METEORA. De imposante rotsen met de Meteora-kloosters liggen op het vasteland van Griekenland, in Thessalie in het departement Trikala. Meteora is een van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO en het meest belangrijke in Thessalië. Na de heilige berg Athos, is dit het belangrijkste kloostercentrum van Griekenland. Meteora hoort absoluut in de Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland.
"De hoge Meteora rotsen met de kloosters zijn indrukwekkend."
In de 11e eeuw, kwamen de eerste kluizenaars op de onbetreden pieken van de imposante rotsen en bouwden de "Skiti" van Doupiani. In de 14e eeuw vormde de heilige Athanasios Meteoritis de eerste georganiseerde kloostergemeenschap op de rots van Megalo (grote) Meteoro. Vierentwintig kloosters hebben zich vanaf toen in meer dan 600 jaar verspreid over de rotsen.
Meteora Kloosters
Tegenwoordig bestaan alleen de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas nog en ze zijn nog steeds in gebruik. Iedere dag komen bezoekers vanuit de hele wereld hier samen om de kloosers te bekijken, te mediteren en te bidden. Ze leren het leven van de monniken kennen, bewonderen de onbeschrijflijke natuur, de artistieke architectuur en bestuderen de historische overblijfselen. Het gebied kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters.
Door eeuwenlange wind - en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 9e eeuw werden de natuurlijke zandstenen torens beklommen door kluizenaars die daar hun eigen leefomgeving creëerden en slechts af en toe naar beneden kwamen. Vanaf de 11e eeuw trokken elders verdreven monniken naar het gebied. Halverwege de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de toppen.
Meteora
In 1336 stichtte de monnik Athanasios, afkomstig van de berg Athos zijn Groot Metéoron, het hoogst gelegen (623 m) en belangrijkste klooster dat hier gesticht zou worden. Nog 23 andere kloosters zouden volgen. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel 40 meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen én personen naar boven. In de hoogtijdagen bestond er een autonome gemeenschap van monniken en 24 kloosters in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld
Wil je de Meteora rotsen en kloosters met eigen ogen bewonderen en zoek je een goed hotel of appartement in de omgeving? Kijk dan naar ons uitgebreide vakantieoverzicht naar Meteora. Wil je een fly & drive vakantie boeken waarbij je langs verschillende prachtige plekken van Griekenland komt? Boek dan je reis bij Griekse Gids Reizen.
Sinds 1490 werd de abt van het Groot Metéoron ook het hoofd van de gehele monniken gemeenschap van Meteora. In de 17e eeuw begon echter het verval van het kloosterleven in Meteora. In de 18e eeuw werden de kloosters gebruikt als toevluchtsoord voor Grieken die door de Turkse overheersers opgelegde belastingen wilden ontduiken.
Tijdens de 19e eeuw werden de Meteora- kloosters gebruikt om te ontkomen aan oprukkende rebellen en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Burgeroorlog (1945-1949) hebben de toen nog overgebleven kloosters veel schade opgelopen.
Na al die gewelddadige eeuwen zijn er slechts 6 kloosters in redelijke staat overgebleven, waarvan sommige nog steeds bewoond worden door monniken en nonnen. Sinds 1988 staat Meteora op de Werelderfgoedlijst. Men deed de laatste tijd véél moeite om de kloosters in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Het zijn de volgende:
1 Agios Nikólaos Anapafsás (H. Nikolaas)
2 Mega Metéoron (Groot Metéoron)
3 Varlaäm
4 Rousánou
5 Agia Triáda (H. Drievuldigheid)
6 Agios Stéfanos (H. Stefaan)
Lees ook het artikel: Chalkidiki, Thessaloniki en Meteora in 1 vakantie