Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Parikia

Parikia - Eiland Paros

Parikia Paros. Parikia (de Grieken noemen het Parikiá) is de hoofdstad en haven van het Griekse eiland Paros. Dit stadje ligt in het noordwesten van het eiland en telt ongeveer 5000 inwoners. Parikia is een gezellig stadje met een rijke geschiedenis. Reeds in de Griekse oudheid was het welvarend, overal in de stad zijn bezienswaardigheden uit de antieke oudheid te bespeuren.

"Wanneer je met de boot in Parikia aankomt zie je de opvallende, witte huisjes op en rondom de hellingen van een lage heuvel."

Aan de haven staat de bekende windmolen en er liggen tientallen )vissers)bootjes. Het centrum van het stadje ligt op het hoogste punt, op de plek waar ook de antieke stad lag. Hier bevindt zich het oude kasteel met op de top van de heuvel de kerk van Christus die in de 13e eeuw is gebouwd, de kerk van de Maria Presentatie en de grondvesten van de antieke tempel van Dimitra, waar de belangrijke kerk van Agios Konstantinos is gebouwd. 

Bezienswaardigheden Parikia

In Parikia zijn heel wat bezienswaardigheden! Rondom het kasteel zijn met bloemen versierde witte huisjes te bewonderen. De smalle geplaveide steegjes, met hier en daar mooie booggewelven, zijn een genot om te bewandelen. Overal zijn er winkeltjes, cafés en tavernas. De meeste cafés en restaurantjes zijn aan de haven of aan de stranden van het stadje te zien. Mensen die van uitgaan houden zullen het hier ook naar de zin hebben omdat er diverse pubs en clubs voorhanden zijn.

Parikia Paros straatje met bloemen
Parikia Paros straatje met bloemen

Vakantie Parikia Paros boeken

Wil je op vakantie naar Parikia Paros? Boek dan je vakantie via Griekse Gids Reizen. Of wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden combineren, zoals Paros, Naxos en Mykonos?   Eilandhoppen is onze specialiteit.

Foto's Parikia

Parikia Paros - Cycladen -  Foto 91 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros | Cycladen | Griekenland foto 11 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 66 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 27 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros | Cycladen | Griekenland foto 25 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 62 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros | Cycladen | Griekenland foto 33 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 28 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 81 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros | Cycladen | Griekenland foto 35 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros | Cycladen | Griekenland foto 37 - Foto van De Griekse Gids Parikia Paros - Cycladen -  Foto 35 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Parikia»

De Panagia Ekatontapiliani

Het belangrijkste monument van Parikia is de kerk van Panagia (de Heilige Moeder) Katapoliani (of Ekatontapiliani, wat letterlijk honderd deuren betekent) die in de 6e eeuw gebouwd is door de Byzantijnse keizer Justinianus, bovenop de ruïnes van een Romeins gymnasium.

Parikia Paros Ekatontapiliani kerk
Parikia Paros Ekatontapiliani kerk

Een wandeling door Parikia op Paros

Vakantie Parikia Paros - © De Griekse Gids

Stranden

Het dichtstbijzijnde strand in Parikia is het strand Livadia. Op dit strand kun je lekker zonnen op een strandbedje en schaduw vinden onder de parasols, er zijn restaurantjes en ouzeries. Iets verder liggen de stranden Kaminia, Krios en Agios Fokas. Bij het strand van Krios bevindt zich de camping Krios Beach.

Strand Parikia Paros
Paros strand Livadia bij Parikia

Links


Gemiddelde temperaturen Parikia Paros

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Paros: Waar ligt Parikia?

Waar ligt Paros
De kaart / landkaart van Parikia© De Griekse Gids 2000-2024