Patmos vakantie. Patmos is een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche zee. Het hoort bij de 'Dodecanese' eilandengroep en ligt ten noordwesten van de eilanden Leros, Kalymnos en Kos en ten zuidwesten van Samos. Het is een geweldige vakantiebestemming. Patmos heeft een grillige, steile kustlijn, met meerdere diepe baaien en veel kapen. Patmos bestaat uit drie delen die met elkaar verbonden zijn via smalle land stroken. Het middelste deel is het drukst bewoond, hier bevinden zich namelijk Skala (Skala Patmou), het haven stadje van Patmos en Chora (Chora Patmou), de hoofdstad. Hier bevindt zich ook de hoogste top van het eiland: Profitis Ilias. Patmos is 34 km2 groot en heeft ongeveer drieduizend vaste inwoners. Het is een rotsachtig, vulkanisch eiland en de hoogste top van het eiland meet maar 270 meter.
“Patmos wordt ook wel het Jerusalem van de Egeïsche zee genoemd„
Patmos is wereldberoemd vanwege de religie. Het eiland wordt ook wel het "Jeruzalem" van de Egeïsche zee, "het Heilige eiland der Christendom" en "het eiland der Openbaring" genoemd. Hier verbleef namelijk in 95 na Chr. de apostel Johannes de Theoloog achttien maanden lang. Hij schreef er "De Openbaring", het laatste boek van het Nieuwe Testament. Johannes verbleef in een grot nabij Chora, deze grot is één van de meest historische en indrukwekkendste bezienswaardigheden van Griekenland.
Patmos
Wil je een bijzondere vakantie op Patmos meemaken? Of wil je liever meerdere Griekse eilanden in 1 vakantie bezoeken, zoals Patmos, Leros, Kos en Samos? Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen in Griekenland.
In het noorden van Patmos bevindt zich het hoofddorp Kampos, op ongeveer 5 kilometer van Skala. Eigenlijk bestaat dit dorp uit Pano Kampos, dat is het hoger gelegen dorp in het binnenland en Kato Kampos, het dorp met zandstrand aan de kust. De afstand tussen deze twee dorpen is minder dan een kilometer. In het noorden zijn verder hier en daar verspreid kleine gehuchten, vaak vlak aan zee bij de vele kleine baaitjes.
In het centrale deel van Patmos liggen Chora en het havenstadje Skala. Dit is het meest levendige deel van het eiland waar pelgrims en toeristen graag komen. Chora is de middeleeuwse stad, met witte huisjes en smalle straatjes, steegjes en pleintjes. Het is tegen de hellingen van de berg gebouwd, met op de top het indrukwekkende klooster. Het opvallende orthodoxe klooster van St. John (Aagios Ioannis), dat is gebouwd op de hoogste heuvel van Patmos, ziet er van buiten uit als een kasteel of fort.
Net als in Chora, zijn in Skala de huisjes wit en zijn er gezellige, smalle straatjes en pleintjes. Overal zijn er tavernes, barretjes en winkeltjes. Een kilometer ten zuiden van Chora, op de route naar Skala, ligt de grot van Johannes, waar de “Openbaring” is geschreven.
Dronevideo eiland Patmos - © De Griekse Gids
Drukker is het in Skala, omdat hier de haven is. Dit is het economisch en toeristisch centrum van het eiland. Er zijn grotere winkels, auto- en motorverhuurbedrijven, veel restaurants en tavernes. Er zijn meerdere leuke, levendige pleintjes. In de zomermaanden meren ook cruise schepen aan in de haven van Skala waardoor het op het eiland plotseling erg druk kan worden. Hoewel Patmos in de Dodecanese ligt, doen beide dorpen, zowel Chora als Skala, ons aan Cycladische dorpen denken, want alle kenmerken van de Cycladen zie je hier terug, zoals de witte huisjes, kerken en de smalle steegjes. Skala is een goede uitvalsbasis voor je vakantie op Patmos.
In het zuiden van het eiland is het dorp Grikos het belangrijkste en grootste dorp. Grikos is van oorsprong een vissershaventje, het ligt in een grote baai met een goed strand en veel tavernes en hotels. Aan het einde van de baai, daar waar de baai van Petra begint, staat op een landtong een grote rots aan het water. Het is een fenomenale rots omdat monniken in het verleden de rotsen hebben uitgehold en hier hebben gewoond.
