Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Rhodos stad

Rhodos stad - Eiland Rhodos

Rhodos stad. Rhodos-stad is de hoofdstad en de grootste bezienswaardigheid van het mooie eiland Rhodos. De stad met haar vesting en kasteel ligt aan de noordkust van het eiland. Het is erg leuk om te wandelen door de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de vele middeleeuwse invloeden. 

"Rhodos-stad is een indrukwekkende, middeleeuwse stad."

De oude stad van Rhodos staat sinds 1988 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Er staan in Rhodos stad verschillende Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën. In Rhodos stad is een archeologisch museum, vlakbij de haven, je kunt het Paleis van de Grootmeester bezoeken en er is een museum voor volkskunst.

Rhodos stad
Rhodos stad

De oude middeleeuwse stad is ongetwijfeld het meest indrukwekkende deel van Rhodos-stad. Door de vier kilometer lange stadsmuren is de Oude stad vanaf de buitenkant net een groot kasteel. Je kunt de stadsmuren bewandelen op dinsdag en zaterdag om 14.45 uur, beginpunt is de ingang bij het Grootmeesterpaleis. Wandelend door de oude stad waan je jezelf terug in de middeleeuwen. Elf poorten geven toegang tot de stad.

Paleis van de Grootmeesters Rhodos-stad
Het Paleis van de Grootmeesters in de Oude Rhodos stad

Rhodos-stad werd verdeeld in twee delen, namelijk het zuidelijke gedeelte en Chora, waar tijdens de ridderperiode Grieken, Franken en Joden woonden. In de oude stad van Rhodos bevindt zich de tempel van Aphrodite. Opvallend zijn in dit gedeelte van de stad de smalle straatjes met de hoge gebouwen. Het indrukwekkende middeleeuwse Paleis van de Grootmeesters en de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de middeleeuwse invloeden zijn indrukwekkend. De ommuurde stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed en hoort onbetwist in de Top 10 van bezienswaardigheden in Griekenland.

Luchtvideo Rhodos stad

Vakantie naar Rhodos stad

Wil je een heerlijke vakantie doorbrengen in Rhodos stad? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Rhodos stad. Je kunt ook je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We kennen de stad en het eiland Rhodos erg goed. We zijn tevens gespecialiseerd in eilandhoppen. Rhodos is bijvoorbeeld prachtig te combineren met de eilanden Kos en Symi.

Foto's Rhodos stad

Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1675 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1341 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1330 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1458 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1647 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1638 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1620 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1481 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1721 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1298 - Foto van De Griekse Gids Hippocratesplein - Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1730 - Foto van De Griekse Gids Rhodos stad Rhodos - Rhodos Dodecanese - Foto 1740 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Rhodos stad»

Bezienswaardigheden en tips

Er is zeer veel te zien in Rhodos stad.

Korte video-impressie van Rhodos stad - Een wandeling door Rhodos stad ©De Griekse Gids

De Marinepoort bij de Haven van Rhodos -  Porte de la Marina

De imposante Marinepoort bij de haven wordt geflankeerd door twee prachtige torens. Hier betreed je vanaf de handelshaven de oude stad. Het is de meest gebruikte poort en achter de poort ligt een druk en levendig deel van de stad. De poort werd gebouwd in 1478 onder supervisie van grootmeester Pierre d 'Aubusson. Aan de voorkant van de poort staan ​​in reliëf de afbeeldingen van Maria met Jezus, Johannes de Doper en Sint-Pieter. Ook worden de wapenschilden van Frankrijk, van de Orde van Sint-Jan en het wapenschild van het Huis d'Aubusson weergegeven.

