Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kos

Eiland Kos - Griekenland

Kos vakantie. Kos is een populair Grieks vakantie eiland in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Het ligt in het midden van de Dodecanese en wordt omringd door de eilanden Kalymnos, Pserimos en Nisyros eiland. Het is het derde grootste Dodecanese eiland na Rhodos eiland en Karpathos eiland. Kos is geen groot eiland, het heeft een oppervlakte van 295 vierkante kilometer, de kustlijn is ongeveer 110 km lang. Het eiland heeft een rijke geschiedenis met veel historische monumenten van opmerkelijk archeologisch maar ook toeristisch belang.

"Ga lekker fietsen tijdens je vakantie op Kos!"

Dankzij het heerlijke klimaat en de zee krijg je het zomers niet al te heet, waardoor een actieve vakantie goed mogelijk is. Op het eiland zijn, vooral in Kos stad, fietspaden aangelegd en daarom is Kos hét fietseiland bij uitstek. Fietsen tijdens een vakantie op Kos is erg populair, vooral bij Nederlanders.

Fietsen Kos
Fietsen op Kos

Vergeleken met andere bestemmingen in Griekenland, is het een vrij vlak eiland met weinig bergen. Alleen aan de zuidoostkust is het bergachtig. Hier bevindt zich op 846 meter de hoogste top van de berg Dikeos. De zuidelijke hellingen van Dikeos zijn bedekt met prachtige dennenbossen. Hier ligt ook een van de mooiste dorpen: Het dorpje Zia.

Kos wordt ook wel het "eiland van Hippocrates" genoemd want hij is hier in 460 v. Chr. geboren. De Griekse arts Hippocrates wordt beschouwd als de ‘vader van de geneeskunde’ en is bekend vanwege de bekende ‘Eed van Hippocrates’.

Kos-stad, de mooie hoofdstad van Kos

De hoofdstad van het eiland is de charmante stad van Kos (Kos-stad), die zich in het noordoosten van het eiland bevindt. Grote palmbomen en kleurrijke bloemen geven de stad een sfeervolle uitstraling. Een bezoek aan Kos stad is tijdens je vakantie echt de moeite waard. Het is een erg gezellig stadje voor jong en oud met veel leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes. Je vindt er onder andere:

 • Prachtige monumenten, zoals de middeleeuwse ridderburcht, de eeuwenoude plataan van Hippokrates en vele archeologische bezienswaardigheden.
 • Een prachtige haven.
 • Een moderne jachthaven.
 • Leuke, traditionele en moderne winkels.
 • Vele leuke eetgelegenheden en terrasjes.
 • Het archeologisch museum in de stad.

Tip: Bekijk ook onze top 10 bezienswaardigheden in Kos-stad

Tavena Kos stad
The Fish House Taverne in Kos-stad

Vakantie op Kos

Wil je op vakantie naar Kos en zoek je een leuk hotel of appartement of een reis waarbij je Kos met andere eilanden kan combineren? Bekijk ons volledige vakantieoverzicht naar Kos hier>
Kos kun je o.a. boeken bij de volgende reisorganisaties:

Foto's Kos - Kos in beeld

Stranden

Er zijn veel mooie zandstranden op Kos te vinden. Op de meeste stranden wappert de Blue Flag met trots. Dit is een internationale milieuonderscheiding voor schone en veilige stranden. De zandstranden van Tigaki beach, Marmari en Mastichari en het strand Lambi bij Kos-stad zijn de populairste stranden op het eiland.

Strand Tigaki Kos
Strand Tigaki Kos

Ook de zandstranden aan de zuidwestkust van het eiland zoals Paradise Beach en Kardamena  zijn prachtig en erg populair, net als het lange strand van Kefalos met o.a. het strand van Agios Stefanos. Ten oosten van Kos stad bij Psalidi zijn er vooral kiezelstranden. Een bijzonder strand is Therma, waar warm water in de zee vloeit. Een mooi strand ligt helemaal aan de westkust van Kos, dat is het zandstrand van Agios Theologos.

