Sunweb vakanties
Griekenland vakantie juni 2018


  


Pastitsio

Pastitsio - Griekse ovenschotel met gehakt en bechamelsaus, een Grieks recept


 

 

Pastitsio
Pastitsio - Grieks ovengerecht

Nodig voor 8 personen:
500 gr buisvormige, lange pasta
1 kilo gehakt
250 ml melk
2 eieren
4 eetlepels geraspte kaas
4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 glas witte wijn
1 stokje kaneel
0.5 kg tomaten, gepureerd
2 eetlepels paneermeel
300 gr geraspte kaas
peper en zout
boter voor invetten van de ovenschaal

Voor de bechamelsaus:
5 eetlepels boter
5 eetlepels meel
1 liter volle melk
2 eieren
1 kop geraspte kaas
peper en zout
 

Bereiding Pastitsio:
De buisvormige lange pasta (pastitsio, te koop bij Griekse winkel) gaar koken in ruim water met zout en afgieten. Bij de pasta 250 ml melk doen, de twee eieren erbij en de 4 eetlepels geraspte kaas erbij. Doorroeren tot een samenhangende massa.

In de olijfolie de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde tomaten, kaneel, peper en zout toevoegen en alles ongeveer een half uur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen.

Een ovenschaal invetten met boter en de helft van de pasta over de bodem verdelen. Geraspte kaas erover strooien. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt weer wat kaas strooien. De rest van de pasta verdelen. De bovenste laag bedekken met bechamelsaus.

De bechamelsaus: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de pan van het vuur nemen en de eieren en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

Bestrooi de bechamelsaus met vier eetlepels geraspte kaas. De schaal in de oven zetten en in ongeveer een half uur bruin laten worden.

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Stap 1 Kook de pastitsio gaar
Ingredienten voor Pastitsio
Stap 2 Leg de pastitio in een ingevette obeschaal
Het gehakt met de ui en de tomaten bakken
Pastitsio
De pastitsio gaar koken, afgieten en 2 eieren toevoegen
pastitsio
De melk erbij gieten
pastitsio
De geraspte kaas er doorheen
pastitsio
De gekookte pasta in een
ovenschaal leggen en kaas erover.
pastitsio
Het gehakt op de pasta
pastitsio
Geraspte kaas erover strooien
pastitsio
Meel en boter verwarmen
voor de bechamelsaus
pastitsio
Een liter volle melk toevoegen,
goed roeren
pastitsio
Twee eieren en geraspte kaas
door de saus roeren
pastitsio
Bechamelsaus over de
bovenste laag pasta gieten
Foto's en recept: copyright VOF de Griekse Gids
Kaas over de bechamelsaus en de ovenschaal kan de oven in
 
Pastitsio
In een half uur goudbruin
laten worden in de oven
pastitsio
kali Oreksi - eet smakelijk!

pastitsio

Pastitsio - Griekse ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus

Recept en foto's: copyright VOF de Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


(Tekst ©De Griekse Gids)





Advertenties