kleine, leuke winkeltjes en smalle steegjes. Overal zijn karakteristieke Venetiaanse huizen. Kleurrijk en sfeervol, dat is Parga.

Parga
Parga

De stranden van Parga zijn erg mooi en schoon. Accommodaties zijn er veel, maar in het hoogseizoen niet voldoende om alle toeristen te verwelkomen. Parga ligt aan de noordwestkust van Griekenland. Het ligt niet ver van de Albanese grens en tegenover het mooie eiland Corfu en de eilandjes Paxi en anti Paxi. Parga ligt aan de heldere Ionische zee en wordt dagelijks door dagjes toeristen vanuit diverse eilanden bezocht (ook vanuit het eilland Lefkas).

Het achterland is mooi groen, dankzij natuurlijke bronnen en de historische plaatsen zijn goed bewaard gebleven. Parga heeft 's avonds gezelligheid, overdag kun je verschillende mooie stranden opzoeken of de natuur en cultuur in het binnenland bekijken. Wanneer je in Parga verblijft, kun je leuke uitstapjes ondernemen naar bijvoorbeeld de mooie Zagoria-streek in de bergen van Epirus. In de directe omgeving van Parga vind je diverse authentieke dorpjes, waar je de echte Griekse sfeer kunt proeven. De plaatselijke bevolking is zeer gastvrij en altijd wel in voor een praatje. Parga hoort, wat ons betreft, zeker bij de Top 10 leukste vakantieplaatsen van Griekenland.

Video Parga

Luchtvideo - videofilm van Parga vakantie - © De Griekse Gids

Vakantie Parga

Wil je een erg leuke Parga vakantie meemaken? We kennen leuke kleinschalige adresjes! Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn vaak in Parga geweest en kennen het dorp en de omgeving erg goed. We bieden ook leuke combinaties aan zoals de fly & drive Parga en Lefkas. Bekijk ook het overzicht van vakanties van onze partners voor een hotel of appartement in Parga.

Foto's Parga

Parga - Departement Preveza - Foto 36 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 27 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 10 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 119 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 35 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 81 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 127 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 124 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 42 - Foto van De Griekse Gids Schitterend Parga in Epirus foto 39 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 50 - Foto van De Griekse Gids Parga - Departement Preveza - Foto 87 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Parga»

De stranden van Parga

In Parga zijn twee stranden. Het Krioneri strand en het Piso Krioneri strand. Het Krioneri strand wordt beschut door het vlakbij gelegen eilandje. Het Krioneri-strand is een grofzandstrand. Het strand ligt aan een baai. Van mei tot en met half oktober zijn er strandbedjes, parasols, douches, een bar-restaurant en een speeltuin. Het Piso Krioneri strand wordt helemaal beschut door de rotsen in het water. Het Piso Krioneri-strand bestaat uit fijngrind en kiezels en biedt van mei tot half oktober strandbedjes en parasols, ook zijn er beachbars en restaurants. Het zijn beide ideale plekken om rustig te zwemmen (behalve dan in het hoogseizoen).

Valtos Beach

Een van de mooiste stranden, op loopafstand van Parga, is het Valtos strand. Het is een lang en breed zandstrand waar vele watersportmogelijkheden zijn zoals parasailing, de bananenboot en waterskiën. Vlakbij en aan het strand zijn verschillende terrasjes en restaurants. Het Valtos-strand bestaat uit zand, fijngrind en kiezels. Aan de westkant ligt een kleine jachthaven en een kapelletje op het strand. Van mei tot en met half oktober zijn er strandbedden, parasols, douches, kleedcabines en bars. Vanuit Parga is Valtos makkelijk te bereiken, zowel lopend als per watertaxi. Er zijn in Parga duikscholen en er zijn zeil- en windsurf mogelijkheden. Verdere mogelijkheden: jetski's, kano's, parasailing, ringo-riding, waterfietsen, waterski's.

Valtos beach Parga
Valtos Beach Parga

Sarakiniko Beach en Lichnos Beach

Met de auto of met de boot kun je vanaf Parga ook andere mooie stranden bezoeken zoals het strand van Sarakiniko (12 km) en het strand van Lichnos (4 km). Vanaf Parga kun je een bootje nemen naar Lichnos Beach, dat is veel gemakkelijker dan over de weg. Ook Valtos beach en Sarakiniko beach zijn met een watertaxi bereikbaar.

Lichnos Beach Parga
Lichnos Beach Parga

Sarakiniko is gelegen tussen twee grote rotspartijen. Het uitzicht is prachtig en wie wil er hier niet zwemmen in het kraakheldere water? Dit strand is een prima alternatief voor wie de andere drukke stranden wil vermijden. Aan het strand van Sarakiniko is een beachbar gelegen waar je op de zondagen tijdens het hoogseizoen, heerlijk zittend in de schaduw van de olijfbomen, kunt genieten van live-muziek.

