Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Lefkosia - Cyprus

Lefkosia (Nicosia). Lefkosia ligt in het midden van Cyprus en heeft op cultureel gebied veel te bieden. De rijke geschiedenis van de stad gaat terug tot de bronstijd. In de oudheid droeg het de naam Ledra. Sinds de 11de eeuw is Lefkosia de hoofdstad van Cyprus. In de Frankische tijd groeide het uit tot een grootse stad met paleizen en meer dan vijftig kerken. Tegenwoordig vormen oud en nieuw Lefkosia een harmonieus geheel. De historische binnenstad is omgeven door 16de-eeuwse muren en telt vele musea, oude kerken en middeleeuwse gebouwen. In de smalle straten hangt een nostalgische sfeer. Het moderne Lefkosia ontwikkelde zich buiten de muren tot een stad met een kosmopolitisch karakter. Lefkosia is nog de enige ‘gedeelde’ hoofdstad ter wereld: het noordelijke deel ligt in het door Turkije bezette gebied. Ook de directe omgeving van de stad is rijk aan bezienswaardigheden, waaronder Byzantijnse kerken en kloosters. Bezoekers kunnen de sfeervolle stad leren kennen door middel van door de Cyprus Tourism Organisation (CTO) georganiseerde, gratis stadswandelingen, die iedere maandag, donderdag en vrijdag plaatsvinden en beginnen om 10:00 uur vanaf het CTO-kantoor in Laïki Geitonia.

Foto's Cyprus - Cyprus in beeld


meer foto's Cyprus»

Bezienswaardigheden in Lefkosia (Nicosia)

Het Cyprus Museum is het grootste en belangrijkste archeologische museum van het land. In 1908 werd met de bouw begonnen en in 1924 werd het museum in gebruik genomen.Later is het meermalen uitgebreid. De unieke en fascinerende collectie oudheden geeft een uitstekende indruk van de ontwikkeling van de Cypriotische beschaving van de neolitische periode tot de vroeg-Byzantijnse tijd (7de eeuw). De collectie bestaat uit archeologische vondsten uit alle delen van het eiland en omvat aardewerk, sieraden, beeldhouwwerk, munten en koperen voorwerpen.

Het Byzantijns Museum bezit de grootste collectie Byzantijnse kunst van het eiland, bestaande uit meer dan tweehonderd iconen uit de 9de-19de eeuw en kerkelijke kostuums, kruiken en boeken.

Kunstgaleries. De vier galeries van het cultureel centrum van de Aartsbisschop Makarios III Foundation bezitten een unieke collectie West-Europese kunst, daterend van de Renaissance tot de moderne tijd, en bovendien een aantal Griekse en Cypriotische meesterstukken.

Agios Ioannis kathedraal. De kathedraal is in 1662 door aartsbisschop Nikiforos gebouwd op de plek van een 14de-eeuwse, aan Johannes de Evangelist gewijde Benedictijner kapel. In 1426 werd de kapel een orthodox klooster en in de 18de eeuw veranderde aartsbisschop Sylvester het klooster in een kathedraal, die het centrum werd van het orthodoxe aartsbisdom op Cyprus.

 

Agios ioannis Kathedraal Lefkosia Gemeentelijk theater NicosiaCyprus museum

Links: Agios Ioannis kathedraal in Lefkosia en ernaast het Volkenkundig Museum
Midden: gemeentelijk theater Nicosia
Rechts: Cyprus museum

Het nieuwe aartsbisschoppelijk paleis, centrum van de Cypriotische orthodoxe kerk, werd in 1960 in pseudo-Venetiaanse stijl gebouwd. Het oude aartsbisschoppelijk paleis, gebouwd in 1730, staat ernaast en herbergt het Museum voor Volkskunst. Te vinden op het Plateia Archiepiskopou Kyprianou.

Het Museum voor Volkskunst, gehuisvest op de begane grond van het oude aartsbisschoppelijk paleis, bezit een grote collectie Cypriotische volkskunst uit de 19de- en vroege 20ste eeuw.

Museum voor de vrijheidsstrijd. Dit museum herbergt foto’s, documenten en andere voorwerpen met betrekking tot de nationale vrijheidsstrijd (1955-1959). Plateia Archiepiskopou Kyprianou. Gratis toegang.

Gemeentelijk kunstcentrum. Doel van het centrum is het stimuleren van de kunsten op Cyprus.
Het centrum bezit onder meer zeldzame kunstpublicaties. Adres: Apostolou Varnava 19. Gratis toegang.

Famagusta Poort. De door de Venetianen gebouwde muur die de oude stad omgeeft is 4,5 kilometer lang en bevat elf hartvormige bastions. De oostelijke poort, Porta Juliana, beter bekend als de Famagustapoort, is gerestaureerd en heeft tegenwoordig de functie van gemeentelijk cultureel centrum. Adres: Leoforos Athinon.

Panagia Chrysaliniotissa kerk. De kerk, gewijd aan ‘Onze Vrouwe van het Gouden Vlas’, werd vermoedelijk gebouwd in 1450 in opdracht van koningin Helena Palaeologos en wordt beschouwd als de oudste Byzantijnse kerk van Lefkosia. Adres: Chrysaliniotissa Street.

 

Famagusta poort Lefkosia Panagia Chrysaliniotissa kerk
Links: Famagusta poort Lefkosia
Rechts: Panagia Chrysaliniotissa kerk

Laïki Geitonia. Tweehonderd meter ten oosten van Plateia Eleftherias, is een kleine, autovrije buurt binnen de oude stadsmuren. Een groot aantal van de fraaie traditionele huizen aan de sfeervolle straatjes is prachtig gerestaureerd. Ze bieden nu onderdak aan winkels, galeries en restaurants. Het kantoor van de Cyprus Tourism Organisation in Laïki Geitonia is het startpunt van georganiseerde wandelingen door de oude binnenstad.

