Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Regio Korinthia - Griekenland

Korinthia vakantie (Korinthe). Korinthia is een van de 7 prefecturen van Peloponnesos. Het ligt in het noordwestelijke deel van de Peloponnesos, een klein deel hiervan is gelegen in Centraal-Griekenland (Griekse vasteland, Loutraki stad).

Korinthia grenst in het westen met de prefectuur Achaia, in het zuiden met de prefecturen van Argolis en Arkadia, in het oosten met Attica. Het grenst ook aan de Saronische Golf en een deel aan de Golf van Korinthe.

Oud-Korinthe - Korinthia Peloponnesos
Oud-Korinthe - Korinthia Peloponnesos

Korinthia is voornamelijk bergachtig, de hoogste berg is Ziria (hoogste top 2341 meter). De vlakten van de prefectuur zijn vooral rond de stad Korinthe, in de buurt van het Kanaal van Korinthe en in de buurt van Loutraki, de rest is vooral bergachtig. Het enige meer in Korinthia op Peloponnesos is Stymfalis (Stymfalia), een ander meer, het meer van Vouliagmeni bevindt zich op het Griekse vasteland, binnen de grenzen van Korinthia.

Korinthia behoort tot de meest vruchtbare prefecturen, maar ook tot de meest economisch ontwikkelde prefecturen van Griekenland. De economie is gebaseerd op de landbouw, de industrie, ambachten, de verwerking van agrarische producten, maar ook op de toeristische sector.

Grote agrarische gebieden zijn de smalle kuststrook dicht aan zee, de valleien van de prefectuur en de vlakte in de buurt van Feneos, Stymfalia en Nemea. De veehouderij is vooral ontwikkeld in bergachtige en heuvelachtige gebieden.

Foto's Korinthia - Korinthia in beeld

Het kanaal van Korinthe

Al in de oudheid  was men zich bewust van het economische belang van een snelle doortocht tussen de Korintische en de Saronische zee, maar het kwam pas tot een echte poging een kanaal te graven onder de Romeinse keizer Nero. In 68 na Chr. liet hij duizenden slaven aan beide zijden van de landengte graven. Toen Nero in datzelfde jaar zelfmoord pleegde kwam daar direct een einde aan. Pas in de negentiende eeuw werd het plan verwezenlijkt, toen Franse ingenieurs in 1881 begonnen met de aanleg van het Kanaal van Korinthe, in 1893 kon het kanaal voor het scheepvaartverkeer worden opengesteld.

Nemea.

Van het antieke Nemea is helaas niet veel over: drie pilaren van de tempel van Zeus, enkele funderingen, en 500 meter verder het oude stadion. Hier werden de Panhellenische Nemea spelen gehouden ter ere van een locale held. Nemea ligt in een gebied waar de bodem droog is, maar toch geschikt is voor het verbouwen van druiven. 

Loutraki

Het historische plaatsje – “Thermae” – heet vandaag de dag Loutraki. Het ligt aan de noordkant van de Korinthische Golf en rijkt tot aan de voet van het Gerania gebergte met een prachtig vier kilometer breed strand.

Antiek Corinthe (Oud Corinthe).

De Apollotempel en de tempel van Octavia zijn prachtige ruïnes van antiek Korinthe.  
Ook de Akrokrinth, de 575 meter hoge berg met daarop een indrukwekkende vesting is de moeite van het bekijken waard. De eerste muren dateren uit de oudheid, waarna de Byzantijnen, Franken, Venetianen en Turken ze opnieuw hebben uitgebreid en versterkt.

Peloponnesos Links:

Gemiddelde temperaturen Korinthia

Januari
10.2°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.2°C
Mei
19.7°C
Juni
24.1°C
Juli
26.4°C
Augustus
26.3°C
September
23.2°C
Oktober
18.9°C
November
14.8°C
December
11.7°C


Waar ligt Korinthia?


Waar ligt Korinthia
De kaart / landkaart van Korinthia

© De Griekse Gids 2000-2024