Rechts op het strand, half in het water, is een houten trap. Als je die beklimt kom je bij taverna Agali. Deze taverna heeft een mooi terras van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over het strand van Sarakiniko en in de verte de eilandje Paxos en Anti Paxos. De taverna heeft trouwens heerlijke specialiteiten op het menu staan.

Parga
Parga Griekenland - © De Griekse Gids

Het fort - kasteel

Het fort van Parga ligt op de berg van het schiereiland tussen Parga en het strand van Valtos. Via trappen en smalle steegjes, is het te voet vanaf het haventje van Parga bereikbaar. Vanaf het strand van Valtos loopt er een met stenen geplaveide weg naartoe. Oorspronkelijk was het kasteel van Parga door Grieken en Normandiërs gebouwd. De piraat Barbarossa vernielde het in 1537 waarna het door de Venetianen opnieuw gebouwd werd en in 1792 kreeg het min of meer de huidige vorm. Op de oppervlakte binnen het fort stonden 400 huizen waar de inwoners van Parga leefden. Het lukte de Ottomanen eeuwenlang niet om deze vesting te veroveren. Het fort was onoverwinnelijk totdat in 1819 de Ottomaan Ali Pasja het kasteel uiteindelijk van Venetianen kocht. Hij maakte er een harem van. Een bezoek aan  het kasteel is indrukwekkend. Allereerst is het uitzicht naar alle kanten rondom het fort imposant! In het fort zijn gebouwen gerenoveerd en er is een leuk café-restaurant waar je in de schaduw van hoge bomen lekker kunt eten en drinken. In de zomermaanden worden er theatervoorstellingen gegeven en zijn er allerlei activiteiten. Je kunt er komen via een steile straat die uit het centrum van de stad komt.

Parga en het fort
Parga met het fort - Venetiaanse kasteel erboven

Bezienswaardigheden en tips Parga

Er zijn veel bezienswaardigheden te bezoeken in Parga:

 • Het Venetiaanse kasteel(fort) van Parga. (Zie boven)
 • De Oude Olijfolie Fabriek, (The Old Olive Oil Factory) midden in het dorp. Deze is na een renovatie in 2012 geopend. Na een kort inleidend filmpje over de productie van olijfolie in Parga krijg je een rondleiding in de oude fabriek. Je hebt direct een beeld hoe vroeger olijfolie werd gemaakt. Er waren vroeger 5 olijfoliefabrieken in Parga; deze zorgden voor veel werkgelegenheid. In 1974 werden op last van de Griekse regering de olijfoliefabrieken in Parga gesloten. De fabrieken zorgden voor een te grote zeevervuiling. Tegenwoordig is er een moderne olijfoliefabriek in het dorpje Agia, zo’n 7 km van Parga. Na de rondleiding is er een proeverij waarbij je steeds een stukje stokbrood met een dipje olijfolie kunt proeven.
 • De Green Bakery in Parga.  Open van ’s ochtends vroeg tot middennacht. Altijd alles vers. De Green Bakery voorziet de meeste inwoners van Parga dagelijks van vers brood. Het is een familiebedrijf, opgestart in 1934.
 • De kerk van Panagia die zich bevindt op het gelijknamige eilandje, in de baai van Parga.
 • Het kerkelijk museum dat zich naast de kerk van Agioi Apostoli bevindt, in het centrum van Parga. Het herbergt o.a. zeldzame boeken, heilige evangeliën, kerkelijke items en de 300 jaar oude vlag van de stad.
 • Het klooster van Panagia Vlacherna, bij het strand van Valtos. Het is bereikbaar via een geplaveid pad en herbergt prachtige schilderijen. De klokkentoren dateert uit de 18e eeuw en is 15 meter hoog.

Wat zien en doen vanuit Parga?

In de omgeving van Parga is ontzettend veel te zien en te doen:

 • De bronnen van de Acheron Rivier. Rijdend hier naartoe kom je langs schitterende pittoreske dorpjes. Bij Glyki bevinden zich tussen de bergen de bronnen van de rivier Acheron. Men zegt dat de Griekse held Achilles in deze rivier door zijn moeder is gedoopt en daardoor onsterfelijk is geworden over zijn hele lichaam. Behalve bij zijn achillespees, want daar hield zijn moeder hem vast. Het water is er glashelder, maar wel ijskoud. Je kunt tussen de rotsen door een groot stuk wandelen in het water.

