Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018

Pasen Griekenland - Grieks Pasen

Grieks Orthodox Pasen - Pasen in Griekenland

Grieks Orthodox Pasen 2019 valt op 28 april

Het Paasfeest meemaken in Griekenland is een onvergetelijke ervaring. Grieks orthodox Pasen valt niet altijd samen met het katholieke paasfeest. Voor de Grieks-Orthodoxen is het paasfeest het belangrijkste feest van het jaar. Met het Paasfeest wordt het lijden en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en de opstanding gevierd. Vanaf de maandag voor Pasen noemt men in Griekenland elke dag “groot”: “Grote maandag, Grote dinsdag etc”. Pasen is het meest heilige feest in Griekenland. Het begint met 40 dagen vasten. Deze periode wordt "Sarakosti" genoemd, wat is afgeleid van het woord veertig (de veertig dagen die gevast worden). Er zijn in Griekenland nog steeds veel mensen die meedoen aan de vasten, vooral in de dorpen. Jongeren en mensen in de grote steden doen hier minder aan mee. Men eet tijdens de vasten alleen natuurlijke voedingsmiddelen.
 


 

Filmpje Pasen in Griekenland

Film opgenomen door de ©Griekse Gids

Er wordt geen vlees, zuivel, vis en gevogelte gegeten. Schelpdieren en inktvis mogen wel gegeten worden. Op Palmzondag, de eerste dag van de Heilige Week, wordt alleen vis geserveerd. Op zaterdag vóór Pasen, wordt het eten dat op Paaszondag zal worden geserveerd naar de kerk meegenomen en het wordt gezegend door de priester. In de week voor Pasen worden de voorbereidingen voor dit belangrijke feest in alle dorpen getroffen. De voorbereidingen voor Pasen houden in: het schoonmaken (soms verven) van het huis, het versieren van de straten, het bakken van het paasbrood (tsoureki) en de paaskoekjes en het verven van de paaseieren.

Grieks Pasen Goede Vrijdag - Grote Vrijdag

Traditionele foto's Griekenland - Pasen Griekenland - Grieks Pasen in beeld

Op de foto hierboven links ziet u de Epitafios   (dit is een geborduurde en met bloemen versierde afbeelding van de graflegging van Christus). Op goede vrijdag (Grote vrijdag) wordt de Epitafios tentoongesteld en in processie rondgedragen. Er worden treurzangen op Goede Vrijdag gezongen. De kerk is in vol ornaat voor de komende mis. Foto's van de Griekse Gids ©

Griekse kerk met Pasen Epitafios| Pasen in Griekenland

Griekenland Vervolg: De processie op goede vrijdag

 
Grieks Orthodox Pasen:

  • 2019: 28 april
  • 2020: 19 april
  • 2021:  2 mei
  • 2022: 24 april
  • 2023: 16 april
  • 2024:   5 mei
  • 2025: 20 april

 


Tags: -