Marinepoort Rhodos
Marinepoort Rhodos-stad

Straat van de Ridders van Rhodos

De middeleeuwse Ridderstraat van Rhodos is een belangrijke bezienswaardigheid van de oude stad. Deze straat bevindt zich tussen de haven en het Paleis van de Grootmeesters. Bij vijandelijke aanvallen verzamelden de ridders zich op deze plek. Aan beide zijden van de straat staan de herbergen van de Johannieter-orde. Deze herbergen uit de 14e eeuw waren ontmoetingsplaatsen voor de ridders. De zeven imposante herbergen vertegenwoordigden de zeven landen van waaruit de Ridders van de Orde van Sint-Jan afkomstig waren. Elke gevel is versierd met emblemen en details die het desbetreffende land vertegenwoordigen. De meeste grootmeesters waren Frans, dus hun invloed op de architectuur was aanzienlijk. Steenhouwers en ambachtslieden waren voor het grootste deel Grieks, maar ook arbeiders uit Frankrijk en Spanje werden naar Rhodos-stad gehaald. De Straat van de Ridders geeft een goede indruk van de hoe de stad eruit zag in de middeleeuwen. Alle herbergen zijn zeer goed bewaard gebleven

Straat der Ridders van Rhodos
Straat van de Ridders van Rhodos

Het Paleis van de Grootmeesters

Aan het einde van een van de mooiste middeleeuwse straten ter wereld: de Straat van de Ridders, ligt het prachtige Grootmeesterpaleis van de Ridders van Sint John. Dit mooie paleis werd gebouwd in de 14e eeuw onder het bewind van grootmeester H. de Villeneuve (1319-1346) op de plaats van een Byzantijns fort uit de 7e eeuw. Dit imposante gebouw werd gebruikt als residentie van de Grootmeesters. Het Paleis van de Grootmeesters was de laatste verdedigingslinie van de ridders en het laatste toevluchtsoord voor de bevolking in tijden van nood. In het paleis zijn nu tentoonstellingen te zien van het klassieke en het middeleeuwse Rhodos.

Paleis van de Grootmeesters
Paleis van de Grootmeesters

Suleiman Moskee en lange bazaar 

De roze Moskee van Suleiman de Grote werd in 1522 gebouwd ter ere van de overwinning van de sultan op de Johannieters. De moskee werd herbouwd in het jaar 1808. Het grootste deel van de moskee is gereconstrueerd met materialen van de gebouwen die in dezelfde periode op dezelfde plek stonden. Aan de lange bazaar in Rhodos stad zijn veel terrasjes, winkeltjes en restaurantjes gevestigd. Het is een zeer gezellig, maar in de zomer erg druk straatje.

Suleiman Moskee en lange bazaar Rhodos stad
Suleiman Moskee en de lange bazaar Rhodos stad

Het Archeologisch museum 

Het archeologisch museum van Rhodos stad is gevestigd in het Ridderhospitaal dat werd gebouwd tussen 1440 en 1481, aan de beroemde straat van de ridders (Odòs Ippotòn). Het herbergt een belangrijke verzameling vondsten die dateren van het Myceense tijdperk tot de vroegchristelijke tijd van verschillende voorbeelden van de kunsten van de ridders. In dit museum kun je o.a de marmeren Aphrodite van Rhodos uit de eerste eeuw voor Christus bekijken, een kop van de zonnegod Helios uit de tweede eeuw voor Christus, de grafstele van Kalliarista, de "Dronken Dionysus" en een standbeeld zonder hoofd van Artemis.   

Het imposante gebouw werd oorspronkelijk gebouwd door grootmeester Jean de Lastic in 1440 en later uitgebreid door de grootmeester d' Aubusson in 1481-1489. Het werd gebruikt als ziekenhuis voor de Hospitaalridders. In het midden van het gebouw is een grote binnenplaats waar een stenen leeuw zijn voorpoten op de kop van een stier laat rusten. De binnenplaats is omgeven door een dubbele portiek volgens gotische architectuur. De ziekenafdeling bevond zich op de bovenverdieping en pakhuizen en stallen op de begane grond.

Het ziekenhuis werd tijdens de Italiaanse bezetting in 1913-1918 gerestaureerd en is sindsdien in gebruik als museum. De tentoonstelling op de eerste verdieping toont altaren, sarcofagen en andere voorwerpen uit Ialyssos en standbeelden uit Kamiros en van de naburige eilanden.