 

Video over Kos - De Griekse Gids


Ontdek de rijke geschiedenis

De geschiedenis van Kos is zeer rijk en wordt gekenmerkt door vele overheersers die het eiland steeds domineerden. De mythologie verbindt het eiland met de gebeurtenissen uit het tijdperk van de Giganten en de Titanen. Archeologische vondsten bewijzen dat de geschiedenis van Kos al begint in de prehistorie. De Minoërs vestigden zich rond de 14e eeuw voor Christus op het eiland. De Perzen veroverden het eiland in de 5e eeuw voor Christus, maar ze werden verslagen door de Atheners. In het jaar 460 voor Christus werd Hippocrates, de vader van de geneeskunde geboren.

Na zijn dood bouwden de inwoners van Kos het heiligdom van Asklepeion ter ere van Hippocrates en de god Asklepios. Het werd gebruikt als ziekenhuis en school. In de vierde eeuw voor Christus werd Kos opnieuw een bondgenoot van Athene en werd de democratie op Kos ingevoerd. In 335 voor Christus werd Kos een deel van het Macedonische rijk, maar na de dood van Alexander de Grote namen zijn opvolgers het eiland over.

De Byzantijnse periode bracht welvaart op Kos. Kos werd vervolgens een deel van het Romeinse rijk. In 1204 na Christus bezetten de Venetianen het eiland Kos. De ridders van Sint-John, die zich op Rhodos vestigden, namen de macht op Kos over. Een eeuw later bouwden ze o.a. het prachtige fort dat vandaag de dag bij de ingang van de haven van Kos staat.

Begin zestiende eeuw namen de Turken het eiland over in en zij hielden het maar liefst tot 1912, toen Italiaanse troepen Kos binnenvielen en de Turken verdreven. Een aardbeving in 1934 verwoestte bijna het hele eiland. De Duitsers vervingen de Italianen in 1943. De Duitse bezetting was een zeer donkere periode voor de inwoners van Kos. In 1945 kwam Kos onder Britse heerschappij. Uiteindelijk, in 1948 pas, werd Kos verenigd met de rest van Griekenland.  Meer geschiedenis van Kos»

Fort in Kos stad
Fort bij de haven van Kos stad

Wat is er te zien op Kos - tips

Het Asklepeion

AsklepeionAsklepeion. Het Asklepeion op Kos staat bekend als de geboorteplaats van Hippocrates, de "Vader van de Geneeskunde".  Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Tot op de dag van vandaag wordt de eed der Geneesheren, de eed van Hippocrates afgelegd. Het Asklepeion is één van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos.  Dit was het beste en tevens bekendste ziekenhuis uit die tijd.
Meer over het Asklepeion»

Agios Fokas

Agios Fokas KosAgios Fokas. Agios Fokas is het gebied dat zich helemaal in het oosten van Kos bevindt. Het ligt op ongeveer acht kilometer van Kos stad en is met de bus binnen 15 minuten bereikbaar. Ook met de fiets is het makkelijk bereikbaar, een groot deel van de weg bestaat namelijk uit een fietspad. Hier aan het strand van Agios Fokas hebben een aantal grote hotels zich gevestigd, waardoor het gebied zich toeristisch heeft ontwikkeld. Ook is er een mooie, milieubewuste beachbar bijgekomen, de Agios Fokas Beach Club.
Meer over Agios Fokas»

Marmari

Marmari KosMarmari is een kleine badplaats, 15 kilometer ten zuidwesten van Kos stad. De afstand tot het vliegveld van Kos is 12 kilometer. Het zandstrand van Marmari is werkelijk schitterend, het is een strand met wit zand, daarachter bevinden zich lage duinen die begroeid zijn met allerlei bomen. Hier aan het strand zijn tal van vistavernes, restaurants, bars en cafés. Behalve allerlei watersporten zoals surfen en parasailen, kan men in Marmari ook paardrijden.
Meer over Marmari»