Leventis stedelijk museum. Het museum geeft een beeld van de historische en sociale ontwikkeling van Lefkosia van de chalcolitische periode (3800-2400 v.Chr.) tot heden. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, traditionele kostuums, middeleeuws aardewerk, kaarten, gravures, sieraden, meubilair en foto’s. Adres: Ippokratous 17, Laïki Geitonia.

Uitkijkpunt Ledra. Dit uitkijkpunt, gevestigd op de tiende verdieping van het Shakolas-gebouw, biedt een panoramisch uitzicht over heel Lefkosia. Adres: Ledra Street, Shakolas Tower Building.

Museum van George en Nefeli Giabra. Dit museum herbergt een van de belangrijkste collecties Grieks-Myceens aardewerk. Adres: Phaneromenis 86-90. Gratis toegang.

Faneromeni kerk. De in 1872 gebouwde kerk was destijds de grootste van de stad. Het marmeren mausoleum aan de oostkant van de kerk bevat de stoffelijke resten van de bisschoppen en priesters die in 1821 door de Osmanen werden gedood. Tegenover de kerk staat de Faneromeni-school, een van de oudste academische instituten van Cyprus. Adres: Onasagorou Street (in de oude stad)

Stavros tou Missirikou kerk. Deze orthodoxe kerk ligt vlakbij de Faneromeni-kerk en werd in de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd door de Franken. De bouwstijl is een combinatie van Byzantijnse, Gotische en Italiaanse Renaissance-invloeden. Adres: Lefkonos Street.

Trypiotis-kerk. Deze kerk, in 1695 gebouwd door aartsbisschop Germanos II, is een interessant voorbeeld van de Frans-Byzantijnse bouwkunst. In het rijke interieur vallen het ongebruikelijk brede iconen-scherm en de met zilver beklede iconen op. Adres: Solonos Street.


laiki Geitonia Leventis stedelijk museum Machairas Klooster
Links: Laïki Geitonia
Midden: Leventis stedelijk museum
Rechts: Machairas klooster

Machairas Klooster. Dit is een van de oudste en belangrijkste kloosters van Cyprus. Het werd in 1148 gesticht door twee monniken, nadat in een nabijgelegen grot een icoon van de maagd Maria was ontdekt. Gedurende de Osmaanse periode fungeerde Machaïras als educatief centrum, net als de andere kloosters in die tijd. Het was bovendien het toevluchtsoord van Kyprianos, de aartsbisschop die in 1821 samen met honderden anderen door de Osmanen werd geëxecuteerd. De monniken van Machaïras volgen even strikte regels als de monniken van Athos in Griekenland. Het klooster ligt 40 km ten zuidwesten van Lefkosia en is bereikbaar via het dorp Deftera.

Nationaal park Athalassa. Het bezoekerscentrum van het park verstrekt informatie over het leefmilieu in het park. Een schaalmodel geeft de geologische kenmerken, vegetatie en recreatiemogelijkheden van het park weer en diorama’s bieden een driedimensionale voorstelling van de vogels, zoogdieren en reptielen die er leven. In een aparte ruimte zijn geologische monsters, fossielen en andere voorwerpen tentoongesteld. Adres: Bezoekerscentrum Athalassa, Leoforos Keryneias 1, Aglantzia.

Fikardou Plattelandsmuseum. Fikardou ligt 1 km ten oosten van het dorp Gourri, aan de weg tussen het Machaïras-klooster en Lefkosia (via Klirou). Het is een dorp met 18de-eeuwse huizen in karakteristieke plattelandsarchitectuur. Fikardou werd begin 19de eeuw verlaten. Teneinde de huizen met hun opmerkelijke houtsnijwerk te behouden werd het hele dorp tot monument verklaard. Twee exemplaren, het Huis van Katsinioros en het Huis van Achillea Dimitri, beide deels daterend van de 16de eeuw, zijn gerestaureerd en huisvesten het Plattelandsmuseum.

Regio Dali. In deze streek zijn monumenten uit alle tijdvakken van Cyprus’ rijke historie te vinden. In de stad Dali zijn overblijfselen van het oude stadskoninkrijk Idalion blootgelegd. In Pera Horio staat de Byzantijnse Agioi Apostoloi-kerk met schitterende fresco’s uit de late 12de eeuw, die tot de fraaiste van Cyprus behoren. En in de omgeving van het dorp Potamia zijn middeleeuwse ruïnes te vinden, onder meer van een Gotische kerk en van het zomerpaleis van de Frankische vorsten van Cyprus. Circa 20 km ten zuiden van
Lefkosia, aan de hoofdweg naar Larnaka en Lemesos (Limassol).

 

Nationaal park Athalassa Plattelandsmuseum Fikardou Dali

Links: Nationaal park Athalassa Midden: Fikardou Plattelandsmuseum Rechts: Dali

Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO


Gemiddelde temperaturen Lefkosia Cyprus

Januari
°C
Februari
°C
Maart
°C
April
°C
Mei
°C
Juni
°C
Juli
°C
Augustus
°C
September
°C
Oktober
°C
November
°C
December
°C


Cyprus: Waar ligt Lefkosia?

Waar ligt Cyprus
De kaart / landkaart van Lefkosia© De Griekse Gids 2000-2024