Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Santorini

Eiland Santorini - Griekenland

Santorini (Thira). Het eiland Santorini is zonder twijfel het meest bijzondere van de Griekse eilanden. Santorini, dat het zuidelijkste eiland van de Cycladen is, heeft zijn huidige vorm te danken aan de diverse vulkaanuitbarstingen die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Dit eiland dat vóór de 15e eeuw voor Christus nog rond was, heeft nu min of meer het uiterlijk van een halve maan. De rest van het eiland is in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben de bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi. Santorini heeft een fascinerende en tegelijkertijd indrukwekkende geschiedenis. Bij het naderen van het eiland en het zien van de caldera (krater) en de vulkaan raak je meteen al onder de indruk. Santorini is een niet al te groot (72 km2), over het algemeen droog bergachtig vulkaaneiland met aan de westkust steile rotsen en kliffen. De oostelijke kant van Santorini is vlakker en daar bevinden zich ook de beste stranden van Santorini (Perissa, Perivolos en Kamari). Aan deze kant bevinden zich ook wijngaarden waar beroemde Griekse wijnen geproduceerd worden. Santorini heeft veel bezienswaardigheden en dat zijn vooral de prachtige dorpen die op de steile kliffen liggen.

Corona op Santorini: Op Santorini zijn er tot nu toe 0 besmettingen en 0 sterfgevallen geregistreerd. Lees hier al het belangrijke nieuws over het Coronavirus in Griekenland.

Video van Oia op Santorini

Video Santorini

Beleef een onvergetelijke vakantie op Santorini

Wil jij je volgende vakantie graag naar Santorini? Of wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden bezoeken, zoals Paros, Naxos en Mykonos? Boek dan nu je vakantie bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen! Voor vragen mag je ons ook bellen op mailen. Stuur je e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447.

Foto's Santorini - Santorini in beeld

Mooie stadjes en dorpen op Santorini

De hoofdstad Fira en de dorpen Firostefani, Imerovigli en Oia zijn zondermeer fenomenaal. Archeologische ruïnes kunt u in het zuiden van het eiland vinden bij het plaatsje Akrotiri. Ten zuiden van Akrotiri bevindt zich het beroemde Red Beach waar de vulkaan duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Hoewel Santorini erg toeristisch is geworden, zijn er ook een aantal traditionele dorpen waar tradities goed bewaard zijn gebleven, zoals in Megalochori, Finikia, Pyrgos en Mesaria. Santorini ligt ongeveer 70 mijl van Kreta en 130 mijl vanaf Piraeus. De lengte van de kustlijn is ongeveer 70 kilometer. De afstand van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt is ongeveer 18 kilometer en maximale breedte van het eiland is maar 6 kilometer.

Oia Santorini
Het schilderachtige Oia

Bezienswaardigheden en tips Santorini

Akrotiri ligt in het zuiden van Santorini en is in 1967 plots in het wereldnieuws gekomen met de ontdekking van de ...
Méér over Akrotiri...

Athinios is de grotere haven van Santorini, deze haven ligt nabij Megalochori. Hier arriveren de grotere boten en ferries in Santorini.
Méér over Athinios...

Emporio s erg mooi en een wandeling door de zeer smalle steegjes is een aangename happening. In het dorp zijn enkele zeer mooie kerken met mooie klokkentorens...
Méér over Emporio...

Fira is de hoofdstad van Santorini en tegelijketijd is het één van de indrukwekendste bestemmingen van...
Méér over Fira...

Megalochori hoort tot de dorpen van Santorini waar tradities heel goed zijn bewaard. Het is vooral bekend...
Méér over Megalochori...

Perivolos is samen met Perissa en Kamari wellicht de populairste en meest levendige badplaats van...
Méér over Perivolos...

Finikia is een traditioneel dorp dat niet ver van Oia ligt, in het noorden van Santorini. Smalle steegjes en okerkleurige...
Méér over Finikia...

Imerovigli is een typisch Cycladisch dorp ten noorden van de hoofdstad
van Santorini Fira. Het ligt op 300 meter...
Méér over Imerovigli...

Oia ligt in het noorden van het eiland en is bekend om de fascinerende zonsondergangen die men vanaf hier kan...
Méér over Oia...

Thirasia is het eilandje dat ten noordwesten van Santorini ligt. 3500 jaar geleden en na de vulkaanuitbarsting....
Méér over Thirassia...

Firostefani is een schilderachtig dorp met een schitterend uitzicht naar de zee en de vulkaan ..
Méér over Firostefani...

Kamari ligt tien kilometer ten oosten van Fira en is de drukste badplaats van het eiland. Hier bevindt ....
Méér over Kamari...

Perissa is een zeer populaire badplaats (vooral bij jongeren) in het zuidoosten van Santorini en ten zuiden van...
Méér over Perissa...

Strand Perissa Santorini
Strand Perissa Santorini

Oud-Thira. Hier in Oud-Thira zijn de ruïnes te zien van de stad die in 8e eeuw voor Christus is gesticht door Doriërs uit Sparta....
Méér over Oud-Thira...

De vulkaan. Oud- en Nieuw Kameni zijn de twee eilandjes die je in het midden van de baai van Santorini ziet.....
Méér over Palia en Nea Kameni...

Culinair Santorini

Wanneer je Santorini bezoekt dan zul je vast en zeker ook plaatselijke specialiteiten willen proeven. Fava (soort puree van kikkererwten), witte aubergines in de pan en "ntomatokeftedes" (soort gehaktballen in tomatensaus) zijn de bekendste culinaire specialiteiten. Natuurlijk mag de lokale lekkere wijn niet ontbreken want Santorini staat bekend om de goede wijn.

Maak een zonsondergang mee op Santorini

Veel romantische toeristen gaan speciaal naar Santorini om de schitterende zonsondergang mee te maken. Eén van de mooiste zonsondergangen ter wereld is te zien vanaf Oia op Santorini. Het zonlicht geeft de witte huizen van het dorp een betoverend mooie kleur.  Zorg dat je ruim een uur voor de zonsondergang een goed plekje zoekt, want het is er elke avond erg druk, maar ondanks dat, absoluut de moeite waar!

Is er een vliegveld op Santorini?

Er is zeker een vliegveld op Santorini. Het vliegveld ligt in het oosten van het eiland, 6 km. ten noorden van Kamari en 6 km. ten oosten van het hoofdstadje Fira. Santorini Airport is vrij klein, in de zomerperiode is het vaak erg druk en soms moeten reizigers zelfs buiten wachten. Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol of Brussel ben je na ongeveer 3 tot 3,5 uur vliegen op Santorini.

Links naar Santorini

Gemiddelde temperaturen Santorini

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Santorini?


Waar ligt Santorini
De kaart / landkaart van Santorini

© De Griekse Gids 2000-2020