Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Vakantie Cycladen - Griekenland

Cycladen vakantie. Een archipel van 56 grotere en kleinere eilanden verspreid over de diepblauwe Egeïsche zee. Kenmerkend voor de Cycladen eilanden zijn de typisch Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen, de witte koepelkerkjes en de smalle straatjes en steegjes. Duizenden toeristen komen ieder jaar hun vakantie hier doorbrengen, de Cycladen zijn enorm populair onder mensen die graag eilandhoppen, maar ook bij mensen die de eilanden afzonderlijk bezoeken. De bekendste Cycladen zijn Santorini, Mykonos, Naxos en Paros. Terecht worden de Cycladen eilanden door velen gezien als ideale vakantiebestemming. De gezelligheid, schoonheid en gastvrijheid van de mooie dorpen en stadjes in combinatie met de blauwe zee en het warme zonnetje zijn gewoonweg onweerstaanbaar voor de meeste mensen.

Luchtfoto van Mykonos-stad
Cycladen: Luchtfoto van Mykonos-stad

Ondanks de overeenkomsten tussen de eilanden; stralende zon, blauwe zee, landschap en sobere bouwstijl, heeft elk eiland zijn specifieke bijzonderheden behouden. Dat kan de bezoeker ontdekken door deze eilanden te bezoeken. Van de 56 Cycladeneilanden zijn er zo'n dertig bewoond. Over het algemeen zijn de eilanden droog en rotsachtig en hebben weinig water en groen, behalve Naxos, dit is wel een groen eiland. Alle eilanden hebben een eigen, klassieke bouwstijl. De hoofdstad van de Cyladen is Ermoupolis op Syros.

Eilandhoppen Cycladen

De eilanden van de Cycladen zijn uitermate populair bij mensen die graag op eilandhop vakantie gaan. Er zijn veel bijzondere combinaties te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie combinatie maken van Paros, Naxos Mykonos en Santorini en ook de combinatie Santorini en Milos is een hele mooie en de onbekendere eilanden zoals Andros, Tinos en Syros. De bootverbindingen zijn goed en zo zie je in 1 vakantie meerdere prachtige Cyldaden eilanden. Wil je graag eens gaan eilandhoppen? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen.

Lees ook ons artikel: Eilandhoppen Cycladen

Welke eilanden zijn de Cycladen eilanden?

