Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Zakynthos

Eiland Zakynthos - Griekenland

Zakynthos vakantie (Ζάκυνθος). Een erg leuk eiland om op vakantie in Griekenland te gaan is Zakynthos. Met een oppervlakte van 410 km² is er veel te doen en te zien. Zakynthos is het derde grootste eiland van de Ionische zee, dat is de zee die tussen Griekenland en Zuid-Italië ligt, direct ten westen van Peloponnesos en het Griekse vasteland. In deze zee liggen ook Lefkas, Corfu, Paxi, Kefalonia en Ithaki. De hoofdstad van het eiland is Zakynthos stad.

Video Zakynthos


Video met de highlights op Zakynthos

Zakynthos, de 'bloem van het oosten' 

Zakynthos ligt in het zuiden van de Ionische zee en wordt ook wel ‘Zante’ genoemd. Deze naam is te danken aan de Romeinen en Venetianen, die het eiland eeuwenlang bezet hielden. Ze noemden het eiland ook ‘Il fioro di Levante’, wat ‘bloem van het Oosten’ betekent. Men noemt ook de wind die in de zomer vanaf het oosten waait en die verkoeling geeft aan de plaatsen aan de oostkust Levante. De naam Zakynthos komt van de zoon van Dardanus die ‘Zakynthos’ heette. Dardanus was de koning van Troje en volgens de mythe heeft hij de eerste stad op het eiland gebouwd. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van de bloem ‘Yakinthos’ die veel op Zakynthos voorkomt. Volgens Homerus behoorde het eiland tot het Koninkrijk van Odysseus. Homerus noemde het eiland ‘Iliessa’ wat bosrijk betekent.

Vakantie en eilandhoppen op Zakynthos

Wil je het prachtige Zakynthos tijdens je vakantie ontdekken? Het is een eiland waar je minstens drie dagen naartoe kan gaan, maar je kunt er gerust 7 of 14 dagen plezierig je vakantie doorbrengen. Zoek je een leuk hotel of appartement, bekijk hier het overzicht van vakanties naar Zakynthos. Op het eiland zijn kleinschalige hotels en appartementen maar ook grotere hotels en allinclusive hotels. Je kunt je Zakynthos vakantie vakantie ook combineren met de eilanden Kefalonia en/of Lefkas. Dan ga je eilandhoppen op de Ionische eilanden! Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in bijzondere vakanties zoals eilandhoppen.

Foto's Zakynthos - Zakynthos in beeld

Tips en bezienswaardigheden: Ontdek Zakynthos tijdens je vakantie

Zante is een erg leuk eiland om op vakantie te gaan. Je kunt hier allerlei trips maken, zoals:

 • Bezoek het beroemde scheepswrak van Zakynhtos en bekijk het met je eigen ogen. Het is een van populairste bezienswaardigheen van Griekenland.
 • Wandel over de brug naar Cameo eiland bij Agios Sostis
 • Wandel door de mooie, groene natuur. Mooie wandelingen kun je vanaf onder andere vanaf Tsilivi, Laganas en Argassi maken.
 • Vaar over de helderblauwe zee met steile rotsformaties.
 • Geniet van je vakantie en relax op een van de prachtige zandstranden van het eiland.
 • Wandel door verschillende oude dorpjes of door de charmante stad van Zakynthos.
 • Bezoek de "blauwe grotten", ook deze horen tot de mooie Griekse vakantiebestemmingen.
 • Spot de indrukwekkende Caretta-Caretta zeeschildpadden in de baai van Laganas vooral maar ook op andere plekken van het eiland.

De Blauwe grotten op Zante

Een van de belangrijkste attracties zijn de “Blauwe grotten van Zakynthos” (Blue caves). Vanaf Aghios Nikolaos, het meest noordoostelijke vissersdorp van Zakynthos kan je met bootjes naar de blauwe grotten varen. Als je het fenomeen van de Blauwe grotten ter plekke letterlijk wilt ervaren, kun je een duik nemen in het blauwe water. Je huidskleur kleurt gedurende deze duik echt blauw! Dit is natuurlijk optisch bedrog en verdwijnt op het moment dat je weer uit het water komt of de grot uit zwemt.

