Kastelorizo vakantie. Kastelorizo (Kastellorizo of Megisti) is het meest oostelijk gelegen eiland van Griekenland. Dit Griekse eilandje is maar 9,5 vierkante kilometer groot. Aan het begin van de 20e eeuw woonden er nog 14000 inwoners. Al deze mensen zijn geëmigreerd naar het vasteland, Australië en Egypte. Vandaag de dag wonen er nog maar 200 inwoners die zich vooral met de visserij bezig houden.
"Kastelorizo is het meest oostelijk gelegen eiland van Griekenland."
Kastelorizo is een Grieks eiland dat, net als Rhodos, Kos en Karpathos bij de eilandengroep Dodecanese hoort. Het ligt in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Het is erg speciaal vanwege de ligging: het ligt namelijk 120 kilometer ten oosten van Rhodos en minder dan twee kilometer van de Turkse kust en van de Turkse stad Kas in de provincie Antalya!
Kastelorizo
Het kleine, autovrije stadje Kastelorizo ziet eruit als een schilderijtje, met de mooie haven met bootjes en de kleurrijke huizen met rode dakpannen. Smalle steegjes leiden naar het plein waar zich de openbare school en twee kerken bevinden. Het Agios Nikolaos-kasteel werd gebouwd door de Ridders van de Orde van St-John in de 14e eeuw. In het monumentale historische gebouw, dat bekend staat als Konaki, is het Archeologisch Museum gevestigd. Ook zijn er exposities in de oude Ottomaanse moskee waar het Museum van Volkskunst is gevestigd.
Vanaf Rhodos kan je met de catamaran boot binnen twee uur en een kwartier naar Kastelorizo varen. Goed nieuws is het feit dat de prijs voor de dagtocht naar Kastelorizo maar €18,50 is. Daar staan we dan, tijdens onze vakantie, in de haven van Rhodos bij de catamaran met de naam ‘Dodekanisos Pride’. De boot vertrekt stipt om 10:30 uur en precies twee uur en vijftien minuten later komen we aan in de haven van Kastelorizo. Wat een schattig stadje! Bijna alle passagiers van de boot staan buiten aan boord om foto’s te maken van het pittoreske haventje, de prachtige, gekleurde huisjes en de omgeving. Het ziet er gezellig uit in de haven.
Tien minuten later zetten we voet aan wal en we wandelen langs de kade, waar allerlei terrasjes en winkeltjes zijn. Overal zien we vissersbootjes en toeristische bootjes. Wat ons opvalt zijn de vele toeristische bootjes uit Turkije. Welgestelde Turkse toeristen genieten net zo van Kastelorizo als de Grieken, Italianen, Fransen, Australiërs, Amerikanen, Scandinaviërs en Engelsen. Leuk om zoveel verschillende nationaliteiten op zo’n klein eilandje bij elkaar te hebben. Alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, worden hier één. De terrasjes zitten inmiddels bomvol en de toeristische winkeltjes hebben het druk.
Kastelorizo - Edited by Sem Eissens - © De Griekse Gids
De huisjes, die zijn geschilderd in allerlei kleuren zoals lichtblauw, donkerrood, crème en roze, geven het stadje een kleurrijke en verzorgde uitstraling. Het water in de haven is helder en we zien grote en kleine vissen zwemmen. Opeens horen we bij twee tafeltjes naast ons mensen roepen: “Look, Look!”. We lopen er snel met de camera naartoe, we zien een grote zeeschildpad die in het water zwemt.
Wil je een bijzondere vakantie op Kastelorizo meemaken en zoek je een goed hotel of appartement. Bekijk dan het vakantieoverzicht. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen in Griekenland.
Kastelorizo ligt in een lange baai en is gebouwd tegen de hellingen van de heuvels die deze grote baai omringen. De hellingen zijn op vele plekken begroeid met dennenbomen. Het is erg leuk om een wandeling te maken rondom de kade. We kijken naar de mooie herenhuizen, ze bestaan uit twee etages waarbij op de tweede etage een houten balkon is en de ramen en vensters zijn eveneens in allerlei kleuren geschilderd.
Kastelorizo is in de geschiedenis altijd een welvarend eiland geweest en het heeft een rijke maritieme traditie. In het begin van de twintigste eeuw had het eiland nog 14.000 inwoners. Nu zijn het er nog maar 200. Tijdens de periode van de Turkse bezetting mochten de Grieken gewoon handel blijven drijven, zowel nationaal als internationaal en dat bracht voorspoed op het eiland. Helaas hebben bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog het stadje voor een groot deel verwoest en van de grote stad is weinig overgebleven.
Kastelorizo, een wandeling langs de kade
De naam ‘Kastelorizo’ heeft het eiland te danken aan het kasteel dat in de veertiende eeuw op de heuvel links van de haven is gebouwd, op de plek waar een oude Acropolis lag en waar een kleine Byzantijnse vesting stond. De ridders van de Johannieten orde uit Rhodos kwamen hier en bouwden dit kasteel met rood zand en rode rotsen. Vandaar de benaming Kastelorizo, wat afgeleid is uit Castello Rosso (= rood kasteel). Daarvoor heette het eiland Megisti, dat ‘het grootste’ betekent. De naam ‘Megisti’ wordt nog steeds door veel Grieken gebruikt , deze naam gaven de Doriërs in de oudheid aan het eiland toen ze het eiland bezetten. De Turken noemen het eiland ‘Meis’ dat eveneens afgeleid is van Megisti. Je ziet deze naam op de Turkse bootjes die voor een dagtrip naar Kastelorizo komen.
Kastelorizo het kasteel
Een wandeling naar boven, naar Castello Rosso is een aanrader omdat je vanaf hierboven niet alleen een panoramisch uitzicht op de haven en de Turkse kust hebt, maar ook een fantastisch uitzicht over de mooie baai van Mandraki, die ten oosten van het kasteel ligt en waar enkele kleine rotseilandjes zijn. In deze baai waren vroeger scheepwerven die voor de welvarendheid van het eiland zorgden. Bij het kasteel bevindt zich een goed bewaard graf uit de Hellenistische periode.
Beneden aan de kade, tussen de cafés, staat een oude moskee die tot een volkenkundig museum is omgetoverd. Tussen het kasteel en de oude moskee, bevindt zich het Archeologisch museum van Kastelorizo, in het middeleeuwse kasteel van Agios Nikolaos.
Het beste uitzicht over het eiland, heb je vanaf het kasteel Paleokastro dat op 270 meter hoogte ligt op de berg Vigla. Helaas hadden we geen tijd om dit te bezoeken, omdat een wandeling hiernaartoe meer dan een uur duurt en wij ongeveer vier uur tijd hebben om op het eiland door te brengen. Dit hadden we wel graag willen zien, ook omdat hier de ruïnes van een Acropolis uit de Dorische tijd te zien zijn en delen van de muren van een kasteeltoren.
Je kunt ook met een klein bootje naar de blauwe grotten varen, men beweert dat deze tot de mooiste van de Middellandse zee behoren. Deze tochtjes duren ongeveer een uur. Tip: gelijk bij aankomst zo’n tochtje reserveren!
Het feest van Profitis Ilias op 20 juli. De bevrijdingsdag van Kastellorizo, die wordt op 13 september gevierd.
De luchthaven van Kastelorizo is rechstreeks verbonden met de luchthaven van Rhodos. Internationale vluchten zijn er niet. Daarnaast is Kastelorizo via een veerboot verbonden met de havens van Piraeus (Athene), Kalymnos, Kos, Naxos, Nisyros, Paros, Rhodos, Tilos en Kas in Turkije.