Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Plakias

Plakias - Eiland Kreta

PLAKIAS. Plakias is een geliefd badplaatsje en vakantie dorp op Kreta. Plakias is een gemoedelijk dorp aan zee en ligt 35 kilometer ten zuiden van de stad Rethymnon, helemaal aan de zuidkust van Kreta. Plakias was vroeger een vissersdorp en heeft nu een leuke boulevard met winkeltjes, terrasjes en restaurants. De tavernes aan het strand serveren goed eten en de prijzen zijn hier zeer betaalbaar.

"Plakias, ideale uitvalbasis om het zuiden van Kreta te leren kennen."

Vanaf Plakias kun tijdens je vakantie mooie uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het palmenstrand en klooster van Preveli, naar het kasteel aan zee van Frangokastello, het bergdoprje met de leeuwenkoppen Spili, het gezellige vissersdorp Agia Galini, de bekende Samaria kloof, maar ook naar de typisch Kretenzische dorpjes in het achterland. Wie van surfen, duiken of snorkelen houdt, zal zich in Plakias zeker vermaken. Lees hiervoor het verhaal hier onder. In het dorpje Plakias zelf zijn ook verschillende leuke restaurantjes met terrasjes.

Plakias Kreta
Plakias

Stranden

Bij Plakias zelf ligt een zeer langgerekt zand-kiezelstrand, met hier en daar stenen en rotsen. Het is een mooi gebied om te snokelen en te duiken. Op 2 kilometer afstand, ten oosten van het dorp, bevindt zich het rustige badplaatsje Damnoni waar het zandstrand heerlijk is. In Damnoni zijn er ook twee nudisten stranden, Groot en Klein Ammoudi. Ten westen van Plakias ligt het strand Souda (niet verwarren met Souda bij Chania). Ook het Schinaria strand dat 7 km ten zuidoosten van Plakias ligt is een aanrader.

Video over Plakias

Plakias video

Plakias op Kreta © De Griekse Gids

Vakantie en een goed hotel

Wil je een heerlijke vakantie in Plakias op Zuid Kreta meemaken en zoek je een goed hotel of appartement in dit gemoedelijke dorp? Bekijk het vakantie overzicht hier. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen, dan is ook een combinatie met Agia Galini en Matala mogelijk. Een goed hotel of appartement hier is o.a. het Plakias Bay hotel, Alianthos Beach en Anthos Apartments.

Foto's Plakias

Souda bij Plakias Souda, zuid Kreta | Rethymnon Kreta | foto 32 - Foto van De Griekse Gids Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Plakias Kreta | Griekenland | De Griekse Gids foto 9 - Foto van De Griekse Gids Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 27 - Foto van De Griekse Gids Plakias Rethymnon Kreta - De Griekse Gids - Foto van De Griekse Gids Souda bij Plakias, zuid Kreta | Rethymnon Kreta | foto 9 - Foto van De Griekse Gids Plakias - Foto van paul ramaekers Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 21 - Foto van De Griekse Gids Uitzicht op Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 7 - Foto van De Griekse Gids Sellia bij Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 2 - Foto van De Griekse Gids Plakias | Rethymnon Kreta | Foto 28 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Plakias»

Verslag van een vakantie in Plakias

Door Erla Scheel en René Cleijpool

Plakias is een heel vriendelijk, rustig plaatsje aan zee. We zijn er op vakantie en gaan eten bij Taverne Christos. We vragen aan de ober wat hij ons kan adviseren, hij neemt ons mee naar de keuken en laat ons een grote zeebaars zien. Hij geeft als tip om deze te laten roken in plaats van te grillen, het restaurant blijkt hier gespecialiseerd in te zijn. De gerookte vis is erg goed en een heerlijke kennismaking met de Griekse keuken, wat een pure smaken! We gaan vanaf ons hotel lopend naar het dorpje Plakias. Het strand, met gratis gebruik van bedjes, ligt er pal voor. De duikschool ligt in het centrum. Wij gaan mee met een snorkelexcursie  “The trip to the waterfalls”. Dit is een actieve trip waarbij je naar beneden wandelt en in een kloof in het water uitkomt. Heel leuk om dit met het gezin te doen, je moet natuurlijk wel kunnen zwemmen.

Kreta Plakias
Kreta uitzicht op Plakias

Trip to the waterfalls

We vertekken vanaf het hotel naar de duikschool en kunnen meerijden met de gids. Het uitzicht op de krijtrotsen in de Kourtialiotiko Gorge (kloof) is werkelijk prachtig. De kloof loopt van Rhetymnon naar Plakias en wanneer je naar boven kijkt kun je de gieren zien vliegen. De auto parkeren we vlakbij bij de entree en we dragen de tassen met de wetsuits en snorkelspullen naar beneden. Tijdens het lopen wijst onze gids ons op de vele kruiden en planten die op de weg naar beneden groeien, tijm, salie en wilde ui. Het is warm, er is veel wind en de tijm geurt om ons heen.

