Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Thassos

Eiland Thassos - Griekenland

THASSOS. Het Griekse eiland Thassos is het meest noordelijk gelegen eiland in de Egeïsche zee. Het is een groen eiland met mooie stranden. Het ligt vlakbij de kust van Grieks Macedonië, bij de stad Kavala (Keramoti, 10 kilometer). Thassos is een populair eiland, vanwege o.a. de prachtige, groene natuur, de schitterende stranden, de pittoreske dorpen, de gezellige stad (Thassos-stad), de rijke historie, de heerlijke lokale specialiteiten en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Thassische eilandbewoners.

Thassos Golden Beach
Golden Beach - Skala Panagia - Chrissi Ammoudia

Thassos is niet zo groot, waardoor het gemakkelijk te ontdekken en te verkennen is. Het heeft een oppervlakte van 379 vierkante kilometer, de totale lengte van de kustlijn is 95 kilometer en er wonen op het eiland ongeveer 14000 vaste inwoners. De hoofdstad en tevens havenstad van het eiland is de gelijknamige stad met iets meer 3100 inwoners. Thassos is een relatief rond eiland met in het midden heuvels en bergen. De hoogste top ligt op 1206 meter hoogte, op de berg Ypsarion.

Om het eiland goed te verkennen kan men het beste een auto huren. Natuurlijk zijn er ook busverbindingen die je naar alle plekken van het eiland kunnen brengen. Er loopt een hoofdweg rondom het eiland, je kunt het dus als het ware de “ronde van Thassos” noemen. De totale lengte van deze weg is ongeveer 73 kilometer, het is wel een vermoeiende weg, met veel bochten waar je uiteindelijk beloond wordt met het zien van de schoonheid die je overal zult tegenkomen. Lees ook ons weblog artikel: 5 bijzondere plekjes op Thassos.

Vakantie 

Wil je op vakantie naar het mooie groene eiland Thassos en zoek je een leuk hotel of appartement? Bekijk dan het overzicht van vakanties naar Thassos. Wil je jouw reis combineren met andere eilanden of met het vasteland van Griekenland? Bekijk dan de website van Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen en fly & drive vakanties.

Foto's Thassos - Thassos in beeld

De ronde van Thassos

Wanneer je vanaf Thassos-stad met de auto gaat rondtrekken,  kom je allerlei leuke dorpen tegen. Een term die je op het eiland vaak zult horen is het voorvoegsel “Skala”, dat letterlijk “trap” betekent. Zo zijn er de dorpen Skala Rachonis, Skala Prinos, Skala Maries, Skala Potamias en Skala Panagias. Het zijn allemaal kustdorpen die een overeenkomstige verbintenis hebben met over het algemeen een bergdorp of dorp in het binnenland; zo zijn er naast de Skala-dorpen ook de dorpen Rachoni, Prinos, Maries, Potamia en Panagia. Het grote verschil tussen deze dorpen is vaak in de bouwstijl al te zien, daar waar de bergdorpen meer de traditionele stijl uitstralen, zijn de dorpen aan de kust meer op toerisme gericht. Thassos heeft veel leuke badplaatsen en bergdorpen zoals bijvoorbeeld Theologos, de oude hoofdstad van het eiland. Een aantal populaire badplaatsen liggen helemaal in het zuiden van het eiland, dat zijn Limenaria, Potos en Alyki. Aan de oostelijke kust liggen de beroemde Golden Beach en Paradise Beach waar je jezelf in de Caribische zee waant. Thassos is al met al een eiland waar je ongetwijfeld een fantastische vakantie zult beleven.

Video highlights  Thassos

video-thassos

Video Eiland Thassos - ©De Griekse Gids

Geschiedenis 

Thassos is een eiland dat sinds de prehistorische tijd bewoond wordt. Volgens oude geschriften van letterkundigen zouden tot in de 8e eeuw voor Christus Thraciërs en allerlei barbaren gewoond hebben.  In de 7e eeuw vóór Christus kwamen kolonisten uit Paros zich hier vestigen. Hierdoor is het eiland zich economisch gaan ontwikkelen, de “Parianen” waren immers handelsmensen en gingen handel voeren met andere Griekse staten zelfs tot aan de Zwarte Zee. In de 4e eeuw voor Christus werd het eiland geannexeerd door Macedonië en de Macedonische Koning Filippos de 2e. Tijdens de Romeinse en de Byzantijnse periode is Thassos opnieuw gaan floreren. In de 7e eeuw werd het eiland aangevallen door diverse Slavische en Arabische volkeren. Thassos was immers altijd een interessant eiland voor veroveraars omdat het rijk was aan metalen (goud, brons, lood, ijzer) en gesteenten (marmer). Thassos was ook gewild vanwege de wijn. Vervolgens kwam het weer in handen van Byzantijnen, Venetianen, Genuanen om uiteindelijk in het jaar 1459 in handen van de Ottomanen te vallen. Sinds 1913 hoort het eiland weer tot Griekenland.

