Ikaria vakantie. Ikaria is een prachtig, bergachtig Grieks eiland in het westen van de Egeïsche zee. Het eiland is ongerept en niet aangetast door massatoerisme. Een heerlijk eiland voor een rustige vakantie. De kustlengte is iets meer dan honderd kilometer. De natuurlijke, wilde schoonheid van Ikaria is indrukwekkend. De bergen rotsen, kloven, wandelpaden, geweldige stranden en lieflijke dorpjes vormen het decor van een fantastische vakantiebestemming. Ikaria is bekend vanwege een onderzoek van wetenschappers, dat aangetoond heeft dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria hoort tot de ‘Blue Zones’. Dat zijn vijf gebieden op de wereld, waar mensen langer leven dan elders.
De inwoners van het eiland hebben tweeënhalve keer meer kans om gemiddeld 10 jaar ouder te worden, dan de overige Europeanen. Dit heeft te maken met hun leef- en eetgewoonten. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel, in plaats van met een auto te rijden en men gebruikt hoofdzakelijk lokale gewassen (zoals groenten, fruit, bonen en kruiden) en producten zoals olijfolie en geitenmelk. Het wordt ook wel het Mediterraanse dieet genoemd. Ook wordt er tussen de middag even de tijd genomen om rustig te eten en een dutje te doen.
Ikaria (Nas)
Ikaria wordt door de lokale bevolking ook wel Nikaria genoemd. Hoofdstad van Ikaria is Agios Kirykos. Het hoogste punt van Ikaria is Atheras (1037 meter), het op één na hoogste punt is Ammoudia met 913 meter. Deze bergen, die dwars over de lengte van het eiland liggen, scheiden het noorden en zuiden van elkaar. Het noordelijke deel is vlakker en loopt geleidelijk aan naar de zee. Dit is tevens het meest vruchtbare deel van het eiland. Het zuidelijke deel is veel steiler. In het oosten van het eiland zijn de uit oudheid bekende warmwaterbronnen.
De natuur van het eiland is afwisselend: groene valleien en kale steile rotsen. Op Ikaria zijn veel dennenbossen en in het westen bevindt zich het bos ‘Randi’, één van de meest zeldzame, prehistorische, mediterrane bossen.
De meeste dorpen van Ikaria liggen op de bergen en dat heeft met de aanvallen van piraten te maken die in de middeleeuwen plaatsvonden. De inwoners kozen toen voor hun veiligheid om in hoger gelegen gebieden hun dorpen te bouwen. Daarna is men ook aan de kust gaat bouwen en dat zijn nu de meer toeristische plaatsen van het eiland.
Agios Kirykos, in het zuidoosten van Ikaria
Wil je op vakantie naar het bijzondere en mooie eiland Ikaria en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk het vakantie overzicht Ikaria. Boek je reis via Griekse Gids Reizen. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Ikaria kun je bijvoorbeeld goed combineren met Samos en met Mykonos, maar ook met Syros. Wij kennen Ikaria goed en weten welke vakantiedorpjes, stranden, accommodaties en combinaties leuk zijn.
In de oudheid heette Ikaria Makris en Dolichi. De huidige naam heeft het eiland uit de mythologie gekregen en de mythe van Icarus, de zoon van meesteruitvinder Daedalus. Deadalus maakte vleugels van veren van was, om zijn zoon te laten vluchten uit het labyrint op Kreta. Toen Icarus echter te hoog vloog, smolt de was, en viel hij in de zee. Sindsdien draagt behalve het eiland ook de zee hier de naam “Ikaria”.
In de oudheid hebben Miliciërs hier gewoond, later werd, na oorlogen, het eiland door de Perzen ingenomen. Daarna sloot Ikaria een verbond met de machtige Atheners, maar in 133 werd het eiland door de Romeinen ingenomen. Tijdens de Byzantijnse periode werden gevangenen hier naartoe verbannen. In 1484 kwam het in handen van de Ridderorde der Johannieten. In 1521 kwamen de Turken en die bleven vier eeuwen lang op het eiland. Pas in 1912 werd Ikaria bevrijd en sloot het weer bij Griekenland aan.
Vakantiefilm Ikaria - © De Griekse Gids
Strand Armenistis
Tips Ikaria.