De Panagia tou Bourgoukerk

De ruïne van de Panagia tou Bourgoukerk (de Vrouwe van de Burcht-kerk) is een van de belangrijkste historische monumenten van het middeleeuwse Rhodos Stad. De kerk stamt uit de veertiende eeuw. Er worden nog steeds restauratiewerken aan deze kerk gedaan, maar op het terrein worden af en toe muzikale evenementen gehouden.

Panagia tou Bourgou kerk Rhodos stad
Panagia tou Bourgou kerk Rhodos stad

De nieuwe stad van Rhodos

De nieuwe stad begint aan de haven en strekt zich uit tot Rodini en de oude Akropolis. Aan de ingang van de oude haven staan 3 oude molens. In de nieuwe stad kan je prima winkelen of een terrasje pakken. Dominerend zijn de gebouwen uit de Italiaanse overheersing bij de Mandraki haven. Ook vind je hier het wapen van Rhodos: "Het hert en de hinde". Het hert en de hinde die op pilaren bij de ingang van de haven staan, de symbolen van Rhodos, zijn door de Italianen gebouwd.

Herten Mandraki Haven Rhodos Stad
Mandraki haven Rhodos stad Hert en Hinde

De nieuwe stad Rhodos is eigenlijk helemaal niet zo nieuw, want toen de Grieken in Rhodos achterbleven, nadat de ridders het eiland verlieten in 1522, creëerden ze nieuwe wijken in het zuiden, genaamd Marasia. Ze kregen gezelschap van mensen die afkomstig waren van andere eilanden. Deze plek noemde men Neohori of Nieuwe stad. In de Nieuwe Stad waan je je in een echte moderne stad, in plaats van in een ommuurd middeleeuws fort, zoals in de oude stad het geval is. Veel gebouwen werden gebouwd door de Italianen, er zijn winkels, herenhuizen en hotels en er rijden veel auto's, motoren en scooters. 

De 15e-eeuwse Sint-Nicolaas toren staat aan het einde van de Mandraki-haven. De drie windmolens die hier staan​, zijn de enigen die zijn overbleven van een rij van 14 middeleeuwse windmolens die werden gebruikt om tarwe te malen.

Molens Rhodos stad
Molens Rhodos stad

Enkele van de meest indrukwekkende gebouwen in de nieuwe stad zijn het Nationaal Theater, de rechtbanken, het stadhuis en het paleis van de gouverneur, allemaal gelegen in hetzelfde gebied voorbij het Elefterias-plein, aan de westkant van de Mandraki-haven.

De Nieuwe Markt

Achter Mandraki ligt de Nieuwe Markt of Nea Agora met de Moorse koepels. De Nea Agora is door de Italianen gebouwd. In deze wijk kom je terrasjes, souvlaki-tentjes, souvenirwinkeltjes en cafeetjes tegen.De Nea Agora is een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bewoners van het eiland. Het is een groot gebouw met een centrale binnenplaats buiten, waar de oude vismarkt zich bevond. Aan voorkant van de markt bevinden zich chique cafés. Er zijn veel winkeltjes en grillrestaurants aan de binnen- en buitenkant van het gebouw. Tussen de Nieuwe Markt en de ingang van de Oude Stad ligt een schaduwrijk park waar straatverkopers sponzen, schelpen, kralen, souvenirs en sieraden verkopen en kunstenaars maken er karikaturen van de toeristen die hier langskomen.

 Nieuwe markt Agora in Rhodos stad
Nieuwe Markt Agora in Rhodos stad

De antieke stad - Akropolis van Rhodos-stad

Hier bevindt zich de Akropolis van Rhodos-stad, het theater en het stadion. Deze site ligt buiten het hedendaagse Rhodos stad. Het theater en het stadion zijn grotendeels gerestaureerd door de Italianen en nog steeds prachtig om te zien, vooral 's avonds als alles verlicht is. Dit gedeelte is 24 uur per dag toegankelijk en er wordt geen entreegeld gevraagd. Vanaf de tempel kun je de zon prachtig zien ondergaan achter de Turkse bergen.

