Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Matala

Matala - Eiland Kreta

Matala. Matala is een badplaats aan de zuidkust van Kreta, aan het einde van de Messara-vlakte, op 65 kilometer van de luchthaven van Heraklion. Samen met Agia Galini is Matala de (kleinschalige) toeristische trekpleister van centraal zuid Kreta. Het plaatsje is erg geliefd, het heeft een vaste aanhang die ieder jaar hier op vakantie terugkomt. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies, toen de hippies hier nog kwamen, verbleven ze in deze grotten. Tegenwoordig mogen de holen in de rotsen overdag bezocht worden, maar 's avonds wordt alles afgesloten.

"Matala is een kleurrijk, gezellig hippiedorpje op zuid Kreta"

Het dorp is bereikbaar vanaf Mires en vanaf Festos. Hoe dichter men naar Matala komt, hoe meer de bergen links en rechts naar elkaar toekomen. De prachtige baai waar Matala aan ligt is smal en opent zich naar het westen, wat de bezoekers en inwoners van Matala iedere avond een adembenemende zonsondergang bezorgt. Matala staat in onze top 15 van mooiste stranden van Kreta.

Matala Kreta
Matala tussen de witte krijtrotsen

Het dorpje en strand

Het dorp breidt zich steeds verder richting het binnenland uit, er komen steeds meer nieuwe hotels en appartementen bij. De oude dorpskern is tegenwoordig afgesloten voor auto's, maar er is een parkeerplaats net voor het dorp, direct aan het strand. Parkeren kan men ook aan de toegangsweg naar Matala, op de laatste paar honderd meter is plaats genoeg voor auto's en touringcars. In Matala is volop keus aan restaurantjes en terrasjes met een fantastisch uitzicht op de baai. Er zijn gezellige pleintjes waar eveneens leuke terrasjes zijn. Er zijn verschillende souvenirwinkeltjes waarlangs het gezellig wandelen is en er is een overdekt marktje. In Matala zijn alle dagelijkse dingen te koop en er zijn twee internetcafés. Ook is er voldoende nachtleven in Matala, er zijn pubs, discotheekjes en bars. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van leuke hotels. Ook is er een eenvoudige camping, dicht bij het strand en het dorp.

Matala
Pleintje in Matala Kreta

Het is in de drukke zomer moeilijk voor te stellen, maar in de winter heeft het dorp Matala maar een stuk of twintig inwoners! De meeste mensen wonen namelijk in Pitsidia, dat iets verder landinwaarts ligt. De baai van Matala heeft grofkorrelig zand en er zijn ligbedden en parasols te huur. Ook is het mogelijk waterfietsen te huren. Houd de kinderen in de zee wel goed in de gaten, want het water wordt erg snel diep. Lees ook ons weblog artikel: Matala op Kreta, unieke badplaats tussen rotsen

Een wandeling door Matala

Wandeling door Matala

 

Matala Beach Festival: "Today is life, tomorrow never comes"

In Matala wordt sinds 2011 het "Matala Beach Festival" georganiseerd, dan herleven de tijden van hippies uit de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Vanwege het grote succes van de eerste editie in 2011, is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat in de maand juni plaatsvindt. Tijdens het gratis festival, is er elke dag vanaf 17:00 uur muziek, ook is er een hippiemarkt en de week voor het festival worden de straten beschilderd door kunstenaars en hippies die hiervoor speciaal naar Matala komen. Drie dagen lang is het feest, met populaire Griekse en buitenlandse artiesten en duizenden bezoekers. Er zijn drie concertpodia en het festival heeft ook andere evenementen zoals culturele voorstellingen en workshops.

Vakantie

Wil je een leuke vakantie in Matala op Zuid Kreta meemaken? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. Wij kennen het dorp en de omgeving erg goed, wij zorgen ervoor dat je bij een leuk hotel of appartement kunt verblijven. Een verrassend leuke vakantie is ook de Fly & Drive combinatie met het dorp Agia Galini en/of het dorp Plakias.

Foto's Matala

Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 19 - Foto van De Griekse Gids Matala Valley Village lekker eten | Zuid Kreta Griekenland 11 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta | Griekenland022 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 41 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 49 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta | Griekenland 39 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 55 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 32 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 50 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta Griekenland 85 - Foto van De Griekse Gids Van Matala naar Red Beach | Zuid Kreta Griekenland 8 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta Griekenland 95 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Matala»

Luchtvideo

Uitstapjes en bezienswaardigheden

Bij verschillende bedrijfjes in het dorp kan je een auto of scooter huren. Er zijn zeer veel mogelijkheden voor leuke dagtrips vanuit Matala. Maar wat kun je nog meer doen tijdens je vakantie?

 • Uitstapje naar Agia Galini, een gezellig vissersdorpje.
 • Naar het rustige zandstrand van Komos en van Kalamaki (dit kan ook wandelend of per fiets).
 • Bezoek de archeologische, Minoïsche opgravingen van Festos. Dit kan je combineren met een bezoek aan het dorp Kamilari en het strand van Kalamaki.
 • Wat drinken op het pleintje in Vori en hier het Volkenkundig Museum bezoeken.
 • Dagje shoppen in Heraklion en het Archelogisch museum bezoeken.
 • Op vrijdagochtend naar de markt in Timbaki
 • Op zaterdagochtend naar de markt in Mires
 • Naar het meer van Zaros, maak een wandeling vanaf hier naar de kloof.
 • Naar het afgelegen Lendas, via prachtige bergwegen.
 • Naar het afgelegen Kali Limenes, via prachtige bergwegen.
 • Bezoek het prachtige klooster van Odigitria
 • Naar Gortys,een archeologische plaats uit de Romeinse periode

Video


Gemiddelde temperaturen Matala Heraklion Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Heraklion Kreta: Waar ligt Matala?

Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Matala© De Griekse Gids 2000-2024