Psalidi

Psalidi KosPsalidi, wat in het Grieks ‘schaar’ betekent, is het gebied dat zich ten oosten van Kos stad uitstrekt tot aan de gelijknamige kaap Psalidi. Wie van zandstranden houdt, zal die in dit gebied van Kos niet vinden, daar alle stranden hier kiezelstranden zijn. Het water is hier echter kristalhelder, men kan hier heerlijk zwemmen, want het water is iets warmer dan in het zuiden van het eiland. In Psalidi bevinden zich veel van de mooiste hotels van het eiland.
Meer over Psalidi»

Kos stad

Kos stadKos stad, is een mooie, gezellige stad met een bruisend uitgaansleven en heel veel bezienswaardigheden. Kos stad is een levendige stad met gezellige terrasjes en leuke, smalle straatjes en winkeltjes. De stad is opvallend groen met overal palmbomen en bloemen. Hier zie je vandaag de dag een stadsbeeld, dat samengesteld is uit architectuur uit de oudheid, uit het Byzantium, uit Rome, uit de Middeleeuwen en uit de moderne tijd.
Meer over Kos stad»

Kardamena

Kardamena KosKardamena ligt aan de zuidkust van Kos, op dertig kilometer van Kos stad en zeven kilometer van het vliegveld van het eiland. Het is een toeristische badplaats met 1300 vaste inwoners. Kardamena is vooral onder jongeren populair omdat het nacht- en uitgaansleven hier bruisend is. In en rond het dorp zijn tavernes, restaurants, cafés, bars en discotheken. Rondom en in Kardamena zijn diverse goede zandstranden.
Meer over Kardamena»

Mastichari

Mastichari KosMastichari is een toeristische badplaats met uitstekende zandstranden,  achtentwintig kilometer ten zuidwesten van Kos stad. Mastichari is altijd een vissersdorpje geweest, je ziet nog steeds tientallen bootjes in de haven aanmeren. Op het dorpsplein staat een standbeeld van de Griekse god Poseidon en daar rondom zijn diverse winkels, cafés, restaurants en appartementen. Bijna alle watersporten zijn hier mogelijk en het strand is zeer goed georganiseerd.
Meer over Mastichari»

Thermen

Therma Kos - Thermen KosTherma of Thermen. Ongeveer twaalf kilometer ten zuidoosten van Kos stad bevinden zich de warmwaterbronnen van Kos. Op het kiezelstrand zie je dat een gedeelte van de zee met rotsen en grote keien is afgezet. Het warme water uit de grot loopt zo de zee in en blijft tussen deze rotsen en keien. Het water is erg warm, bijna heet, en je kunt hier een heerlijk warm bad nemen. Therma ligt precies tegenover het vulkaaneiland Nisyros en dat verklaart natuurlijk een hoop.
Meer over de Thermen»

Kefalos

Kefalos KosKefalos. Helemaal in het zuidwesten van het eiland Kos bevindt zich de Kefalos-baai, één van de meest geliefde baaien voor windsurfliefhebbers. Het grootste dorp is hier het gelijknamige dorpje Kefalos dat boven op de top van een heuvel ligt. De opvallendste bezienswaardigheid in de baai van Kefalos is het eilandje Aghios Nikolaos dat ook Kastrí genoemd wordt. Dit eilandje ligt recht tegenover het strand van Aghios Stefanos, in het midden van de baai.
Meer over Kefalos»

Tigaki

Tigaki KosTigaki bevindt zich op ongeveer elf kilometer van Kos stad. Tigaki is een van de mooiste en meest bezochte stranden van het eiland Kos. Het is een klein plaatsje met veel winkels, restaurants, cafetaria’s en bars. Het strand is goed georganiseerd en biedt allerlei watersportfaciliteiten. Tigaki wordt vooral overdag druk bezocht, want het heeft een uitstekend zandstrand. Kos stad is vanaf Tigaki makkelijk met de bus bereikbaar.
Meer over Tigaki»

Zia

Dorp Zia op KosZia is het meest schilderachtige dorp van het eiland. Het is ideaal voor een dagtochtje, want het ligt in een prachtige natuur, te midden van dennenbossen. Het dorp is erg kleurrijk en er zijn hier veel gezellige restaurants en tavernes. Ook zijn er veel souvenirwinkeltjes en gezellige straatjes om te wandelen. Last but not least, het uitzicht vanaf hier over de noordelijke vlakte van Kos tot en met de eilanden Kalymnos en Pserimos is erg mooi.
Meer over Zia»