Blauwe grotten Zakynthos
De blauwe grotten van Zakynthos

Het scheepswrak van Zakynthos

Het scheepswrak op Navagio Beach is één van de meest gefotografeerde plekken het eiland maar ook van Griekenland. Het scheepswrak liep in 1980 in het noordwesten van het eiland aan de grond. We zijn er met een bootje naartoe gevaren en als je het scheepswrak dan van dichtbij bekijkt, kom je tot de ontdekking dat het helaas in zeer slechte staat verkeert. Als je over de weg hierheen komt, over de bergen, dan kan je van boven prachtige foto’s maken van het strand en het wrak, want er is een klein uitzichtpunt gemaakt waar je ongeveer 250 meter boven het water staat en uitzicht hebt op het scheepswrak. Wees hier wel voorzichtig, want de afgrond is steil. Het zeewater is prachtig helder en turquoise van kleur. Van boven is het spectaculair en adembenemend om te zien. Niet voor niets wordt het strand van het scheepswrak op vele kaarten en kalenders gedrukt. Lees ook: 'De legende van het scheepswrak van Zakynthos'

Navagio Zakynthos - Zakynthos Scheepswrak
Het scheepswrak van Zakynthos - Het Navagio strand

De populaire badplaatsen

De drukste plaats op Zakynthos is Laganas. Laganas is de bestemming waar vooral jongeren graag op vakantie gaan. Hier zijn tientallen bars en discotheken, heir bevinden zich ook de meeste hotels. Zeer geliefd is de badplaats Tsilivi dat een mooi zandstrand heeft. Op kleine afstand van het strand zijn veel winkels, tavernes en allerlei soorten hotels. Een andere populaire bestemming is Argassi. Argassi is een vakantieplaats, met veel hotels en appartementen. Hier zijn meeredere discotheken, winketjes, pubs, snackbars, bakkers en restaurants.

De mooie stranden van Zakynthos

Er zijn vele mooie stranden op het eiland Zakynthos, velen beweren dat hier de mooiste stranden van Griekenland zijn. Het strand Xigkia (Xigia) is een geweldig zandstrandje in een kleine baai waar de geur van zwavel zeer sterk aanwezig is. Uit de rotsen in de zee komt ijskoud water naar boven dat speciale eigenschappen heeft; dit water bevat namelijk collageen, een product dat in de cosmetische industrie veel gebruikt wordt om verjongings producten te maken. Sommigen noemen Xigkia (Xigia) een kuuroord en dat gratis en voor niets! Naast het strand is een grot en aan de kant van de hoge steile rots is er een smalle grot waar men in kan staan. Tsilivi beach is een heerlijk zandstrand. Het strand van Tsilivi is voor kinderen erg leuk omdat het water ondiep is, voor watersporters zijn er allerlei voorzieningen, en voor jongeren zijn er zeer goede beachbars. Voor veertig plussers en oudere mensen zijn er leuke gezellige taverna’s en rustige cafés. De beroemde stranden Porto Zorro beach, Banana beach, Plaka beach en St-Nicolas bay liggen ten zuiden van Argassi. Deze zijn mooi, hip en schoon, ze liggen bij de streek van Vassilikos. Dit zijn allemaal grote stranden, voorzien van alle watersport faciliteiten. Aan deze stranden liggen allerlei beachbars, restaurants en hotels. Het leukste strand vond ik het strand van St-Nicolas. Dit strand ligt in een mooie omgeving, het noordelijke gedeelte is iets drukker dan het zuidelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte ligt idyllisch in midden van een fraai begroeide omgeving.

