Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Etoloakarnania

Regio Etoloakarnania - Griekenland

Etoloakarnania vakantie (Αιτωλοακαρναν╬»α). Etoloakarnania is een Grieks departement in het westen van Griekenland. Etolia (Aitolia) en Akarnania zijn historische en tegelijk geografische regio’s in het westen van het Griekse vasteland (Centraal Griekenland – Sterea Ellada). Deze twee voormalig aparte regio’s worden door de rivier Acheloos gescheiden. Het heeft een oppervlakte van 5447 km², daarvan is 1000 km² vlak, de rest  bestaat uit lage en hoge bergen. 

De hoofdstad van Etoloakarnania is Messolongi, andere belangrijke steden zijn Agrinio en Nafpaktos. Ten westen van Etoloakarnania ligt het eiland Lefkas dat met de auto bereikbaar is en in Aktion bevindt zich het internationale vliegveld van het departement.

Het dorp Sparto (Bekend uit B & B Vol Liefde), ligt in Etoloakanarnia. Wil je meer weten over Sparto klik dan hier>

Nafpaktos Etoloakarnania
Nafpaktos Etoloakarnania

Etoloakarnania grenst in het noorden aan de golf van Amvrakikos, in het oosten met de departementen Fthiotida, Fokida en Evritania, in het zuiden met de Golf van Patras en de Golf van Korinthe. In het westen grenst het met de Ionische zee.

Het is een departement waar de zuidelijke uitlopers van het Pindos gebergte uitkomen. Tussen de bergen zijn grote vruchtbare valleien en vlaktes. Grote vlaktes zijn die van Agrinio, Messolongi en van Katochi. Kleinere vlaktes zijn die van Astakos, Vonitsa, Antirrio en Katouna. Op Etoloakarnania stromen grote rivieren zoals Acheloos, Evinos en Mornos. Daarnaast zijn er allerlei meren, groot en klein, zoals Trichonida, Amvrakia, Ozeros, Voulkaria en Lisimachia.

Etolia
Etolia

In het zuiden van het departement, waar de rivieren Acheloos en Evinos uitmonden, zijn drie grote lagunes gevormd, dat zijn de lagunes van Etoliko, van Messolongi en van Klisova.

Foto's Etoloakarnania - Etoloakarnania in beeld

Geschiedenis Etoloakarnania

Volgens de Griekse mythologie waren de eerste inwoners van Etoloakarnania  de ‘Kourieten’, die later Etolen (Aitolen) genoemd werden omwille van de eerste koning, Etolos. Aan de andere kant, het land der Akarnen, dat lag in het westelijke deel van het huidige Etoloakarnania, deze bevolking was genoemd naar de Griekse held Akarnanas die zoon was van Alkmeon en Kaliroi.

Tussen de Etolen en Akarnen ging het in de oudheid niet al te goed want de Etolen hadden als religieus centrum de stad ‘Thermos’, de Akarnen zagen het stadjes ‘Stratos’ en ‘Olpes’ als hun religieus centrum. De Etolen en Arkanen vochten steeds weer opnieuw tegen elkaar totdat ze door de Romeinen werden overmeesterd.

Na de Romeinen kwamen de Byzantijnen, vervolgens de Franken en later de Ottomanen die het hele gebied naar zich toe trokken behalve dan Nafpaktos dat tot de Venetianen behoorde. Net voor de Griekse opstand in 1821 werd Nafpaktos uiteindelijk toch door de Ottomanen bezet. Tijdens de Ottomaanse bezetting werd Etoloakarnania het ‘gebied’ waar Grieken verzet boden en tegen de Turken vochten. Bergachtig en ontoegankelijk als het was,  dit werd het gebied waar voortvluchtige Grieken zich konden verbergen en waar de ‘Griekse Geest’ overleefde en zich verder kon ontwikkelen. In Etoloakarnania vonden enkele van de belangrijkste historische gebeurtenissen plaats zoals in Messolongi, Agrafa, Agrinio en Etoliko waar historische slagen plaatsvonden.

Bezienswaardigheden, tips Etoloakarnania
 

Agrinio

AgrinioDe stad Agrinio is de grootste stad van het departement Etoloakarnania. In deze gemeente wonen bijna honderdduizend inwoners, 40% van de bevolking van het departement woont hier. Agrinio is het belangrijkste handels- en economisch centrum van de hele regio. Agrinio ligt 35 km ten noorden van Messolongi en is een belangrijk tabak producerend centrum.
Méér over Agrinio »
 

Amfilochia

AmfilochiaAmfilochia ligt helemaal in het zuidoosten van de golf van Amvrakikos, 55 kilometer ten zuidoosten van Preveza. Het stadje, dat ongeveer 4000 inwoners telt, ligt op de hellingen van twee schuin tegenover elkaar liggende bergen en is tot beneden aan het water gebouwd. Aan de kade zijn veel tavernes, cafés en allerlei winkels. Er is een boulevard waar je langs het water een lange wandeling kunt maken.
Méér over Amfilochia »
 

