Eilandhoppen Griekenland
Griekenland TUI 2018


  


Bergbeklimmen in Griekenland

Alpinisme of bergbeklimmen is het beklimmen van bergen en hellingen. In Griekenland is in de bergen zeer mooi te wandelen en klimmen. Bij routes, waarbij men naar boven kan wandelen zonder de handen te gebruiken, spreekt men van bergwandelen i.p.v. bergbeklimmen. Deze vorm wordt door zeer veel toeristen in Griekenland beoefend. Over het algemeen zijn de bergen in Griekenland zeer geschikt voor het maken van prachtige wandelingen. U komt wandelend op de meest indrukwekkende plaatsen terecht.

Twee derde van het landoppervlak van Griekenland is bergachtig. De kern van het Griekse vasteland wordt gevormd door het Pindusgebergte met zijn uitlopers, waaronder skigebied de Parnassos (2457 m). In Macedonië ligt de hoogste top van Griekenland, de godenberg Olympus, maar liefst 2917 m hoog. Griekenland heeft meer dan 300 berggebieden die in hoogte variëren. Ook Kreta is zeer bergachtig. De meerderheid van de eilanden in de Egeïsche zee zijn in feite de bergtoppen van de Egeïsche landmassa die ooit de link tussen het Griekse vasteland en Klein Azië was.

Ongeveer veertig berggebieden in Griekenland hebben toppen van boven de 2000 meter. De Griekse bergen staan bekend om hun gevarieerdheid, met hun prachtige landschappen en unieke bossen, waarvan er vele tot de oudste natuurlijke bossen van Europa worden gerekend. Dankzij de overweldigend rijke aanwezigheid van flora en fauna zijn vele gebieden uitgeroepen tot nationaal Park en worden beschermd. Dankzij de goede infrastuctuur, die de laatste tien jaar tot stand is gekomen vormen ze de ideale bestemming vormen voor de bergsport en wintersport.

Het eiland Kalymnos staat bekend om de goede klimmogelijheden. Verder zijn de bergen Olympus en Meteora zeer gechikt voor klimmen en in Argolida op de Peloponessos zijn ook goede mogelijkheden.

Er zijn drie soorten bergbeklimmen. Bij de eerste soort wandelt men langs kabels, tot de bovenkant van de berg wordt bereikt. De kabelroute is meestal niet zo steil en de bergen zijn niet zo hoog. Bergbeklimming vindt ook op steilere hellingen en hogere bergen plaats. Men moet dan met handen en voeten omhoog komen. Hierbij gebruikt men speciaal materiaal, zoals stevige bergschoenen, klimtouw en een pikkel. Tussenzekeringen worden gelegd dmv. haken e.d. De derde soort is het beklimmen van ijshellingen. Dit gebeurt op erg hoge bergen waarvan de top boven de boomgrens ligt.


 


(Tekst ©De Griekse Gids)