Berg Dikeos

Berg DikeosDikeos is de hoogste berg van Kos, de hoogste top bevindt zich op 846 meter hoogte. Dikeos ligt min of meer ten zuiden van Kos stad op ongeveer vijftien kilometer afstand. Op de noordelijke hellingen van Dikeos bevindt zich het meest schilderachtige dorp van het eiland, Zia. Hier bevindt zich ook een natuurpark (Kos Natural Park). De zuidelijke hellingen zijn steil en kaal, de noordelijke hellingen lopen geleidelijk af en zijn met bossen bedekt. Deze noordelijke hellingen behoren ook tot een van de de fraaiste bezienswaardigheden van het eiland.
Meer over Berg Dikeos»

Verblijf op Kos

Kos is een toeristisch eiland met veel hotels en appartementen. Er zijn goedkope hotels, maar ook dure, luxe hotels en all inclusive hotels. Alleen al in de hotels kunnen 70.000 gasten tegelijk verblijven. De meeste toeristen komen met het vliegtuig aan bij het Hippokrates vliegveld. Per jaar ontvangt dit vliegveld meer dan een miljoen toeristen. Daarnaast arriveren er duizenden toeristen via de haven van Kos, waar ook cruiseschippen aanmeren.

De economie van Kos

Kos is altijd een rijk eiland geweest. Tot de jaren '70 was het een agrarisch eiland, de vruchtbare grond van Kos was in de oudheid al zeer bekend. Na de jaren '70 en de komst van de toeristen, hebben de inwoners van Kos zich helemaal op het toerisme gestort. De landbouw werd minder belangrijk. Sinds de economische crisis echter, hebben veel jongeren het agrarische werk weer opgepakt en is de landbouw weer een belangrijke rol gaan spelen in de economie van het eiland. Veel jongeren zijn weer in de wijn- en olijfolieproductie gegaan of produceren kwalitatieve honing. Op Kos zijn drie grote wijnproducenten, die centraal op het eiland niet ver van elkaar liggen. Er worden dan ook wijnproeverijen georganiseerd die goed bezocht worden door toeristen.

Uitstapjes vanaf Kos

Omdat Kos centraal in de Dodecanese ligt, is het eiland een ideale vakantiebestemming om vanaf hier dagtripjes te maken naar andere eilanden en zelfs naar Turkije. Vanaf de haven van Kos worden dagelijks dagtrips georganiseerd naar Kalymnos, Pserimos en Nisyros. Er zijn zelfs lijndiensten die je naar verder gelegen eilanden kunnen brengen, zoals naar Rhodos, Samos of Ikaria. Kos is ook een ideaal startpunt voor een eilandhopvakantie.

Boottocht vanaf Kos
Kos boottochtje naar Kalymnos en Nisyros

Feesten op Kos

Het grootste feest op Kos zijn de Hippocratia feesten die van juli tot en met september duren. In die periode zijn er, overal op het eiland, maar vooral in Kos stad, traditionele dansfeesten, concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en allerlei andere activiteiten. Tijdens theatervoorstellingen wordt de eed van Hippocrates in het oud-Grieks opgezegd.

Bezienswaardigheden op Kos:

 • De Middeleeuwse ridderburcht.
 • Het Asklepeion.
 • De eeuwenoude boom: de plataan van Hippokrates.
 • Het Odeon.
 • Het Romeinse huis en de badinrichtingen.
 • Het stadion met de Xystos (oefengalerij).
 • Het huis met het Europa mozaiek.
 • Het stadsmuseum met archeologische vondsten.

