Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Sifnos

Eiland Sifnos - Griekenland

Sifnos vakantie. Sifnos is een erg leuk Grieks eiland dat in het zuidwesten van de Egeïsche zee ligt, tussen de eilanden Serifos, Milos, Kimolos, Paros en Antiparos. Sifnos is onderdeel van de Cycladen-eilanden. Het is een fantastische vakantiebestemming zonder massatoerisme en een ideaal eiland als onderdeel van een eilandhopvakantie, zo kun je Sifnos o.a. goed combineren met Milos, Serifos, Tinos en/of Syros.

Het is een bergachtig eiland, met niet al te hoge bergen en heuvels. Het hoogste punt van het eiland is de berg Profitis Ilias (678 meter). De op één na hoogste berg is Agios Symeon, die 530 meter hoog is. In de westelijke en zuidelijke kustlijn van Sifnos bevinden zich diepe baaien, zoals die van Kamares, Vathy en Fykiada in het westen en die van Platys Gialos in het zuiden. Aan de oostelijke kust zijn er een aantal kleinere baaien, het is echter voor boten lastig om hier aan te meren.

"Sifnos heeft mooie, ongerepte stranden en leuke dorpen."

De stranden op Sifnos staan bekend om hun ongerepte schoonheid. De stranden worden omgeven door prachtige landschappen en hebben kristalhelder water. Het strand van Platis Gialos, Chrissopigi  Beach en het strand van Kamares zijn de populairste stranden van Sifnos.

Sifnos
Kastro Sifnos

Sifnos is een zeer vruchtbaar eiland. De inwoners van het eiland zijn veelal landbouwers, vissers, veehouders of beoefenen ambachten zoals die van de keramiekkunst. Op het eiland zijn olijfgaarden, wijngaarden, citroen- en sinaasappelbomen. Sifnos is een eiland met een tiental dorpen. De hoofdstad van het eiland is Apollonia, dat op drie heuvels is gebouwd. De afgelopen decennia is Sifnos ook door de buitenlandse toerist ontdekt, waardoor het toerisme voor meer welvaart en werkgelegenheid op het eiland heeft gezorgd.

Faros Sifnos
Faros Sifnos - Foto van Annemieke Hilarius

Vakantie

Lijkt het je leuk om naar Sifnos op vakantie te gaan en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Sifnos. Wil je Sifnos combineren met een ander eiland? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen, we zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Sifnos kun je bijvoorbeeld goed combineren met Syros en Tinos, maar ook met Serifos, Milos en Athene.

Foto's Sifnos - Sifnos in beeld

Dorpen op Sifnos

 • Kamares is een mooie badplaats en de belangrijkste haven van Sifnos. Kamares ligt in noordwesten van Sifnos, ongeveer 7 kilometer van Apollonia. Kamares is een gezellig vakantieplaatsje en een zeer goede uitvalsbasis om het eiland te ontdekken.
 • Apollonia is de traditionele hoofdstad van Sifnos. Het is eigenlijk een dorp met trappenhuisjes, smalle steegjes en kerkjes met blauwe koepels. Veel huisjes in het dorp hebben mooie binnentuinen die versierd zijn met kleurrijke bloemen. Apollonia ligt op drie heuvels en bestaat uit meerdere kleine dorpjes.
 • Vathi ligt in het zuidoosten van het eiland, 14 kilometer van de haven van Kamares en 10 kilometer van de hoofdstad Apollonia. Vathy, dat diep betekent, ligt in een diepe baai, helemaal beschut tegen de hard wind. Het heeft een mooi zandstrand, op het strand zijn meerdere tavernes en cafés.
 • Chrisopigi, betekent letterlijk 'Gouden bron', ligt in het zuiden van het eiland Sifnos, 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Apollonia. Op het grijze rotsachtige schiereiland staat het witte gelijknamige klooster. Moni Panagias Chrisopigis (Klooster van de Heilige Moeder Chrisopigi) is in het jaar 1615 eeuw gesticht op dezelfde plek waar een oudere kerk heeft gestaan.
 • Kastro ligt ten oosten van Apollonia en is één van de mooiste dorpen van de Egeïsche Zee. Het is sinds de prehistorische periode voortdurend bewoond geweest. Het dorp ligt op een grijze rotsachtige heuvel, vlak aan de zee.
 • Katavati is een oud dorp, dat aan het voet van de berg Profitis Ilias ligt, 1,5 kilometer van Apollonia. Het is een traditioneel dorpje met witte huisjes en smalle steegjes. In het dorp zijn enkele mooie kerken zoals die van Panagia Katavati.
 • Heronissos is een klein vissersdorpje aan de noordpunt van Sifnos, een van de mooiste plekjes van het beroemde eiland of zijn ongerepte en wilde schoonheid. Bij het strand zijn enkele tavernes en bars. Heronissos heeft een klein strand en een aantal witgekalkte stenen woningen in hoefijzervorm rond de smalle baai. In de goed beschutte haven liggen een paar vissersboten voor anker.

