Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Chania Kreta

Regio Chania Kreta - Griekenland

Chania Kreta vakantie. Departement Chania is één van de vier departementen van het eiland Kreta. Het ligt helemaal in het westen van Kreta en heeft een oppervlakte van 2375 km². De hoofdstad is de stad Chania. Een zeer groot gebied van het departement Chania is bergachtig, zo bevinden zich hier de Lefka Ori (de witte bergen) met de Samaria kloof, de Imbros kloof en de Agia Irini kloof. De hoogste berg is de Pachnes met 2452 meter.

"Chania is een departement op Kreta met veel bergen"

De steile bergkloven komen uit op mooie stranden, zoals Agia Roumeli en Sfakia. In het departement Chania ligt het meer van Kournas, het enige zoetwatermeer van Kreta. Prachtige witte stranden in het district Chania zijn te vinden o.a. bij Balos beach, eiland Gramvoussa, Elafonisi en Frangokastello, waar je ook het kasteel kunt bekijken. In de buurt van de stad Chania vind je nog meer brede zandstranden. Aan de noordkust van Chania komen de 'caretta-caretta' schildpadden hun eieren leggen.

Elafonissi Chania Kreta
Elafonissi Chania Kreta

Bekijk de top 10 to do list vanaf Chania

Boek je vakantie naar Chania op Kreta

Bekijk hier het overzicht van touroperators die vakanties naar Chania Kreta aanbieden. Je kunt je vakantie ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen Kreta erg goed, omdat we er jarenlang gewoond hebben.

Foto's Chania Kreta - Chania Kreta in beeld

Video over Departement Chania

Video De Griekse Gids over regio Chania

Chania stad

Chania stad KretaChania is een prachtige stad op Kreta die, als je er eenmaal geweest bent, in je geheugen gegrift zal staan. Het is één van de meest pittoreske en gezellige plekken van Kreta. Chania is de tweede stad qua inwonersaantal op Kreta en ligt in het noordwesten van het eiland. Er wonen iets meer dan 100.000 mensen. Wanneer je in de oude stad komt dan proef je de bijzondere sfeer. De invloeden van allerlei culturen zijn zeer duidelijk zichtbaar.
Méér over Chania stad »
 

Agia Marina

Agia Marina KretaAgia Marina ligt aan de noordwestkust van Kreta, aan de baai van Chania. Het is een gezellig dorp dat zich de afgelopen jaren toeristisch heeft ontwikkeld. Het heeft een zeer mooi zandstrand waar allerlei watersportfaciliteiten voorhanden zijn. Overal zijn er ligstoelen en parasols en daarachter bevinden zich een aantal populaire beachbars. Ook zijn er allerlei speelfaciliteiten voor kinderen zoals midgetgolf, luchtkussens etc.
Méér over Agia Marina »

 

Agia Roumeli

Agios Roumeli Kreta Agia Roumeli is het dorpje aan het einde van de Samaria kloof op Kreta, ten zuiden van de Witte Bergen (Lefka Ori) in het departement Chania. Het ligt in het midden van de ruige Kretenzische natuur, met steile rotsen en bergen aan de Libische zee. Agia Roumeli is een gemoedelijk dorp ten zuiden van de Samaria kloof dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Er is een bootverbinding met o.a. Sfakia, Loutro, Sougia en Paleochora.
Méér over Agia Roumeli »
 

Akrotiri

Akrotiri KretaAkrotiri is een schiereiland op Kreta, ten oosten van Chania stad, dat de natuurlijke baai van Souda vormt. Het is één van de grootste, natuurlijke havens van Griekenland. Het historische schiereiland wordt nauw in verband gebracht met de vrijheidsstrijd van het Kretenzische volk tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de heuvel van Profitis Ilias bevindt zich het familiegraf van de politicus Eleftherios Venizelos.
Méér over Akrotiri »
 

Anopolis en Aradena

Anopolis Chania KretaAnopolis is een berdorp in het zuiden van Kreta, het ligt 84 kilometer ten zuiden van Chania-stad, 12 kilometer ten westen van Sfakia. Het is bereikbaar via Sfakia, vanaf daar loopt er een weg vol met haarspeldbochten de kale bergen in. De tocht is erg mooi en het uitzicht tijdens de hele route is prachtig. Anopolis ligt boven op de berg op een plateau. Anopolis is een historisch dorp, gebouwd op 600 meter hoogte tegen de Witte Bergen aan (Lefka Ori)
Méér over Anopolis en Aradena »
 

