Ikaria (Egeische eilanden)

IKARIA. Ikaria wordt door de lokale bevolking ook wel Nikaria genoemd. Het is een langwerpig bergachtig eiland in het westen van de Egeïsche zee. De kustlengte is iets meer dan honderd kilometer. Ikaria is wereldbekend vanwege een onderzoek van wetenschappers, dat aangetoond heeft dat mensen hier langer dan gemiddeld leven. Ikaria hoort tot de ‘Blue Zones’. Dat zijn vijf gebieden op de wereld, waar mensen langer leven dan elders. De inwoners van het eiland hebben tweeënhalve keer meer kans om gemiddeld 10 jaar ouder te worden, dan de overige Europeanen. Dit heeft te maken met hun leef-en eetgewoonten. Men beweegt (loopt) op Ikaria erg veel, in plaats van met een auto te rijden en men gebruikt hoofdzakelijk lokale gewassen (zoals groenten, fruit, bonen en kruiden) en producten zoals olijfolie en geitenmelk. Het wordt ook wel het Mediterraanse dieet genoemd. Ook wordt er tussen de middag even de tijd genomen om rustig te eten en een dutje te doen.

Hoofdstad van Ikaria is Agios Kirykos. Het hoogste punt van Ikaria is Atheras (1.037 meter), het op één na hoogste punt is Ammoudia met 913 meter. Deze bergen, die dwars over de lengte van het eiland lopen, scheiden het tussen noord en zuid. Het noordelijke deel is vlakker en loopt geleidelijk aan naar de zee. Dit is tevens het meest vruchtbare deel van het eiland. Het zuidelijke deel is veel steiler. In het oosten van het eiland zijn de uit oudheid bekende warmwaterbronnen. De natuur van het eiland is afwisselend, want die bestaat uit groene valleien en uit kale steile rotsen. Op Ikaria zijn veel dennenbossen en in het westen bevindt zich het bos ‘Randi’, één van de meest zeldzame, prehistorische, mediterrane bossen.

De meeste dorpen van Ikaria liggen op de bergen en dat heeft met de piraten aanvallen te maken die in de middeleeuwen plaats vonden. De inwoners kozen toen voor hun veiligheid om in hoger gelegen gebieden hun dorpen te bouwen. Daarna is men ook aan de kust gaat bouwen en dat zijn nu de meer toeristische plaatsen van het eiland.

Boek nu je vakantie naar Ikaria

Wil je op vakantie naar het bijzondere en mooie eiland Ikaria? Boek dan je reis via Griekse Gids Reizen. Met onze specialisatie in Griekenland beantwoorden we al je vragen.  Wij zijn specialisten in het aanbieden van reizen naar de mooiste plekjes in Griekenland. Wij reizen al jaren meerdere keren per jaar naar Griekenland en kennen het land en de leuke plekjes als geen ander. Wij weten precies welke vakantiedorpjes, stranden, accommodaties en combinaties leuk zijn en kunnen daarin goed adviseren. Wij zijn voor onze klanten 24 uur per dag bereikbaar (Tel 0343-594447) en laten niets over aan het toeval. Breng een bezoek aan ons reisbureau in Wijk bij Duurstede of neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Ikaria - Ikaria in beeld

Evdilos Ikaria | Griekenland | Foto 36 - Foto van De Griekse Gids Berggebied Raches Ikaria | Griekenland | Foto 38 - Foto van De Griekse Gids Armenistis Ikaria | Griekenland | Foto 52 - Foto van De Griekse Gids Evdilos Ikaria | Griekenland | Foto 26 - Foto van De Griekse Gids Armenistis Ikaria | Griekenland | Foto 60 - Foto van De Griekse Gids Berggebied Raches Ikaria | Griekenland | Foto 28 - Foto van De Griekse Gids Berggebied Raches Ikaria | Griekenland | Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Karavostamo Ikaria | Griekenland | Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Evdilos Ikaria | Griekenland | Foto 24 - Foto van De Griekse Gids Noordkust Ikaria | Griekenland | Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Evdilos Ikaria | Griekenland | Foto 40 - Foto van De Griekse Gids Moni Mounte | Klooster Mounte | Raches Ikaria Foto9 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Ikaria»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

Filmpje over Ikaria - GriekseGids.TV

 

Vakantiefilm Ikaria - ©De Griekse Gids
 

Geschiedenis Ikaria

In de oudheid heette het eiland Makris en Dolichi. De huidige naam heeft het eiland van de mythologie gekregen en de mythe van Icarus, de zoon van meesteruitvinder Daedalus. Deadalus maakte vleugels van veren van was, om zijn zoon te laten vluchten uit het labyrint op Kreta. Toen Icarus echter te hoog vloog, smolt de was, en viel hij in de zee. Sindsdien draagt behalve het eiland ook de zee hier de naam “Ikaria”. In de oudheid hebben Miliciërs hier gewoond, later werd, na oorlogen, het eiland door de Perzen ingenomen. Daarna sloot Ikaria een verbond met de machtige Atheners, maar in het jaar 133 werd het eiland door de Romeinen ingenomen. Tijdens de Byzantijnse periode werden hier gevangenen naartoe verbannen. In het jaar 1484 kwam het in handen van de Ridderorde der Johannieten. In het jaar 1521 kwamen de Turken en die bleven vier eeuwen lang op het eiland. Pas in het jaar 1912 werd Ikaria bevrijd en sloot het weer bij Griekenland aan.Bestemmingen Ikaria

In de hoofdstad Agios Kirikos, die ongeveer 2.000 inwoners heeft, bevindt zich de grote haven van Ikaria. Het is een traditioneel stadje in een baai met veel groen, waar mooie oude neoklassieke gebouwen staan. Hier zijn een aantal mooie kerken en er is een zeer interessant volkenkundig museum.

