Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


Zuid Kreta

De door ons gewonnen fotowedstrijd van de Griekse gids bracht ons op Zuid-Kreta. Een nog tamelijk onontdekt vakantiegebied. We plakten er zelf nog ’n weekje extra aan vast en waren er van 6 t.e.m. 20 juni. Terwijl het elders op Kreta in deze periode al behoorlijk druk is, was het hier heel aangenaam vertoeven. Erg gezellig, zonder te worden overlopen en overspoeld door massa’s mensen. Zuid-Kreta nodigt uit tot het maken van wandelingen, ook al in de directe omgeving van Plakias. Veel van de appartementen liggen achter de hoofdstraat van Plakias en van daaruit bevind je je al heel snel op de vele bergpaadjes, heerlijk wandelend, kijkend en fotograferend richting de bergdorpjes Selia of Myrthios. Het barst er van de groene hagedissen, prachtige blauwe libellen en veelkeurige vlinders. Zeker in Juni geurt het landschap en ‘alles er in’ heel zoetig en fris.

Prasies KretaPrasies Kreta
Prasies

Op een van de wandelingen loop je naar ‘The Old mill’ van Plakias - en het is tevens ’n mogelijkheid om vandaar door (de bergen) te lopen naar Myrthios. Vanaf de plek van ‘The Old mill’ word je getrakteerd op prachtige uitzichten rondom. Bovendien is de stilte aldaar een lust voor je hele lijf. In Myrthios bevinden zich diverse tavernes, zodat je na deze wandeling heerlijk kunt genieten van heerlijke hapjes en alweer prachtige vergezichten. Taverne Myrthios heeft vooral heerlijke authentieke Griekse gerechten voor je klaar staan. We aten er ’n bijzonder smakelijke Papoutsakia (daar bestaan diverse variaties van). Enfin, het is ’n heerlijk gebied om ‘en’ de eerste dagen wat rustig aan te doen ‘en’ toch meteen te genieten van alle Griekse genoegens.

Paleo Rodakino Kreta Plakias old mill
Paleo Rodakino - Pakias old mill

Plakias beschikt zelf eveneens over vele goede tavernes, waarvan wij de Grieks-Cypriotische taverne Lynneus de beste (authentieke) vonden. De lamb-kleftiko is daar niet te versmaden. De heerlijkste moussaka (een niet zo dikke bechamellaag, maar wel veel inhoud en heerlijk gekruid) eet je bij Paligremnos, helemaal aan het einde van het zeer brede Westelijke strand (gezicht naar de zee en rug naar de bebouwing in de hoofdstraat). Vanaf diezelfde plek (Paligremnos-taverne), verder doorlopend in Westelijke richting, kom je na ongeveer 100 meter bij een appartementcomplex (links) en bij het complex gaat er rechts voorlangs ’n paadje de bergen in – richting de stranden Damnoni en Schinaria. Wandelend langs de kust kun je beide stranden bezoeken, waar ook ’n taverne aanwezig is. Dit is slechts ’n selectie van heel veel mooie wandelingen en verder zijn er ook prachtige autotochtjes te maken. Ver, maar de moeite waard, de historische plaatsen Festos(paleis) en Gortys(stad); beide van Minoïsche herkomst. Ze dateren van enige duizenden jaren BC en zijn gebouwd op prachtige heuvels in het hart van de Messaravallei. Ook al beschik je niet over de historische feiten en kennis, de plaatsen zijn zo fraai gelegen – dat alleen dat al de moeite van een bezoek waard is.

Kare Kreta Agia Galini Kreta
Links: Kerk in bergdorp Kare. Rechts: een cafe in Agia Galini

Tochtjes langs en door verschillende bergdorpjes in de omgeving van Spili (zelf een aardige toeristenplaats met winkeltjes, tavernes en een aardig pleintje met een leeuwenkopfontein) zijn eveneens een aanrader. Vooral het bergdorp Prasies is een bezoek meer dan waard. Het dorp is nog altijd bewoond en de vele oude gebouwen ademen een ver verleden uit. Een prachtig oord voor de fotografen onder ons. Chania en Heraklion zijn ook vanuit Plakias bereikbaar, maar voor ’n dagje uit best ver. Bovendien is er in de meer directe omgeving van Plakias heel veel te zien. Ik noem de Imbroskloof, Franko Kastello, Moni Preveli en Prevelistrand, Chora Sfakion en niet te vergeten Moni Arkadi. Allemaal redelijk snel met de auto te bereiken en vooral Moni Arkadi is echt een ‘must see’. Wij hebben al vele kloosters op Griekenland gezien, maar tot dit moment vinden wij Moni Arkadi een absolute topper qua schoonheid. Fotografen kunnen hier werkelijk het hart ophalen.

Moni Arkadi Moni Arkadi
Moni Arkadi

Wellicht ben ik nog heel wat fraais vergeten (daar is internet dan weer goed voor), maar een vakantie op Zuid-Kreta, Plakias, is een absolute aanrader voor hen, die een niet al te toeristisch – maar wel gezellig – vakantiegebied zoeken. De natuur is overweldigend en vooral in het voorjaar (mei-juni) voorzien van een prachtige bloemenzee. Op een aantal wegen rijd je zelfs door ’n tweetal kloven, te weten de Kotsifoukloof en de Kourtaliotikokloof; geweldig imposante bergpartijen.

Agia Galini visser Agios Georgios Kreta
Agia Galini, het vissershaventje en Agios Georgios, de taverna van Michalis

Last but not least noem ik het Agios georgios strand, met daar aanwezig de Taverna van Michailis. Zeer afgelegen prachtige baai en heerlijk en gezellig eten bij deze man, die je graag in z’n keukentje uitnodigt bij het bereiden van bijvoorbeeld een zalige Griekse omelet.

Agios Georgios Kreta Agios Georgios Kreta
Agios Georgios beach en de taverna van Michalis

Dus, het laatste, voor wie van kleinschalig en knus houdt. Het in de buurt van Agios georgios gelegen Agia Galini (alom geroemd ?) kun je dan beter links laten liggen – alleen voor hen die van heel erg toeristisch houden. Al met al, waar het meedoen aan een fotowedstrijd je al niet kan brengen. Zie de foto’s als stille, maar veelzeggende getuigen; een fantastische twee weken en een plek om zeker nog eens terug te keren.

Marijke en Lex Fluitman
te Zoetermeer      

Spili Kreta
De winnares van de fotowedstrijd
 

Prasies Myrthios
In het dorpje Prasies en Myrthios

Zie ook Agia Galini - Matala - Mirtos - Plakias
© De Griekse Gids 2000-2024