Aptera

Aptera KretaAptera is een historische stadstaat in het noordwesten van Kreta. Het antieke Aptera ligt hoog op een heuvel ten zuiden van de baai van Souda, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Chania stad. Vanaf hier is het uitzicht over de Souda baai en naar de Witte Bergen erg mooi. Aptera is rond 1400 voor Chr. gesticht en heeft tot de zevende eeuw na Christus bestaan. Aptera was op een bevoorrechte plaats gebouwd.
Méér over Aptera »
 

Askifou

Askifou KretaAskifou is tegelijk, de naam van een heel klein plateau en de naam van een dorp. Askifou, dat een historisch gebied is, ligt ten noorden van Chora Sfakion (20 kilometer, ongeveer een half uur met de auto) ten westen van de Witte Bergen (Lefka Ori). Vanaf het noorden is het via het dorp Vrisses te bereiken, Chania-stad ligt op 50 kilometer, ongeveer een uur met de auto. Vanaf het zuiden, is het via een kronkelende weg vol met haarspeldbochten vanaf Sfakia te bereiken.
Méér over Askifou »
 

Balos beach

Balos Kreta Dit allermooiste strand van Kreta ligt erg afgelegen, aan de noordwestkant van het eiland. Balos is weliswaar bereikbaar met de auto, maar de weg is onverhard en slecht, het is een zandweg met veel stenen, die langs berg en zee naar dit paradijsje leidt. Het witte zand en het turquoise gekleurde water geven de baai van Balos een paradijselijk uiterlijk. Het werd ons afgeraden om deze tocht met onze kleine huurauto te ondernemen, dus kozen we voor de optie om met de boot te gaan.
Méér over Balos beach »
 

Elafonisi

Elafonisi KretaElafonisi is een klein eilandje op ongeveer 150 meter van de kust aan de westkust van het departement Chania. Zowel op het eilandje als op het vasteland zijn prachtige stranden. Velen vinden dit de mooiste stranden van Kreta. Het is een gebied met zandheuvels, het water tussen het eilandje en de kust is erg ondiep en er liggen hier allerlei schelpen die soms een bepaalde zilverachtige kleur aan het zeewater geven. Aan de kant van het vasteland is een groot cederbos dat tot aan het strand komt. Hier bevindt zich ook een grote parkeerplaats voor auto’s.
Méér over  Elafonisi »
 

Falasarna

Falasarna KretaFalasarna (Falasarná of Faláserna) is een zeer populaire badplaats aan de westelijke kust van het departement Chania aan de baai “Livadi”. Het ligt 52 kilometer van Chania stad en is met de auto binnen één uur bereikbaar via het dorp Platanos. Het heeft een groot zandstrand, één van de mooiste stranden van Kreta. Aan het strand zijn allerlei watersportvoorzieningen en er zijn ligstoelen en parasols. Het water heeft mooie turquoiseachtige kleuren. Nabij het strand zijn er enkele beach bars en aan de zuidelijke kant is een klein vissershaventje.
Méér over Falasarna »
 

Frangokastello

Frangokastello KretaFrangokastello is een klein dorpje (150 inwoners), niet ver van Sfakia (15 kilometer) en 85 kilometer van Chania stad, aan de zuidkust van Kreta. Het is bekend vanwege het beroemde kasteel dat zich hier bevindt. Het kasteel heette oorspronkelijk het kasteel van Agios Nikitas, later hebben de lokale dorpsbewoners de naam veranderd naar "Het kasteel der Franken". In 1371 is men gestart met de bouw hiervan om zich tegen zeepiraten te beschermen.
Méér over Frangokastello »
 

Georgioupolis

Georgioupolis KretaGeorgioupolis ligt tussen Chania stad (40 kilometer) en Rethymnon stad (21 kilometer) aan de baai van Almyros op Kreta. Het is een klein vissersdorpje (500 inwoners) dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een volwaardig toeristisch dorp. Het heeft de naam gekregen van de Prins van Kreta: Georgios (einde 19e eeuw). In deze plaats mondt de rivier Almyros uit. De hoge eucalyptusbomen die zich hier bevinden zijn opvallend.
Méér over de Georgioupolis »
 

