Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Thesprotia

Regio Thesprotia - Griekenland

Thesprotia, het meest noordwestelijke departement van Epirus, is 1515 km² groot en er wonen hier ongeveer 46.000 inwoners. Thesprotia grenst in het noorden aan Albanië, in het oosten met het departement Ioannina, in het zuiden met het departement Preveza; in het westen bevindt zich de Ionische zee. De kustlijn van Thesprotia is zeer grillig met veel baaien en inhammen.

Het grootste deel van Thesprotia is bergachtig of heuvelachtig (ongeveer 94%), maar 6% van het oppervlakte is vlak. In Thesprotia bevinden zich maar liefst 3 verschillende bergketens, dat zijn de bergen van Parga (927 meter hoog), de bergen van Filiata, Margaritiou en Megali Rachi(1065 meter hoog) en de bergen van Paramithia (hoogste top is Korila 1658 meter). In het oosten bevinden zich de hoge bergen van Souli (1615 meter) en Tsamanta (1806 meter). Tussen de bergen bevinden zich hier en daar vlaktes en valleien.

De grootste vlaktes zijn die van Igoumenitsa en Margaritiou en de grootste vallei is de vallei van Kalamas. Een ander kenmerk van Thesprotia zijn de talrijke rivieren die zich hier bevinden, de bekendste zijn de rivieren Acherontas en Kalamas. Het klimaat van Thesprotia is zeer wisselend, enerzijds is het aan de kust mediterraan maar in de bergen echter heerst een landklimaat, waarbij het in de winter zeer koud kan zijn en waar veel sneeuw kan vallen.

Hoofdstad van Thesprotia is de stad Igoumenitsa die ongeveer 10.000 inwoners telt. Vanaf Igoumenitsa varen er boten naar o.a. Italië, Patras, Corfu en naar andere Griekse eilanden. Het wegennet van Thesprotia is de afgelopen decennia sterk verbeterd daar de nieuwe autosnelweg "Egnatia Odos" Igoumenitsa met de rest van Griekenland verbindt.

Foto's Thesprotia - Thesprotia in beeld

Bezienswaardigheden in Thesprotia

 •  De stad Igoumenitsa: De havenstad van Epirus die 470 kilometer van Athene en 480 kilometer van Thessaloniki ligt. Je kunt hier zwemmen bij de stranden Drepano en Makrigiali, 5 kilometer ten zuiden van de stad. Bezoek ook het bos van Igoumenitsa waar de resten van een Turkse kasteel zich bevinden dat door de Venetiaan Morozini in 1685 vernield werd.
 • De Toren van Ragi bij het plaatsje Ligia, 13 kilometer van Igoumenitsa. Het is het enige wat overgebleven is van de oude stad Toroni.
 • De Akropolis van Dimokastro
 • Vlak aan de grens met Albanië en aan de kust bevindt zich het historische plaatsje Sagiada. Sagiada was tijdens de Turkse bezetting een belangrijke haven en hier bevond zich toen ook het Franse Consulaat. Hier had de Turk Ali Pasha Napoleon ontmoet tijdens een diplomatieke vergadering. Sagiada heeft een schitterend strand (Skaloma) en ligt 25 kilometer ten noorden van Igoumenitsa.
 • Het klooster van Pagania uit de 18e eeuw (40 kilometer van Igoumenitsa)
 • De plaats Margariti, waar Turkse vorsten traditionele herenhuizen hadden en waar de meren en moerassen van Kalodikeo zich bevinden. In deze meren kun je zeldzame waterlelies bezichtigen. Margariti ligt 28 kilometer van Igoumenitsa en maar 20 minuten van Parga.
 • Het traditionele Epirotische dorp Paramithia: dit plaatsje ligt 40 kilometer van Igoumenitsa en bevindt zich tussen de rivieren Acherontas en Kalamas (Tsiamis). Zijn naam heeft dit dorp van de Byzantijnse Kerk Panagia Paramithia (Heilige Moeder Paramithia) gekregen die zich hier bevindt. In het centrum is een Venetiaans monument en een klok die met gewichten werkt.
 • Gliki Potamia (20 kilometer van Paramithia) waar aan de rivier Acherontas de natuur schitterend is. Bezoek ook de historische "Trap van Tzavelena", een van de bekendste Griekse heldinnen uit de Griekse geschiedenis.
 • Een van de mooiste dorpen van Epirus is Perdika. Perdika ligt tussen Sivota en Parga (ongeveer 35 kilometer van Igoumenitsa) en heeft mooie stranden, prachtige bossen, schitterende heuvels en bergen, diverse beken, rivieren en veel meer.
 • Sivota: 25 kilometer ten zuiden van Igoumenitsa ligt het toeristische dorp Sivota. Het is een schitterend dorp met aan de overkant 4 kleine eilanden die per boot te bereiken zijn en waar heerlijk gezwommen kan worden. Mooie stranden rond Sivota zijn Pisina, Zavia, Megali Ammos, Perdika, Gallikos Molos etc. Vanaf Sivota worden er boottochten naar de eilanden Paxi en Corfu georganiseerd.
 • Het eilandje Mourtemeno (bij Sivota) waar het zandstrand Bella Vraka via een smalle zandstrook verbonden is met het vaste land.
 • Het dorpje Filiates (20 kilometer van Igoumenitsa en vlak aan de grens met Albanië), oorspronkelijk in de 18e eeuw gesticht door zigeuners en moslims. Hier kun je een bezoek brengen aan het Volkenkundig Museum in Tsamanta.
 • Souli (73 kilometer van Igoumenitsa): Souli is een van de meest historische plaatsen van Epirus. Het is bekend van de strijd tussen de Grieken en de Turken van Ali Pasha. Bezoek hier het Volkenkundig museum en de traditionele dorpen Tsagkari, Avlotopos, Frossini en Koukouli.

Geschiedenis Thesprotia

Thesprotia heeft haar naam van de Koning Thesprotos gekregen die in dit gebied zijn eerste stad bouwde (Efira). Volgens de oude Griekse historicus Thoukidides (de schrijver van “de Peloponnesische Oorlog” die tussen 460 en 397 voor Christus leefde) waren de grenzen van Thesprotia de rivieren Kalamas (Thiamis) en Acherontas. In dit departement bevindt zich ook het wereldbekende Orakel van Dodoni. Heel veel Griekse mythen vonden hier plaats met als helden Herakles en Theseus. De Thesproten namen ook deel aan de Perzische Oorlog.

Links Thesprotia

 

Gemiddelde temperaturen Thesprotia

Januari
8.7°C
Februari
9.4°C
Maart
11.9°C
April
15.2°C
Mei
19.9°C
Juni
24.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.5°C
September
23.1°C
Oktober
18.3°C
November
13.5°C
December
9.9°C


Waar ligt Thesprotia?


Waar ligt Thesprotia
De kaart / landkaart van Thesprotia

Bestemmingen Thesprotia
Thesprotia
0 reviews
-
Meer Epirus bestemmingen
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024