Limnos (Lemnos) vakantie Limnos is een vulkanisch, Grieks eiland in het noordoosten van de Egeïsche zee. Het eiland ligt ten zuiden van de eilanden Thassos en Samothraki en ten noordwesten van Lesbos. Limnos is het 8e grootste eiland van Griekenland. Het heeft een kustlengte van 260 kilometer en de oppervlakte is 476 vierkante kilometer. Hoofdstad van het eiland is Myrina (Mírina) dat aan de zuidwestkust van het eiland ligt en 8.000 inwoners telt. Op het eiland wonen in totaal ongeveer 17.500 inwoners.
“Limnos, vulkanisch eiland met traditionele dorpen en mooie stranden„
Limnos is, in tegenstelling tot de meeste Griekse eilanden, minder bergachtig. Er zijn vele vlaktes en lage heuvels, het hoogste punt van Limnos is 399 meter. Een verblijf op het eiland is zeer aangenaam omdat het veelzijdig is. Op het eiland zijn enkele kleine bossen en heel veel vruchtbare vlaktes waar o.a. veel wijngaarden zijn.
De gezellige hoofdstad Myrina beschouwen wij als de grootste attractie van het eiland. Hier bevindt zich het imposante kasteel. Het leuke stadje barst in de zomer van het leven, want er zijn gezellige winkelstraatjes, een pittoreske vissershaven, fantastische taverna’s, visrestaurants, bars en ouzeri’s. Bij en in de stad zijn meerdere leuke zandstranden. Overigens, leuke stranden zijn er op Limnos veel!
Myrina, de hoofdstad van Limnos
Om Limnos goed te ontdekken is het raadzaam om een auto te huren. De wegen op het eiland zijn erg goed en omdat het eiland niet zo bergachtig is, zijn alle uithoeken van het eiland binnen maximaal een uur bereikbaar. Er zijn op Limnos tientallen dorpen, de mooiste vinden wij Kontias, Kontopouli, Thanos, Kaspakas en Platy. In bijna elk dorp staan uitzonderlijk mooie kerken.
Op heel het eiland zijn mooie zandstranden te vinden. De mooiste vinden wij het strand van ‘Richá Nerá’ bij Myrina en het strand van ‘Mikro Fanaraki’ bij Moudros. Andere mooie stranden zijn Platy, Thanos en Evgatis ten zuiden van Myrina en de stranden van ‘Megalo Fanaraki’ en ‘Chavouli’ ten zuiden van Moudros. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke stranden en stille baaitjes.
Omdat het eiland grote en diepe baaien heeft, worden op natuurlijke wijze vele wetlands gevormd. Deze wetlands kom je o.a. tegen in de baai van Moudros, in de baai van Diaporo en bij Ifestia. Vele trekvogels passeren hier, zoals zwanen, flamingo’s en wilde eenden. Daarom is het eiland ook geliefd onder natuurliefhebbers en vogelaars. In het noordwesten van Limnos, tussen het dorp Katalako en het strand van Gomati bevindt zich een uitzonderlijk natuurgebied dat uit duinen en woestijnen bestaat en in het oosten van het eiland zijn de bijzondere meren Alykes en Chortarolimni.
Limnos is uitermate geschikt voor het maken van wandelingen en fietstochten, omdat het eiland vlak is, erg rustig is en een erg mooie natuur en goede wegen heeft. Er is veel te zien en te bezoeken op dit eiland, wat je zowel te voet, te fiets of met de auto kunt doen.
Limnos is een zeer historisch eiland en het heeft een rijke geschiedenis; het werd in de oudheid door Homerus al vermeld. Het eiland speelde een belangrijke rol in de Griekse mythologie, want niemand minder dan de Griekse Gods Hephaestus wordt met dit eiland geassocieerd. Volgens de legende zou Zeus na een felle ruzie met zijn vrouw Hera, hun zoon Hephaestus vanaf de Olympus in de Egeïsche zee op dit eiland hebben geworpen, omdat Hephaestus zijn moeder wilde beschermen. Door deze val werd Hephaestus kreupel. Omdat het eiland vulkaanachtig was en veel metalen had, ontwikkelde Hephaestus zich als de beste metaalbewerker van het eiland.
Later veroverde Radamantys, de Koning van Phaestos op Kreta, het eiland. Een van zijn belangrijkste generaals was Thoas, de zoon van Dionysos en Ariadne. Thoas trouwde met Myrina, de dochters van de Thessalische koning Kritheas. Vanaf toen werd de hoofdstad van Limnos naar deze dame vernoemd.
Jaren later kwamen de Argonauten naar Limnos die op doorreis waren naar de Zwarte Zee omwille van het brons. Koningin van Limnos was toen Ypsipili, zij werd verliefd op Jason van de Argonauten en kreeg met hem twee kinderen. Op het eiland werden atletiek wedstrijden georganiseerd, zoals verspringen, vechten, discuswerpen, lopen en speerwerpen. Zo ontstond voor het eerst het ‘Pentatlon’.
In de 8e eeuw voor Christus werd het eiland door de Pelasgen uit Attica veroverd. Behalve Limnos bezetten ze toen de naburige eilanden Samothraki en Imvros. In het jaar 499 v.Chr. valt Miltiades uit Athene het eiland aan en verovert het terug, maar vijf jaar later komen de Perzen, die hier 15 jaar lang blijven totdat de Atheners het eiland weer naar zich toe trekken.
Vanaf 450 voor Chr. ontwikkelden zich twee grote steden, dat waren Myrina en Hephaestia (Ifestia). Ifestia (Hephaestia) werd naar de God Hephaestus genoemd. Het is belangrijk om te vermelden dat Ifestio in het Grieks ‘vulkaan’ betekent. Een andere belangrijke stad in de oudheid was Poliochni, dat een zusterstad van Troje was. Troje lag precies aan de andere kant van de zee. In deze periode sloeg het eiland eigen munten en volgens geschiedkundigen van die periode had het eiland grotere verwantschap met het Griekse vasteland dan met Klein Azië.
In de 4e en de 3e eeuw voor Christus wordt Limnos bezet door Macedoniërs en in de 2e eeuw door Romeinen. Daarna volgen weer de Macedoniërs, de Atheners, de Byzantijnen en de Venetianen.
Vanaf het jaar 1479 tot en met 8 oktober 1912 valt Limnos onder Turkse heerschappij. Vanaf 8 oktober 1912 komen Griekse oorlogsschepen in de baai van Moudros om vanaf hier de andere Noord-Egeïsche eilanden te bevrijden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vestigt de Britse vloot zich ook hier in dezelfde baai. Samen met Australiërs en Nieuw Zeelanders proberen ze vanaf hier een invasie op het schiereiland Kallipoli in Turkije te doen. Het resultaat is desastreus, want duizenden geallieerden sneuvelen tijdens het offensief. In Moudros en in Portiano zijn grote begraafplaatsen waar geallieerden begraven liggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers oorlogsschepen in de baai van Moudros gestationeerd om vanaf hier aanvallen op hun doelen te kunnen verrichten.
Na de Tweede Wereldoorlog en na de Griekse burgeroorlog werd Limnos een eiland waar politieke gevangenen vastgehouden werden. Dit had als gevolg dat vele inwoners het eiland verlieten en naar Amerika, Australië, Zuid-Afrika en Canada emigreerden. Tegenwoordig, wanneer je met vakantie op Limnos bent, zie je hier veel toeristen uit deze landen. Dat zijn vaak dezelfde mensen met hun kinderen en kleinkinderen die destijds het eiland verlaten hebben en nu de vakantie op hun geliefde eiland doorbrengen.