Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Ios

Eiland Ios - Griekenland

Ios vakantie. Ios (Eos) is een fantastisch Grieks eiland dat 108 vierkante kilometer groot is. Het ligt in het zuidelijke deel van de Cycladen, tussen Santorini en Naxos. Ios, dat de Grieken zelf ook wel Nios noemen, is een prachtig bergachtig eiland, met een zeer gezellig hoofdstadje, vele mooie stranden en een aantal grote baaien. Het is een heerlijk eiland voor een fijne vakantie.

"Ios is een Cycladeneiland met een bruisend hoofdstadje, Chora"

Op het eiland wonen minder dan 2000 inwoners en daarvan leeft driekwart in de hoofdstad, Chora (Ios stad). Ios heeft haar naam ontleend aan de bloem ‘ia’, die op het eiland veel te vinden is. De meeste inwoners van het eiland leven van het toerisme. Daarnaast zijn er veel veehouders, er worden diverse kaassoorten geproduceerd en er wordt een hoogwaardige honing gemaakt. Ios is te bereiken vanaf o.a. Santorini. Vanaf dit eiland varen er dagelijks meerdere boten naar de haven van Ios.

Ios Griekenland
Ios

Ios, eiland voor alle leeftijden

Het eiland is populair onder jongere toeristen. In de jaren 80 was het ‘the place to be’ voor jongeren uit de hele wereld, maar ook vandaag de dag wordt het eiland, vooral in de maanden juni tot september, door veel toeristen bezocht. Is het eiland alleen voor jongeren bestemd? Nee, het eiland is voor alle leeftijden geschikt; de meeste stranden zijn rustig, er zijn kilometers lange wandelpaden en overdag is het in Chora heerlijk relaxed. De afstanden op het eiland zijn niet al te groot en het wegennet is goed, want alle belangrijke plaatsen zijn via geasfalteerde wegen bereikbaar. Met de auto ben je vanaf Chora binnen 35 minuten op het strand van Manganari (in het zuiden), naar Plakotos (het noorden) doe je er 25 minuten over. Onderweg kun je stoppen bij leuke, niet al te drukke stranden en gehuchtjes.

Vakantie naar Ios

Wil je op vakantie naar Ios? Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Ios is o.a. mooi te combineren met Santorini en Folegandros.

Foto's Ios - Ios in beeld

Bezienswaardigheden en tips op eiland Ios

 • Chora of Ios-stad is de hoofdstad van het eiland. Dit stadje ligt ongeveer twee kilometer landinwaarts vanaf de haven van Ios, Gialos. Het is amfitheatrisch gebouwd, laag op de hellingen van een heuvel. Op de top van de heuvel achter Chora staat het kerkje van Aghios Nikolaos en een middeleeuws kasteel uit 1397. Chora is een typisch Cycladisch stadje met geplaveide, smalle steegjes, witte traditionele huisjes, kleine pleintjes, windmolens en kerkjes. Er zijn winkeltjes, cafeetjes en kleine restaurants.

ios stad - Chora
Gezellig Chora (Ios stad) by night

 • Op ongeveer drie kilometer afstand van Chora bij de badplaats Mylopotas ligt één van de mooiste stranden van het eiland. Het is een heerlijk zandstrand waar allerlei watersporten mogelijk zijn. In Mylopotas zijn veel cafetaria's en restaurants. Er zijn allerlei hotels, bungalows en appartementen. Ook is er een levendige camping (FAROUT) waar allerlei activiteiten voor jongeren gehouden worden.

Mylopotas ios
Mylopotas strand, in de verte zie je Chora Ios (Ios stad0

 • Manganari is een dorpje helemaal in het zuiden van het eiland, twintig kilometer van Ios-stad. Bij Manganari (Magganari of Maganari) liggen verschillende mooie stranden en een viertal haventjes. Manganari werd bekend toen in 1988 scenes voor de film "Big Blue / Le Grand Bleu" hier werden gedraaid.

De stranden van Manganari in het zuiden van Ios
De stranden van Manganari in het zuiden van Ios

 • Het dorpje Agia Theodoti ligt in het oosten van het eiland in de gelijknamige baai, ongeveer tien kilometer van de hoofdstad. Vroeger bevonden zich hier mijnen waar ijzer gedolven werd. Het zandstrand van Agia Theodoti is erg geliefd bij nudisten. In het kleine gehucht bevindt zich de oudste kerk van het eiland, Agia Theodoti, die in de 16e eeuw is gebouwd, bovenop een tempel van Apollo, daterend uit de oudheid.
   
 • Gialos (Ormos, haven Ios): wanneer je op Ios aankomt, dan arriveer je bij het haventje Gialos. De haven is een veilige haven, want het ligt in een een beschutte baai. Het eerste wat je ziet is de witte kerk van Agia Irini. In de baai is er behalve de kleine haven ook een mooi strand. Er zijn kamers en appartementen te huur en er zijn vele kleine winkels, autoverhuurbedrijven, minimarktjes, cafés en restaurants. De hoofdstad Chora ligt op twee kilometer afstand en is gemakkelijk te voet te bereiken.

Gialos Ios
Gialos, strand en haven nabij Chora (Ios stad)

 • In Plakoto, in het noorden van Ios, zou volgens de Griekse mythologie Homerus zijn begraven. In Plakoto staat een monument dat aan Homerus is gewijd.
   
 • In een rotsachtig gebied, ten westen van Psathi, bevinden zich de ruïnes van het kasteel van Paleokastro dat in de middeleeuwen door de Byzantijnen is gebouwd. In het kasteel bevindt zich het kapelletje van Panagia Paleokastritissa. Met de auto kun je hier niet komen, er is een bergpaadje dat halverwege de route Agia TheodotiPsathi naar Paleokastro loopt.

ios Paleokastro
Het Paleokastro kasteel op Ios

Video over Ios - GriekseGids

Video Ios - Edited by Sem Eissens - © De Griekse Gids

Bereikbaarheid Ios

Ios heeft geen eigen luchthaven. Om naar Ios te komen kun je het beste naar Santorini vliegen. Vanaf Santorini varen er dagelijks meerdere boten naar Gialos, de haven van Ios.
De snelle boot doet hier 45 minuten over. Een andere optie is naar Athene of Mykonos vliegen en vanaf daar de boot nemen, dat kan ook vanuit Kreta (Heraklion).


Ios links

Gemiddelde temperaturen Ios

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Ios?


Waar ligt Ios
De kaart / landkaart van Ios

© De Griekse Gids 2000-2024