Cycladen

Cycladen. Een archipel van 56 grotere en kleinere eilanden verspreid over de diepblauwe Egeïsche zee. Kenmerkend voor de Cycladen eilanden zijn de typisch Griekse witte huisjes met blauwe deuren en kozijnen, de witte koepelkerkjes en de smalle straatjes en steegjes. De Cycladen zijn enorm populair onder mensen die graag eilandhoppen, maar ook bij mensen die de eilanden afzonderlijk bezoeken. De bekendste Cycladen zijn Santorini, Mykonos, Naxos en Paros.Terecht worden de Cycladen eilanden door velen gezien als ideaal vakantieoord. De gezelligheid, schoonheid en gastvrijheid van de mooie dorpen en stadjes in combinatie met de blauwe zee en het warme zonnetje zijn gewoonweg onweerstaanbaar voor de meeste mensen.

Hun naam (Cycladen) zouden ze volgens de overleveringen te danken hebben aan aan de circel (Kyklos) die ze vormen om het heilige Cycladeneiland Dilos. Sinds de prehistorie zijn de Cycladen eilanden bewoond. De rijke geschiedenis van deze eilanden wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van antieke heilige tempels die zij aan zij staan met Byzantijnse kerken, Christelijke kapelletjes en Venetiaanse forten. Al in de oudheid, toen ze nog erg moeilijk bereikbaar waren, trokken ze door hun charme veel mensen. Er ontwikkelde zich één van de belangrijkste culturen: de "Cycladische" cultuur. ( 3000-1000 voor Chr.)

Ondanks de overeenkomsten tussen de eilanden; stralende zon, blauwe zee, landschap en sobere bouwstijl, heeft elk eiland zijn specifieke bijzonderheden behouden. Dat kan de bezoeker ontdekken door deze eilanden te bezoeken. Van de 56 Cycladeneilanden zijn er zo'n dertig bewoond. Over het algemeen zijn de eilanden droog en rotsachtig en hebben weinig water en groen, behalve Naxos, dit is wel een groen eiland. Alle eilanden hebben een eigen, klassieke bouwstijl. De hoofdstad van de Cyladen is Ermoupolis op Syros.

Lees ook ons artikel: Eilandhoppen Cycladen

Foto's Cycladen - Cycladen in beeld

Ormos Ysternia Tinos | Griekenland foto 34 - Foto van De Griekse Gids Potamia Naxos - Cycladen Griekenland - nr 51 - Foto van De Griekse Gids Potamia Naxos - Cycladen Griekenland - nr 7 - Foto van De Griekse Gids Perissa Santorini | Cycladen Griekenland | Foto 72 - Foto van De Griekse Gids Kipos Milos | Cycladen Griekenland | Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Eiland Iraklia | Cycladen | De Griekse Gids | nr 134 - Foto van De Griekse Gids Megalochori Santorini | Cycladen Griekenland | Foto 55 - Foto van De Griekse Gids Kardiani Tinos | Griekenland | Foto 42 - Foto van De Griekse Gids Pollonia Milos | Cycladen Griekenland | Foto 27 - Foto van De Griekse Gids Pollonia Milos | Cycladen Griekenland | Foto 52 - Foto van De Griekse Gids Agia Pakou in Galissas | Syros | Griekenland foto 2 - Foto van De Griekse Gids Andros-stad (Chora) | De Griekse Gids | Foto 153 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Cycladen»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Tui Griekenland;

De kaart van de Cycladen

Of klik op de kaart van de Cycladen
De Cycladen - De kaart van de Cycladen
Tinos Syros Delos - Dilos Mykonos Serifos Santorini Naxos Amorgos Sifnos Andros Koufonissia Keros en Antikeros Donoussa Iraklia Folegandros Cycladen Sikinos Paros Antiparos Cycladen Milos Kimolos Ios Kea / Tzia Kithnos
Kaart Cycladen ®De Griekse GidsCycladen geschiedenis

De eerste inwoners van de Cycladen waren de Foeniciers, de Kares en de Leleges. (7.500 tot 6.500 voor Chr.) In de Cycladische tijd (3000 tot 1000 voor Chr.) werkten de mensen al met brons, steen en klei. Hiermee maakten zij wapens, gereedschappen, kookgerei, sieraden, heilige beelden, vazen en kunstwerken. De meest bekende kunst-uitingen die gemaakt werden in die tijd zijn de "Idolen" (beeldjes van marmer). Na 1500 v. Chr. kwamen de Doriers en liep de welvaart terug op de Cycladen, tot de bloei weer terugkwam in de zesde en zevende eeuw voor Chr. In die tijd is de handel ontwikkeld en heeft men overal in de Egeische zee kolonies gesticht. Het centrum was in die tijd de heilige plaats Dilos. Later werden de Cycladen eilanden door de Perzen bezet, dit was een goede reden om te gaan samenwerken en samenvechten met de rest van de Grieken tegen de Perzen.

De Byzantijnse tijd was een donkere tijd, want de eilanden werden vaak door piraten aangevallen. Vanaf 204 vielen de Cycladen drie eeuwen lang onder de Venetianen. In die tijd werden de Cycladen "Het Dukaat van Naxos" genoemd. Na de aanvallen van Barbarossa in 1537-1538 zijn de Cycladen geruiineerd, waardoor ze een makkelijke prooi waren voor de Turken, die de eilanden hebben overheerst van 1580 tot 1617. Tijdens de bezetting van de Turken, hebben de Cycladers wel voorrechten gehad, waardoor zij handel mochten drijven en een zeemacht konden ontwikkelen. Sinds1830 horen de Cylcladen bij Griekenland.

Foto's - in beeld

Tholaria Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen Griekenland foto 293 - Foto van De Griekse Gids
Dorp Marmara Paros | Cycladen | Griekenland foto 1 - Foto van De Griekse Gids
Potamia Naxos - Cycladen Griekenland - nr 94 - Foto van De Griekse Gids
Chozoviotissa Amorgos - Eiland Amorgos - Cycladen foto 78 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van »


Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Cycladen: Waar ligt Cycladen?

Waar ligt Cycladen
De kaart / landkaart van Cycladen


Cycladen vakanties

Myrto Studios

Bekijken

Myrto Studios
Andros
Andros stad
M4 Miloi

Bekijken

M4 Miloi
Kythnos
Dryopida
Dreambox Mykonos Suites

Bekijken

Dreambox Mykonos Suites
Mykonos
Korfos
Mykonos Blanc Hotel

Bekijken

Mykonos Blanc Hotel
Mykonos
Ornos
© De Griekse Gids 2000-2019