Evdilos is de op één na grootste haven van Ikaria. Deze ligt centraal, in het noorden van het eiland, ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Agios Kirikos. Om deze afstand af te leggen heb je ruim een uur nodig, want het is een weg vol met bochten. Evdilos is een pittoresk vissersdorpje dat uit de wind ligt, met een haven, waar mooie huisjes en smalle steegjes te zien zijn. Ten westen van Evdilos liggen de kleine badplaatsen Nas, Armenistis, Gialiskari, Mesakti en Avlaki. Het zijn allemaal rustige gehuchten met aardige zand-kiezelstranden. Bij Nas zijn de ruïnes van  de oude tempel van Artemis. Bij het door dennenbossen omgeven Gialiskari bevindt zich een klein vissershaventje. Bij Gialiskari en Mesakti ligt één van de betere zandstranden van Ikaria. Ook Avlaki is een klein vissersdorpje en het heeft een haventje waar vissersbootjes aanmeren.

Therma ligt drie kilometer van Agios Kirikos en is vooral bekend om de warmwaterbronnen. Bij Faros, dat op het vlakke platteland ligt in het noordoosten van het eiland, zijn ruïnes van een oude tempel te zien die waarschijnlijk aan halfgod Dionysus was gewijd.

Karkinagri is een opvallend vissersdorpje dat in het zuidwesten van het eiland zeer afgelegen ligt. Je kunt dit dorpje met de boot vanaf Agios Kirikos of Magganitis bereiken. Karkinagri is een traditioneel dorpje met een aantal visrestaurants en cafeetjes. Er zijn ook enkele kamers te huur.


De kaart / landkaart van Ikaria

Klik op de plaatsnamen op de interactieve kaart van Ikaria en plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland.

Landkaart / Plattegrond IkariaFyriplaka Milos Kleftiko Milos Milos Eiland Tsigrado Milos Kipos Milos Agios Kirykos ikaria Armenistis Ikaria Christos Raches Moni Mounté Moni Theoktistis Gialiskari Ikaria Nas Ikaria Avlaki Ikaria Kampos Ikaria Evdilos Ikaria Karavostamo Ikaria Therma Ikaria Ikaria Griekenland
Kaart Ikaria - Klik op de kaart van Ikaria (©De Griekse Gids)

De aparte gewoontes van Ikaria

Ikaria heeft een traditie in het verbouwen van een speciale, sterke, rode wijn die reeds in de boeken van Homerus vermeld werd en een traditie om heel relaxed te leven. Omdat het eiland nogal afgelegen lag van de rest van Griekenland, heeft het zijn eigen gewoontes bewaard. Zo is het dialect dat de inwoners spreken anders, maar ook de levensstijl, vergeleken met andere eilanden, is anders. In het dorp Raches schijnen de inwoners helemaal geen klok te gebruiken. Raches noemt men de ‘trage stad’ van Griekenland, hier leeft men vooral ‘s nachts. Wat komt, komt, niemand maakt zich druk. Het leven gaat door in de nacht alsof het dag is. Winkels zijn midden in de nacht open. Je moet hier niet verbaasd zijn, als je om zeven uur ’s avonds op het dorpsplein niemand treft en om twee uur in de ochtend een vol plein. Ook de taverna’s hebben rare openingstijden, zo kunnen ze om 20.00 uur dicht zijn en om 4.00 uur (vroeg in de ochtend) open.  Deze traditie is ontstaan vanwege het feit dat vroeger de mensen elders op het land moesten gaan werken en omdat er geen auto’s waren, reisden de meesten met ezeltjes. Nadat ze ’s avonds klaar waren met hun werk, keerden zij laat terug naar hun huis, vaak na 22.00 uur ‘s avonds. Daarna konden ze pas hun boodschappen gaan doen en zo is de gewoonte ontstaan dat de winkels, cafés en restaurants vooral ’s nachts open zijn.

Bezienswaardigheden op Ikaria

  • Agios Kirikos, de hoofdstad van Ikaria. Agios Kirikos is amfitheatrisch tegen een groene heuvel aan gebouwd.
  • De kerk van Agios Dimitrios met daarachter de geheime ingang tot de grot.
  • De stranden van Xilosirti, Anemomilos en Lefkada.
  • Het zandstrand van Fanari
  • De bars, dicotheken, cafe's van Agios Kirikos
  • De overblijfselen van Oinoi bij het dorp Kambos
  • Het dopje Armenistis, op 55 kilometer van Agios Kirikos

Feesten op Ikaria

  • Op 17 juli wordt de bevrijdingsdag gevierd.
  • op 20 juli het feest van Profitis Ilias

Ikaria: hoe bereikbaar?

Ikaria is met de boot en met vliegtuig bereikbaar. Ikaria ligt ongeveer twintig kilometer te westen van het eiland Samos. Rechtstreekse vluchten uit Nederland en België naar Ikaria zijn er niet. Via Athene kan men wel naar Ikaria vliegen, met kleinere vliegtuigen. Met de boot is Ikaria bereikbaar vanaf Samos en Piraeus.

Ikaria Links

Gemiddelde temperaturen Ikaria

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Ikaria: Waar ligt Ikaria?

Waar ligt Ikaria
De kaart / landkaart van Ikaria


Griekenland vakanties

Erofili

Bekijken

Erofili
Ikaria
Armenistis
Cavos Bay

Bekijken

Cavos Bay
Ikaria
Armenistis
Eilandhoppen Mykonos & Ikaria

Bekijken

Eilandhoppen Mykonos & Ikaria
Ikaria
Eilandhoppen
Karras Star Hotel

Bekijken

Karras Star Hotel
Ikaria
Avlaki
© De Griekse Gids 2000-2019