Asklepeion Kos
Asklepeion Kos

Afstanden in kilometers op Eiland Kos

Kos stad tot Tigaki: 11 kilometer (ongeveer 15 minuten)
Kos stad tot Lambi: 3 kilometer (ongeveer 5 minuten)
Kos stad tot Marmari: 15 kilometer (ongeveer 20 minuten)
Kos stad tot Mastichari: 21 kilometer (ongeveer 25 minuten)
Kos stad tot Antimachia, het vliegveld van Kos: 22 kilometer (ongeveer 25 minuten)
Kos stad tot Kardamena: 28 kilometer (ongeveer 35 minuten)
Kos stad tot Kefalos: 38 kilometer (ongeveeer 50 minuten)
Kos stad tot Agios Fokas (bij Hotel Dimitra beach): 9 kilometer (ongeveer 15 minuten)

Links naar Kos

 • Eilandhoppen Kos Wil je Kos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
 • Reisverslag Kos Mano deed verslag van zijn beleving van een korte vakantie naar deze prachtige bestemming.
 • Fietseiland Kos Kos wordt vaak het fietseiland genoemd en dat is niet verwonderlijk, want het is een vrij vlak eiland en er zijn zelfs verschillende fietspaden aangelegd, wat vrij uniek is voor Griekse begrippen. De meeste fietspaden bevinden zich rond Kos stad. Op Kos zitten veel verhuurbedrijfjes, waar je een fiets kunt huren en over het hele eiland kom je toeristen tegen op de fiets. Het leuke van het verkennen van Kos met de fiets, is dat je de omgeving veel beter in je opneemt en de geuren, kleuren, geluiden en temperaturen veel intenser ervaart.
 • 15 tips voor je vakantie op eiland Kos Kos is natuurlijk een klein eiland, maar er is wel zeer veel te doen en te zien! Vandaar dat we 15 tips (in willekeurige volgorde) op een rijtje hebben gezet.
 • 10 leukste plekjes op Kos Kos heeft veel leuke plekjes! Wanneer je met vakantie op Kos bent, kun je zowel met de fiets, als met een scooter, motor of auto het eiland verkennen. Ook het openbaar vervoer is op Kos goed georganiseerd en niet duur. Deze 10 plekjes moet je op Kos zeker niet overslaan.
 • Top 10 stranden Op Kos er zijn zeer veel mooie stranden te vinden. Als je op Kos op vakantie bent en een auto of scooter huurt, kun je al deze stranden ontdekken. Bekijk onze top 10 van de mooiste stranden op Kos.
 • Fietsen op Kos Hoewel een fiets ook zeer geschikt is als bloemendecoratie, verkoos Koos wij toch om vroeg op de fiets naar Kos stad te gaan. Het was prachtig weer om te fietsen, een beetje zeewind.
 • Top 10 Griekse eilanden Welke eilanden moet je zeker eens bezoeken? Griekenland heeft zoveel eilanden. Er zijn maar liefst 6000 Griekse eilanden, waarvan er 227 bewoond zijn. Alle bewoonde Griekse eilanden ooit eens bezoeken is haast onmogelijk! Daarom zou je eerst eens kunnen beginnen met deze 10.
 • De geschiedenis van Kos De eeuwenlange geschiedenis van Kos gaat ver terug. De mythologie verbindt het eiland met de gebeurtenissen uit het tijdperk van de Giganten en de Titanen. Van tijd tot tijd had het eiland verschillende namen: Kynnis, Merpis, Karis en het eiland der Gelukzaligen. "Kos" kwam van de naam van de dochter van koning Triops, maar volgens andere geschiedkundigen van de zeekrab, die op een zijde van de oude munten van Kos staat...
 • Landenkompas Kos Algemene informatie over Kos.
 • Kos, meer dan fietsen We zijn op Kos en hebben enkele dagen van onze fiets gebruik gemaakt en wat was dat ontzettend leuk!. Bij het hotel informeren we waar we een auto kunnen huren, want we willen ook grotere afstanden gaan afleggen.
 • 10 tips voor je examenreis naar Kos Dit eiland is een perfecte bestemming voor jongeren en dus ook om samen met je vrienden of vriendinnen het behalen van je diploma te vieren.

Gemiddelde temperaturen Kos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Kos?


Waar ligt Kos
De kaart / landkaart van Kos

© De Griekse Gids 2000-2024