Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Mykonos

Eiland Mykonos - Griekenland

Mykonos. Mykonos is een van de bekendste Griekse eilanden en hoort tot de Cycladen eilandengroep. Mykonos is 85 km2 groot en telt ongeveer tienduizend vaste inwoners. Op Mykonos komen ieder jaar weer vele toeristen om van de geweldige sfeer van het eiland te genieten. Het is een van de eerste Griekse eilanden dat zich toeristisch ontwikkelde en in de laatste decennia is het de trekpleister geworden voor allerlei beroemdheden uit de hele wereld. Wat Mykonos ook zeer speciaal maakt is de geweldige stad en de mooie stranden rondom het eiland. Mykonos is een erg geschikt eiland om als eilandhopvakantie basis te dienen. Er gaan rechtstreekse vluchten naar het eiland en de bootverbindingen met de andere Cycladen-eilanden zijn erg goed. Vanaf Mykonos kun je gemakkelijk met een excursie een dagje naar Delos, het eilandje dat als heilig werd beschouwd in de oudheid. 

Corona op Mykonos: Op Mykonos zijn er tot nu toe slechts 2 besmettingen en 0 sterfgevallen geregistreerd. Lees hier al het belangrijke nieuws over het Coronavirus in Griekenland.

Video over Mykonos - GriekseGids.TV

Video Mykonos
Vakantiefilm Mykonos - ©De Griekse Gids

Mykonos-stad

Mykonos-stad, ook wel Chora of klein Venetië genoemd, is een bruisend pittoresk stadje met witte huizen en kerken, smalle gezellige steegjes vol met winkeltjes en met de wereldbekende windmolens die op een laag heuveltje aan het water staan. Hoe vaak zijn deze molens niet te zien geweest in posters of in beroemde films zoals “Shirley Valentine”, “The bourne identity” en “Summer Lovers”? Mykonos-stad is een verzorgde stad met witte huisjes en gekleurde deuren en kozijnen. De inwoners van de stad koesteren de Cycladische stijl van hun stad met hart en ziel. Meer over Mykonos-stad

Boek je vakantie naar Mykonos

Wil je op vakantie naar Mykonos? Bekijk hier het overzicht van vakanties naar Mykonos. Wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden combineren, zoals Mykonos met Naxos Paros en Santorini? Dan kun je jou vakantie via Griekse Gids Reizen boeken. Eilandhoppen is onze specialiteit. Voor vragen mag je ons ook bellen of mailen. Stuur je e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447

Foto's Mykonos - Mykonos in beeld

De stranden van Mykonos

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er zoveel mooie zandstranden zijn op zo’n klein en rotsachtige eiland. Wij bezochten de zuidelijke kust en daar kwamen we o.a. de prachtige zandstranden tegen van Psarou, Ornos, Platis Gialos, Paranga, Paradise, Super Paradise, Kalo Livadi, Agrari en Kalafatis. Het opmerkelijke aan deze stranden is dat er overal beach bars zijn en dat er vanaf de middag al flink gefeest wordt. Aan de noord- en westkust liggen de beroemde stranden van Ftelia, Panormos, Agios Sostis, Tourlos en Agios Stefanos.

Strand Mykonos
Paradise beach Mykonos -Stranden Mykonos

De natuur van Mykonos

Mykonos is een droog en heuvelachtig rotseiland met weinig groen en bomen. Er zijn enkele graan- en druivenvelden. De twee hoogste heuvels zijn Profitis Ilias Anomeritis in het oosten en Profitis Ilias Vorniotis in het westen. Deze heuvels zijn minder dan 400 meter hoog. Op Mykonos zijn geen vlaktes en geen rivieren, maar er is wel ondergronds water.  Mykonos heeft veel kleine baaien die als ankerplaatsen voor boten fungeren. Men beweert dat het eiland zeer rijk is in grondstoffen zoals mangaan, brons en galeniet. Toch doet men hier niets om dit uit de grond te halen.
 

De wegen en het verkeer op Mykonos

De wegen op Mykonos zijn redelijk goed maar soms erg smal. Er zijn een aantal hoofdwegen die je vanaf Mykonos-stad naar o.a. Ornos(zuiden), Agios Stefanos (noorden) en Ano Mera (oosten) leiden. Voor de rest zijn er overal smalle vertakkingen die je tot aan het meest verlaten stranden kunnen brengen. De meeste wegen zijn geasfalteerd, toch kun je hier en daar een stuk zandweg tegenkomen. Op Mykonos zie je veel toeristen die met quads rondrijden. Het zijn vaak jongeren die soms onder invloed van drank rijden, dus wees altijd alert, zeker op de smalle wegen.