Acheron rivier bij Parga
Ammoudia, Acheron delta - foto van Busios Photography Preveza

 • Het Nekromanteion van Acheron (Dodenorakel) in het dorpje Mesopotamos. Het is een mooie rit van 30 km strak langs de kustlijn. Het Nekromanteion is de plaats waar in de verre oudheid (4de eeuw voor Christus) mensen na een verblijf van een paar dagen in contact konden komen met hun voorouders. Men daalde de trappen af en vroeg in de gewelven om advies. Het moet er destijds griezelig aan toe zijn gegaan is het vermoeden. Het is niet echt een grote opgraving maar wel een hele bijzondere. Het is allemaal redelijk bewaard gebleven. De toegangsprijs is 8 euro, kinderen hebben gratis toegang. De opgraving ligt bovenop een heuvel, het is een redelijk kleine opgraving, maar het is het geld wel waard.
 • Het kasteel van Anthoussa. Het indrukwekkende kasteel van Anthoussa ligt op de top van een heuvel tussen Parga en Agia. Dit kasteel is in goede staat bewaard gebleven en domineert de hele regio. Het werd gebouwd door Ali Pasha, de Turkse gouverneur van Ioannina, om het gebied, de zee en vooral de stad Parga te overzien. Het diende als uitvalsbasis voor de operaties tegen de inwoners van Parga, die weerstand boden tegen de Ottomaanse aanvallen.In de zomer wordt het kasteel gebruikt voor culturele evenementen en een mooi wandelpad begint bij het kasteel van Anthoussa tot aan het strand van Valtos. De wandeling gaat door weelderig groen, langs stromend water en oude watermolens. Het uitzicht op de groene regio en de zee vanaf de top van het kasteel is fantastisch.
 • Varen langs de indrukwekkende diepe grotten van Anti Paxos en naar het eiland Paxos. Je vaart naar Gaios, het hoofdstad(je) van Paxos. Gaios is een leuk en levendig dorp met een mooie haven die vaak vol ligt met luxe jachten naast de traditionele lokale vissersbootjes. Je kunt er wandelen door de vele smalle straatjes en lunchen aan de haven, daarna vaart de boot naar Anti Paxos waar je kunt zwemmen vlakbij Paradise Beach.
 • Naar vissersdorp Syvota, een van oorsprong oud visserdorpje en havenplaatsje waar vele zeiljachten aanmeren. Vroeger was het nog vrij rustig, tegenwoordig is het drukker. Sivota wordt omringd door heuvels met pijnbomen, cipressen en olijfbomen.
 • Hoofdstadje Preveza van het gelijknamige departement. Het is een traditioneel stadje met smalle straatjes en leuke pittoreske gebouwen. Er zijn gezellige restaurantjes en cafés en een grote jachthaven. De stad ligt aan de ingang van de golf van Amvrakikos, precies tegenover het vliegveld Aktion.
 • Historisch bergdorp Zalongo ten noorden van Preveza. Op de gelijknamige berg voltrok zich in de tijd van de Ottomaanse heerschappij een van de grootste drama's uit de Griekse geschiedenis.

Zalongo
Zalongo

Bezienswaardigheden verder weg van Parga

Verder weg van Parga, zijn zeer veel indrukwekkende bezienswaardigheden, die goed te doen zijn met de auto:

 •  Je kunt vanaf Parga naar de beroemde rotskoosters van Meteora (186 km) rijden. Het is een flinke rit, maar dan heb je ook echt iets heel bijzonders gezien.
 •   Met de auto kun je naar het mooie eiland Lefkas rijden. Dit eiland is namelijk met een beweegbare brug verbonden met het vasteland.
 •   De prachtige Zagoria-streek in de bergen van Epirus is ook absoluut een bezoekje waard. Zagoria is een fantastisch bergachtig gebied , het ligt 164 km van Parga.

Meer info en tips

 • Op vakantie naar Parga. Een goed idee! Parga, met de vrolijk gekleurde huizen ligt tegen een berghelling en er zijn mooie stranden zoals het Krioneri strand en het Valtos strand. Een bezoek aan  het kasteel is indrukwekkend.
 • Fly & Drive Parga en Lefkas. Een geweldige Fly  & Drive combinatie is Parga - Lefkas. Tijdens deze vakantie verblijf je de helft van je vakantie in het pittoreske Parga op het Griekse vasteland en de andere helft op het prachtige eiland Lefkas, met de witte stranden. Lefkas is via een brug te bereiken!
 • Fly & Drive Nafpaktos, Galaxidi, Meteora, Parga. Deze reis is ideaal voor iedereen die een stuk Centraal- en West-Griekenland wil beleven. In dit programma staan Parga, Galaxidi, Nafpaktos en Meteora centraal. Je rijdt door prachtige natuurstreken en ontdekt het andere Griekenland.
 • Zo geniet je van Parga. Parga is een heerlijk vakantiedorp, waar je echt kunt genieten. Het is niet voor niets de meest populaire badplaats van het district Epirus.
 • Verslaafd aan Parga. Frans vertelt dat Parga een soort magneet voor hem is, het blijft trekken. Hij is als het ware verslaafd aan dit leuke plaatsje. Lees zijn uitgebreide reisverhaal over Parga en de mooie omgeving,

Gemiddelde temperaturen Parga Preveza

Januari
8.7°C
Februari
9.4°C
Maart
11.9°C
April
15.2°C
Mei
19.9°C
Juni
24.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.5°C
September
23.1°C
Oktober
18.3°C
November
13.5°C
December
9.9°C


Preveza: Waar ligt Parga?

Waar ligt Preveza
De kaart / landkaart van Parga© De Griekse Gids 2000-2024