Onderweg komen we langs een lieflijk kapelletje waar we even naar binnen gaan. In het kapelletje kun je een mooie afbeelding van Agios Nikolaos zien, de beschermheilige van zeelieden op Kreta. In Nederland bekent als Sint Nikolaas. Na een half uurtje komen we aan bij een plateau waar we ons om gaan kleden. De wetsuits en waterschoenen trekken we aan en de snorkelspullen nemen we mee. We komen bij het water en langzaam gaan we het heldere o, zo koude water in. Via allerlei rotsen verplaatsen we ons half lopend en zwemmend naar het diepere gedeelte met de watervallen. Onze gids maakt foto’s terwijl wij van de rots in het water springen. Allemaal blije gezichten, al moet ik zeggen dat sommigen het ook wel wat spannend vinden. Na een rustpauze met fruit kleden we ons weer om, de speeltijd met het water is weer voorbij. Op ons gemak lopen we, via grote stenen weer naar boven. Op de weg terug maken we nog een stop in een klein dorpje waar we een pottenbakkerij bezoeken.

duiken bij Plakias
Snorkelen bij de watervallen

Een zeer geslaagde dag, zeker nadat we in de duikschool de foto’s terugzien van ons allen bij de watervallen. Onze gids Patrick geeft ons de tip om wat mooie strandjes te bezoeken in de omgeving die prachtig en rustig zijn. Altijd fijn wanneer iemand deze pareltjes wilt delen. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en binnenkort gaan we zeker even naar het strandje Schinaria Beach, circa 20 min met de auto ten zuidoosten van Plakias.

Duiken vanaf de stranden bij Souda en barbecue

We gaan naar Souda Beach. Dit mooie strand ligt iets ten westen en niet ver van Plakias. Onze gids geeft ons informatie over de locatie en de natuur onder zee en wat we kunnen verwachten tijdens de twee duiken die we  gaan maken. De eerste duik is even een “opfrisser ” zodat duidelijk is welk niveau we allen in de groep hebben. We duiken naar circa 10 meter diepte, langs rotsen en zeegras, waar we octopussen, mooi gekleurde vissen, kleine scholletjes en een schorpioenvis zien. De duik duurt ongeveer 1 uur en we merken dat het inmiddels flink warm is aan het strand, het zand brandt aan je voeten.

Souda Beach straalt rust uit en overal aan het strand vind je vrolijke parasolletjes en badgasten. De lunch gebruiken we met elkaar bij een van de tavernes aan het strand, dit is heel gezellig en natuurlijk weer heerlijk. Na de lunch maken we nog een tweede duik met een iets grotere groep. Tijdens de duik zien we een grote oranje octopus met witte stippen verstopt onder een rots. Van het duiken, de zee en zon wordt je altijd wat loom, dit overkomt ons ook aan het eind van de middag. Bij aankomst in Plakias moeten de duikspullen gespoeld worden. In de avond is er de wekelijkse barbecue voor duikers, familie en duikcrew. Overmorgen gaan we met de boot mee om daar weer nieuwe plekken te ontdekken onder water. Morgenochtend blijven we boven water en gaan we naar het bergdorpje Spili.

Souda bij Plakias Kreta
Souda Beach Plakias

Bergdorp Spili en Skinaria beach

Spili is een leuk dorpje in de bergen om een tussenstop te maken en even wat te drinken. In het centrum is een fontein met allemaal waterspuwende leeuwenkopjes op een rij. Om de fontein vind je leuke winkeltjes en tavernes waar je op een van de gezellige terrasje een heerlijke fruitsap kan drinken. Vanaf Spili rijden we door naar Skinaria Beach, je kunt daar makkelijk een bedje huren en een een paar uurtjes genieten van de zee en de zon. Het strand ligt mooi tussen de bergen waar je de geiten af en toe hoort mekkeren. Aan het eind van de middag pakken we de spullen weer op en verlaten het mooie strandje. We kijken alweer uit naar het avondeten, we gaan naar Selia, een dorpje vlakbij Plakias. Taverna Merastri en Taverne Elia zijn beide heerlijk en vriendelijk geprijsd.

Duiken vanaf de boot

Vanaf de duikschool lopen we naar de boot en met elkaar tillen we de duikuitrustingen op de boot. Kapitein Manuel vertelt wat belangrijke regels en afspraken betreft de boot en daarna neemt onze duikgids Koen het over. We zijn met drie buddy-koppels en twee snorkelaars op de boot. Koen geeft verslag van wat we deze dag kunnen verwachten en het plan en route van de eerste duik. We plonzen het water in met een sprong of een rol en duiken naar een diepte van circa 30 meter, daar zien we al snel veel lionfish.

Na de lunch op de boot, met broodjes door Meta gemaakt, maken we nog een diepe duik. Deze duik blijkt heel speciaal te worden, we zien op een gegeven moment een grote schildpad voorbij zwemmen, zo mooi! Vanaf een boot duiken is heel comfortabel, tussen de duiken door ontspannen in de zon en praten met de anderen. Luieren en actief tegelijkertijd.

Aan een weekje hadden we eigenlijk niet genoeg, er is genoeg te zien en te beleven in en om Plakias!


Gemiddelde temperaturen Plakias Rethymnon Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Rethymnon Kreta: Waar ligt Plakias?

Waar ligt Rethymnon Kreta
De kaart / landkaart van Plakias© De Griekse Gids 2000-2020