Ios (Cycladen)

Ios (Eos) is een Grieks eiland dat 108 vierkante kilometer groot is. Het ligt in het zuidelijke deel van de Cycladen, tussen Santorini en Naxos. Ios, dat de Grieken zelf ook wel NIOS noemen, is een droog, bergachtig eiland waar vele mooie stranden en een aantal grote baaien zijn. Op het eiland wonen minder dan 2000 inwoners en daarvan leeft ¾ in de hoofdstad, Chora (Ios stad).

Ios heeft haar naam ontleend aan de bloem ‘ia’, die op het eiland veel te vinden is. De meeste inwoners van het eiland leven van het toerisme. Daarnaast zijn er veel veehouders, er worden diverse kaassoorten geproduceerd en er wordt een hoogwaardige honing gemaakt.

Het eiland is vooral populair onder jongere toeristen en staat bekend als een party-eiland. In de jaren 80 was het ‘the place to be’ voor jongeren uit de hele wereld, maar ook vandaag de dag wordt het eiland, vooral in de maanden juni tot september, door duizenden jonge toeristen bezocht.

Is het eiland alleen voor jongeren bestemd? Nee, het eiland is voor alle leeftijden bestemd; de meeste stranden zijn rustig, er zijn kilometers lange wandelpaden en overdag is het in Chora heerlijk relaxed. De afstanden op het eiland zijn niet al te groot en het wegennet is goed, want alle belangrijke plaatsen zijn via geasfalteerde wegen bereikbaar. Met de auto ben je vanaf Chora in Manganari (in het zuiden) binnen 35 minuten, naar Plakotos (het noorden) doe je 25 min. Onderweg kun je stoppen bij leuke, niet al te drukke stranden en gehuchtjes.

Foto's Ios - Ios in beeld

Tzamaria beach Chora Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 439 - Foto van De Griekse Gids Agios Romanos Tinos | Griekenland | Foto 15 - Foto van De Griekse Gids Mylopotas Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 27 - Foto van De Griekse Gids Gialos Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 178 - Foto van De Griekse Gids Panorama Mylopotas Ios - Eiland Ios - Cycladen foto 331 - Foto van De Griekse Gids Agios Stefanos Mykonos - Cycladen -  Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Haven Gialos Ios | Griekenland | De Griekse Gids - foto 1 - Foto van De Griekse Gids Psathi Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 309 - Foto van De Griekse Gids Mylopotas Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 49 - Foto van De Griekse Gids Chora Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 489 - Foto van De Griekse Gids Psathi Ios - Eiland Ios - Cycladen Griekenland foto 317 - Foto van De Griekse Gids Agios Ioannis Porto | Tinos Griekenland foto 6 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Ios»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

Filmpje over Ios - GriekseGids

 

Video Ios - Edited by Sem Eissens - ©De Griekse Gids
 

Bezienswaardigheden en tips op eiland Ios

Chora of Ios-stad is de hoofdstad van het eiland. Dit stadje ligt ongeveer twee kilometer landinwaarts vanaf de haven van Ios, Gialos. Het is amfitheatrisch gebouwd, laag op de hellingen van een heuvel. Op de top van de heuvel achter Chora staat het kerkje van Aghios Nikolaos en een middeleeuws kasteel uit het jaar 1397. Chora is een typisch Cycladisch stadje met geplaveide, smalle steegjes, witte traditionele huisjes, kleine pleintjes, windmolens en kerkjes. Er zijn winkeltjes, cafeetjes en kleine restaurants.

Op ongeveer drie kilometer afstand van Chora bij het plaatsje Mylopotas ligt één van de mooiste stranden van het eiland. Het is een heerlijk zandstrand waar allerlei watersporten mogelijk zijn. Mylopotas is vooral onder jongeren erg geliefd. In Mylopotas zijn veel cafetaria's en restaurants. Er zijn allerlei hotels, bungalows en appartementen. Ook is er een levendige camping (FAROUT) waar allerlei activiteiten voor jongeren gehouden worden.

Manganari is een dorpje helemaal in het zuiden van het eiland, twintig kilometer van Ios-stad. Bij Manganari (Magganari of Maganari) liggen verschillende mooie stranden en een viertal haventjes. Manganari werd bekend toen in 1988 scenes voor de film "Big Blue / Le Grand Bleu" hier gedraaid werden.

Agia Theodoti ligt in het oosten van het eiland in de gelijknamige baai, ongeveer tien kilometer van de hoofdstad. Vroeger bevonden zich hier mijnen waar ijzer gedolven werd. Het zandstrand van Agia Theodoti is erg geliefd bij nudisten. In het kleine gehucht bevindt zich de oudste kerk van het eiland, Agia Theodoti, die in de 16e eeuw is gebouwd, bovenop een tempel van Apollo, daterend uit de oudheid.

Gialos (Ormos, haven Ios): Wanneer je op Ios aankomt, dan arriveer je bij het haventje Gialos. De haven is een veilige haven, want het ligt in een een beschutte baai. Het eerste wat je ziet is de witte kerk van Agia Irini. In de baai is er behalve de kleine haven ook een mooi strand. Er zijn kamers en appartementen te huur en er zijn vele kleine winkels, autoverhuurbedrijven, minimarktjes, auto- en motorverhuurbedrijven, cafés en restaurants. De hoofdstad Chora ligt op twee kilometer afstand en is gemakkelijk te voet te bereiken.Bereikbaarheid Ios

Ios heeft geen eigen luchthaven. Om naar Ios te komen kun je het beste naar Santorini vliegen. Vanaf Santorini varen er dagelijks meerdere boten naar Gialos, de haven van Ios.
De snelle boot doet hier 45 minuten over. Een andere optie is naar Athene of Mykonos vliegen en vanaf daar de boot nemen of vanuit Kreta (Heraklion).


Ios links


Gemiddelde temperaturen Ios

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Ios: Waar ligt Ios?

Waar ligt Ios
De kaart / landkaart van Ios


Griekenland vakanties

Ios Pavezzo

Bekijken

Ios Pavezzo
Ios
Ios stad
Athina Villa Ios

Bekijken

Athina Villa Ios
Ios
Kolitsani
Levantes Hotel Ios

Bekijken

Levantes Hotel Ios
Ios
Mylopotas
Dionysos Sea Side Resort

Bekijken

Dionysos Sea Side Resort
Ios
Mylopotas
© De Griekse Gids 2000-2019