Gramvoussa

Gramvoussa KretaVanuit Rethymnon hebben we een trip gemaakt naar het meest tot de verbeelding sprekende strand van Kreta: Balos op het schiereiland Gramvoussa. Dit allermooiste strand van Kreta ligt erg afgelegen, aan de noordwestkant van het eiland. Balos is weliswaar bereikbaar met de auto, maar de weg is onverhard en slecht, het is een zandweg met veel stenen, die langs berg en zee naar dit paradijsje leidt. Het witte zand en het turquoise gekleurde water geven de baai van Balos een paradijselijk uiterlijk.
Méér over Gramvoussa »
 

Imbros

Imbros Kreta Imbros is de naam van een bergdorpje en tegelijk van een kloof in het departement Chania op Kreta. Het dorp Imbros ligt op 780 meter hoogte, 56 kilometer ten zuidoosten van Chania en is binnen een uur met de auto bereikbaar. In het dorp zijn diverse traditionele taverna’s. Vanaf hier begint de beroemde Imbros kloof die bij het dorpje Komitades eindigt. De lengte van de Imbros kloof is 8 kilometer en is binnen 2,5 uur te belopen.
Méér over Imbros»
 

Kournas

Meer van Kournas KretaKournas is een traditioneel dopje op Kreta, ten noorden van de kustplaats Georgioupolis op ongeveer 45 kilometer van Chania stad. Het staat vooral bekend om het gelijknamige meer dat zich op ongeveer 5 kilometer hiervandaan bevindt. Het meer van Kournas is namelijk het enige natuurlijke meer van Kreta, de maximale lengte is ongeveer 1 kilometer en de maximale breedte is ongeveer 800 meter. Het diepste punt is ongeveer 20 meter.
Méér over Kournas»
 

Lefka Ori

Lefka Ori KretaDe Lefka Ori, wat letterlijk De Witte Bergen betekent, worden ook wel de Madares genoemd. Het gebergte heeft meer dan 50 toppen boven de 2000 meter, waarvan de hoogste top de Pachnes (2454 m) is. De Lefka Ori vormt de ruggengraat van het Chania district. Qua oppervlakte is het het grootste gebergte van Kreta, maar wat betreft hoogte moet het net iets onder doen voor de top Psiloritis van het Ida gebergte. 
Méér over Lefka Ori »

Loutro

Loutro KretaLoutro is een klein vissersdorpje aan de zuidwestkust van Kreta, dat alleen per boot of wandelend te bereiken is. Er zijn in dit dorp dus geen auto's! Het is een schattig dorpje dat de kenmerken heeft van een willekeurig dorpje in de Cycladen, witte huizen met blauwe deuren en raamkozijnen. Loutro ligt in het departement Chania, op ongeveer 75 km afstand van de stad Chania. De naam Loutro betekent in het Grieks "bad".
Méér over Loutro »
 

Paleochora

Paleochora KretaPaleochora is een groot dorp aan de zuidwestkust van Kreta . Volgens historische bronnen, zou het op de plek liggen waar vroeger de Dorische stad Kalamidi lag. Hoewel het maar 72 kilometer van Chania stad ligt, is er maar liefst anderhalf uur nodig om met de auto hiernaartoe te komen. Ondanks dat de weg best wel vermoeiend is en erg bochtig, loont het zeker om deze leuke badplaats te bezoeken. Het dorp ligt gedeeltelijk op een schiereiland.
Méér over de Paleochora »
 

Platanias

Platanias KretaPlatanias, oorspronkelijk een dorpje op een rotsachtige berg op Kreta, is naar de zee toe gegroeid en is tegenwoordig het meest populaire toeristische oord van het departement Chania. Platanias, dat in de zomermaanden ontzettend druk is, heeft een haventje en een zeer goed zandstrand. Men zegt dat vroeger de oude plaats Pergamos zich hier bevond en dat de oude volksstam van Kydones hier leefde. Er zijn hier heel wat taverna's, barretjes, winkeltjes en hotels te vinden.
Méér over Platanias »
 

