Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kalymnos

Eiland Kalymnos - Griekenland

Kalymnos vakantie. Tussen de eilanden Kos en Leros bevindt zich het vierde grootste eiland van de Dodecanese (letterlijk 12 eilanden): Kalymnos. De hoofdstad is Pothia, waar ongeveer 11000 mensen wonen. De haven van Pothia is een van de belangrijkste van Griekenland. Pothia ligt in een baai in het zuiden van het eiland. Wanneer je in de haven van Kalymnos aankomt, zie je de kleurrijke huisjes tegen de hellingen van de bergen. Het is leuk om te wandelen door de smalle geplaveide steegjes in de stad. Er zijn hier zijn allerlei winkeltjes.

Kalymnos wordt ook wel het sponzeneiland genoemd, omdat hier het sponsduiken eeuwenland een veel beoefend beroep was. Het is de moeite waard om in Kalymnos-stad een sponzenfabriek te bezoeken. Andere interessante bezienswaardigheden in Kalymnos stad zijn de kerk van Jezus de Redder,  het Archeologisch museum, de grot van de 7 Maagden en de grot van Kefalas met archeologische vondsten. Op het eiland zijn vele kerken te vinden met prachtige iconen. Op Kalymnos kun je o.a. duiken, sportklimmen, windsurfen, een jacht huren, vissen en wandelen. De huizen op Kalymnos hebben meestal 2 of 3 etages en de daken zijn met keramische dakpannen bedekt.

Video Kalymnos

Kalymnos: bergen, stranden en sponsduikers

Mooie stranden bevinden zich aan de westkust van Kalymnos, de bekendste zijn Masouri en Myrties. Kalymnos biedt ook fantastische klimmogelijkheden in een prachtige omgeving. De rotsformaties zijn van goede kwaliteit (kalksteen) zodat deze geschikt zijn voor bergbeklimmers en het gebied biedt zeer veel afwisseling. Er zijn in Kalymnos vele startpunten om een klimtocht te beginnen. Komt u naar Kalymnos om te klimmen dan kunt u dat het beste in de lente of herfst doen, omdat het in de zomer erg warm is.

Al eeuwenlang is op het eiland Kalymnos het sponsduiken een beroep, het is voor de inwoners van dit eiland altijd een grote bron van inkomsten geweest. Hierdoor werd Kalymnos een rijk eiland. Het sponsduiken is geen ongevaarlijk beroep, er zijn tijdens het duiken naar sponzen heel wat duikers omgekomen. Er zijn nog steeds kleine sponsfabriekjes, die te bezoeken zijn, maar tegenwoordig is de belangrijkste inkomstenbron voor de bewoners van Kalymnos het toerisme.

Vakantie naar Kalymnos

Wil je een onvergetelijke vakantie op Kalymnos meemaken? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Kalymnos kun je bijvoorbeeld goed combineren met Kos, Rhodos, Patmos, Leros en Samos

Foto's Kalymnos - Kalymnos in beeld

De 12 mooiste stranden van Kalymnos

 1. Masouri: het strand van Masouri in het gelijknamige dorp is het populairste strand van Kalymnos. Het strand is een bruin zandstrand en ligt recht tegenvover het eiland Telendos.
 2. Kantouni: het strand Kantouni bevindt zich op kleine afstand van Panormos. Het is een zand- kiezelstrand.
 3. Linaria: het strand Linaria ligt naast Kantouni aan de noordelijke kant en wordt met Kantouni door een rots gescheiden. Het is eveneens een zand- kiezelstrand, wel kleiner dan Kantouni.
 4. Arginontas: het strand Arginontas ligt ten noorden van Myries en ten zuiden van Emporios in de gelijknamige baai. Het is georganiseerd kiezelstrand met strandstoelen en parasols.
 5. Emporios: Emporios ligt in een mooie baai. Er zijn meerdere leuke zand- kiezelstranden die goed georganiseerd zijn. Er zijn ligbedden en de bomen op het strand zorgen voor schaduw. Achter het strand is een boulevard waar diverse tavernes en cafés zijn.
 6. Vathys: De strand van Vathy bevinden zich op de route Pothia-Vathys, net buiten het dorp. Het zijn mooie zand- kiezelstranden en met de auto of scooter kun je tot aan het strand rijden.
 7. Vlychadia: Vlychadia is een dorp, 5 km ten zuidwesten van Pothia. Er zijn hier twee mooie kiezelstranden en veel traditionele tavernes.
 8. Skalia: het kiezelstrand van Skalia dat tussen Arginontas en Emporios ligt.
 9. Myrties: het kiezelstrand van Myrties dat ten noorden van het haventje ligt.
 10. Melitsachas beach: het kiezelstrand ten zuiden van het haventje van Myrties
 11. Het Platis Gialos strand nabij Panormos. Het is een georganiseerd kiezelstrand ten noordwesten van Linaria-beach.
 12. Akti: Kiezelstrand ten oosten van Pothia. Het is een rustig strand met op het strand een taverna.

