Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Syros

Eiland Syros - Griekenland

Syros vakantie. Syros is een van de prachtige Griekse eilanden in het noorden van de Cycladen in het midden van de Egeïsche zee. Het ligt op ongeveer drie uur varen van de grote haven van Piraeus en is met binnenlandse vluchten bereikbaar vanaf Athene. Buitenlandse vluchten zijn er op dit moment nog niet mogelijk, omdat het vliegveld geen grote vliegtuigen kan ontvangen daar de landingsbaan betrekkelijk kort is. Syros ligt ten noordwesten van Paros en ten zuidwesten van Tinos. Syros heeft een kustlijn van 87 kilometer, de populairste badplaatsen liggen in het zuidelijke gedeelte van het eiland. Syros is 84 km2 groot en telt meer dan 20.000 inwoners en dat is best veel in verhouding, want er wonen gemiddeld ongeveer 250 inwoners per vierkante kilometer.

Video

Video  @DeGriekseGids

Syros vakantie boeken

Wil je een unieke en onvergetelijke vakantie op Syros beleven? Of wil je syros combineren met bijvoorbeeld Tinos en Andros?  Boek je reis bij Griekse Gids Reizen, wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Foto's Syros - Syros in beeld

De hoofdstad Ermoupolis

De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Ermoupolis, wat niet zomaar een stad is. 150 jaar geleden was deze stad een van de belangrijkste steden in de Middellandse Zee en ontving de “crème de la crème” van de high society. Wanneer je vandaag de dag in Ermoupolis op bezoek komt, geloof je je eigen ogen niet. In de stad staan ontzettend veel  indrukwekkende herenhuizen, kerken, theaters en andere gebouwen. Ermoupolis is een chique stad die erg imposant is. Deze stad is op twee heuvels gebouwd en loopt tot aan de zee af. Het hart van Ermoupolis is het Miaoulis-plein. Hier op dit plein, bevindt zich het indrukwekkende gemeentehuis en op deze plek komen de meeste inwoners van het eiland bij elkaar om een frappé te drinken of om bij te praten, en dat gebeurt zowel overdag als ‘s avonds. Indrukwekkende gebouwen in Syros zijn het gemeentehuis en het meer dan 150 jaar oude Apollon-theater.

 Syros Ermoupolis
Ermoupolis Syros

Stranden

Maar Syros is meer dan Ermoupolis. Op het eiland zijn erg leuke badplaatsen. Er zijn drukke badplaatsen en minder drukke badplaatsen. De bekendste en populairste liggen in het westen van het eiland en dat zijn Kini en Galissas. Deze badplaatsen zijn vooral in het hoogseizoen erg druk, ze zijn erg leuk en aangenaam. Wie niet van al te veel drukte houdt, kan kiezen uit verschillende andere badplaatsen zoals Azolimnos, Vari, Achladi bij Vari, Fabrika bij Vari, Megas Gialos, Posidonia, Agathopes bij Posidonia, Finikas, Armeos bij Galissas, Delfini bij Galissas en tientallen andere stranden die heerlijk zijn, maar niet al te druk.

Syros, het strand van Galissas
Galissas

Ano Syros en het noorden van het eiland

Een van de absolute highlights van Syros is zonder twijfel Ano Syros. In principe hoort dit grote dorp bij Ermoupolis, want er zijn huizen gebouwd vanaf de top van de heuvel tot aan de haven van Ermoupolis. De huisjes liggen naast of op elkaar en zien er sprookjesachtig uit. Een wandeling van boven tot aan de haven van Ermoupolis is een aanrader, deze wandeling duurt ongeveer een uur. Laat je door een taxi vanaf de haven van Ermoupolis naar de top van Ano Syros brengen (€4 Euro anno 2014) en geniet van dit openluchtmuseum. Overal kom je schilderachtige huisjes, pittoreske steegjes en vriendelijke mensen tegen, het is hier indrukwekkend.

Wil je de rust opzoeken en veel gaan wandelen dan moet je naar het noorden van Syros. Via Ano Syros brengt een geasfalteerde weg je naar de dorpen Sa Michalis, Kampos en Chalandriani. De natuur is hier erg mooi. Vanaf deze dorpen lopen diverse wandel- en bergpaden naar allerlei rustige stranden in het midden van spectaculaire natuuromgevingen.

Ano Syros
Ano Syros

Bezienswaardigheden, tips

  • In de stad Ermoupolis: het Miaoulis-plein, het gemeentehuis, het theater Apollon, de Agios Nikolaos-kerk, de Anastaseos-kerk, de pittoreske-haven en de buurt Vaporia.
  • Het schilderachtige Ano Syros.
  • De badplaatsen Galissas, Kini, Azolimnos, Vari en Megas Gialos.
  • De kleinere badplaatsen Achladi, Ampela, Agathopes en Delfini.
  • Het ruige noorden van Syros waar de diverse afgelegen stranden zijn zoals Grammata, Narnari, Aetos, Lia en Varvarousa.

Vervoer op het eiland

Naar Syros kun je zowel per boot als met het vliegtuig komen. Met de boot kan dat vanuit Piraeus maar ook via allerlei Cycladen-eilanden. Met het vliegtuig kan het alleen via Athene; de landingsbaan is namelijk erg kort waardoor alleen kleinere vliegtuigen op Syros kunnen landen.

Meer over Syros

 

Gemiddelde temperaturen Syros

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Syros?


Waar ligt Syros
De kaart / landkaart van Syros

© De Griekse Gids 2000-2021