Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Amorgos

Eiland Amorgos - Griekenland

Amorgos vakantie. Amorgos is het meest oostelijk gelegen Cycladen eiland, het ligt tussen de eilanden Naxos en Kos in de Egeïsche zee. Amorgos is zeer geliefd bij eilandhoppers en wandelaars. Overal loopt wel een bergpad dat het ene met het andere dorp verbindt. Amorgos is een prachtige vakantiebestemming, die niet is overlopen door toeristen, er is gelukkig totaal geen massatoerisme.

“Amorgos, prachtig eiland aan de rand van de Cycladen„

Amorgos is een langwerpig eiland, met een lengte van 33 kilometer. De breedte van het eiland schommelt tussen de anderhalf en zes kilometer. Op Amorgos wonen ongeveer 2000 mensen, de meesten houden zich bezig met het toerisme, de visserij, de landbouw en de veeteelt. De hoofdstad van het eiland is Amorgos stad (Chora). De naam heeft het eiland te danken aan een plant die ‘amorgis’ heet, een soort vlas waarmee men vroeger de beroemde tunieken van Amorgos maakte.

Chora Amorgou
Chora - Amorgos stad

Amorgos is een bergachtig eiland met als hoogste berg ‘Krikelos’ die in het oosten ligt en 821 meter hoog is. Op het eiland zijn veel heuvels en valleien. Het oosten is rotsachtig en het westen is minder ruig, hier liggen ook de meeste kleine baaien. Op het eiland zijn twee havens, dat zijn de havens van Katapola (in het zuidwesten) en Aigiali (in het noordwesten), beide havens liggen in diepe baaien aan de westelijke kust.

Vakantie naar Amorgos

Vakantie Amorgos. Wil je op vakantie naar Amorgos? Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn tevens gespecialiseerd in eilandhoppen

Foto's Amorgos - Amorgos in beeld

Wat moet je zien op Amorgos? Bezienswaardigheden en tips Amorgos

 • Het Byzantijnse klooster van Panagia Chozoviotissa dat nabij Amorgos stad op 300 meter hoogte tegen de wand van een steile rots is gebouwd. In dit klooster bevindt zich de wonderbaarlijke icoon van de Heilige Moeder en ieder jaar is er op 21 november een groot volksfeest om Maria te eren.
 • Het antieke Minoa, dat gesticht is door de Minoërs uit Kreta, op een heuvel nabij de haven van Katapola. In ditzelfde gebied stond in de oudheid een Apollo-tempel. Bovenop de ruïnes van deze tempel, is een vroegchristelijke basiliek gebouwd en later de kerk van Panagia Katapoliani (de Heilige Moeder van Katapola).
 • Het Venetiaanse kasteel in Amorgos stad (Chora).
 • Het klooster van Aghios Georgios Valsamitis dat gebouwd is op de plek waar in de oudheid een waterorakel was.
 • De kloof van Araklos bij Langada.
 • Wandelen door de bewegwijzerde bergpaden die het hele eiland bestrijken.
 • Het eilandje Nikouria dat aan de overkant van Aghios Pavlos ligt.

Chora - Amorgos stad
Pittoresk Amorgos stad (Chora)

De leukste dorpen van Amorgos

 • Amorgos stad (Chora): prachtig hoofstadje, een typisch Cycladisch dorp waar je witte huisjes, pittorekse pleintjes en steegjes ziet. Net buiten het dorp, aan de rand van de heuvel, staan de traditionele windmolens. Vlak bij het centrum van Amorgos stad (Chora) bevindt zich een hoge rots waar het Venetiaanse kasteel is gebouwd.
 • Tholaria: Leuk bergdorpje op 2 km afstand van Aigiali. Een wandeling door de smalle steegjes van Tholaria is een aanrader. Het uitzicht vanaf hierboven naar de baai van Aigiali is prachtig.
 • Langada: Typisch Cycladisch dorp met mooie huisjes, smalle steegjes en leuke pleintjes. Overal zie je leuke tavernes en cafés. Langada ligt op een idyllische locatie, tussen steile berghellingen en diepe ravijnen.
 • Katapola: Katapola bestaat uit drie wijken die ongeveer 1 km van elkaar liggen, rondom de baai van Katapola. Al deze wijken hebben hun eigen charme.
 • Potamos: Het dorp Potamos noemt met ook wel "het balkon van Aegiali". Het ligt net boven Aegiali op de hellingen van een berg. Het is een pittoresk dorp in Cycladische stijl. Vanaf het dorp heb je en fantatisch uitzicht over de baai en het strand van Aegiali.

Katapola Amorgos
Katapola met aan de overkant de wijk Xilokeratidi en rechts de wijk Rachidi.

De stranden van Amorgos

Op Amorgos zijn vele mooie stranden, sommige zijn met de auto of scooter bereikbaar, anderen weer niet. Deze zijn dan alleen per boot bereikbaar. Het populairste strand is dat van Aigiali, waar zich ook een camping bevindt. Een zeer beroemd strand is het strand van Aghia Anna, daar zijn namelijk scenes voor de film “The Big Blue” gedraaid. Andere populaire stranden zijn Katapola, Kalotaritissa, Mouros, Vlichada (Mikri en Megali Glyfada), Levrossos, Nikouria, Perivolas, Ormos Liverou en Aghios Pavlos.

