Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Lassithi Kreta

Regio Lassithi Kreta - Griekenland

Departement Lassithi vakantie. Lassithi is van de 4 departementen op het eiland Kreta het meest oostelijk gelegen. Het grenst in het westen met het departement Heraklion en voor de rest wordt het omgeven door drie zeeën: in het noorden de Kretenzische zee, in het oosten de Karpathische zee en in het zuiden de Libische zee.

Lassithi is in het algemeen bergachtig. In het westen van het departement Lassithi ligt het Dikti gebergte, met als hoogste piek de berg Dikti (2148 meter). Tussen de bergtoppen ligt op 800 meter hoogte de Lassithi hoogvlakte, bekend om de vele windmolens. Hier op het Lassithi plateau bevindt zich de Dikti-grot die volgens een legende de geboorteplaats van Zeus was. In het oosten van het departement zijn de bergen Thripti (1476), Orno (1237) en de bergen van Sitia. Het smalste deel van Kreta is 12 kilometer breed, dat is ter hoogte van Pachia Ammos (noordkust) en Ierapetra (zuidkust). Dit is ook de grootste vlakte van het departement.

Hoofdstad van Lassithi is het populaire gios Nikolaos dat aan de noordkust ligt in de baai van Mirabello. Leuke badplaatsen zijn aan de noordkust Sissi, Milatos, Plaka, Elounda, Istro, Pachia Ammos, Mochlos en Sitia. Het palmenstrand Vai ligt aan de oostkust, zo ook de mooie stranden van Kouremenos en Chiona bij Palekastro. Iets zuidelijker liggen Zakros en Xerokambos. De grootste stad aan de zuidkust is Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Griekenland en van Europa.  Een leuke en gezellige badplaats in het zuiden van Kreta is Mirtos. Andere badplaatsen aan de zuidkust zijn Koutsounari, Agia Fotia, Achlia, Koutsouras en Makrigialos.

Boek je vakantie naar Lassithi op Kreta

Bekijk hier het overzicht van touroperators die vakanties naar Lassithi Kreta aanbieden. Je kunt je vakantie naar Kreta ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen het eiland erg goed, omdat we er jarenlang gewoond hebben. 

Video over departement Lassithi

Video departement Lassithi © De Griekse Gids

 

Foto's Lassithi Kreta - Lassithi Kreta in beeld

Departement Lassithi: bezienswaardigheden en tips
 

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos KretaAgios Nikolaos ligt in het noordoosten van Kreta, ten oosten van de hoofdstad Heraklion en ten westen van de stad Sitia. Het is de hoofdstad van het departement Lassithi. Agios Nikolaos doet vooral zo prachtig aan door het binnenmeertje Voulismeni, dat door hoge rotswanden wordt omringd. Het meertje werd tussen 1867 en 1871 via een kanaaltje verbonden met de haven.
Méér over Agios Nikolaos »
 

Elounda

Elounda / Elounta KretaOp 10 kilometer afstand ten noorden van Agios Nikolaos bevindt zich het dorp Elounda. Dit dorp is genoemd naar het oude Olounda, een dorp dat 1 kilometer ten westen van Elounda lag. Elounda telt tegenwoordig 2200 bewoners waarvan het merendeel zich met het toerisme bezig houdt. Elounda is bekend geworden doordat de tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen.
Méér over Elounda »

 

Ierapetra

Ierapetra KretaIerapetra is de grootste stad van Zuid Kreta, maar ook de meest zuidelijke stad van Kreta, Griekenland en Europa. Tevens is het de grootste stad wat betreft inwonersaantal van het departement Lassithi. Ierapetra ligt 36 km ten zuiden van Agios Nikolaos en heeft een zandstrand in het verlengde van de kade. Er is een grote lange boulevard waar allerlei restaurants en cafés zijn.
Méér over Ierapetra »
 

Kato Zakros

Kato Zakros KretaKato Zakros ligt aan kust op ongeveer 7 kilometer van Epano Zakros. In het omringende gebied zijn er talrijke waterbronnen en archeologische vondsten gedaan. Kato Zakros ligt aan de zuidwest kust van Kreta. Het is een klein vissersdorp met een groot zand-kiezelstrand. Bij het strand zijn meerdere vistaverna's, cafetaria's en andere restaurants.
Méér over Kato Zakros »
 

Lassithi plateau

Lassithi plateau KretaDe Lassithi hoogvlakte ligt tussen het  Dikti- en Selenagebergte ingeklemd en de weg er naar toe is door de fantastische vergezichten zeer spectaculair. De vlakte, die ongeveer vijf bij vijf kilometer groot is, ligt op 850 meter hoogte. Kenmerk van het Lassithi plateau zijn de honderden windmolens die er vroeger waren. Hier bevindt zich ook de grot van Zeus.
Méér over het Lassithi plateau »
 

Milatos

Milatos KretaMilatos is een traditioneel dorp dat tussen Malia en Agios Nikolaos ligt. Het ligt ongeveer op de zelfde plaats waar oorspronkelijk de gelijknamige stad uit de oudheid lag. Het dorp is in twee delen verdeeld; één deel ligt in het achterland, het andere deel aan de kust, dit dorp noemt men ook 'Paralia Milatou'. Paralia betekent namelijk strand. De afstand tussen de twee dorpen is ongeveer twee kilometer.
Méér over Milatos »
 

Mirtos

Mirtos KretaMirtos is een geliefd dorp aan de zuidkust van Kreta. Al meer dan dertig jaar zijn de inwoners van Mirtos ingespeeld op gasten uit heel Europa. Gasten die de schoonheid waarderen en respect hebben voor de tradities. De zevenhonderd inwoners van Mirtos wonen er het gehele jaar. Dat betekent dat er zuinig wordt omgesprongen met het dorp.
Méér over Mirtos »
 

