Zakynthos (Ionische eilanden)

Zakynthos is een prachtig eiland. Met een oppervlakte van 410 km² is er veel te doen en te zien. Zakynthos hoort bij de Ionische Eilandengroep. Ook de eilanden Lefkas, Corfu, Paxi, Kythira, Kefalonia en Ithaki zijn eilanden van deze groep. Zakynthos is het derde eiland in grootte van de eilanden in de Ionische zee. De Ionische eilanden liggen tussen Griekenland en Italië. De hoofdstad van het eiland is Zakynthos stad.

Video Zakynthos - Grieksegids.nl

Video Zakynthos @ De Griekse Gids

Zakynthos, de 'bloem van het oosten' 

Zakynthos ligt in het zuiden van de Ionische zee en wordt ook wel ‘Zante’ genoemd. Deze naam is te danken aan de Romeinen en Venetianen, die het eiland eeuwenlang bezet hielden. Ze noemden het eiland ook ‘Il fioro di Levante’, wat ‘bloem van het Oosten’ betekent. Men noemt ook de wind die in de zomer vanaf het oosten waait en die verkoeling geeft aan de plaatsen aan de oostkust Levante. De naam Zakynthos komt van de zoon van Dardanus die ‘Zakynthos’ heette. Dardanus was de koning van Troje en volgens de mythe heeft hij de eerste stad op het eiland gebouwd. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van de bloem ‘Yakinthos’ die veel op Zakynthos voorkomt. Volgens Homerus behoorde het eiland tot het Koninkrijk van Odysseus. Homerus noemde het eiland ‘Iliessa’ wat bosrijk betekent.

Ontdek Zakynthos tijdens je vakantie

Zakynthos is een heerlijk vakantie-eiland. Er zijn veel leuke uitstapjes te maken, zoals:

 • Zie het beroemde scheepswrak met eigen ogen.
 • Wandel over de brug naar Cameo eiland bij Agios Sostis
 • Wandel door de mooie, groene natuur.
 • Vaar over de helderblauwe zee met steile rotsformaties.
 • Relax op een van de prachtige zandstranden.
 • Wandel door verschillende oude dorpjes of door Zakynthos stad.
 • Bezoek de "blauwe grotten".
 • Spot de indrukwekkende Caretta-Caretta zeeschildpadden.

Vakantie naar Zakynthos en eilandhoppen

Wil je het prachtige Zakynthos tijdens je vakantie ontdekken? Of wil je het combineren met Kefalonia of Lefkas? Dan ga je eilandhoppen. Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Het is bij De Griekse Gids mogelijk om je vakantie helemaal naar eigen wens samen te stellen. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Maak een afspraak en kom langs bij ons reisbureau in Wijk bij Duurstede voor persoonlijk advies. Voor vragen mag je ons ook bellen op mailen. Stuur je e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Zakynthos - Zakynthos in beeld

Zakynthos stad | Griekenland | De Griekse Gids nr 66 - Foto van De Griekse Gids Mikro Nisi Zakynthos - Ionische eilanden - Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Agios Leon Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr6 - Foto van De Griekse Gids Strofades hotel | Tsilivi Beach Zakynthos | De Griekse Gids foto 4 - Foto van De Griekse Gids Mikro Nisi Zakynthos - Ionische eilanden - Foto 8 - Foto van De Griekse Gids Xingia (Xigkia) Zakynthos - Ionische eilanden - Foto 9 - Foto van De Griekse Gids St Nicolas Bay Vassilikos | Zakynthos | De Griekse Gids nr 9 - Foto van De Griekse Gids Limni Keri Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr 10 - Foto van De Griekse Gids Noordkust Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids nr 2 - Foto van De Griekse Gids Alykanas Zakynthos | Griekenland | De Griekse Gids foto 5 - Foto van De Griekse Gids Banana beach Vassilikos | Zakynthos | De Griekse Gids nr 3 - Foto van De Griekse Gids Blue Caves - Blauwe grotten | Zakynthos | De Griekse Gids 4 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Zakynthos»
Kreta vakantie Griekse Gids Reizen Corfu vakantie Eliza was here Griekenland Chalkidiki vakantie Griekse Gids Reizen Fly Drive Zuid Kreta Tui Griekenland;

