Ithaki (Ionische eilanden)

Ithaka

Ithaki (Ithaca of Ithaka) is een rustig en prachtig Grieks eiland in de Ionische zee. Het ligt ten noordoosten van Kefalonia (2.5 km), ten zuiden van Lefkas (8.8 km) en ten westen van het Griekse vasteland en het departement Etoloakarnania (30 km). Het is een bergachtig eiland met als hoogste bergen Merovigli (669 m) en Niritos of Agogi (806 m). Op eiland Ithaka vind je geen drukte en massatoerisme, maar rust en authenticiteit.

Het eiland heeft zijn naam aan Ithakos te danken, de eerste inwoner van het eiland. De naam van het eiland is sinds de oudheid bekend, en speelt een voorname rol in de Odyssee van Homerus want hier kwam volgens vele geschiedkundigen Odysseus vandaan. Het is een langgerekt eiland met een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en een kust lengte van 100 km. De oostelijke zijde van het eiland wordt gekenmerkt door de vele baaien en kapen. De westelijke zijde is steil, de enige baai hier is de baai van Polis in het noorden.

Hoewel het een groen eiland lijkt, is er gebrek aan water op Ithaki.  Eigenlijk is Ithaki een onvruchtbaar eiland, want er is waterschaarste en dat is ook de reden dat er weinig landbouw is. De economie van het eiland is vooral afhankelijk van het toerisme en de visserij, hoewel er ook olijfboomgaarden en wijngaarden zijn.

Foto's Ithaki - Ithaki in beeld

Vathy Ithaki - Ionische eilanden - Foto 1 - Foto van De Griekse Gids Frikes - Ithaki - Ithaca - Foto 073 - Foto van De Griekse Gids Stavros - Ithaki - Ithaca - Foto 051 - Foto van De Griekse Gids Vathy, de hoofdstad van Ithaca - Foto 018 - Foto van De Griekse Gids Exogi Ithaki - Ionische eilanden - Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Ithaki - Ithaca - Foto 094 - Foto van De Griekse Gids Vathy Ithaki - Ionische eilanden - Foto 23 - Foto van De Griekse Gids Kioni Ithaki - Ionische eilanden - Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Kioni - Ithaki - Ithaca - Foto 064 - Foto van De Griekse Gids Vathy, de hoofdstad van Ithaki - Ithaca - Foto 098 - Foto van De Griekse Gids Frikes Ithaki - Ionische eilanden - Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Vathy, Ithaki - Ithaca - Foto 022 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Ithaki»


Griekse Gids Reizen Tui Griekenland Griekse Gids Reizen Fly Drive Zuid Kreta Kreta vakantie Corfu vakantie Chalkidiki vakantie;

Filmpje over Ithaki (Ithaca) 

 

Vakantiefilm Ithaki  - Edited by Daphne Janssen - ©De Griekse Gids
 

Kustplaatsen Ithaki

Hoofdstad van het eiland is Vathy. Vathy is een schilderachtige stad die in een diepe baai ligt. Opvallende bezienswaardigheden zijn hier het eilandje Lazareto en zijn twee Venetiaanse kastelen. Mooie kustdorpen met haventjes zijn Kioni en Frikes. Kioni ligt in een diepe baai, met aan de ingang van de baai drie oude windmolens. In de haven ankeren in het zomerseizoen toeristen hun zeilboten. Aan de kade zijn vele leuke tavernes en cafés.  Hetzelfde geldt ook voor Frikes. In dit gezellige dorpje zijn veel visrestaurants. Je kunt er in het haventje aan het water op een terrasje zitten. De omgeving is erg mooi, begroeid met olijfbomen en dennenbomen. Opvallend zijn ook hier de oude windmolens die op de hellingen van de bergen staan.
 

Bergdorpen Ithaki

Op Ithaki zijn ook enkele interessante oude bergdorpen zoals Perachori, Exogi, Stavros en Anogi. Perachori ligt op ongeveer 300 meter hoogte, 3 km ten zuiden van Vathy. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en het uitzicht over de baai van Vathy is prachtig. Een kilometer van Perachori ligt Paliochora. Hier zijn de resten te zien van een oude stad uit de middeleeuwen. Exogi is een bergdorp in het noorden van het eiland. Ook dit dorp ligt op 300 meter hoogte. De route naar Exogi is schitterend en loopt door olijfboomgaarden en dennenbossen. Het is een oud dorp dat reeds in de 18e eeuw bestond. Het uitzicht op de baai van Afales en het noorden van Ithaki is fantastisch. In het dorpje Stavros bevindt zich een park waar het borstbeeld van Odysseus staat en waar miniaturen van het paleis van Odysseus te zien zijn. Het is een gezellig dorp met leuke terrasjes, sommige met uitstekend uitzicht.Bezienswaardigheden en tips Ithaki

 • Kioni: Een traditioneel dorpje met een mooie haven, waar vele jachten aanmeren in de zomer. De entree van de baai wordt gedecoreerd door drie half geruïneerde molens.
   
 • Vathy is de hoofdstad van het eiland en is sinds 1982 als traditionele vestingplaats verklaard. Het heeft een natuurlijke baai van een ongekende schoonheid met het eilandje "Lazereto" in het midden.
 • De Nymphion grot die ook wel "Marmarospilia" wordt genoemd. De grot heeft twee entree punten, een voor de Goden en een voor de stervelingen en heeft interessante stalactieten.
 • De abdij van Katharon is opgedragen aan de maagd Maria van Kathari, de beschermheilige van het eiland en bevat een waardevolle icoon van de Maagd Maria en een klokkentoren met uitzicht naar de haven van Ithaka.
 • De kerk van Kimiseos tis Theotokou. De kerk die is gebouwd in de twaalfde eeuw is een ornament voor het dorp. Het heeft prachtige fresco's en een Venetiaanse klokkentoren.
 • De Loizos grot. Het is een plaats geweest waar men de Goden aanbad gedurende de eerste Griekse beschaving, aan de baai van Polis, waar een oude stad onder water is verdwenen.
 • Karaiskakis' huis: Een klein deel van het stenen huis is behouden gebleven in Kioni waarin Georgios Karaiskakis, een held van de Griekse Revolutie van 1821, heeft gewoond.
 • Paliochora: van Perachori leidt een pad naar de ruines van de middeleeuwse plaats Paliochora, waar kerken met prachtige Byzantijnse iconen zijn gevestigd.

Bereikbaarheid Ithaki

Op het eiland is geen vliegveld, wel zijn er twee havens, de havens Vathy en Pisaetos. De toeristen die naar Ithaka op vakantie komen landen meestal op het eiland Kefalonia. Twee keer per dag is er in de zomermaanden bootverbinding tussen Sami (Kefalonia) en Pisaetos (Ithaki).

Ithaki is behalve met Kefalonia tevens per boot verbonden met Lefkas, Patras (Peloponnese) en het plaatsje Astakos in Etoloakarnania (Griekse vasteland). In de zomermaanden varen zelfs vanaf Frikes bootjes naar Fiskardo (Kefalonia) en Nidri (Lefkas).

 

Links Ithaki

 

Gemiddelde temperaturen Ithaki

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Ithaki: Waar ligt Ithaki?

Waar ligt Ithaki
De kaart / landkaart van Ithaki


Griekenland vakanties

Korina Gallery Hotel

Bekijken

Korina Gallery Hotel
Ithaki
Vathy
© De Griekse Gids 2000-2020