Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Molyvos

Molyvos - Eiland Lesbos

Molyvos (Molivos of Mythimna). Molyvos is een schilderachtig plaatsje op Lesbos, het ligt in het noordelijke deel van het eiland en is gebouwd op een heuvel. Het heeft een kleurrijke vissershaven en pittoreske smalle straatjes en het is eigenlijk het mooiste en leukste plaatsje van Lesbos.

"Molyvos is een kleurrijk en pittoresk vissersdorp op Lesbos."

De aanblik van de huisjes tegen de berg met bovenaan de burcht is prachtig. Het is een authentiek, echt Grieks plaatsje. Het is wel toeristisch, maar het heeft zijn traditionele stijl bewaard. Door de keien-straatjes die omhoog en omlaag lopen is het minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, maar voor kinderwagens is het geen probleem. Opvallend zijn hier de mooie stenen huizen, een gemeenteverordening schrijft voor dat alle huizen van natuursteen moeten worden gebouwd om het authentieke karakter te behouden.

In Molyvos, dat 68 kilometer ten noordwesten van Mytilini ligt, zijn allerlei leuke winkelstraatjes met souvenirwinkels en minimarktjes. Er zijn veel goede restaurants en tavernes, sommigen hebben een adembenemend uitzicht naar de baai van Molyvos. Het vissershaventje is een heerlijk plekje om op een terrasje te zitten. Molyvos is ook een prima uitgangsbasis voor mooie uitstapjes op het eiland, daar het vrij centraal ligt. Het kiezelstrand bij Molyvos heeft een Blauwe Vlag en in de directe omgeving zijn er prachtige stranden in overvloed, zoals die van Petra en Anaxos. Lees ook ons weblog artikel: 7 redenen om naar Molyvos te gaan

Molyvos Lesbos
Molyvos Lesbos

Vakantie Lesbos

Wil je een heerlijke vakantie op Lesbos meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan het uitgebreide Lesbos vakantieoverzicht. Boek je vakantie bij Griekse Gids Reizen, we zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen.

Foto's Molyvos

Pittoresk Molyvos (Molivos) foto 6 - Foto van De Griekse Gids Molyvos (Molivos) foto 10 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 168 - Foto van De Griekse Gids Pittoresk Molyvos (Molivos) foto 5 - Foto van De Griekse Gids Ergens tussen Petra en Molyvos | Lesbos | Foto 4 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 130 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 170 - Foto van De Griekse Gids Traditioneel heerenhuis Molyvos - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 143 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 126 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 38 - Foto van De Griekse Gids Molyvos Lesbos | Griekenland 113 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Molyvos»

Video Molyvos

Molyvos video
video Molyvos © De Griekse Gids

De mensen in Molyvos

De mensen in Molyvos verdienen het ook om vermeld te worden, want ze zijn erg vriendelijk, behulpzaam en zeer gastvrij. Molyvos hoort dan ook, wat De Griekse Gids betreft, zeker bij de Top 10 leukste vakantieplaatsen in Griekenland.

Het strand van Molyvos

Het strand van Molyvos is een mooi kiezel-strand dat vanwege zijn heldere en schone water de felbegeerde Blauwe Vlag heeft gekregen. De lokale bevolking gaat ook vaak naar Psiriara, een klein strand langs de kust van Molyvos. In de omgeving van Molyvos bevinden zich ook de stranden van Eftalou, Petra en Anaxos.

Molyvos
Molyvos strand, dorp, kasteel en omgeving

Bezienswaardigheden in Molyvos

 • Het kasteel op de heuvel van Molyvos. Vanaf hierboven heb je een prachtig uitzicht over het dorp, de omgeving en de zee. Het kasteel is tijdens de Byzantijnse periode gebouwd op de ruïnes van de oude vestingwerken, een beschermingsmiddel voor het dorp.
 • Wandeling door de charmante straatjes, langs de mooie huizen en over de wandelpaden van Molyvos. De geplaveide straten van het dorp worden prachtig overschaduwd door bloemen en struiken. Het dorp heeft 25 openbare historische stenen fonteinen, die zijn gebouwd tijdens het Ottomaanse rijk.
 • Er zijn in Molyvos drie post-Byzantijnse kerken te zien: Agios Panteleimon, Agia Kyriaki en Taxiarches. Ze zijn gebouwd op de ruïnes van voormalige Byzantijnse kerken.
 • Het stadhuis van Molyvos is een indrukwekkend historisch gebouw. Het herbergt een belangrijke archeologische collectie, waaronder oude potten, inscripties en keramiek uit de omgeving.
 • De prachtige huizen in Molyvos dateren uit de late 18e eeuw. Een bijzonder huis om te bezoeken is het Giannakos Huis dat bekend staat om zijn sierlijke muurschilderingen. Ook het herenhuis met de Molyvos School of Fine Arts is een historisch pand, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. 
 • De oude stad Mithymna bevond zich achter de haven en hier zijn nog verschillende opgravingen aanwezig, zoals oude wijnpersen, oude muren en een aquaduct
 • De Gemeentelijke bibliotheek van Molyvos die werd opgericht in 1859, in het centrum en herbergt duizenden historische boeken.
 • De Gemeentelijke Art Gallery van Molyvos is gevestigd in een herenhuis uit de late 18e eeuw en herbergt ongeveer 200 moderne schilderijen en sculpturen van o.a. Halepas, Vasileiou, Mitaras en Tetsis.

De stenen huizen van Molyvos lesbos
De mooie stenen huizen van Molyvos op Lesbos

Leuke dorpen in de omgeving van Molyvos

 • Petra, een leuk dorpje op 5 km afstand van Molyvos. Het heeft zijn naam te danken aan de vulkanische rots die zich midden in het dorp bevindt. (Petra betekent "steen") Bovenop deze steile rots staat een kerkje, de kerk van Panagia Glykofilloussa. De klim naar deze kerk is de moeite waard, want van daarboven heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Petra ligt maar een paar kilometer van Molyvos
 • Anaxos ligt op drie kilometer afstand van Petra en heeft een mooi zandstrand. Aan het strand staat boven op een rots een leuk wit molentje. Je kan heerlijk wandelen in de omgeving.
 • Eftalou ligt 3,5 km ten noordoosten van Molyvos. Er is hier een groot kiezel-zandstrand dat goed georganiseerd is.In Eftalou zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen, met een badhuis met thermale baden.
 • Skala Sikaminia ligt aan de kust, ongeveer acht kilometer ten oosten van Molyvos. Het is een erg leuk plaatsje met een besloten haventje met kleurrijke vissersbootjes en een kerkje op een rots in de zee: het kerkje van de Heilige Maria “Panagia Gorgona”.

Geschiedenis van Mythimna - Molyvos

Mythimna zou gesticht zijn tussen 1140 en 1053 voor Christus. Vanaf de 8e eeuw voor Christus was het een van de machtigste steden op Lesbos. De Ottomanen bezette de stad in 1462 en noemden deze ‘Molyvo’. Na de nederlaag tijdens de eerste Balkanoorlog in 1913 kwam de stad na ruim 450 jaar onderdrukking in 1914 vrij. Omdat de naam Molyvos gebruikt werd tijdens het Ottomaans bewind, gebruiken de bewoners van Lesbos liever de naam Mythimna, maar omdat Molyvos makkelijker in ons gehoor ligt, wordt het hier vaker gebruikt.


Gemiddelde temperaturen Molyvos Lesbos

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C


Lesbos: Waar ligt Molyvos?

Waar ligt Lesbos
De kaart / landkaart van Molyvos© De Griekse Gids 2000-2024