Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Eiland Psara - Griekenland

Psara vakantie. Psara is een klein Grieks eiland, centraal in de Noord-Egeïsche zee. Het is ongeveer 40 km² groot en ligt 18 kilometer ten westen van het eiland Chios. Het is een kaal, rotsachtig eiland waar weinig of geen landbouw plaatsvindt. De meeste inwoners zijn vissers, veehouders en er zijn ook wat imkers.

Hoofdstad van het eiland is het dorp Psara met ongeveer 400 inwoners. Dit is ook het enige dorp op het eiland. Het ligt helemaal in het zuidwesten van Psara, op een smal schiereiland. Hier bevindt zich ook het haventje waar je veel vissersbootjes en zeilbootjes ziet. Hier aan het water bevindt zich het dorpsplein en daarnaast zijn er een aantal tavernes, kafeneions en enkele minimarktjes.

Psara is een eiland waar het lijkt alsof de tijd is stil blijven staan. Zelfs in het hoogseizoen is het hier niet druk. Het is ideaal voor mensen die de totale rust zoeken. Hoewel het overdag meestal rustig is, zijn de avonden gezellig druk en de weinige horeca zaken raken dan vol.

Je kunt bij Psara zwemmen en snorkelen in afgelegen baaitjes. Je kunt ook wandelen in de kale, rotsachtige natuur.  Psara is een bergachtig eiland met een ruige kust. De noordkust en de oostkust zijn ontoegankelijk vanwege de hoge, steile rotsen. De westkust en zuidkust, hoewel ook erg rotsachtig, zijn meer toegankelijk. Hier bevinden zich ook alle stranden van het eiland.

Foto's Psara - Psara in beeld

Bezienswaardigheden Psara

 • Ten westen van het dorp Psara, aan de smalle landstrook, ligt het strand Kato Gialos en precies daarachter, in noordelijke richting, een heuvel met op de top de kerk van Agios Nikolaos. Het is een bijzondere kerk, omdat deze groot is in verhouding met het kleine eiland, ook de architectuur is anders dan bij andere kerken.
 • Ten oosten van Psara ligt het strand Katsouni, hier bevindt zich het maritiem museum. Hier bevindt zich ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland: de ‘Spitalia’. Het is een gebouw bestaande uit vijf kamers. Vroeger moesten hier lokale reizigers na hun terugkomst op het eiland, tijdelijk verblijven totdat bewezen werd dat ze geen ziekte hadden meegebracht van hun reis. Dan pas mochten ze terug naar hun gezin. Het woord Spitalia is afgeleid van het woord ‘hospital’. Tegenwoordig is dit gebouw een café-restaurant met een groot terras met uitzicht op het mooie zandstrand en op Paliokastro.
 • Ten oosten van Psara-dorp bij het strand Katsouni bevindt zich het maritiem museum.
 • Mavri Rachi of Paliokastro: ten zuiden van het dorp, bovenop de rotsachtige heuvel op het schiereiland, staan twee kerken: die van Agios Ioannis en van Agia Anna. Via een geplaveid wandelpad kun je tot boven wandelen. Hier bevond zich vroeger een fort waar 120 Grieken zichzelf in 1824 hebben opgeblazen, nadat ze omsingeld werden door de Turken. Er staat hier een monument ter herinnering aan deze slachtoffers.
 • Faros, de vuurtoren op het meest zuidoostelijke punt van Psara (Er tegenover ligt het eiland Chios)
 • In het noordoosten van het eiland, boven op de kale bergen, ligt het klooster van de Hemelvaart van Maria. Er is een ruimte waar oude voorwerpen tentoongesteld worden en er is een bibliotheek met zeldzame manuscripten en hiëratische teksten.
 • Het archeologische park bij het strand Archontiki.
 • Het huis van de Griekse held Kanaris.
 • Het eilandje Antipsara dat tegenover Psara ligt, in westelijke richting. Het eiland is onbewoonbaar maar wordt in de zomermaanden veel bezocht met toeristenbootjes. Het is een eiland met lage heuvels waar enkele zeer mooie stranden zijn. Het mooiste strand is Psili Ammos, een strand met duinen waar het zeewater turquoise kleurt. Een ander mooi strand is dat van Stefani.

 


Foto: G. Malakos

Stranden Psara

Alle stranden van Psara liggen aan de west- en zuidkust.

Aan de westkust zijn het de stranden:

 • Kato Gialos, ten westen van de smalle zandstrook dichtbij de haven.
 • Lakka, een van de mooiste stranden van Psara met precies er tegenover de eilandjes Ai Nikolaki en Nisiopoula.
 • Archontiki waar graven uit de Myceense tijd zijn ontdekt. Tegenover Archontiki ligt op kleine afstand het eilandje Daskalio.
 • Ftelio: een van de grootse stranden van het eiland.

Aan de zuidkust zijn het de stranden:

 • Katsouni, waar ook Spitalia zich bevindt.
 • Agia Kyriaki, Megali Ammos en Lazaretta
 • Strand Limnos
 • Het afgelegen strand Limnonaria waar wild kamperen de gewoonste zaak van de wereld is. Dit strand bevindt zich 1200 meter van de weg, je kunt er alleen te voet of per boot komen.

Geschiedenis Psara

Hoewel het eiland piepklein is, heeft het een fameuze geschiedenis. Hier vandaan komen een aantal grote Griekse helden, zoals Kanaris en Papanikolis. Het huis waar Kanaris heeft gewoond is gerestaureerd en bevindt zich vlakbij de kerk van Agios Nikolaos. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken in 1821, was dit een van de Griekse eilanden waar de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomanen ontstond (samen met de eilanden Hydra en Spetses). In 1824 werd Psara totaal verwoest door de Turken.

In de oudheid heette het eiland Psira of Psiri en het kwam ook in de Odyssee van Homerus voor. Het eiland is sinds 5000 v.Chr. bewoond.

De vlag van Psara

1821 Flag of Psara

Bereikbaarheid Psara

Psara heeft geen vliegveld en is alleen per boot bereikbaar vanaf Chios en Piraeus.
Chios: twee keer per dag varen boten heen en weer. De tocht duurt ongeveer 4 uur.
Piraeus: twee keer per week. Boottocht duurt ongeveer zes uur.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door:
De heer G. Malakos voor de foto's.
Organsiatie voor toerisme op Chios (www.chios.gr)

Lees ook: Psara een trots stipje-in de zee

Gemiddelde temperaturen Psara

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Waar ligt Psara?


Waar ligt Psara
De kaart / landkaart van Psara

Bestemmingen Psara
Psara
1 reviews
8.0
Meer Egeische eilanden bestemmingen
Nieuwsbrief Griekenland De interactieve kaart van Griekenland Griekenland tijdschrift magazine
© De Griekse Gids 2000-2024