In de hoofdstad Agios Kirikos, die ongeveer 2000 inwoners heeft, bevindt zich de grote haven van Ikaria. Het is een traditioneel stadje in een baai met veel groen, waar mooie oude neoklassieke gebouwen staan. Hier zijn een aantal mooie kerken en er is een zeer interessant volkenkundig museum.
Evdilos is de op één na grootste haven van Ikaria. Deze ligt centraal, in het noorden van het eiland, ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Agios Kirikos. Om deze afstand af te leggen heb je ruim een uur nodig, want het is een weg vol met bochten. Evdilos is een pittoresk vissersdorpje dat uit de wind ligt, met een haven, waar mooie huisjes en smalle steegjes te zien zijn.
Evdilos haven op Ikaria
Het dorp Christos in het berggebied Raches, is verreweg het meest populaire bergdorp op Ikaria. Het dorp staat in Griekenland bekend als "het dorp waar tijd geen rol speelt". Het hart van het dorp is het dorpsplein. Hier zijn bars, cafés, traditionele restaurants en allerlei winkels.
Ten westen van Evdilos liggen de kleine badplaatsen Nas, Armenistis, Gialiskari, Mesakti en Avlaki. Het zijn allemaal rustige gehuchten met aardige zand-kiezelstranden. Bij Nas zijn de ruïnes van de oude tempel van Artemis. Bij het door dennenbossen omgeven Gialiskari bevindt zich een klein vissershaventje. Bij Mesakti ligt één van de betere zandstranden van Ikaria. Avlaki is een klein vissersdorpje en heeft een haventje waar vissersbootjes aanmeren.
Het pittoreske Armenistis op Ikaria
De bronnen van Therma liggen drie kilometer van Agios Kirikos en staan bekend om de warmwaterbronnen. Bij Faros, dat op het vlakke platteland ligt in het noordoosten van het eiland, zijn ruïnes van een oude tempel te zien die waarschijnlijk aan de halfgod Dionysos was gewijd. Karkinagri is een opvallend vissersdorpje dat zeer afgelegen in het zuidwesten van het eiland ligt. Je kunt dit dorpje met de boot vanaf Agios Kirikos of Magganitis bereiken. Karkinagri is een traditioneel dorpje met een aantal visrestaurants en cafeetjes. Er zijn ook enkele kamers te huur.
Ikaria heeft een traditie in het verbouwen van een speciale, sterke, rode wijn die reeds in de boeken van Homerus vermeld werd en een onderdeel van de traditie is om heel relaxed te leven. Omdat het eiland nogal afgelegen lag van de rest van Griekenland, heeft het zijn eigen gewoontes bewaard. Zo is het dialect dat de inwoners spreken anders, maar ook de levensstijl, vergeleken met andere eilanden, is anders.
In het dorp Raches schijnen de inwoners helemaal geen klok te gebruiken. Raches noemt men de ‘trage stad’ van Griekenland, hier leeft men vooral ‘s nachts. Wat komt, komt, niemand maakt zich druk. Het leven gaat door in de nacht alsof het dag is. Winkels zijn midden in de nacht open. Je moet hier niet verbaasd zijn, als je om zeven uur ’s avonds op het dorpsplein niemand treft en om twee uur in de ochtend een vol plein.
Ook de taverna’s hebben rare openingstijden, zo kunnen ze om 20.00 uur dicht zijn en om 4.00 uur (vroeg in de ochtend) open. Deze traditie is ontstaan vanwege het feit dat vroeger de mensen elders op het land moesten gaan werken en omdat er geen auto’s waren, reisden de meesten met ezeltjes. Nadat ze ’s avonds klaar waren met hun werk, keerden zij laat terug naar hun huis, vaak na 22.00 uur ‘s avonds. Daarna konden ze pas hun boodschappen gaan doen en zo is de gewoonte ontstaan dat de winkels, cafés en restaurants vooral ’s nachts open zijn.
Pleintje Christos Raches Ikaria
Moni Theoktistis, het kapelletje dat tussen twee grote rotsen ligt en 'verpakt' is als sandwich.
Ikaria is met de boot en met het vliegtuig bereikbaar. Het eiland ligt ongeveer twintig kilometer ten westen van het eiland Samos. Rechtstreekse vluchten uit Nederland en België naar Ikaria zijn er niet. Via Athene kan je met kleinere vliegtuigen wel naar Ikaria vliegen. Met de boot is Ikaria bereikbaar vanaf Mykonos, Samos en Piraeus.