Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Ikaria

Eiland Ikaria - Griekenland

IKARIA. Ikaria  is een prachtig, bergachtig Grieks eiland in het westen van de Egeïsche zee. Het eiland is ongerept en niet aangetast door massatoerisme. Een heerlijk eiland voor een rustige vakantie. De kustlengte is iets meer dan honderd kilometer. Ikaria is bekend vanwege een onderzoek van wetenschappers, dat aangetoond heeft dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria hoort tot de ‘Blue Zones’. Dat zijn vijf gebieden op de wereld, waar mensen langer leven dan elders. De inwoners van het eiland hebben tweeënhalve keer meer kans om gemiddeld 10 jaar ouder te worden, dan de overige Europeanen. Dit heeft te maken met hun leef-en eetgewoonten. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel, in plaats van met een auto te rijden en men gebruikt hoofdzakelijk lokale gewassen (zoals groenten, fruit, bonen en kruiden) en producten zoals olijfolie en geitenmelk. Het wordt ook wel het Mediterraanse dieet genoemd. Ook wordt er tussen de middag even de tijd genomen om rustig te eten en een dutje te doen.

Filmpje over Ikaria

Video Ikaria

Vakantiefilm Ikaria - ©De Griekse Gids

Boek je vakantie naar Ikaria

Wil je op vakantie naar het bijzondere en mooie eiland Ikaria? Boek dan je reis via Griekse Gids Reizen. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Ikaria kun je bijvoorbeeld goed combineren met Samos en met Mykonos, maar ook met Syros. Wij kennen Ikaria goed en weten welke vakantiedorpjes, stranden, accommodaties en combinaties leuk zijn.

Foto's Ikaria - Ikaria in beeld

Eiland Ikaria

Ikaria wordt door de lokale bevolking ook wel Nikaria genoemd. Hoofdstad van Ikaria is Agios Kirykos. Het hoogste punt van Ikaria is Atheras (1.037 meter), het op één na hoogste punt is Ammoudia met 913 meter. Deze bergen, die dwars over de lengte van het eiland lopen, scheiden het tussen noord en zuid. Het noordelijke deel is vlakker en loopt geleidelijk aan naar de zee. Dit is tevens het meest vruchtbare deel van het eiland. Het zuidelijke deel is veel steiler. In het oosten van het eiland zijn de uit oudheid bekende warmwaterbronnen. De natuur van het eiland is afwisselend, want die bestaat uit groene valleien en uit kale steile rotsen. Op Ikaria zijn veel dennenbossen en in het westen bevindt zich het bos ‘Randi’, één van de meest zeldzame, prehistorische, mediterrane bossen. De meeste dorpen van Ikaria liggen op de bergen en dat heeft met de piraten aanvallen te maken die in de middeleeuwen plaats vonden. De inwoners kozen toen voor hun veiligheid om in hoger gelegen gebieden hun dorpen te bouwen. Daarna is men ook aan de kust gaat bouwen en dat zijn nu de meer toeristische plaatsen van het eiland.

Agios Kirykos haven Ikaria
Agios Kirykos, in het zuidoosten van Ikaria

Geschiedenis Ikaria

In de oudheid heette het eiland Makris en Dolichi. De huidige naam heeft het eiland van de mythologie gekregen en de mythe van Icarus, de zoon van meesteruitvinder Daedalus. Deadalus maakte vleugels van veren van was, om zijn zoon te laten vluchten uit het labyrint op Kreta. Toen Icarus echter te hoog vloog, smolt de was, en viel hij in de zee. Sindsdien draagt behalve het eiland ook de zee hier de naam “Ikaria”. In de oudheid hebben Miliciërs hier gewoond, later werd, na oorlogen, het eiland door de Perzen ingenomen. Daarna sloot Ikaria een verbond met de machtige Atheners, maar in het jaar 133 werd het eiland door de Romeinen ingenomen. Tijdens de Byzantijnse periode werden hier gevangenen naartoe verbannen. In het jaar 1484 kwam het in handen van de Ridderorde der Johannieten. In het jaar 1521 kwamen de Turken en die bleven vier eeuwen lang op het eiland. Pas in het jaar 1912 werd Ikaria bevrijd en sloot het weer bij Griekenland aan.

De dorpen en stadjes op Ikaria

 Tips Ikaria. In de hoofdstad Agios Kirikos, die ongeveer 2.000 inwoners heeft, bevindt zich de grote haven van Ikaria. Het is een traditioneel stadje in een baai met veel groen, waar mooie oude neoklassieke gebouwen staan. Hier zijn een aantal mooie kerken en er is een zeer interessant volkenkundig museum.

Evdilos is de op één na grootste haven van Ikaria. Deze ligt centraal, in het noorden van het eiland, ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Agios Kirikos. Om deze afstand af te leggen heb je ruim een uur nodig, want het is een weg vol met bochten. Evdilos is een pittoresk vissersdorpje dat uit de wind ligt, met een haven, waar mooie huisjes en smalle steegjes te zien zijn.