Vakantievideo van Zakynthos

Video over het eiland Zakynthos - ©De Griekse Gids
 

De Blauwe grotten op Zakynthos

Een van de belangrijkste attracties van Zakynthos zijn de “Blauwe grotten” (Blue caves). Vanaf Aghios Nikolaos, het meest noordoostelijke vissersdorp van Zakynthos kan je met bootjes naar de blauwe grotten varen. Als je het fenomeen van de Blauwe grotten ter plekke letterlijk wilt ervaren, kun je een duik nemen in het blauwe water. Je huidskleur kleurt gedurende deze duik echt blauw! Dit is natuurlijk optisch bedrog en verdwijnt op het moment dat je weer uit het water komt of de grot uit zwemt.

Blauwe grotten Zakynthos
De blauwe grotten van ZakynthosHet scheepswrak van Zakynthos

Het scheepswrak op Navagio Beach is één van de meest gefotografeerde plekken van Griekenland. Het scheepswrak liep in 1980 in het noordwesten van het eiland aan de grond. We zijn er met een bootje naartoe gevaren en als je het scheepswrak dan van dichtbij bekijkt, kom je tot de ontdekking dat het helaas in zeer slechte staat verkeert. Als je over de weg hierheen komt, over de bergen, dan kan je van boven prachtige foto’s maken van het strand en het wrak, want er is een klein uitzichtpunt gemaakt waar je ongeveer 250 meter boven het water staat en uitzicht hebt op het scheepswrak. Wees hier wel voorzichtig, want de afgrond is steil. Het zeewater is prachtig helder en turquoise van kleur. Van boven is het spectaculair en adembenemend om te zien. Niet voor niets wordt het strand van het scheepswrak op vele kaarten en kalenders gedrukt. Lees ook: 'De legende van het scheepswrak van Zakynthos'

Navagio Zakynthos - Zakynthos Scheepswrak
Het scheepswrak van Zakynthos - Het Navagio strand


De Prachtige stranden van Zakynthos

Er zijn vele mooie stranden op Zakynthos. Het strand Xigkia is een geweldig zandstrandje in een kleine baai waar de geur van zwavel zeer sterk aanwezig is. Uit de rotsen in de zee komt ijskoud water naar boven dat speciale eigenschappen heeft; dit water bevat namelijk collageen, een product dat in de cosmetische industrie veel gebruikt wordt om verjongings producten te maken. Sommigen noemen Xigkia(Xigia) een kuuroord en dat gratis en voor niets! Naast het strand is een grot en aan de kant van de hoge steile rots is er een smalle grot waar men in kan staan. Tsilivi-beach is een heerlijk zandstrand. Voor kinderen is het erg leuk omdat het water ondiep is, voor watersporters zijn er allerlei voorzieningen, en voor jongeren zijn er zeer goede beachbars. Voor veertig plussers en oudere mensen zijn er leuke gezellige taverna’s en rustige cafés. De beroemde stranden Porto Zorro, Banana, Plaka en St-Nicolas bay zijn mooi, hip en schoon, deze liggen bij Vassilikos. Dit zijn allemaal grote stranden, voorzien van alle watersport faciliteiten. Aan deze stranden liggen allerlei beachbars, restaurants en hotels. Het leukste strand vond ik het strand van St-Nicolas. Dit strand ligt in een mooie omgeving, het noordelijke gedeelte is iets drukker dan het zuidelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte ligt idyllisch in midden van een fraai begroeide omgeving.

Zakynthos-stad

Zakynthos stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zuidoostkant van Zakynthos. De lokale bewoners noemen de stad Chora, zoals men ook vaak op andere Griekse eilanden een hoofdstad noemt. De stad is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Nu is het een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten. De haven van Zakynthos bevindt zich ook in deze stad, vanaf hier is er directe verbinding met Peloponessos (Kylini). Wat mij betreft hoort Zakynthos bij de top bestemmingen van Griekenland.  Vanaf de heuvel Bochalis waar de kerk Zoodochou Pigis zich bevindt, geeft een uitstekend uitzicht naar de stad. Hier zijn ook vele traditionele taverna’s waar men lekker kan eten.

Zakynthos stad - Zante
Zakynthos stad - Uitzicht vanaf de heuvel Bochalis.