 • Amorgos. Amorgos is het meest oostelijk gelegen Cycladen eiland, het ligt tussen de eilanden Naxos en Kos in de Egeïsche zee. Amorgos is zeer geliefd bij eilandhoppers en wandelaars. Overal loopt wel een bergpad dat het ene met het andere dorp verbindt. Amorgos is een prachtige vakantiebestemming, die niet is overlopen door toeristen, er is gelukkig totaal geen massatoerisme.
 • Andros. Andros is een prachtig Cycladen eiland, zonder massatoerisme. Het ligt op maar twee uurtjes varen van Athene. Het is een rustig eiland, waar niet zoveel buitenlandse toeristen op vakantie komen, maar Grieken komen hier zelf wel graag met vakantie, omdat het een geweldig mooie bestemming is en vanaf de haven Rafina, bij Athene, is Andros makkelijk bereikbaar.
 • Antiparos. Eiland Antiparos is ideaal voor iedereen die van een rustige vakantie wil genieten. Het eiland ligt naast het eiland Paros, het heeft een oppervlakte van 38 km2 en een kustlijn van 38 km. Op het eiland wonen iets meer dan 1000 vaste inwoners. Antiparos ligt op 1 zeemijl van het dorp Pounta en 4,5 zeemijl van Parikia op Paros, waarmee het meerdere malen per dag verbonden is via veerdiensten.
 • Delos. Delos / Dilos is het heilige eiland van de Cycladen. Het is de geboorteplaats van God Apollon; de God van het licht en de muziek. Het eilandje is meerdere malen per dag bereikbaar vanaf Mykonos, dat ongeveer drie kilometer ten oosten van Delos ligt. Delos was in de oudheid het centrum van de Cycladen eilanden (centrum van de cirkel = Cyclus). Het is een klein vlak eiland, 3,4 km2 groot.
 • Folegandros. Folegandros is een klein Grieks eilandje tussen Milos en Sikinos. Steile bergen, enkele mooie zandstranden en leuke baaien zijn de kenmerken van dit eiland. Folegandros heeft een typisch Cycladische stijl; witte huisjes en kerken. En Folegandros heeft vooral heel vriendelijke mensen. Hoofdstad is Chora (of Folegandros). Hier staat het kasteel van Folegandros met er rondom de typische, witte huisjes met de kleine ramen.
 • Ios. Ios (Eos) is een mooi Grieks eiland dat 108 vierkante kilometer groot is. Het ligt in het zuidelijke deel van de Cycladen, tussen Santorini en Naxos. Ios, dat de Grieken zelf ook wel Nios noemen, is een prachtig bergachtig eiland waar vele mooie stranden en een aantal grote baaien zijn. Het is een heerlijk eiland voor een fijne vakantie. Op het eiland wonen minder dan 2000 inwoners.
 • Kea. Kea (Tzia) is een Grieks eiland dat het dichtst bij Attica en Athene ligt. Het is een bergachtig eiland met diepe ravijnen, steile hellingen, mooie bergplateaus, adembenemende valleien, schilderachtige baaien en betoverende stranden.
 • Kimolos. Kimolos is een klein bergachtig eilandje ten noordenwesten van Milos en ten zuidwesten van Sifnos. Het eilandje ligt 13 kilometer vanaf de kust van Milos en is 39 vierkante kilometer groot. Dit eilandje is iets minder toeristisch, maar dat wil niet zeggen dat het niet mooi is. Er zijn namelijk heel mooie kleine zandstranden waar als het ware de rust heerst.
 • Koufonissia. Koufonissia (Koefonissia) zijn kleine eilandjes in de Cycladen, ze liggen ten zuid- zuidoosten van het eiland Naxos, ten westen van Amorgos en ten noorden van Ios. Deze eilandjes zijn zeker een bezoekje waard, de natuur, de stranden en de zee zijn er prachtig en de mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij.
 • Kythnos. Kythnos is het nog steeds vrij onbekend eiland. Het heeft een oppervlakte van 99 km2, de kustlijn is ongeveer 100 km lang en het ligt ten zuiden van het eiland Kea en ten noorden van het eiland Serifos. De kustlijn wordt gekenmerkt door de vele kleine baaien en stranden. Hoge bergen zijn er niet, de hoogste top is die van Profitis Ilias op de berg Petra (336 m).
 • Milos. Milos, ook wel Melos genoemd,  is het vijfde grootste eiland van de Cycldaden-archipel (151 km2 groot) en het heeft een kustlengte van 120 kilometer. Milos is vooral bekend vanwege het beeld van Aphrodite (Venus) dat hier gevonden is en dat nu in het Louvre in Parijs is te bewonderen. Maar Milos is meer dan ‘de Venus van Milo’. Het is een zeer bijzonder eiland omwille van de geologische natuurverscheidenheid.
 • Mykonos. Mykonos is een van de bekendste Griekse eilanden. Mykonos is 85 km2 groot en telt ongeveer tienduizend vaste inwoners. Op Mykonos komen ieder jaar weer vele toeristen om van de geweldige sfeer van het eiland te genieten. Het is een van de eerste Griekse eilanden dat zich toeristisch ontwikkelde en in de laatste decennia is het de trekpleister geworden voor allerlei beroemdheden uit de hele wereld.
 • Naxos. Naxos is, met een oppervlakte van 428 km², het grootste eiland van de Cycladen, maar ook het meest vruchtbare eiland van deze Griekse archipel. Naxos heeft 20.000 inwoners en ligt ongeveer in het midden van de Cycladen, in de Egeïsche zee. Naxos is een geweldig eiland voor een heerlijke vakantie, want het heeft álles: mooie stadjes en dorpen, geweldige stranden, veel cultuur, lieve gastvrije mensen en een goed klimaat.
 • Paros. Paros is een geweldige bestemming voor een heerlijke vakantie in Griekenland. Het is het derde grootste Cycladen-eiland. Paros ligt ten westen van Naxos. Het is een heuvelachtig eiland en heeft mooie stranden en een aantal schitterende dorpen.
 • Santorini. Het eiland Santorini is zonder twijfel het meest bijzondere van de Griekse eilanden. Santorini, dat het zuidelijkste eiland van de Cycladen is, heeft zijn huidige vorm te danken aan de diverse vulkaanuitbarstingen die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden.
 • Serifos.  Serifos ligt onder Kithnos en  boven Sifnos. De naam Serifos is afgeleid uit het Griekse "sterfos" wat onvruchtbaar of dor betekent, maar niets is minder waar. Het eiland heeft juist heel veel groen en water. Zelfs goud en ijzer zijn hier in het verleden gedolven. Wanneer je per boot Serifos nadert, denk je in eerste instantie aan een rots in het midden van de zee.
 • Sifnos. Sifnos is een Grieks eiland in het zuidwesten van de Egeïsche zee. Het ligt tussen de eilanden Serifos, Millos, Kimolos, Paros en Antiparos. Het is een bergachtig eiland, met niet al te hoge bergen en heuvels. Het hoogste punt van het eiland is de berg Profitis Ilias (678 meter).
 • Syros. Syros is een van de prachtige Griekse eilanden in het noorden van de Cycladen. Het ligt op ongeveer drie uur varen van de grote haven van Piraeus en is met binnenlandse vluchten bereikbaar vanaf Athene. Syros heeft een kustlijn van 87 kilometer, de populairste badplaatsen liggen in het zuidelijke gedeelte van het eiland. Syros is 84 km2 groot en telt meer dan 20.000 inwoners
 • Thirasia. Thirasia is een klein eilandje ten westen van Santorini, je zou het een mini-versie van Santorini kunnen noemen. Vanaf Santorini kun je met een boottochtje dit kleine, rustige eiland bezoeken, vaak is het een onderdeel van een boottocht die ook naar de vulkaan gaat. Het zeewater bij Thirassia is kristalhelder. Er zijn heel wat gezellige restaurantjes en er is zelfs een self-service restaurant, om de toeristen die vanaf Santorini een bezoekje aan Thirassia komen brengen te kunnen voorzien van eten en drinken.
 • Tinos. Tinos is een bergachtig eiland dat ten zuiden van Andros en ten noorden van Mykonos ligt, op ongeveer vier uur varen van Rafina, de haven ten oosten van Athene. Tinos is ook vanaf Mykonos met de boot bereikbaar binnen minder dan twee uur. Tinos  is een eiland dat nog niet zo bekend is onder de niet-Griekse toerist. Voor de Grieken is het wel een populaire bestemming om religieuze redenen; hier op Tinos bevindt zich namelijk de kerk van de heilige Moeder Maria waar ieder jaar duizenden gelovigen naartoe komen om te bidden.

