Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018


  Matala


Matala - Heraklion Kreta (Griekenland)

MATALA. Matala ligt aan de Zuidkust van Kreta, aan het einde van de Messara-vlakte, op 65 kilometer van de luchthaven van Heraklion. Samen met Agia Galini is Matala de (kleinschalige) toeristische trekpleister van centraal zuid Kreta. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Tegenwoordig mogen de holen overdag bezocht worden, maar 's avonds wordt alles afgesloten. Hoe dichter men vanuit Festos naar Matala komt, hoe meer de bergen links en rechts naar elkaar toekomen. De prachtige baai waar Matala aan ligt is smal en opent zich naar het westen, wat de bezoekers en inwoners van Matala iedere avond een adembenemende zonsondergang bezorgt. Het dorp breidt zich steeds verder richting het binnenland uit, er komen steeds meer nieuwe hotels en appartementen bij. De oude dorpskern is tegenwoordig afgesloten voor auto's, maar er is een parkeerplaats net voor het dorp direct aan het strand en aan de toegangsweg naar Matala is de laatste paar honderd meter ook plaats genoeg voor de auto's en touringcars. Matala staat in onze top 10 van mooiste stranden van Kreta.

Een wandeling door Matala

Een wandeling door Matala - © De Griekse Gids

In Matala is volop keus aan restaurantjes en terrasjes met fantastisch uitzicht op de baai. Er zijn verschillende souvenirwinkeltjes waarlangs het gezellig wandelen is. In Matala zijn in principe alle dagelijkse dingen te koop en er zitten twee internetcafés. Ook is er voldoende nachtleven in Matala, er zijn pubs, discotheekjes en bars. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van leuke hotels en villa's met erg redelijke prijzen. Ook is er een eenvoudige camping, dicht bij het strand en het dorp. Het is in de drukke zomer moeilijk voor te stellen, maar in de winter wonen er in het dorp Matala maar een stuk of twintig inwoners! De meeste mensen wonen namelijk in Pitsidia, dat iets verder landinwaarts ligt. De baai van Matala heeft grofkorrelig zand en er zijn ligbedden en parasols te huur. Ook is het mogelijk waterfietsen te huren. Houd de kinderen in de zee wel goed in de gaten, want het water wordt erg snel diep. Lees ook ons weblog artikel: Matala op Kreta, unieke badplaats tussen rotsen

Matala Beach Festival: "Today is life, tomorrow never comes"

In Matala wordt sinds 2011 het "Matala Beach Festival" georganiseerd, dan herleven de hippie-tijden uit de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Vanwege het grote succes van de eerste editie in 2011, is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat in de maand juni plaatsvindt. Tijdens het gratis festival, is er elke dag vanaf 17.00 uur muziek, ook is er een hippiemarkt en de week voor het festival worden de straten beschilderd door kunstenaars die hiervoor speciaal naar Matala komen. Drie dagen lang is het feest, met populaire Griekse en buitenlandse artiesten en duizenden bezoekers. Er zijn drie concertpodia en het festival heeft ook andere evenementen zoals voorstellingen en workshops.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Matala - Matala in beeld

Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 27 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 20 - Foto van De Griekse Gids Camping Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 71 - Foto van De Griekse Gids Van Matala naar Red Beach | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 1 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 119 - Foto van De Griekse Gids Hippiebus in Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 22 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 46 - Foto van De Griekse Gids Matala | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 3 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Matala Kreta - De Griekse Gids Foto 66 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Matala»

Luchtvideo Matala Kreta

Dronevideo Matala - Sem Eissens - ©De Griekse Gids

Uitstapjes en bezienswaardigheden vanuit Matala

Bij verschillende bedrijfjes in het dorp kan je een auto of scooter huren. Er zijn zeer veel mogelijkheden voor leuke dagtrips vanuit Matala.
- Uitstapje naar Agia Galini, een gezellig vissersdorpje.
- Naar het rustige zandstrand van Komos (Dit kan ook wandelend of per fiets).
- Je kunt over de berg naar Red Beach wandelen (en klimmen).
- Bezoek de archeologische, Minoische opgravingen van Festos. Dit kan je combineren met een bezoek aan het dorp Kamilari en het strand van Kalamaki.
-  Wat drinken op het pleintje in Vori en hier het Volkenkundig museum bezoeken.
- Dagje shoppen in Heraklion
- Op vrijdagochtend naar de markt in Timbaki
- Op zaterdagochtend naar de markt in Mires
- Naar het meer van Zaros
- Naar het afgelegen Lendas, via prachtige bergwegen.
- Naar het afgelegen Kali Limenes via prachtige bergwegen.
- Bezoek het klooster van Odigitria
- Naar Gortys een archeologische plaats uit de Romeinse periode
 

Filmpje over Matala

Film Matala - © De Griekse Gids

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Matala
Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Heraklion Kreta: Waar ligt Matala?

Uitstapjes / Trips vanaf Matala
De kaart / landkaart van Heraklion Kreta (©De Griekse Gids)

Advertenties


De kaart van het noordelijke deel van het departement Heraklion Kreta

De kaart van Heraklion Kreta Chersonissos Stalis Malia Analipsis Sissi Kreta Anissaras Koutouloufari Gouves Piskopiano Kokkini Chani Agia Pelagia Kreta Archanes Kreta Katalagari Kreta Fodele Kreta Amoudara Kreta Agios Thomas Kreta Heraklion / Iraklion Kreta Episkopi Heraklion Knossos Kreta - Het Minoische Paleis Smari Kreta Achlada Kreta
Kaart omgeving Heraklion Kreta. Waar ligt Matala?

De kaart van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta

Centraal zuid Kreta
Kaart omgeving van het zuidelijke deel van het departement Heraklion Kreta? Griekenland - De Griekse Gids Lasithi Asterousia Kreta Ida Gebergte - Psiloritis Sachtouria Kreta Tertsa Kreta Psari Forada Kreta Viannos Kreta Tsoutsouras Kreta Kamilari Kreta Kalamaki Kokkinos Pirgos Matala Kreta Festos - Phaistos Melambes Kreta Pitsidia Kreta Klooster Odigitria Mires Kreta Sivas Kreta Agia Galini Kreta Pombia Kreta Kali Limenes Lendas (Lentas) Petrokefali Kreta Gortys Kreta Agia Varvara Kreta Gergeri Kreta Kamares Kreta Vori Kreta Waar ligt Matala?