Heeft Mykonos een vliegveld?

Mykonos heeft een vliegveld. De afstand van het vliegveld naar het centrum van Mykonos stad is 3 kilometer, de reistijd is ongeveer 10 minuten. De IATA code van Mykonos Airport is JMK. De Luchthaven Mykonos is een internationaal vliegveld. Er gaan in de zomers chartervluchten naar Mykonos vanaf o.a. Schiphol. Door binnenlandse luchtvaartmaatschappijen wordt gedurende het hele jaar op Mykonos gevlogen. Er is een een belastingvrije winkel in het terminalgebouw, een cafetaria met snacks en lichte maaltijden en een geldautomaat. Het vliegveld van Mykonos is erg belangrijk voor de gehele regio. Mensen die gaan eilandhoppen vliegen vaak naar Mykonos en nemen daar een ferry naar de andere Griekse eilanden, zolas Paros, Naxos, Andros, Tinos, Syros en Ikaria.

Bezienswaardigheden en tips over Mykonos

Op Mykonos zijn er allerlei bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

Mykonos stad - Klein Venetie
Mykonos stad

Zo is er in Mykonos stad:

  • De 5 windmolens aan de kust
  • De Paraportiani-kerk aan de rand van de oude haven
  • Aleykandra, dat zijn de kleurrijke huisjes met de houten balkons aan het water. Vandaar de naam klein Venetië.
  • Het archeologische museum
  • Het volkenkundige museum
  • Het zeevaartmuseum
  • De smalle pittoreske winkelstraatjes
  • De tientallen gezellige taverna’s en restaurants en hippe bars en cafés.
  • De oude haven van Mykonos waar behalve vissersboten ook jachten en zeilboten aanmeren
  • In Ano Mera, de belangrijkste dorp buiten Mykonos-stad, bevindt zich het klooster van Panagia Tourliani.

Mykonos Ano Mera
Tavernes op het plein van Ano Mera op Mykonos

Hoe is Mykonos bereikbaar?

Mykonos is per vliegtuig bereikbaar zowel nationaal als internationaal. Veel toeristen komen met de boot naar het eiland daar het eiland een geliefde bestemming is voor eilandhoppers. Vele toeristen komen op de bonnefooi, anderen die kiezen voor georganiseerde reizen (zie bijvoorbeeld Eilandhoppen Griekenland). De haven van Mykonos is verbonden met de havens van Piraeus en Rafina aan het vaste land en met de havens van allerlei Griekse eilanden zoals Paros, Naxos, Santorini, Syros, Tinos, Kos en veel meer andere eilanden. Dagelijks varen er boten naar Mykonos. Een tocht van Piraeus naar Mykonos duurt drie tot vijf uur, dit afhankelijk van het type veerboot (speed of normaal) of van de tussenstops die de veerboot bij overige eilanden kan maken.

Verblijf op Mykonos

Op Mykonos zal je allerlei soorten hotels, appartementen, studio’s en kamers vinden om te verblijven. Veel accommodaties worden in samengestelde pakketten aangeboden door Nederlandse touroperators, zie bijvoorbeeld overzicht vakanties Mykonos. Mocht je zelf je vakantie willen plannen dat kan; u kunt dan rechtstreeks een accommodatie benaderen via internet of telefonisch om te boeken. Daarnaast zijn er diverse websites die losse accommodaties aanbieden, zie accommodaties Mykonos. Ook zijn er een aantal campings op Mykonos zoals in Paranga en Paradise beach (Kalamopodi).

Geschiedenis van Mykonos

Volgens de legende heeft Mykonos haar naam gekregen van de held Mykonos, de zoon van halfgod Anios en kleinzoon van God Apollon. De eerste inwoners van Mykonos waren Karen en Feniciërs en daarna kwamen de Minoërs uit Kreta. In het jaar 1000 v.Chr, kwamen de Ioniërs uit Athene zich hier vestigen en stichten de Mykonos op. Vervolgens viel Mykonos in handen van de Romeinen waarna de Byzantijnen in de 7e eeuw kwamen en hier tot de 12e eeuw verbleven. Na de 12e eeuw kwamen de Venetianen, het eiland werd echter vaak aangevallen en leeggeplunderd door piraten . In de 16e eeuw kwamen de Ottomanen het eiland bezetten totdat in 1830 het eiland bevrijd werd en in handen van de Grieken kwam. Grote heldin was destijds Manto Mavrogenous.

Links naar Mykonos

Gemiddelde temperaturen Mykonos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Mykonos?


Waar ligt Mykonos
De kaart / landkaart van Mykonos

© De Griekse Gids 2000-2020