De kaart van de Cycladen

Of klik op de kaart van de Cycladen

Kaart Cycladen ®De Griekse Gids

Foto's Cycladen


Cycladen geschiedenis

Hun naam (Cycladen) zouden ze volgens de overleveringen te danken hebben aan aan de cirkel (Kyklos) die ze vormen om het heilige eiland Delos. Sinds de prehistorie zijn de Cycladen eilanden bewoond. De rijke geschiedenis van deze eilanden wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van antieke heilige tempels die zij aan zij staan met Byzantijnse kerken, Christelijke kapelletjes en Venetiaanse forten. Al in de oudheid, toen ze nog erg moeilijk bereikbaar waren, trokken ze door hun charme veel mensen. Er ontwikkelde zich één van de belangrijkste culturen: de "Cycladische" cultuur. (3000-1000 voor Chr.)

De eerste inwoners van de Cycladen waren de Foeniciers, de Kares en de Leleges. (7.500 tot 6.500 voor Chr.) In de Cycladische tijd (3000 tot 1000 voor Chr.) werkten de mensen al met brons, steen en klei. Hiermee maakten zij wapens, gereedschappen, kookgerei, sieraden, heilige beelden, vazen en kunstwerken. De meest bekende kunst-uitingen die gemaakt werden in die tijd zijn de "Idolen" (beeldjes van marmer). Na 1500 v. Chr. kwamen de Doriers en liep de welvaart terug op de Cycladen, tot de bloei weer terugkwam in de zesde en zevende eeuw voor Chr. In die tijd is de handel ontwikkeld en heeft men overal in de Egeische zee kolonies gesticht. Het centrum was in die tijd de heilige plaats Dilos. Later werden de Cycladen eilanden door de Perzen bezet, dit was een goede reden om te gaan samenwerken en samenvechten met de rest van de Grieken tegen de Perzen.

De Byzantijnse tijd was een donkere tijd, want de eilanden werden vaak door piraten aangevallen. Vanaf 204 vielen de Cycladen drie eeuwen lang onder de Venetianen. In die tijd werden de Cycladen "Het Dukaat van Naxos" genoemd. Na de aanvallen van Barbarossa in 1537-1538 zijn de Cycladen geruiineerd, waardoor ze een makkelijke prooi waren voor de Turken, die de eilanden hebben overheerst van 1580 tot 1617. Tijdens de bezetting van de Turken, hebben de Cycladers wel voorrechten gehad, waardoor zij handel mochten drijven en een zeemacht konden ontwikkelen. Sinds1830 horen de Cylcladen bij Griekenland.

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Cycladen: Waar ligt Cycladen?


Waar ligt Cycladen
De kaart / landkaart van Cycladen

© De Griekse Gids 2000-2024