Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Mousaka, Grieks ovengerecht met aubergine en gehakt

Mousaka (Moussaka) - ovengerecht met aubergines

Recept voor een erg lekker traditioneel gerecht uit Griekenland is Mousaka (Moussaka).

Wat is mousaka?

Mousaka is een erg lekker ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine, aardappel en een gehaktsaus, die wordt overgoten met bechamelsaus. De saus wordt op smaak gemaakt met ui, kruiden, tomaten, olie en rode wijn. In Griekenland komen verschillende variaties van moussaka voor, waarbij de aubergine ook samen met courgette wordt gebruikt. In dit recept voor mousaka gebruiken we aubergine en courgette. Als je wel eens moussaka hebt gemaakt, weet je dat het niet ingewikkeld is om te maken, maar het kost, door de vele stappen best wat tijd.

Mousaka

To Magazaki - Grieks winkeltje
Bestel je keukenspullen bij To Magazaki!

Hoe maak je Mousaka? We hebben moussaka gemaakt, bekijk het recept met foto's

De oven voorverwarmen op 200 graden. De courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Sommige mensen voegen aan de saus kaneel toe, anderen niet. Eventueel wat kaneel toevoegen. (Naar smaak)  Tien minuten laten smoren.

De bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van de gehaktsaus erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van de gehaktsaus in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje bruin is geworden. Erg lekker! Eet smakelijk; " kali orexi". Bekijk hieronder het recept met stap-voor-stap foto's.

Mousaka

Wat heb ik nodig om Mousaka te maken?

Voor 10 personen
500gr courgettes
500gr aubergines
1 kg aardappelen
500 gr tomatensaus
1,5 kg gehakt
2 grote uien fijngesneden
2 teentjes knoflook
evt. kaneel (naar smaak)
1,5 kop olijf olie
4 koppen zonnebloem olie
1 eetlepel boter
1/2 kop peterselie fijngesneden
1 kop geraspte kaas
1 glas wijn
peper en zout

Voor de bechamelsaus:
2 liter volle melk
9 eetlepels meel
3 eieren
4 eetlepels boter
1 kop geraspte kaas
peper, zout
evt. nootmuskaat naar smaak aan saus toevoegen

Recept Moussaka met foto's

  1. Wat heb je nodig om Mousaka te maken: de Ingrediënten voor mousaka (moussaka)

    Mousaka

     
  2. Courgette en aubergines in schijven snijden

    Mousaka

     
  3. Courgettes en aubergines bakken in zonnebloem olie

    Mousaka

     
  4. Aardappels in schijfjes snijden en bakken in olie.

    Mousaka

     
  5. Gebakken aardappelschijfjes

    Mousaka

     
  6. Ui en knoflook zachtjes bakken in de olijf olie
     
  7. Mousaka

     
  8. Gehakt erbij en rul bakken

    Mousaka

     
  9. Rode wijn toevoegen

    Mousaka

     
  10. Tomatensaus toevoegen, evt. kaneel en op het laatst de fijgesnede peterselie.

    Mousaka

     
  11. Een laag aardappels, kaas erover, een laag aubergines en courgettes met kaas erover.

    Mousaka

     
  12. De gehaktsaus in de ovenschaal, kaas erover strooien.
    Vervolgens nog een laag aardappels, geraspte kaas, aubergines en geraspte kaas erop leggen.

    Mousaka

     
  13. Bechamelsaus maken. Boter laten smelten, meel toevoegen, goed roeren, melk toevoegen.

    Mousaka

     
  14. Haal de pan van het vuur en voeg twee eieren toe.

    Mousaka

     
  15. Geraspte kaas toevoegen

    Mousaka

     
  16. Bechamelsaus in de ovenschaal

    Mousaka

     
  17. Kaas over de beachamelsaus strooien

    Mousaka

     
  18. Mousaka in de oven doen. Als de mousaka mooi van kleur is, de ovenschaal uit de oven halen

    Mousaka

     
  19. De mousaka is klaar! Eet smakelijk!

    Mousaka


Lekkere moussaka! Een erg lekker recept.
Bekijk meer recepten

Recept en foto's: copyright DeGriekseGids B.V. - Wendy Nikolidakis




© De Griekse Gids 2000-2020