Evdilos Ikaria
Evdilos haven op Ikaria

Ten westen van Evdilos liggen de kleine badplaatsen Nas, Armenistis, Gialiskari, Mesakti en Avlaki. Het zijn allemaal rustige gehuchten met aardige zand-kiezelstranden. Bij Nas zijn de ruïnes van  de oude tempel van Artemis. Bij het door dennenbossen omgeven Gialiskari bevindt zich een klein vissershaventje. Bij Gialiskari en Mesakti ligt één van de betere zandstranden van Ikaria. Ook Avlaki is een klein vissersdorpje en het heeft een haventje waar vissersbootjes aanmeren.

Het pittoreske Armenistis op Ikaria
Het pittoreske Armenistis op Ikaria

De bronnen van Therma ligt drie kilometer van Agios Kirikos en is vooral bekend om de warmwaterbronnen. Bij Faros, dat op het vlakke platteland ligt in het noordoosten van het eiland, zijn ruïnes van een oude tempel te zien die waarschijnlijk aan halfgod Dionysus was gewijd. Karkinagri is een opvallend vissersdorpje dat in het zuidwesten van het eiland zeer afgelegen ligt. Je kunt dit dorpje met de boot vanaf Agios Kirikos of Magganitis bereiken. Karkinagri is een traditioneel dorpje met een aantal visrestaurants en cafeetjes. Er zijn ook enkele kamers te huur.

De kaart / landkaart van Ikaria

Klik op de plaatsnamen op de interactieve kaart van Ikaria en plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland.

Landkaart / Plattegrond IkariaFyriplaka Milos Kleftiko Milos Milos Eiland Tsigrado Milos Kipos Milos Agios Kirykos ikaria Armenistis Ikaria Christos Raches Moni Mounté Moni Theoktistis Gialiskari Ikaria Nas Ikaria Avlaki Ikaria Kampos Ikaria Evdilos Ikaria Karavostamo Ikaria Therma Ikaria Ikaria Griekenland
Kaart Ikaria - Klik op de kaart van Ikaria (©De Griekse Gids)

De aparte gewoontes van Ikaria

Ikaria heeft een traditie in het verbouwen van een speciale, sterke, rode wijn die reeds in de boeken van Homerus vermeld werd en een traditie om heel relaxed te leven. Omdat het eiland nogal afgelegen lag van de rest van Griekenland, heeft het zijn eigen gewoontes bewaard. Zo is het dialect dat de inwoners spreken anders, maar ook de levensstijl, vergeleken met andere eilanden, is anders. In het dorp Raches schijnen de inwoners helemaal geen klok te gebruiken. Raches noemt men de ‘trage stad’ van Griekenland, hier leeft men vooral ‘s nachts. Wat komt, komt, niemand maakt zich druk. Het leven gaat door in de nacht alsof het dag is. Winkels zijn midden in de nacht open. Je moet hier niet verbaasd zijn, als je om zeven uur ’s avonds op het dorpsplein niemand treft en om twee uur in de ochtend een vol plein. Ook de taverna’s hebben rare openingstijden, zo kunnen ze om 20.00 uur dicht zijn en om 4.00 uur (vroeg in de ochtend) open.  Deze traditie is ontstaan vanwege het feit dat vroeger de mensen elders op het land moesten gaan werken en omdat er geen auto’s waren, reisden de meesten met ezeltjes. Nadat ze ’s avonds klaar waren met hun werk, keerden zij laat terug naar hun huis, vaak na 22.00 uur ‘s avonds. Daarna konden ze pas hun boodschappen gaan doen en zo is de gewoonte ontstaan dat de winkels, cafés en restaurants vooral ’s nachts open zijn.

Raches Ikaria
Pleintje Christos Raches Ikaria

Bezienswaardigheden

  • Moni Mounte: Het klooster van Mounte ligt acht kilometer ten zuiden van Armenistis, te midden van prachtige dennenbossen, platanen en olijfbomen. Het klooster is in het jaar 1460.
  • Moni Theoktistis: Moni Theoktistis is een van de meest opvallende kloosters van het eiland. Op het terrein van het klooster bevindt zich de witte kerk van Theoktisti met haar bijzondere toren.

Klooster Ikaria
Moni Theoktistis, het kapelletje dat tussen twee grote rotsen ligt en 'verpakt' is als sandwich.

Feesten

  • Op 17 juli wordt de bevrijdingsdag gevierd.
  • op 20 juli het feest van Profitis Ilias

Koe kan men Ikaria bereiken?

Ikaria is met de boot en met vliegtuig bereikbaar. Ikaria ligt ongeveer twintig kilometer te westen van het eiland Samos. Rechtstreekse vluchten uit Nederland en België naar Ikaria zijn er niet. Via Athene kan men wel naar Ikaria vliegen, met kleinere vliegtuigen. Met de boot is Ikaria bereikbaar vanaf Mykonos, Samos en Piraeus.

Links

Gemiddelde temperaturen Ikaria

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Waar ligt Ikaria?


Waar ligt Ikaria
De kaart / landkaart van Ikaria

© De Griekse Gids 2000-2020