Strand Aigiali
Aigiali strand op Amorgos

Lokale specialiteiten

Pasteli (sesam met honing), fava (spliterwten), honing, wijn en likeuren. Een leuk winkeltje bevindt zich aan de haven van Katapola, daar zijn allerlei authentieke producten verkrijgbaar.

Producten Amorgos
Het winkeltje Amorgion in Katapola

Wandelen op Amorgos

Wandelen op Amorgos betekent frisse lucht, zon, geur van de kruiden en een eindeloos uitzicht op de helderblauwe Egeïsche Zee. Pas halverwege de jaren negentig werden de eerste echte wegen op het aangelegd. Dit zijn: Van Chora naar Arkesini in zuidelijke richting en van Chora naar Aegiali in noordelijke richting.

Voor die tijd was de auto als vervoermiddel van weinig belang. Vroeger waren ezels het essentiële vervoermiddel over land en daarom werd een goed ontworpen "systeem" van geplaveide paden gebruikt om het eiland over te steken en het transport van goederen naar de dorpen te garanderen. Ondanks dat de auto tegenwoordig het eiland al is “binnengevallen”, blijft Amorgos vredig en stil. De traditionele paden zijn grotendeels bewaard gebleven, wat geweldige mogelijkheden biedt om het eiland wandelend te verkennen. Zelfs vandaag de dag is het mogelijk om ezels tegen te komen die verse geitenmelk van de velden naar de dorpen dragen. De tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met een hoogte van bijna 850 meter biedt Amorgos een verscheidenheid aan uitzichten. Drinkwater en geschikte schoenen zijn noodzakelijk, ook op de gemarkeerde routes.

In Amorgos zijn er zeven belangrijke wandelpaden in kaart gebracht en al deze wandelroutes hebben een eigen naam. Daarnaast zijn er meerdere leuke paden die nog niet in kaart zijn gebracht.

 • Wandelroute Palia Strata (=Oude straat)
  Chora Amorgos – Chozoviotissa klooster – Kapsala – Asfontilitis – Potamos – Aigiali
  (route duurt ruim 4 uur)
   
 • Wandelroute Fotodotis (=lichtgever)
  Chora Amorgos – Milies – Agia Irini – Katapola
  (route duur ongeveer 1 uur)
   
 • Wandelroute Itonia
  Lefkes – Agioi Saranta – Kamari – Kastri – Vroutsi – Rachoula – Arkesini
  (route duurt ongeveer 3 uur)
   
 • Wandelroute Melania
  Aigiali – Langada - Stroumpos – Panagia Epanochoriani – Tholaria
  (route duurt ongeveer 2 uur)
   
 • Wandelroute Pan
  Langada – Agios Ioannis – Stavros – Krikelos
  (route duurt ruim 1 uur)
   
 • Wandelroute Valsamitis
  Katapola – Aghios Georgios Valsamitis – Agia Marina – Minoa
  (route duurt ongeveer 2 uur)
   
 • Wandelroute Evangelistria
  Xilokeratidi (Katapola) – Nera – Vigla – Peristeria – Evangelistria
  (route duurt ongeveer 1 uur)

Video over Amorgos - GriekseGids.TV

Vakantiefilm Amorgos - © De Griekse Gids

Hoe is Amorgos bereikbaar?

Er is geen vliegveld op Amorgos. De dichtstbijzijnde vliegvelden bevinden zich op Paros, NaxosMykonos, Syros, Astypalaia en Santorini. Vanaf hier gaan dagelijks vluchten van en naar Athene en Thessaloniki. Amorgos is met de veerboot bereikbaar vanaf o.a. Piraeus en de Cycladen eilanden.

Links:

 • Eiland Amorgos Wat is eilandhoppen toch leuk! En hier ben ik dan op het eiland Amorgos, het is vandaag vrijdag 3 juli. Ik heb zoveel goeds over Amorgos gehoord en ik ben erg blij dat ik hier nu ook daadwerkelijk ben. Bij aankomst in de haven van haven van Katapola heb ik meteen een goed gevoel. Het ziet er allemaal prachtig en erg gezellig uit, de baai met een mooi strand, de dorpjes met witgekalkte huisjes, het achterland met de bergen. Hier hou ik van!
 • Top 10 bezienswaardigheden op Amorgos Amorgos is een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee met vele bezienswaardigheden om te ontdekken. Amorgos ontleent haar naam aan de plant amorgis, een soort vlas waaruit de "alikoi amorgides", de tunieken van Amorgos, werden gemaakt. Amorgos is een van de mooie Cycladen eilanden. 

Gemiddelde temperaturen Amorgos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Amorgos?


Waar ligt Amorgos
De kaart / landkaart van Amorgos

© De Griekse Gids 2000-2024