Raki - Tsipouro

Griekse raki - Tsipouro - Raki uit Kreta

Als je op Kreta komt, zul je zeker kennismaken met de sterke drank raki. (tsipouro / tsikoudia). Krijg je het niet bij aankomst in het hotel van de gastvrije eigenaar, dan wel in het restaurant waar een glaasje met heldere vloeistof na afloop van het diner voor je op tafel gezet wordt. De mensen van Kreta zijn trots op hun raki. Het alcoholpercentage in deze drank is ongeveer 40%. Raki is te vergelijken met ouzo maar zonder anijssmaak. Ook is raki te vergelijken met de Italiaanse Grappa. Raki wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, (wijnmost) nadat de wijn uit druiven is geperst. Raki is ook de Turkse naam voor een sterke drank, maar deze drank smaakt anders, omdat Turkse raki niet van wijnmost wordt gemaakt. Men zegt dat de naam raki uit Irak (Iraqi) afkomstig is, omdat het daar het eerst gemaakt werd. Tijdens de Turkse overheersing van Kreta werd de naam raki aan de locale tsikoudia gegeven, omdat het er een beetje op leek. Nu worden beide namen gebruikt op Kreta.

 

raki schenken Tsipouro  - raki
Links: Dit echtpaar heeft een cafe in de bergen, ze schenken ons een zelf gemaakte raki in, ben wel wat gewend, maar deze was wel heel erg sterk. maar het was leuk weer eens een praatje te maken met de twee oudjes. (96 jaar was de man) mooi om zo oud te kunnen worden.  Foto van Chara
Rechts: Raki. Verse tsipouro uit de stookketel . Foto van Periklis

Het is niet aan te raden om raki op de nuchtere maag te drinken. Als je in een restaurant een raki krijgt aangeboden en je wilt het glaasje liever niet leegdrinken, laat het glaasje dan vol op de tafel staan, want een leeg glas is voor de gastheer een teken dat het gesmaakt heeft en hij zal het glas weer vullen! Drink ook geen raki in combinatie met andere alcoholische dranken, want daar krijg je gegarandeerd spijt van. (de volgende morgen)

raki Haraki


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Alistos Hotel (Incl. Auto)

Bekijken

Alistos Hotel (Incl. Auto)
Lakonia
Rachi Gythio
Socrates Apartotel

Bekijken

Socrates Apartotel
Heraklion Kreta
Malia
Kanapitsa Mare Hotel

Bekijken

Kanapitsa Mare Hotel
Skiathos
Kanapitsa
Aria Residence

Bekijken

Aria Residence
Serifos
Chora
© De Griekse Gids 2000-2020