Samaria kloof

Samaria Kloof KretaSamaria (Samaria Kloof) De wandeling door de Samaria Kloof is een geweldige, intense ervaring. Het is de smalste kloof ter wereld. Eerst moet men 1200 meter afdalen om te beginnen aan de prachtige wandeling van 16 kilometer. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. In het voorjaar kom je niet zonder natte voeten door de kloof, maar in de zomer is het riviertje dat door de kloof loopt helemaal opgedroogd.
Méér over Samaria »
 

Seitan Limania

Seitan Limania KretaSeitan Limania of Stefanou beach. Twintig kilometer ten noordwesten van Chania stad bevindt zich één van de indrukwekkendste stranden van Kreta. Het strand ligt aan de oostkant van het schiereiland Akrotiri en is via de dorpen Chordaki en Rizoskloko bereikbaar. Aan het strand zelf kan men niet parkeren, het laatste stukje moet je wandelen. Er is voldoende parkeergelegenheid, vanaf de parkeerplaats loopt er vanaf de rechterkant een bergpaadje naar beneden.
Méér over Seitan Limania »
 

Sfakia

Sfakia KretaSfakia (Chora Sfakion) is een bergachtig gebied dat in het zuidwesten van Kreta in de provincie Chania ligt. Sfakia omvat o.a. de zuidelijke kant van de Lefka Ori (de Witte Bergen). Het is een vrijwel onaangetast gebied met hoge bergen, bergkloven, hoogvlaktes en een ruige kustlijn. De naam Sfakia is afkomstig uit het oude Griekse woord “Sfax”, dat bergkloof betekent. Chora Sfakion is het dorp dat de 'hoofdstad' is van de regio Sfakia.
Méér over Sfakia »

Wandelen in het departement Chania

Het departement Chania is een paradijs voor wandelaars. Er zijn namelijk kilometerslange wandel- en bergpaden die je overal op plekken brengen waar geen auto kan komen. Er zijn stranden, middeleeuwse kerken, verlaten dorpjes, schitterende bossen etc. waar je alleen te voet kunt komen. Daarnaast heb je de schitterende kloven waar doorheen gewandeld kan worden en het Europese E4 wandelpad dat dwars door het departement loopt.

Samariakloof Chania Kreta
Samariakloof Chania Kreta

Populaire wandelroutes zijn:

 • Elafonisi – Kedrodasos – Schiereiland Krios – Koundoura – Paleochora
 • Paleochora – Lissos – Sougia
 • Sougia – Agios Ioannis – Profitis Ilias – Tripiti – Domata
 • Sfakia – Loutro
 • Loutro – Finix – Marmara – Agios Pavlos – Agia Roumeli
 • Askifou – Tavri berghut
 • Kamboi Keramion – Volikas berghut
 • In Akrotiri: Agia Triada – Gouverneto – Katholiko (twee uur heen en terug)
 • Agia Irini kloof ten oosten van Selino (8 km lang)
 • Samaria kloof (16 kilometer land, tussen 4 en 6 uur wandelen)
 • Douliana – Gavalochori en Douliana – Pigadia (30 minuten per route)
 • Naar de top van de berg Gigilos (Sapimenos) vanaf het Omalos plateau
 • Agia Roumeli – Agios Ioannis (5 uur wandelen)
 • Polirinia kloof (3 uur wandelen)
 • Kloof van Chalases, van Sassalos (55 km van Chania stad) naar Makronas (3 tot 4 uur wandelen)
 • Wandelen door de Imbros kloof
 • Wandelen door de kloof van Kandanos

Afstanden in kilometer vanaf de stad Chania (Chania Kreta)

Chania stad tot Heraklion: 140 kilometer (ongeveer 2 uur)
Chania stad tot Rethymnon: 60 kilometer (ongeveer 1 uur)
Chania stad tot Agios Nikolaos: 200 kilometer (ongeveer 3 uur)
Chania stad tot Matala: 135 kilometer (ongeveer 2 uur 30 minuten)
Chania stad tot Malia: 170 kilometer (ongeveer 2 uur 30 minuten)
Chania stad tot Knossos: 140 kilometer (ongeveer 2 uur)
Chania stad tot Chersonissos: 163 kilometer (2 uur 20 minuten)
Chania stad tot Agia Galini: 110 kilometer (1 uur 50 minuten)
Chania stad tot de Samaria Kloof-Omalos: 45 kilometer (1 uur 30 minuten)
 

