Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Plato

Plato (428-348 v.Chr.) - Een leerling van Socrates en een leraar van Aristoteles, Plato stichtte de Academie in Athene, de eerste instelling voor hoger onderwijs in de westerse wereld. Zijn geschriften gingen over rechtvaardigheid, schoonheid en gelijkheid.

Plato werd in 428 v. Chr. in Athene geboren. Hij kwam uit een aristocratische familie en bracht zijn jeugd door tijdens de laatste dagen van de Gouden Eeuw van Athene onder Pericles. Hij werd met veel zorg en aandacht opgevoed. Plato was een charismatische persoonlijkheid met uitzonderlijke intellectuele en emotionele gaven en hij had een poëtische en artistieke aanleg. Hij werd op jonge leeftijd ingewijd in de filosofie en groeide op met het verlangen om een beter politiek systeem te creëren dan wat hij had meegemaakt onder de Dertig Tirannen en tijdens de periode van de democratie. Daarom begon hij op de agora om te gaan met andere jonge aristocraten die verbonden waren met Socrates, die hij op 20-jarige leeftijd ontmoette en bewonderde als de schepper van een soort filosofisch scepticisme en als een modelfilosoof.

Als toegewijd discipel van Socrates was Plato diep gekwetst door diens tragische en onrechtvaardige dood in 399 voor Christus. Ontmoedigd door deze gebeurtenis verliet hij Athene en woonde een tijd in Megara bij de filosoof Euclides van Megara. Hij keerde terug naar Athene en bleef er tot 390 voor Christus. Om zijn intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen reisde hij naar Egypte, waar hij onder de indruk was van het bestuur en de stabiele politieke en sociale instellingen. In 389 v. Chr. bezocht hij ook Cyrene in Libië en Zuid-Italië, waar hij zijn kennis van de geometrie verrijkte met de beroemde wiskundige Theodorus en de Pythagoreeërs ontmoette. Plato bezocht ook Sicilië waar hij aan het hof van Dionysius I, de tiran van Syracuse, werd ontvangen en ervaring opdeed met een tiranniek regime. In 388 v. Chr. keerde hij terug naar Athene.

Plato in de politiek

Plato wilde zich niet actief met politiek bezighouden. Hij hield niet van de democratie zoals die in zijn tijd functioneerde en was het niet eens met de excessen van de Dertig Tirannen. Na het herstel van de democratie koos hij ervoor om niet aan de politiek deel te nemen, omdat hij vond dat het politieke leiderschap hervormd moest worden. In zijn latere jaren probeerde hij echter zijn politieke ideeën voor de organisatie van een staat onder een wijze heerser, die een filosoof zou zijn, te implementeren. In de overtuiging dat samenlevingen goed bestuurd zouden worden als politieke leiders filosofen werden of filosofen politieke leiders, maakte hij nog twee reizen naar Syracuse (in 367 voor Christus en 362 voor Christus) op uitnodiging van Dionysius II, zoon van Dionysius I, de tiran van Syracuse. Dionysius II wilde, na de dood van zijn vader en op aandringen van zijn oom Dion, Plato als leraar en adviseur.

Plato was echter niet in staat om zijn ideeën voor een ideale en uitstekende regering in Syracuse ten uitvoer te brengen omdat Dionysius, onder invloed van tiran-lievende adviseurs, Dion verbant en Plato dwingt om naar Athene terug te keren. In zijn belangrijkste werk, "De Republiek", bespreekt hij een nieuwe politieke gemeenschap met een perfecte regering en overweegt hij de toekomst van de oude Griekse samenleving. Zijn latere werken, "De staatsman" en "De wetten", geschreven tegen het einde van zijn leven, bevatten ook politieke richtlijnen maar zijn realistischer. Plato deelt onvolmaakte staten in vier soorten in op basis van hun interne structuur en vergelijkt ze met de ideale staat die hij voor ogen had: timocratie (de staat van moed en eer), oligarchie (de staat van geld en hebzucht), democratie (de staat van wanorde en willekeur) en tot slot tirannie (de volledig verwrongen staat van angst en misdaad). De perfecte staat is volgens Plato een staat waarin zowel de staat als het individu worden geregeerd door de Rede en gericht zijn op het Goede. Imperfecte staten behouden sporen van deugd en rechtvaardigheid, de perfecte staat verenigt alle deugden die deel uitmaken van rechtvaardigheid.




© De Griekse Gids 2000-2024