Skala Patmos - © De Griekse Gids
Op Patmos zijn leuke stranden, sommige bestaan uit kiezels, andere zijn zandstranden. De stranden van Patmos liggen vooral aan de oostkust van het eiland, in grote of kleine baaien. Sommige hiervan zijn georganiseerd, andere weer niet. Er zijn ook heel wat stranden, zoals Psili Ammos in het zuiden van het eiland, waar naturisme toegestaan is.
De bekendste stranden zijn:
Grikos Patmos - © De Griekse Gids
Het klooster van patmos dat eruitziet als een kasteel is de indrukwekkendste bezienswaardigheid van het eiland. Het werd in 1088 tijdens het bewind van de Byzantijnse keizer Alexios 1 door de monnik Christodoulos gesticht ter ere van de apostel Johannes. Het klooster dat in het Grieks “Agios Ioannis Theologos” heet, lijkt door de muren met kantelen van buiten op een burcht. De monniken van het klooster houden zich wel aan de strenge Byzantijnse regels, maar leven niet allen binnen de kloostermuren. Ze komen ook buiten het klooster, houden uitvoerige gesprekken met bezoekers en mogen ergens anders overnachten. De bezoekers mogen rondlopen over het binnenhof en door de gangen. Het klooster bezit een grote rijkdom aan Byzantijnse kunstvoorwerpen, zoals iconen, houtsnijwerk en kostbaarheden van goud, zilver en edelstenen. Op de tweede verdieping bevindt zich een bibliotheek met veel manuscripten, oude boeken en oorkonden.
Patmos klooster
Patmos heette in de oudheid Latmos. Het eiland is sinds de oudheid bewoond. Uit de 4e tot 6e eeuw voor Christus zijn de resten van ruïnes op de heuvel bij Kasteli vlakbij Skala. Hier zou een Akropolis hebben gestaan ter ere van de Goden Apollon en Dionysos. De beschermgodin van Patmos was echter de Godin Artemis (Patmia Artemis). Haar tempel stond op de plek in Chora waar nu het imposante kasteel staat. Patmos werd daarna bezet door Romeinen. Het was een zware periode voor de inwoners, ze verlieten toen massaal het eiland. De Romeinen zijn daarna het eiland als verbanningsoord gaan gebruiken. In 95 na Chr. wordt de Apostel Johannes hier naartoe verbannen door de Romeinse keizer Domitianus. Hier schrijft Johannes, ook de Theoloog en Evangelist genoemd, de Openbaringen (Apocalyps). Hij wordt gezien als de schrijver van het Nieuwe Testament. Vanaf de eerste eeuw tot de elfde eeuw gebeurt er niet meer zoveel op Patmos. Pas in de 11e eeuw, wanneer de monnik Christodoulos op het eiland komt, verandert er het een en ander. Hij sticht het Heilige Klooster van Johannes de Theoloog. Er komt een bibliotheek en stilletjes aan komen nieuwe inwoners rondom het klooster wonen. De huizen worden rondom de muren van het klooster gebouwd, als het ware als een vesting. Het is de manier om zich tegen vijanden, vooral piraten, te kunnen beschermen. In 1186 wordt Patmos door Normandiërs bezet, in 1480 kwamen de Johannieters uit Rhodos. In 1523 kwamen de Turken en in 1659 de Venetianen.
Na de oorlog tussen de Venetianen en de Turken, kent Patmos een gouden tijd. De handel floreert en Skala wordt een belangrijke handelshaven waar o.a. ook Nederlandse schepen zaken komen doen. Volgens reizigers uit die tijd (16e eeuw), waren er toen op het eiland meer dan vierduizend inwoners en waren er 250 kerken. In de 18e eeuw wordt de Kerkelijke school gesticht (Patmiada) met als doel de Griekse taal te verspreiden en om zich voor te bereiden op de vrijheidsstrijd tegen de Ottomanen. In 1912 wordt het eiland door Italianen bezet en zoals de andere Dodecanese eilanden, wordt Patmos pas in 1947 weer een Grieks eiland.
Patmos is niet zo groot en veel toeristen die naar het eiland op vakantie gaan, doen dat omdat ze hier heerlijk kunnen wandelen:
Op Patmos is geen vliegveld. Naar Patmos kun je uitsluitend per boot, de verbindingen met andere eilanden en het Griekse vasteland zijn dagelijks en zeer frequent. Toeristen die naar Patmos komen vliegen meestal naar Samos of Kos. De boottocht vanaf Pythagorion (Samos) naar Patmos is de snelste (60 tot 90 min). Patmos is met de boot of catamaran rechtstreeks bereikbaar via o.a. Piraeus, Samos, Kos, Rhodos en de Cycladen eilanden.