Oude Agora Thassos
Oude Agora Thassos

De meest interessante bezienswaardigheid in Thassos-stad is de oude Agora, een site met oude tempels, overblijfselen van heiligdommen, een oud theater en andere gebouwen. De oude Agora was het politieke, administratieve en religieuze centrum van de oude stad. Gelegen op loopafstand van het centrum van Limenas, is dit de belangrijkste archeologische vindplaats op het eiland. Hoewel de bouw van agora systematisch begon in de 4e eeuw voor Christus, dateren de vroegste constructies uit de 6e eeuw voor Christus. Boven de oude Agora staat het oude theater van Thassos. Het oude theater is gebouwd in een natuurlijke holte op de heuvel in Limenas. Het werd in 1921 opgegraven door de Franse archeologische school.

Het Antieke theater Thassos-stad
Het Antieke theater boven Thassos-stad - Limenas

Bezienswaardigheden en tips 

-  De vele pittoreske bergdorpen waar de huizen in Macedonische bouwstijl zijn ontworpen en die midden in een mooie groene natuur  en vaak in de bergen liggen.
-  De schitterende kustdorpen met hun mooie stranden.
-  De ruines en de monumenten rondom Thassos-stad.
-  Het archeologische museum van Thassos-stad.
-  Restanten van heiligdommen en tempels uit de oudheid.
-  De oude en de nieuwe haven van Thassos-stad
-  Diverse kloosters die zich op het eiland bevinden zoals bijvoorbeeld het klooster van Aartsengel Michail.

Stranden 

Thassos is een eiland met veel schitterende stranden waar het bijna nooit hard waait, dit in tegenstelling met de stranden van andere Griekse eilanden. De zee is ook meestal ondiep of loopt geleidelijk aan af. De meeste stranden zijn met de auto bereikbaar. De meest bekende stranden van het eiland zijn Golden Beach (Chrissi Akti) in Skala Panagias, Paradise Beach (Paradisos) bij Kynira, Makryammos, Chrissi Akti in Skala Potamias, het strand van Potos, het strand van Alyki, het strand van Limenaria, het strand van Psili Ammos, het strand van Astris, het strand van Trypiti, het strand bij Skala Maries, het strand van Skala Kalirachis,  het strand van Skala Sotiros, het strand van Skala Rachonis, het strand van Skala Prinos, het strand Glyfoneri, het strand Pachis etc.

Skala Rachonis strand Thassos
Skala Rachonis strand Thassos

Wandelen, duiken

Er zijn veel wandelpaden op het eiland die leiden naar oude kastelen, bergtoppen en traditionele dorpjes zoals Panagia, Potamia en Theologos, waar een mooi folklore museum te vinden is. Oude wandelpaden brengen je naar bergdorpjes, middeleeuwse torens, watervallen, grotten en stranden. Heel mooi is het pad naar de berg Ipsarion.

De laatste jaren ontwikkelt het duiken zich geleidelijk op het eiland en veel duikcentra zijn gevestigd op toeristische plaatsen. Deze centra organiseren cursussen en duiktrips om riffen en oude scheepswrakken.

Culinaire specialiteiten en producten

Op Thassos zijn veel lekker specialiteiten te vinden zoals:

- Kourbani, een gerecht van gekookt rundvlees
- De honing van Thassos, die tot de top van Griekenland hoort.
- Yoghurt met honing
- Throumbes, een soort olijven
- Allerlei lekkere wijnsoorten
- Tsipouro, een soort jenever gemaakt door druiven.

Lekker eten op Thassos
Lekker eten op Thassos

Campings op Thassos

  • Camping Chrissi Ammoudia, Skala Panagias, Tel 02593-61207
  • Camping Pefkari Beach , Pefki, Limenaria Tel 025930-51190
  • Camping Nysteri, Nysteri Limenas Tel 025930-23327
  • Camping Paradissos, Potos Tel 025930-51950
  • Camping Persefs, Skala Rahoniou Tel 025930-81242
  • Camping Prinos, 64010 Tel 02593-071270

Links

Gemiddelde temperaturen Thassos

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Thassos?


Waar ligt Thassos
De kaart / landkaart van Thassos

© De Griekse Gids 2000-2020