Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Vakantie Centraal Griekenland - Griekenland

Centraal Griekenland. Centraal Griekenland, door de Grieken Sterea Ellada genoemd, is een grote geografische streek die, zoals de naam het ook zegt, centraal in Griekenland ligt. De oppervlakte van 'Sterea Ellada' is ongeveer 25.000 km2 en er wonen 4,5 miljoen mensen hier. Tot Centraal Griekenland horen de departementen Attica, Evia, Viotia, Fthiotida, Fokida (Fokis), Evritania en Etoloakarnania. Tijdens de Turkse bezetting werd deze streek ook Roumeli genoemd maar daar hoorden Attica en Evia niet bij. De grootste steden zijn hier behalve Athene, de steden Chalkida (53.000 inwoners), Lamia (46.000 inwoners), Agrinio (40.000 inwoners), Thiva (21.000 inwoners), Livadia (20.000 inwoners), Mesolloggi (10.000 inwoners) en Nafpaktos (10.000 inwoners).

Centraal Griekenland informatie

Evritania

De prefectuur Evritania wordt beschouwd als een ideale bestemming voor een wintervakantie; het bergachtige gebied is van adembenemende natuurlijke schoonheid. Het is dichtst beboste en waterrijkste gebied van Griekenland. Het wordt vaak "Zwitserland" van Griekenland genoemd. Karpenissi is de hoofdstad van de prefectuur en ligt aan de voet van de berg Timfristos op een hoogte van 960 m. De heldere atmosfeer, het droge, gezonde klimaat, de platanen, kastanjebomen en dennenbomen maken Karpenissi een ideale plaats voor een zomer en wintervakantie. De kerken van Agia Triada en Gorgianades en de plaats Kefalovrisso kunt u een bezoekje brengen.
 

Etolo-Akarnania

De prefectuur Etolia-akarnania in het westen van Sterea Ellada combineert de schoonheid van de zee met die van de bergen. De hoofdstad van de prefectuur is Messolongi (244 km van Athene)
Het kleine eiland Etoliko ligt 13 km ten noord westen van Messolongi en is verbonden met het vaste land door een stenen brug. Ongeveer 50 km ten noordwesten van Messologgi ligt Astakos, een pittoresk marktstadje, aan de golf met dezelfde naam. De mooie onbedorven standen met fijn wit zand en de zee met elke tint blauw bij Agios Yorgis, Asprogiali en Vela maken het gebied perfect voor een rustige zorgeloze vakantie.
 

Fthiotida

Deze regio is zowel in de zomer als in de winter geschikt om naartoe te gaan. De zee van de Evoikos en Korinthiakos, het ski centrum bij Parnassos, de rijkdom van de archeologische gebieden bij Orchomenos, Chaironia, Plataiai en Thebes zijn een garantie om uw aandacht vast te houden.
 

Fokida

De groene prefectuur Fokida, vol met olijven gaarden en kleine stranden, trekt elk jaar een groot aantal toeristen aan. De hoofdstad en commercieel centrum van de prefectuur is Amfissa (200 km van Athene). De grootste stroom toeristen wordt aangetrokken door Delphi de plek van het beroemde Orakel van Apollo op de hellingen van de berg Parnassos.
 

Viotia

Livadia (135 km van Athene) is de hoofdstad van de prefectuur. Er heerst een droog Middellandse klimaat. Livadia is de hoofdstad van de prefectuur (135 km van Athene) en is gebouwd tussen twee heuvels van een kloof waardoorheen de bronnen van Erkina stromen. Thebes (87 km van Athene) gebouwd in een vruchtbare laag gelegen gebied is archeologisch gezien erg interessant. Volgens de overlevering is Thebes gesticht door koning Kadmos. Thebes (Thiva) was ook de geboorteplek van Hercules. U kunt o.a. een bezoek brengen aan het archeologisch museum, de Myceense graftombes, de ruïnes van tempels.
 

Evia

Evia wordt in andere talen ook wel Euboea genoemd, in het Nieuwgrieks wordt het uitgesproken als Evvia. Noord Evia is zeer groen en zuid Evia is nogal aan de kale kant. Je kunt op twee manieren op Evia komen, over de weg en met diverse ponten, die allen geschikt zijn om de auto mee te nemen. Vanaf Athene via de "National Road" (Ethniki) naar Halkida en daar de brug over.

Foto's Centraal Griekenland


De kaart van Centraal Griekenland - Map of Sterea Ellada

Of klik op de kaart

(klik op de kaart om te navigeren)
 

De kaart van Centraal Griekenland - De kaart van Sterea Ellada
De kaart van Centraal Griekenland - Sterea Ellada Etoloakarnania Evritania Fthiotida (Ftiotida) Griekenland Lefkas Ithaki Kefalonia Skiathos Alonissos Skopelos Skyros Athene / Attica Evia GriekenlandPeloponnesos - Peloponnesos GriekenlandEpirus Griekenland Thessalie Griekenland

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.9°C
Mei
20.7°C
Juni
25.2°C
Juli
28.0°C
Augustus
27.8°C
September
24.2°C
Oktober
19.5°C
November
15.4°C
December
12.0°C


Centraal Griekenland: Waar ligt Centraal Griekenland?


Waar ligt Centraal Griekenland
De kaart / landkaart van Centraal Griekenland

© De Griekse Gids 2000-2024