Astakos

AstakosAstakos, dit betekent letterlijk 'kreeft', is een kustplaats in het westen van het departement Etoloakarnania. Het ligt in een diepe baai, op de hellingen van de berg Veloutsa, naast een vruchtbare vlakte, 85 km van de stad Preveza en 58 km van Agrinio. Het is een levendig stadje waar een haven is. Aan de haven zijn leuke tavernes en cafés. Vanaf de haven vertrekken bootjes naar o.a. de eilanden Ithaki en Kefalonia.
Méér over Astakos »
 

Etoliko

Etoliko (Aitoliko)Etoliko is een bijzonder stadje want het ligt op een eilandje in het midden van een grote lagune, twaalf kilometer ten noordwesten van de stad Messolongi. Het eilandje is dichtbevolkt en heeft een maximale lengte van ongeveer 665 meter en een maximale breedte van 532 meter. Aan beide zijden van het eiland zijn er stenen bruggen die het eiland met het vasteland verbinden, de lengte van deze bruggen is ongeveer 300 meter.
Méér over Etoliko »
 

Messolongi

Messolongi (Messolonghi)Messolongi is bekend om de heroïsche uittocht van de "Vrije belegerden" op 10 en 11 april 1826. Het is een mooie rustige stad met heel veel traditionele huizen. De architectuur is opvallend en een bezoek aan deze stad doet aan andere tijden denken. De stad werd gesticht in de zestiende eeuw op drie eilanden aan de monding van de Acheloos en Evinos rivieren die later werden verenigd.
Méér over Messolongi »
 

Mytikas

Mytikas EtoloakarnaniaMytikasis is een vissersdorp aan de Ionische zee dat ongeveer een kilometer van het eilandje Kalamos ligt. De huizen in Mytikas zijn tot aan het water gebouwd. Er zijn een aantal cafés, restaurants en er is ook een camping. Vanaf de haven van Mytikas wordt het eilandje Kalamos bevoorraad, dagelijks varen er meerdere bootjes heen en weer naar het eiland.
Méér over Mytikas »
 

Nafpaktos

NafpaktosNafpaktos is een prachtige stad met een mooie Venetiaanse vesting en heeft ongeveer 20.000 inwoners. "Nafpaktos" betekent letterlijk bouw van schepen, dit komt omdat reeds in de oudheid hier schepen werden gebouwd. Tijdens de Romeinse bezetting was Nafpaktos erg welvarend, dat kwam mede door de ligging, recht tegenover Peloponnessos.
Méér over Nafpaktos »
 

Paleros

PalerosPaleros is een badplaats in het westen van het Griekse departement Etoloakarnania, het ligt aan de kust van de Ionische zee, precies tegenover het eiland Lefkas. Het stadje ligt op het Griekse vasteland, dertig kilometer ten zuiden van het vliegveld Aktion. Aktion is het vliegveld waar toeristen aankomen die als bestemming Epirus en Lefkas hebben.
Méér over Paleros »
 

Vonitsa

VonitsaVonitsa is een leuk stadje op het Griekse vasteland, in het departement Etoloakarnania. Het ligt aan de zuidelijke kust van de golf van Amvrakikos, 10 kilometer ten oosten van Aktion, de internationale luchthaven van Preveza (Parga) en Lefkas. Vonitsa is erg gezellig en wordt door velen beschouwd als de poort naar de Amvrakikos baai. In het stadje, bij het water, zijn veel leuke restaurants en cafés zijn. Er is een leuke haven waar vissersboten en zeilboten aanmeren. Ten oosten van de stad ligt het zand-kiezelstrand waar door de gemeente parasols aan het strand zijn geplaatst. Het gebied waar Vonitsa ligt, is een gebied dat iets van het Gardameer heeft. Heel veel groen, bergen en heuvels eromheen.
Méér over Vonitsa »

Natuur in Etoloakarnania

 • De kloof van Nissa
 • De kloof bij Monastiraki
 • De mooie rivieren, meren en bossen in het departement.
   

Campings Etoloakarnania

 • Camping Alyzia
  Open van 1 mei tot en met 30 november
  Plaats: Mytikas
  Tel: 0030-26460-81496
  Winter: 0030-26460-81286
   
 • Camping Dounis beach
  Open van 1 mei tot en met 30 september
  Plaats: Nafpaktos
  Tel: 0030-26340-31565
  Winter: 0030-2610-420890

  Camping Kekropia
  Open van 1 mei tot en met 30 november
  Plaats: Paleros
  Tel: 0030-26430-41880
  Winter: 0030-26430-41331
   

Gemiddelde temperaturen Etoloakarnania

Januari
10.3°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.9°C
Mei
20.7°C
Juni
25.2°C
Juli
28.0°C
Augustus
27.8°C
September
24.2°C
Oktober
19.5°C
November
15.4°C
December
12.0°C


Waar ligt Etoloakarnania?


Waar ligt Etoloakarnania
De kaart / landkaart van Etoloakarnania

Etoloakarnania
0 reviews
-
Meer Centraal Griekenland bestemmingen
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024