Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Skiathos

Eiland Skiathos - Griekenland

Skiathos vakantie. Skiathos is voor veel mensen een van de meest geliefde en mooiste Griekse eilanden. Het eiland hoort tot de Sporaden-eilandengroep, het ligt ten oosten van schiereiland Pilion en ten noorden van het eiland Evia. Dit eiland raakte een aantal jaren geleden groots in de publiciteit toen hier een deel van de filmopnames gemaakt werden voor de kaskraker "Mama Mia". Wij bezochten het en vonden het er geweldig mooi! Skiathos is een zeer groen eiland met mooie zandstranden en met een schilderachtige hoofdstad (Chora).

"Skiathos, 'Mama Mia' eiland met mooie stranden en een leuk stadje"

Op Skiathos bevindt zich een luchthaven waar je met het vliegtuig bij Skiathos stad aankomt. Wij arriveerden in de haven van Skiathos stad, per boot vanuit Pilion, het was een zeer aangename ervaring om deze mooie stad, met witte huisjes voor ons te zien opduiken.

Dit charmante stadje heeft twee havens, een kleinere haven waar de vissersbootjes en de kleine excursiebootjes aanmeren en ten noorden hiervan de grotere haven waar de grote ferries aanmeren. Het is hier zeer gezellig en je kunt heerlijk genieten op de kleurrijke terrasjes aan de haven. Precies achter de havens ligt een lange winkelstraat waar allerlei toeristische winkels, pita-gyros tenten, bars, goudwinkels en boutiques zijn. Het is hier soms erg druk, vooral als er net een grote ferrieboot is aangekomen, toch blijft het gemoedelijk en aangenaam om hier te vertoeven.

Skiathos-stad
Prachtig Skiathos stad

Vakantie Skiathos boeken

Zoek je een leuk hotel of appartement? Een vakantie naar Skiathos kun je gemakkelijk boeken via verschillende touroperators, zie hier een overzicht van vakanties naar Skiathos. Maar je kunt je vakantie ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Skiathos geweest en kennen het eiland en de leuke plekjes goed. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Zo is Skiathos erg goed te combineren met  Alonissos, Skopelos, en Pilion.

Foto's Skiathos - Skiathos in beeld

De mooie stranden van Skiathos

Waar dit eiland ook om bekend staat zijn de mooie stranden. De meeste stranden liggen ten zuidwesten van de stad en in het westen van het eiland. Het bekendste en meest bezochte strand is het strand van Koukounaries (15 minuten met de bus) dat tevens een beschermd natuurgebied is voor vogels. Aan het zandstrand zijn er allerlei watersportmogelijkheden en het water is erg schoon en helder. Aan de west- en noordwestkust bevindt zich het strand Banana beach en ten noorden hiervan Agia Eleni beach en nog iets noordelijker de stranden Mandraki beach en Mandraki Elias beach.

Aan de zuidelijke kust zijn tientallen leuke stranden zoals Tourlos beach, dat omgeven is door olijfbomen en hoge dennenbomen en waar aan het strand meerdere restaurants en beachbars zijn. Erg geliefd zijn Aghia Paraskevi en het strand Vromolimnos. Ook dichter bij de stad liggen prachtige zandstranden zoals het Kanapitsa strand, Tzaneria, het Achladies strand, Vassilias, Ftelia beach en het Megali Ammos strand. Een van beroemdste stranden van Skiathos is het strand met de witte kiezels Lalaria. Dit ligt in het noordoosten van Skiathos en is alleen met een toeristenboot bereikbaar.

Koukounaries strand Skiathos
Koukounaries strand op Skiathos

Wandelen op Skiathos

Wandelen op Skiathos is geweldig want het is een eiland met maar liefst 25 wandelroutes, de totale lengte hiervan is bijna 200 km. Deze wandelroutes op het eiland zijn goed gemarkeerd en er is een variatie met gemakkelijke maar ook zware wandelroutes. De paden lopen door de prachtige bossen en de ongerepte natuur van het eiland. Tijdens deze wandelingen loop je voorbij kloosters, historische plaatsen en plekken met fantastische vergezichten. Wij zelf maakten een wandeling naar het klooster van Kechria en kwamen oude olijfpersfabrieken tegen, bijzondere kerken en bossen met stromend water.

Wandelen op Skiathos
Wandelroutes op Skiathos

Bezienswaardigheden en tips Skiathos

  1. Het Evangelistria klooster: dit ligt in de bergen, ongeveer zes kilometer ten noorden van de stad. Naar Moni Evangelistria zijn de Griekse opstandelingen gevlucht na de revolutie van 1821. Hier is de eerste Griekse vlag gemaakt.
  2. Het kasteel Kastro waarnaartoe tijdens de 16e eeuw de inwoners zijn verhuisd om van de piraten te ontkomen. Hier zul je kerken zien waar de Christenen zich toen hebben verscholen
  3. Het huis van de Griekse schrijver Alexandros Papadiamantis in de stad dat nu een museum is.
  4. Het klooster van Kechria: het klooster is in de 18e eeuw gebouwd en in de kerk zijn mooie muurschilderingen te zien.
  5. De gezellige oude haven met de taverna's en café's.
  6. De Agios Nikolaos kerk op de top van de heuvel in het centrum van de stad. Een wandeling naar boven is de moeite waard, het uitzicht vanaf hier is schitterend.
  7. De kerk Anastasa in het noordoosten van Skiathos. Boven aan de deur van de kerk zijn borden in de muur gemetseld, het lijkt wel op Delfts Blauw.
  8. Bourtzi naast de haven
  9. Het meer van Strofilias dat achter het strand van Koukounaries ligt.
  10. Het Tsougria eilandje ten oosten van Skiathos stad.

Video Skiathos

Geschiedenis

In de prehistorie werd Skiathos bewoond door pre-Helleense volkeren zoals de Pelasgiërs en de Kares. Een ander volk dat later is gekomen waren de Kretenzers die zich ook op het naburige Skopelos hadden gevestigd en dat toen nog Peparithos heette. Na de Kretenzers kwamen inwoners uit Chalkida (Evia) op Skiathos wonen. Ze bouwden hun stad ten zuidoosten van de haven op de heuvel, om goed uitzicht te hebben over de baai en de haven. De stad was omgeven door een muur en stond via twee poorten in verbinding met het binnenland en de haven.

In 480 voor Christus werd de vloot van koning Xerxes getroffen door een storm en raakte de kust van Skiathos. Skiathos was destijds lid van de Atheense alliantie en had, net als andere Griekse steden, autonomie en een democratisch bestuur. Lees verder geschiedenis van Skiathos.

Hoe kom je op Skiathos?

Skiathos staat per boot direct in verbinding met het Griekse vasteland (o.a. Piraeus, Volos, Pilion, Thessaloniki) maar ook met andere Griekse eilanden zoals de Cycladen en de andere Sporaden (Skopelos eiland, Alonissos eiland en Skyros eiland). Skiathos is echter ook met het vliegtuig bereikbaar, er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en Belgie. Skiathos is ook erg geliefd als eilandhop-bestemming, zoals eilandhoppen Skiathos, Skopelos, Alonissos en Pilion

Links

 

Gemiddelde temperaturen Skiathos

Januari
12.1°C
Februari
12.4°C
Maart
13.4°C
April
16.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.0°C
Oktober
19.7°C
November
16.4°C
December
13.6°C


Waar ligt Skiathos?


Waar ligt Skiathos
De kaart / landkaart van Skiathos

© De Griekse Gids 2000-2021