Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Kato Zakros

Kato Zakros - Eiland Kreta

Zakros. Zakros is een traditioneel dorp op Kreta, dat tussen Sitia (40 kilometer) en Palekastro (20 kilometer) ligt. De inwoners (ongeveer 1000) zijn over het algemeen landbouwers en vissers. Zakros bestaat uit Epano (= Boven) Zakros en Kato (=Beneden) Zakros.

Kato Zakros ligt aan de kust op ongeveer 7 kilometer van Epano Zakros. In het omringende gebied zijn talrijke waterbronnen en er zijn archeologische vondsten gedaan. Kato Zakros ligt aan de zuidwest kust van Kreta. Het is een klein vissersdorp met een groot zand-kiezelstrand. Bij het strand zijn meerdere vistaverna's, cafetaria's en andere restaurants. Precies achter het strand van Kato Zakros liggen de resten van een Minoïsch paleis. Dit paleis heeft een enorme bloei gekend in de periode 1700 v.Chr tot 1450 v.Chr. Er kwam abrupt een eind aan, nadat een zware aardbeving het gebied had getroffen. De moeite waard is ook een wandeling door de "kloof der doden", ook wel "Dodenvallei" genoemd. De "Dodenvallei" loopt van Epano (boven) Zakros tot aan de zee bij Kato (beneden) Zakros. Aanbevolen voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook ligt de Pelekita grot op 5 kilometer afstand van kato Zakros, met mooie stalagmieten en stalactieten.

Strand Kato Zakros Kreta
Strand Kato Zakros


Epano Zakros (Zakros), dat ongeveer 110 kilometer van Agios Nikolaos ligt, bevindt zich tussen twee heuvels en is helemaal omringd door olijfgaarden. In Epano Zakros zijn waterbronnen die een bezoek meer dan waard zijn.

Wanneer je een auto huurt kan je het eiland aan deze kant goed verkennen. Je kunt dan naar het klooster van Toplou rijden, naar Sitia, Vai en naar Ierapetra, maar ook wat verder, richting Agios Nikolaos, Elounda en Spinalonga.

Foto's Kato Zakros

Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 62 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 80 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 71 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 67 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 47 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 22 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 2 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 57 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 18 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 60 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 1 - Foto van De Griekse Gids Zakros en Kato Zakros - Kreta - De Griekse Gids 34 - Foto van De Griekse Gids

meer foto's van Kato Zakros»

Het paleis van Zakros

Het paleis van Zakros is wat betreft grootte het vierde grootste onder de Minoïsche paleizen (na Knossos, Festos en Malia). Het bevond zich op een gunstige strategische positie, aan een beschermde baai. Het paleis was het centrum van commerciële uitwisseling met de landen van het Midden Oosten, zoals blijkt uit de opgravingsvondsten (slagtanden van olifanten, aardewerk, koper enz.). Het was tevens een administratief, religieus en commercieel centrum dat door de stad werd omringd. Na de vernietiging werd het niet herbouwd en werd de site alleen gebruikt voor agrarische doeleinden.

Opgravingen paleis Kato Zakros Kreta
Opgravingen paleis Kato Zakros Kreta

Er zijn begraafplaatsen ontdekt in grotten op de hellingen van de "Vallei der Doden", zoals de vallei die zich uitstrekt van Pano Zakros tot Kato Zakros wordt genoemd. De vondsten van de opgravingen worden tentoongesteld in het Museum van Heraklion, terwijl enkele bewaard worden in de musea van Sitia en Agios Nikolaos.


Gemiddelde temperaturen Kato Zakros Lassithi Kreta

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C


Lassithi Kreta: Waar ligt Kato Zakros?

Waar ligt Lassithi Kreta
De kaart / landkaart van Kato Zakros© De Griekse Gids 2000-2024