Vathi Sifnos
Vathi Sifnos

Bezienswaardigheden en tips Sifnos

 • Op Sifnos zijn allerlei archeologische vondsten gedaan, vooral in het zuidelijke deel. In de oudheid waren hier verschillende nederzettingen en religieuze tempels. De meeste tempels waren er om de Griekse God Apollo te eren.
 • De vele kerken van Sifnos, het zijn er meer dan driehonderd.
 • Kastro: het kasteel van Sifnos.
 • De Myceense Akropolis van Agios Andreas.
 • De indrukwekkende Panagia Chrisopigi op het gelijknamige schiereiland.

Wandelen op Sifnos

Op Sifnos zijn veel wandelpaden, een heel netwerk met een totale lengte van 100 kilometer, verdeeld in 19 mooie gemarkeerde wandelroutes. Dit project wordt beheerd door de gemeente van Sifnos en heeft als doel alle wandelpaden van het eiland te verbeteren. Het uiteindelijke doel van het Sifnos Trails-project is om de bezoekers van het eiland op een prettige manier met de natuur en de cultuur van het eiland kennis te laten maken.

De stranden van Sifnos

 • Kamares, Faros, Vathy, Platys Gialos, Seralia, Glyfo, Fasolou, Apokofto, Vroulidia

Strand Kamares Sifnos
Kamares Beach Sifnos

Geschiedenis Sifnos

Sifnos was in de oudheid een van de rijkste eilanden van Griekenland. Dat kwam door de vele mijnen die er op het eiland waren; er werd uit de aarde goud, zilver en ijzer gedolven. De betere gebouwen in die tijd op het eiland, werden gebouwd met marmer uit Paros, een bewijs van de goede welvaart op het eiland. Deze welvaart duurde tot ongeveer in de 5e eeuw toen de  voorraden goud, zilver en ijzer van het eiland op raakten.

Het eiland kende in de loop der eeuwen dezelfde geschiedenis als de andere Cycladische eilanden. Ook Sifnos kwam in handen van Byzantijnen, Venetianen en vervolgens Turken. Het eiland nam ook in het jaar 1821 deel aan de opstand tegen de Turken.

Links Sifnos

 • Authentiek Sifnos. We wilden al lang eens op vakantie naar de twee onbekendere eilanden Sifnos en Serifos. We hadden gelezen en gehoord dat deze Cycladen eilanden net zulke schilderachtige dorpen, mooie natuur en stranden hebben als de bekendere Cycladen eilanden (zoals Santorini, Naxos en Paros), maar dan authentieker en zónder de drukte van het massatoerisme. Dat lijkt ons perfect en in de zomer het is zover, we vliegen naar Athene om vanaf de haven van Piraeus onze eilandhopvakantie naar Sifnos en Serifos te beginnen.
 • Sifnos een onbekend eiland Sifnos is een eiland met een tiental dorpen. De hoofdstad van het eiland is Apollonia, dat op drie heuvels is gebouwd.  Het is eigenlijk geen stad maar een dorp, met trappenhuisjes, smalle steegjes en kerken met blauwe koepels.
 • Eilandhoppen Sifnos Wil je Sifnos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben leuke eilandhop-combinaties samengesteld.

Gemiddelde temperaturen Sifnos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Sifnos?


Waar ligt Sifnos
De kaart / landkaart van Sifnos

© De Griekse Gids 2000-2024