Links, artikelen, filmpjes Chania en Kreta

 • 10 tips voor als je op West Kreta bent (weblog artikel) Wanneer je naar het westen van Kreta op vakantie gaat, in het departement Chania, zul je je geen seconde vervelen. Er is zoveel te zien en te doen! Mooie natuur, indrukwekkende bergen en kloven, schitterende stranden, authentieke dorpen en een prachtige hoofdstad. We hebben 10 tips uitgezocht maar het hadden er wel 100 kunnen zijn.
 • 3 andere mooie kloven op Kreta (weblog artikel) Alle Kreta liefhebbers kennen natuurlijk de Samariakloof op Kreta. Deze kloof is zo indrukwekkend en prachtig! Zeker een bezoek waard. Maar .. in de zomer is het er ook erg druk! Wist je dat er op Kreta nog een heleboel andere mooie kloven zijn, die absoluut de moeite waard en veel rustiger zijn? Er blijken wel zo’n 300 kloven op Kreta te zijn, waar je door kunt wandelen! We noemen hier drie andere kloven.
 • 3 leuke hotels en appartementen in West Kreta West Kreta of Chania is een prachtig gebied voor een geweldige vakantie. De hoofdstad is de mooie en gezellige Chania stad. Een groot gebied van West Kreta is bergachtig, je vindt hier de Lefka Ori (de Witte Bergen) met de Samaria kloof en de Imbros kloof. Ook zijn er erg mooie stranden in West Kreta, zoals Balos beach en Elafonisi. Bekijk hier 3 leuke hotels in West Kreta/Chania.
 • Geschiedenis Kreta  Kreta heeft een historie van ruim 9000 jaar. De eerste inwoners (7000 v.Ch.) kwamen waarschijnlijk uit het oosten en bleven er ook wonen, daar het klimaat prima was en de grond vruchtbaar. Ze hielden zich bezig met de veeteelt. De eerste periode bleven de inwoners op de laagvlakten wonen, vooral aan de kust, later gingen ze op hogere plekken wonen.
 • Interactieve landkaart Kreta  Klik op de kaart van West-Kreta om de belangrijkste plaatsen en vakantiebestemmingen van de westelijke helft van Kreta te ontdekken.
 • Bezienswaardigheden Kreta  Aptera, 15 km van Chania. Ten zuiden van de golf van Souda lag Aptera, een van de belangrijkste steden van het oude westelijke Kreta. Overblijfselen hiervan zijn te bezichtigen. Polyrinia: 49 km ten westen van Chania zijn de overblijfselen van de oude stadswallen van Polyrinia. Falasarna was de haven van Polyrinia.
 • Plaatsen en dorpen Dorpen en steden op Kreta.
 • Spreekbeurt Kreta  Ik houd mijn spreekbeurt over Kreta. Eerst laat ik jullie zien op de kaart waar Griekenland ligt. Kreta is het meest zuidelijke eiland van Griekenland (Het eilandje Gavdos ligt zuidelijker, maar hoort bij Kreta). Wisten jullie dat Kreta letterlijk krijt betekent in het Grieks? De bodem van Kreta bestaat voor een groot deel uit krijt. Dit kan je bijvoorbeeld goed zien aan de krijtrotsen van Matala.
 • Natuur- en landschap  Kreta is erg bergachtig en heeft 3 bergketens. De Lefka Ori (= “Witte Bergen”) liggen in het westen van Kreta.
 • Tradities  Kreta is een en al traditie. Waar je ook komt, huur een auto en trek er op uit. Bezoek de badplaatsen en vooral het binnenland en de bergdorpen. Kreta telt honderden traditionele bergdorpen, deze dorpen hebben allen een eigen geschiedenis en eigen charme.
 • Musea In Chania bevindt zich het Archeologisch museum. Het is ondergebracht in de Venetiaanse kerk Agios Frangkiskos. De collectie die uit West Kreta en andere streken afkomstig is, omvat idolen, beelden, opschriften, wapens, aardewerk, zegels, munten, juwelen etc. Vanaf het Neolithische tijdperk tot aan de Romeinse tijd.
 • Campings Kreta Hier vind je de adressen van campings op Kreta.

Gemiddelde temperaturen Chania Kreta

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Waar ligt Chania Kreta?


Waar ligt Chania Kreta
De kaart / landkaart van Chania Kreta

© De Griekse Gids 2000-2024