Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Fthiotida

Regio Fthiotida - Griekenland

Fthiotida vakantie. Fthiotida ligt in het district Centraal Griekenland, dat ten westen van Evia en ten zuiden van Thessalië ligt. De hoofdstad van Fthiotida (Fthiotis) is de handelsstad Lamia (220 km ten noordwesten van Athene). Deze stad ligt ten zuidwesten van de bosrijke berg Othri, vlak aan de oevers van de Sperchios rivier. Zestien kilometer ten zuidoosten van Lamia bevindt zich de plaats “Thermopyles”, wat letterlijk “warme poorten” betekent. Die naam heeft deze plaats te danken aan de warmwaterbronnen die zich hier bevinden. In de oudheid was dit de naam van een smalle bergpas tussen de Kallidromos berg en de Maliakos golf. Hier heeft in 480 vóór Chr. een historische slag plaats gevonden: de slag van Thermopyles, die in 2007 zelfs verfilmd is en weer tot leven is gebracht met als titel “De 300 van Leonidas”. De film gaat over de Spartaanse koning Leonidas, die samen met 300 Spartanen met man en macht vocht tegen de koning van Perzië Xerxes en zijn kolossale leger. De slag bij Thermopyles is de Griekse geschiedenis ingegaan als de onmogelijke slag waarbij het reusachtige leger van Xerxes geruïneerd werd.

Foto's Fthiotida - Fthiotida in beeld

Fthiotida informatie

Kamena Vourla

Kamena Vourla is de meest bekende toeristisch plaats van het district. Deze plaats is erg populair, vooral onder Grieken, daar de Nationale autosnelweg er pal naast loopt. Hierdoor wordt deze plaats vooral in weekends druk bezocht door o.a. dagjesmensen uit diverse plaatsen en streken waaronder Athene. De omgeving is schitterend, de combinatie van bosrijke bergen en heerlijke zandstranden en de goede accommodaties, gezellige terrasjes en leuke winkeltjes maken Kamena Vourla een aantrekkelijk vakantieoord. Helaas wordt deze plaats nog niet uitgebreid in het assortiment opgenomen door de Nederlandse en Belgische reisorganisaties, maar toch is Kamena Vourla zeker de moeite waard.

Atalanti

Atalanti is gebouwd aan het voet de berg "Roda". Atalanti is een heel mooi traditioneel dorpje. Op de "Plateia", het dorpsplein, bevinden zich leuke cafeetjes waar men een lekkere Griekse koffie kunt drinken of Griekse "mezedes" hapjes kunt bestellen. Op ongeveer 7 kilometer van Atalanti, aan de zee (Livanates en Skala), bevinden zich leuke taverna's, restaurantjes en bars. De zandstranden zijn zeer leuk en in de zomermaanden zijn er tal val culturele activiteiten die zeer veel bezoekers uit het hele land trekken.

Bezienswaardigheden in Fthiotida

  • De bronnen van Ypati en Nationale Park van Oiti (60 km van Lamia). In Ypati bevindt zich een leuk Byzantijns museum. Tevens zijn de voorzieningen voor bergbeklimmers hier schitterend. Er bestaan diverse routes waar bergbeklimmers zich heerlijk kunnen uitleven.
  • De badplaatsen Agios Konstantinos en Arkitsa en het mooie strand van Livanates.
  • De traditionele bergdorpjes van Kallidromo.
  • Het Agathonos klooster uit de 15e eeuw.
  • De stranden van Pelasgia en Achladi.
     
  • Het archeologisch museum van Lamia.

 


Links naar Fthiotida
 

 

Gemiddelde temperaturen Fthiotida

Januari
10.3°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.9°C
Mei
20.7°C
Juni
25.2°C
Juli
28.0°C
Augustus
27.8°C
September
24.2°C
Oktober
19.5°C
November
15.4°C
December
12.0°C


Waar ligt Fthiotida?


Waar ligt Fthiotida
De kaart / landkaart van Fthiotida

Bestemmingen Fthiotida
Fthiotida
0 reviews
-
Meer Centraal Griekenland bestemmingen
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024