Antieke Akropolis Rhodos stad
Antieke Akropolis bij Rhodos stad - tempel van Apollo

Aan het einde van de Peloponnesische Oorlog, (ca. 408 voor Christus) fuseerden de drie oude steden van Rhodos, om een nieuwe stad te bouwen op een locatie in de regio Ialysos. Deze bloeiende en rijke stad Rhodos bouwde o.a. de beroemde Colossus van Rhodos, het zou een enorm standbeeld zijn geweest van de zonnegod Helios. De Colossus van Rhodos staat bekend als een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Tijdens de grote aardbeving rond 227 voor Christus, werd het enorme havenbeeld omver geworpen en nooit teruggevonden.

De antieke stad Rhodos bestond uit een monumentale zone met heiligdommen, grote tempels, openbare gebouwen en ondergrondse cultusplaatsen. De opgravingen van de Akropolis van Rhodos werden uitgevoerd door de Italiaanse Archeologische School tijdens de Italiaanse bezetting van het eiland (1912-1945) en vanaf 1946 voerde de Griekse Archeologische Dienst opgravingen uit. De gehele Akropolis van Rhodos is nog niet opgegraven. Een archeologische zone van 12.500 m² is uitgesloten van moderne bebouwing, met de bedoeling door te gaan met opgravingen om de prachtige oude stad Rhodos bloot te leggen.

Links

  • Top 10 bezienswaardigheden in Rhodos stad. De stad Rhodos is indrukwekkend! Deze middeleeuwse stad wordt gedomineerd door het Paleis van de Grootmeesters en 4 kilometer lange stadsmuren omringen de stad. De oude stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed. Er is dan ook ontzettend veel te zien in deze mooie stad.
  • Eilandhoppen op en via Rhodos Wil je Rhodos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
  • 10 redenen om op vakantie naar Rhodos te gaan Griekenland heeft zoveel mooie eilanden, waarom zou je dan naar Rhodos gaan? Ik noem hier 10 redenen waarom je Rhodos zeker een keer "moet" bezoeken
  • 10 tips voor als je op Rhodos bent Wat is er allemaal te zien en te doen op Rhodos? We hebben de top 10 tips voor Rhodos op een rijtje gezet.
  • Top 10 stranden van Rhodos Wat zijn de mooiste stranden van het eiland Rhodos? We hebben een lijst met de top 10 gemaakt, maar eerlijk gezegd was het erg moeilijk. Op Rhodos zijn namelijk niet tien, maar tientallen mooie stranden! Veel daarvan zijn bekend, maar er zijn tal van onbekende stranden
  • Op vakantie naar eiland Rhodos Ga je of wil je op vakantie naar Rhodos? Een goed idee! Rhodos is een ontzettend leuk Grieks eiland om naartoe te gaan op vakantie!  De hoofdstad van het eiland is bijvoorbeeld erg bijzonder vanwege de middeleeuwse kastelen, muren en torens.
  • Reisverslag Rhodos We zijn de afgelopen vijf jaar al twee keer naar Rhodos geweest en we hebben het erg naar ons zin gehad. Het waren vooral twee rustige vakanties. We gingen eens een keer in mei en een ander jaar in juli. We genoten toen vooral van het zwembad, de zee, het strand en de restaurantjes.
  • Top 10 Griekse eilanden  De top 10 van Griekse eilanden! Welke eilanden moet je zeker eens bezoeken? Natuurlijk staat Rhodos ook in deze top 10.
  • Landenkompas Rhodos Algemene informatie over Rhodos.
  • We gaan naar Rhodos, maar welk hotel is goed? Rhodos is een geweldig vakantie eiland. Het heeft álles! Een heerlijk klimaat, prachtige natuur, een helder blauwe zee, leuke dorpen, een rijke cultuur en een indrukwekkend mooie hoofdstad. Er zijn veel redenen om naar Rhodos op vakantie te gaan, maar wat ook belangrijk is, is een comfortabel en goed verblijf. 

Gemiddelde temperaturen Rhodos stad Rhodos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Rhodos: Waar ligt Rhodos stad?

Waar ligt Rhodos
De kaart / landkaart van Rhodos stad© De Griekse Gids 2000-2024