Stranden Linaria en Kantouni op Kalymnos
Stranden Linaria (voor) en Kantouni(achter)op Kalymnos

Bezienswaardigheden Kalymnos

 • 2 km ten zuidwesten van Vothyna bevindt zich de grot van Kefala met een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Het is de mooiste grot van Kalymnos. De grot is ingedeerld in zes ruimtes en heeft enorme stalactieten en stalagmieten.
 • Het klooster van Agios Savvas, boven op een berg, ten westen van Pothia.
 • Het Allerheiligen-klooster, waar de Heilige Savvas is ingewijd. Dit bevindt zich de top van de bergketen nabij Vothyna.
 • De ruines van het vervallen kasteel op de route Pothia-Panornos.
 • Het Chrisocheri kasteel aan de rand van de stad.
 • De grotten van Skalia waar statctieten en stalagmieten te zien zijn.

Toerisme op Kalymnos

Een internationaal vliegveld is er niet op Kalymnos. Omdat Kalymnos alleen per boot bereikbaar is, heeft het zijn eigen identiteit sterk kunnen bewaren, wat het eiland alleen maar bekoorlijker maakt. De bevolking is is gastvrij en vriendelijk. Het eiland heeft goede voorzieningen. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkst bron van inkomsten voor de inwoners van Kalymnos. De populairste toeristische plaatsen op het eiland zijn Panormos, Myrties en Masouri. Hier zijn de meeste hotels en alle voorzieningen voor toeristen zijn hier aanwezig. Het dorpje Emporios ligt ongeveer 23 km van de hoofdstad Pothia. Het is het meest noordelijk gelegen dorp van het eiland. Er is een klein haventje en een goed strand. Langs de kleine boulevard zijn restaurants, en een minimarkt. Een leuk toeristisch dorp is Vathys dat in het oosten van het eiland ligt, in een diepe baai en dat op een fjord lijkt. Aan het haventje zijn leuke kleurrijke tavernes.

Bereikbaarheid Kalymnos

Er zijn meerdere manieren om Kalymnos te bereiken. Vanuit Athene (haven van Pireaus) kun je met de ferry naar Kalymnos (duur: 14 uur). Vanaf Athene kun je ook met het vliegtuig komen,  het vliegveld van Kalymnos ligt bij het dorpje Argos, bij Panormos. Een betere optie is per vliegtuig naar Kos vliegen en vanaf daar de boot naar Kalymnos nemen. Meerdere malen per dag varen er boten van Kos naar Kalymnos. Op de luchthaven van Kos wacht een bus die je naar de haven brengt en ervoor zorgt dat je de ferry naar Kalymnos niet mist. De overtocht duurt 45 minuten. Kalymnos is echter met meerdere eilanden rechstreeks verbonden o.a. met Samos, Patmos, Leros en Rhodos. In de zomermaanden varen er dagelijks boten heen en weer. Meerdere dagen per week gaat er ook een ferry naar Astypalaia.


Links naar Kalymnos

 

Gemiddelde temperaturen Kalymnos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Kalymnos?


Waar ligt Kalymnos
De kaart / landkaart van Kalymnos

© De Griekse Gids 2000-2021