Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018


  


Griekse Mythologie - Griekse Goden en helden

De Griekse mythen

De Griekse mythologie vormde de basis van het geloven en denken van de oude Grieken. Ons is de Griekse mythologie bekend door literaire bronnen zoals de werken van Homerus en door archeologische vondsten zoals beschilderde vazen.

"Griekse mythologie: verzameling mythen die door de oude Grieken werden verteld."

De mythologie van het oude Griekenland heeft figuren voortgebracht, die al eeuwenlang worden beschouwd als ethische gedrags voorbeelden. De mythologie gaf verklaringen voor het onverklaarbare, voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden en de natuurverschijnselen. Een mythe vertelt over de daden van goden, halfgoden en helden. De oude Grieken geloofden dat er veel verschillende goden en andere mythische wezens bestonden. Wat voor ons nu mythologie is, was voor de oude Grieken religie.

Aphrodite | Griekse godin van liefde en schoonheidApollo |Griekse god van het licht en de muziekOedipus en de sfinxde Minotaurus en de Griekse held TheseusAjax | Griekse god

Het begin

Uit de grote Chaos ontstonden Gaea (aarde) en Uranus (hemel) die haar omringde. Toen de aarde (Gaea) zich verenigde met de hemel (Uranus) vormden zij het eerste godenpaar. Uit deze vereniging werden (o.a.) de zes mannelijke en zes vrouwelijke Titanen geboren en de Cyclopen. De Titaan Cronus en de Titanida Rhea kregen samen kinderen die de toekomstige wereldheersers zouden worden: Demeter godin van de aarde, Hestia godin van de huislijkheid, Hera de vruchtbaarheids godin, Hades, god van de onderwereld Poseidon, god van de zee en Zeus de oppergod.

Griekse goden
Griekse goden uit de mythologie. Op de voorgrond: Zeus, Athena en Poseidon
Foto gemaakt in het Akropolis museum in Athene.

De Twaalf Goden van Olympus

Olympus, de hoogste berg van Griekenland (gelegen op de grens tussen Grieks Macedonie en Thessalie) was de plek waar de Olympische goden verbleven en waar de troon van Zeus stond. De Goden daalden regelmatig af om de mensen hulp te bieden, te straffen en zelfs om kinderen te verwekken. De kinderen die verwekt werden uit de verbinding tussen een god en een mens worden halfgoden genoemd en zij hadden bijzondere eigenschappen. Zij verrichten heldendaden en werden door iedereen bewonderd.

" Zeus is de Griekse oppergod, heerser over hemel en aarde. "

Het beroemdste godenhuwelijk uit de klassieke oudheid was tussen Zeus en Hera, het paar dat over het Griekse Pantheon heerste. De twaalf olympische goden waren allemaal bijna oppermachtig, daar waar de macht van een van hen ophield, begon de macht van de ander. Alleen Zeus was echt oppermachtig. In veel zaken leken de goden op de mens, zij hadden hun zwakheden, hun passies, en gevoelens. Zij werden kwaad, jaloers, afgunstig en ze hadden lief, net als de mensen.

De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, heerser over hemel en aarde Hera, de zus en tevens vrouw van Zeus, Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten, Poseidon, de god van de zee, Demeter,  godin van de vruchtbaarheid, Apollo, god van het licht, Artemis, de godin van de jacht, Hermes, God van handel en reizigers, Aphrodite, godin van de liefde en schoonheid, Ares, god van de oorlog, Hephaestus god van het vuur en de smeedkunst en Hestia de godin van de huiselijkheid.

Athena
Griekse godin Athena


(Tekst ©De Griekse Gids)Mythologie

Achilles, de grote Griekse held Ajax de Griekse held Aphrodite, Griekse godin van de liefde Apollo, Griekse god van licht en muziek Ares Griekse god van de oorlog Argus, wezen met honderd ogen Artemis Griekse godin van de jacht Asclepius, Griekse god van de geneeskunst Athene Griekse godin van de wijsheid Atlas met hemelgewelf op schouders Bellerophon Griekse held Boreas Griekse god van de wind Cyclopen Griekse reuzen Daedalus ontwerper van het labyrint Demeter godin van de vruchtbaarheid Dionysos god van wijn en plezier Eros Griekse god van de liefde Europa moeder van Minos Gaea de aarde of oermoeder Giganten mytholgische reuzen Griekse Mythologie - Griekse Goden en helden Hades god van de onderwereld Helios Griekse god van zon en licht Hephaestus Griekse god van het vuur Hera Griekse vruchtbaarheidsgodin Herakles Griekse halfgod met grote kracht Hermes Griekse god van handel en verkeer Hestia Griekse godin van de huiselijkheid. Homerus Griekse schrijver en dichter Icarus vloog te dicht bij de zon Ifigeneia Jason en het gulden vlies Jocaste koningin van Thebe Keres godinnen van dood en verderf Koning Minos van Kreta Kronos Griekse Titaan Labyrint ondergronds doolhof Medusa een van de Gorgonen Minotaurus half man en half stier Narcissus verliefd op eigen spiegelbeeld Nike Griekse godin van overwinning Nimfen halfgodinnen van natuur Oceanus Griekse zeegod en Titaan Odysseus koning van Ithaka Oedipus huwde zijn moeder Orpheus begaafd musicus Pan Griekse god van de natuur Pandora opener van de doos Pegasus het gevleugelde paard Persephone dochter van Demeter Perseus Griekse held van Argos Poseidon Griekse god van de zee Prometheus stal het vuur van de goden Rhea moeder van Zeus Selene Griekse godin van de maan Sfinx gevleugeld monster Tantalus koning van Phyrgie Theseus held van Athene Titanen twaalf Griekse goden Trojaanse oorlog - Troje tegen de Grieken Uranus verpersoonlijking van de hemel Zeus oppergod volgens Griekse mythologie

Het Griekenland Glossy


Eilandhoppen Griekenland