Mochlos

Mochlos KretaMochlos is een een klein vissersdorpje dat ligt tussen Agios Nikolaos en Sitia. Het ligt tegenover het kleine eilandje dat ook Mochlos heet. Het heeft een boulevard met een aantal tavernas en er zijn twee kleine supermarkten op het dorpsplein. De omgeving van Mochlos is zeer geschikt voor mooie wandelingen door het rotsachtige gebied.
Méér over Mochlos »
 

Sissi

Sissi Kreta Sissi is een gezellig vissersdorp dat de afgelopen decennia zich toeristisch enorm heeft ontwikkeld. Het centrum van Sissi aan het haventje, is de plek waar gezellige restaurantjes, cafe's en bars zich bevinden. Ook zijn er souvenierwinkeltjes, minimarkets etc. Vanaf Sissi kan men mooie wandelroutes volgen maar ook mountainbiken is hier mogelijk.
Méér over de Sissi »
 

Sitia

Sitia KretaSitia is een leuk stadje aan de noordoost kust van Kreta. Een heerlijke plaats om op vakantie te gaan, want er is genoeg te doen, het is er erg mooi en het is niet zo commercieel. Dit schitterende stadje hebben wij meerdere malen bezocht en iedere keer genoten we van de sfeer, de mensen en de omgeving. Sitia, dat aan de hellingen van een lage heuvel ligt, straalt gemoedelijkheid en warmte uit.
Méér over de Sitia »
 

Spinalonga

Spinalonga KretaHet schiereiland Spinalonga is te bereiken met de boot vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Plaka. Toen de Turkse dreiging in de 16e eeuw steeds groter werd, hebben de Venetianen hier een machtige vesting gebouwd. Pas in 1715 namen de Turken deze vesting over en in 1903 moesten zij weer vertrekken. Vanaf die tijd werd het ingericht als leprozenkolonie.
Méér over Spinalonga »
 

Toplou klooster

Klooster Toplou KretaHet klooster van Toplou is een van de grootste en belangrijkste kloosters van Kreta. Het ligt 15 kilometer ten oosten van Sitia. Dit klooster wordt ook “Panagia Akrotiriani” (heilige Moeder van de Kaap) genoemd en is als het ware een vesting met maar liefst 10 meter hoge muren. In het klooster is een interessant museum waar mooie iconen uit de periode 15e-17e eeuw tentoongesteld worden.
Méér over Toplou »
 

Palmenstrand Vai

Vai KretaHet palmenbos met Kretenzische dadelpalmen, dat een grote trekpleister voor vele bezoekers is, is tegenwoordig een beschermd natuurgebied. Het ligt helemaal in het oosten van het eiland en is via de weg Agios Nikolaos - Sitia te bereiken of via het zuiden, via de stad Ierapetra. Elke dag komen er veel mensen naar Vai om het palmenbos en het strand te bewonderen en er te zwemmen en zonnen.
Méér over Vai »
 

Wandelen in het departement Lassithi

Lassithi heeft een rijk natuurlandschap met mooie bergen, valleien en stranden. Het is fantastisch om door de Kretenzische natuur te wandelen en om de heerlijke geuren van de wilde kruiden en bloemen te ruiken. In het departement Lassithi zijn unieke wandelpaden waar je als wandelaar van zal genieten.

 • Wandelen door de Richtis kloof
  De Richtis kloof heeft een lengte van vier kilometer. De kloof begint nabij het dorp Exo Mouliana (op de route Agios Nikolaos – Sitia). Onderweg kom je hier stromend water tegen, kleine meertjes en een 20 meter hoge waterval.
   
 • Wandelen door de Vallei der Doden.
  Deze vallei ligt bij Zakros, hij wordt ook de kloof van Zakros genoemd. Deze naam heeft de kloof uit de oudheid toen de Minoërs er nog waren. In de grotten van de steile wanden van de kloof, werden indertijd de overledenen begraven.
   

E4 wandelroutes

 • E4 route Vasiliki – Chrisopigi (23 km – 7 uur lopen)
 • E4 route Chrisopigi – Chantras (19 km – 5 uur lopen)
 • E4 route Chandras – Kato Zakros (20 km – 6 uur lopen)
   

Afstanden in kilometer vanaf Agios Nikolaos (Lassithi Kreta)

Agios Nikolaos tot Chania: 200 kilometer (ongeveer 2 uur en 50 minuten)
Agios Nikolaos tot Rethymnon: 51 kilometer (ongeveer 1 uur)
Agios Nikolaos tot Heraklion: 65 kilometer (ongeveer 1 uur)
Agios Nikolaos tot Matala: 130 kilometer (ongeveer 2 uur)
Agios Nikolaos tot Malia: 30 kilometer (ongeveer 30 minuten)
Agios Nikolaos tot Knossos: 66 kilometer (ongeveer 1 uur)
Agios Nikolaos tot Chersonissos: 40 kilometer (40 minuten)
Agios Nikolaos tot Agia Galini: 139 kilometer (2 uur 20 minuten)
Agios Nikolaos tot de Samaria Kloof-Omalos: 242 kilometer (4 uur)


Links, artikelen, filmpjes Lassithi en Kreta

 

Gemiddelde temperaturen Lassithi Kreta

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Waar ligt Lassithi Kreta?


Waar ligt Lassithi Kreta
De kaart / landkaart van Lassithi Kreta

© De Griekse Gids 2000-2024