Banana Beach Zakynthos
Banana Beach Zakynthos

Video Boottocht Zakynthos

 

Griekenland, Zakynthos-stad

Zakynthos stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zuidoostkant van Zakynthos. De lokale bewoners noemen de stad Chora, zoals men ook vaak op andere Griekse eilanden een hoofdstad noemt. De stad is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Nu is het een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten. De haven van Zakynthos bevindt zich ook in deze stad, vanaf hier is er directe verbinding met Peloponnesos (Kylini). Wat mij betreft hoort Zakynthos bij de top bestemmingen van Griekenland.  Vanaf de heuvel Bochalis waar de kerk Zoodochou Pigis zich bevindt, geeft een uitstekend uitzicht naar de stad. Hier zijn ook vele traditionele taverna’s waar men lekker kan eten.

Zakynthos stad - Zante
Zakynthos stad - Uitzicht vanaf de heuvel Bochalis.

Caretta-Caretta

De baai van Laganas is één van de belangrijkste plekken niet alleen van Griekenland maar van de hele wereld waar de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren komen leggen. De grootte van de Caretta-Caretta is indrukwekkend, ze worden als volwassen dier wel een meter lang. Het zijn schildpadden die ver vóór de prehistorische tijd al leefden en die vooral in de Middellandse zee voorkomen. Zestig procent van deze schildpadden wordt in Griekenland geboren, daarvan veertig procent op Zakynthos. Iedere zomer, vanaf half mei tot eind augustus, leggen hier honderden vrouwtjesschildpadden hun eieren. Er wordt veel gedaan om deze unieke en prachtige dieren te beschermen. De baai van Laganas op Zakynthos is een Nationaal Maritiem park en er gelden duidelijke regels. Men mag bijvoorbeeld wel op de stranden zonnen, maar men moet vijf meter boven aan het strand vrijhouden, omdat hier de nesten met eieren zich bevinden. Ook zetten de vrijwillige caretta-caretta-beschermers van Archelon ijzeren of houten frames over de nesten met eieren heen, zodat ze niet vertrapt worden. Meer over de Caretta - Caretta zeeschildpadden

De Caretta Caretta Zeeschildpad
Caretta Caretta schildpad zwemmend bij Laganas Zakynthos

 

Cameo Eiland bij Agios Sostis

Precies tegenover Agios Sostis bevindt zich het gelijknamige eilandje ‘Agios Sostis’ ook wel "Cameo Island" genoemd. Dit eilandje is uniek, het is ontstaan na een zware aardbeving op Zakynthos, in de 17e eeuw. Het eiland heeft de naam van de gelijknamige kerk gekregen die op het eilandje staat en meer dan 16 eeuwen oud is. Het eilandje Agios Sostis, dat zeer klein is, is bereikbaar via een lange houten brug. Het eilandje is privé bezit en wordt regelmatig verhuurd voor bruiloften. Het wordt veel bezocht door toeristen, je kunt hier namelijk heerlijk zwemmen. 

Agios Sostis Zakynthos
Zakynthos Agios Sostis - Cameo eiland

Links en artikelen

 • Top 10 stranden van Zakynthos. Is het strand met het scheepswrak het enige mooie strand van het eiland? Nee!  Wij stelden een top 10 van mooiste stranden van Zakynthos samen. Kijk en geniet!
 • 10 tips voor je vakantie op Zakynthos. Het eiland Zakynthos is een zeer populair en erg mooi vakantie eiland. Er is op Zakynthos veel te zien en te doen. We hebben hier 10 tips en bezienswaardigheden voor je vakantie op Zakynthos op een rijtje gezet.
 • Eilandhoppen Zakynthos. Wil je Zakynthos in combinatie met andere eilanden bezoeken? Dan is eilandhoppen een goede keus. We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
 • Reisverslag Zakynthos. Zakynthos wordt ook wel “Zante”genoemd, een naam die het eiland van de Romeinen en de Venetianen heeft gekregen, nadat deze eeuwenlang het eiland bezet hielden.
 • Landenkompas Zakynthos. Algemene informatie over het eiland Zakynthos.

Gemiddelde temperaturen Zakynthos

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Waar ligt Zakynthos?


Waar ligt Zakynthos
De kaart / landkaart van Zakynthos

© De Griekse Gids 2000-2021