Caretta-Caretta

De baai van Laganas is één van de belangrijkste plekken ter wereld waar de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. De grootte van de Caretta-Caretta is indrukwekkend, ze worden als volwassen dier wel een meter lang. Het zijn schildpadden die ver vóór de prehistorische tijd al leefden en die vooral in de Middellandse zee voorkomen. Zestig procent van deze schildpadden wordt in Griekenland geboren, daarvan veertig procent op Zakynthos. Iedere zomer, vanaf half mei tot eind augustus, leggen hier honderden vrouwtjesschildpadden hun eieren. Er wordt veel gedaan om deze unieke en prachtige dieren te beschermen. De baai van Laganas op Zakynthos is een Nationaal Maritiem park en er gelden duidelijke regels. Men mag bijvoorbeeld wel op de stranden zonnen, maar men moet vijf meter boven aan het strand vrijhouden, omdat hier de nesten met eieren zich bevinden. Ook zetten de vrijwillige caretta-caretta-beschermers van Archelon ijzeren of houten frames over de nesten met eieren heen, zodat ze niet vertrapt worden. Meer over de Caretta - Caretta zeeschildpadden

De Caretta Caretta Zeeschildpad
Caretta Caretta schildpad zwemmend bij Laganas Zakynthos

 

Cameo Eiland bij Agios Sostis

Precies tegenover Agios Sostis bevindt zich het gelijknamige eilandje ‘Agios Sostis’ ook wel "Cameo Island" genoemd. Dit eilandje is uniek, het is ontstaan na een zware aardbeving op Zakynthos, in de 17e eeuw. Het eiland heeft de naam van de gelijknamige kerk gekregen die op het eilandje staat en meer dan 16 eeuwen oud is. Het eilandje Agios Sostis, dat zeer klein is, is bereikbaar via een lange houten brug. Het eilandje is privé bezit en wordt regelmatig verhuurd voor bruiloften. Het wordt veel bezocht door toeristen, je kunt hier namelijk heerlijk zwemmen. 

Agios Sostis Zakynthos
Zakynthos Agios Sostis - Cameo eiland

Campings Zakynthos

Camping Alikes
Katastari, Alykes, Zakinthos

026950-83233
 

Camping Laganas
Ag. Sostis, Zakinthos
026950-51585

Camping Paradise
Meso-Geraki, Zakinthos
026950-61888

Camping Tartarouga
Lithakia, Zakinthos
026950-51417
 

Camping Zante
Paralia amboula, Zakinthos
026950-44754


Links naar Zakynthos

 

Gemiddelde temperaturen Zakynthos

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Zakynthos: Waar ligt Zakynthos?

Waar ligt Zakynthos
De kaart / landkaart van Zakynthos


Uitstapjes Zakynthos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Zakynthos en bekijk de locaties die je vanaf kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Zakynthos.

Plattegrond- landkaart - Kaart ZakynthosPlanos Zakynthos Tsilivi Zakynthos Macherado Zakynthos Agios Sostis Zakynthos Lithakia Zakynthos Kiliomenos Zakynthos Laganas Zakynthos Mouzakui Zakynthos Keri Zakynthos Kalamaki Zakynthos Argassi Zakynthos Agios Leon (Agios Leontas) Zakynthos Agios Leon Zakynthos Vassilikos Zakynthos Xirokastello Vassilikos Zakynthos Volimes Zakynthos Anafonitria Zakynthos Orthonies Zakynthos Aghios Nikolaos Zakynthos Xigia (Xigkia of Xingia) Alykanas Zakynthos Alykes Zakynthos De blauwe grotten (Blue Caves) nabij Volimes en Aghios Nikolaos Scheepswrak Zakynthos - Shipwreck Tragaki Zakynthos Vanato Zakynthos Zakynthos stad Maries Zakynthos Keri Zakynthos
Uitstapjes vanaf - Klik op de kaart van Zakynthos (©De Griekse Gids)

Griekenland vakanties

Sea View Village

Bekijken

Sea View Village
Zakynthos
Vassilikos
Calypso Villas

Bekijken

Calypso Villas
Zakynthos
Amoudi
Diana Palace Zakynthos

Bekijken

Diana Palace Zakynthos
Zakynthos
Argassi
Louis Zante Beach

Bekijken

Louis Zante Beach
Zakynthos
Laganas
© De Griekse Gids 2000-2020