Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Astypalaia

Eiland Astypalaia - Griekenland

Astypalaia (Astypalea) vakantie. Astypalaia is het meest westelijke eiland van de Dodecanese Eilandengroep. Het is een idyllisch en bergachtig eiland. Astypalaia betekent letterlijk "Oude Stad". Hoewel het eiland bij de Dodecanese hoort, ligt het eigenlijk tussen de Dodecanese en de Cycladen in, ten zuidwesten van eiland Kos en ten zuidoosten van Amorgos. Het had net zo goed een Cycladen eiland kunnen zijn, zeker als je kijkt naar de manier van bouwen en de kleur van de huisjes hier (witte huisjes).

Astypalaia lijkt te bestaan uit twee kleinere eilandjes, die met een smalle strook land aan elkaar verbonden zijn. Wanneer je van hoog in de lucht uit het vliegtuigraam kijkt, dan lijkt Astypalaia op een vlinder. Deze smalle strook land wordt "Steno" (=Smal) genoemd en is minder dan 100 meter breed.  Het eiland wordt dus van nature verdeeld in "Mesa Nisi" (het binnen-eiland, het westelijk deel) en "Exo Nisi" (het buiten-eiland, het oostelijk deel).  Het is een niet al te groot eiland met een oppervlakte van 97 km2 en een grillige kustlijn die een lengte van 110 kilometer heeft.

Astypalaia Video

Video Astypalaia - ©De Griekse Gids

Vakantie

Wil je op vakantie naar Astypalaia en zoek je een goed hotel of appartement?  Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken, we zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Foto's Astypalaia - Astypalaia in beeld

Waarom en voor wie is Astypalaia de ideale vakantiebestemming?

Het is vooral een bestemming voor mensen die rust zoeken in een idyllische, typisch Griekse omgeving. De pittoreske hoofdstad is de locatie waar veel mensen van dromen. Het is er gezellig, er zijn leuke ouzeri’ s,  tavernes, cafés en winkeltjes. Op het eiland zijn een aantal kleinschalige badplaatsjes waar leuke zand- maar vooral kiezelstrandjes zijn.  De natuur is vaak ruw en mysterieus, bij sommige routes over zandwegen kom je een soort maanlandschappen tegen, kale rotsachtige bergen en kloven. Bij Vathy lijkt de zee eerder een meer te zijn dan een zee.

Wandelen

Het eiland is geschikt voor wandelaars. Op de wegen rijden maar weinig auto’s. Al met al zijn er op het eiland twee tankstations en dat geeft aan hoe weinig er op het eiland met de auto gereden wordt. Hier in Astypalaia is geen massatoerisme. Hoewel het niet massaal bezocht wordt, wij waren verrast door de diversiteit van de toeristen, degenen die we gesproken hebben kwamen uit alle hoeken van de wereld zelfs uit Amerika en Australië.

Bezienswaardigheden op Astypalaia

  • Chora Astypalaia: Chora is de mooie hoofdstad van het eiland. Deze hoofdstad is op de hellingen van een heuvel gebouwd met op de top het kasteel. De mooie traditionele, witte gebouwen zijn prachtig en doen eerder aan de Cycladen denken dan aan de Dodecanese. Een wandeling door de straatjes en steegjes is hier een mooie ervaring. Beroemd zijn de iets lager vanaf de top en het kasteel liggende oude windmolens, een van de mooiste plekken van het eiland. Ook hier bij de windmolens zijn leuke gezellige terrasjes.
  • Pera Gialos: Pera Gialos is een van de havens van Astypalaia. Het ligt aan de voet van de berg waar Chora ligt, eigenlijk is het ook een deel van de hoofdstad. Hier komen vooral zeilboten en vissersboten aanmeren. Gezellig is het bij het strandje van Pera Gialos waar leuke zaken zijn en winkels.
  • De kleine badplaats Livadi (Livadia) die in een vruchtbare vallei ligt en de badplaats Maltezana (Analipsi) die zijn naam te danken heeft aan de Maltezer piraten die hier regelmatig kwamen.
  • De vele mooie baaien en stranden. Sommige stranden zijn alleen via zandwegen bereikbaar, zoals de stranden Kaminakia, Vatses en Agios Ioannis aan de zuidwestelijke kust.
  • De diepe baai van Vathy in Exo Nisi waar de zee binnen in het eiland ligt en het eerder op een meer lijkt.
  • De vele diepe inhammen van het eiland die meestal alleen via zandwegen bereikbaar zijn

Korte geschiedenis Astypalaia

Het eiland is vernoemd naar Astypalaia, de dochter van Phoenix en Perimede. Vroeger werd het land ook "Ichthioessa" genoemd, vanwege de overvloedige vis die hier in de zee bij het eiland te vinden was. Astypalaia is sinds de prehistorische periode bewoond. Het was in handen van de Byzantijnen maar in 1204 viel het onder de Venetiaanse heerschappij. Het werd geregeerd door de Guerini-familie tot en met 1537 met uitzondering van een korte periode in de tijd (1269-1310) toen het Byzantijnse rijk het opnieuw overnam. In 1537 bezetten de Turken het eiland. Zoals het geval is met de andere eilanden in de Dodecanese, bleef Astypalaia tot 1912 onder Turkse heerschappij; het werd vervolgens veroverd door de Italianen, de Britten en de Duitsers totdat het uiteindelijk in 1948 in Griekenland werd geïntegreerd.

Bereikbaarheid Astypalaia

Astypalaia is zowel met het vliegtuig als met de veerboot bereikbaar. Het vliegveld wordt alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt (van en naar Athene en Rhodos). Veerboten arriveren vooral bij de haven van Agios Andreas dat ongeveer 6 km ten noorden van Chora, de hoofdstad van Astypalaia ligt. Op die manier is Astypalaia verbonden met Piraeus en met diverse Cycladen eilanden (bijv Amorgos, Paros, Naxos) en de Dodecanese (Kos, Kalymnos, Rhodos, Kastelorizo).

Nabijliggende eilanden

Vanaf de baai van Maltezana kunt je met een excursieboot diverse eilandjes bezoeken. Dat zijn:

  • In het zuiden: de eilandjes Diaporia, Chondro en Ligno (Dik en Dun, dicht aan de kust bij Maltezana), Kounoupi (Mug), Koutsomiti en Agia Kyriaki waar een prachtig strand ligt.
  • In het noorden: de langwerpige eilandjes Fokionisia (Zeehonden eilanden)
  • In het westen: de eilanden Pontikousa (Muizen eiland) en Ofidousa (Slangen eiland)
  • In het zuidoosten: en ten slotte Syrna, Plakida, Stefania en enkele kleinere eilanden.

Evenementen en feesten op Astypalaia

• Vanaf juni tot en met oktober neemt het Astypalaia-festival plaats, met veel concerten en voorstellingen.
• Op 2 februari de Panagia Flevariotissa-feest (Heilige Moeder Maria van Februari), een soort winterreünie-evenement voor de bewoners van Astypalaia.
• Op 15 augustus vindt de grootste viering van het eiland plaats boven op de heuvel bij de Panagia Portaitissa-kerk. Dit feest duurt drie dagen (14-15-16 augustus). Op 16 augustus organiseert de gemeente van Astypalaia een soort sportwedstrijden genaamd "Koukania".
• Op 4 september vindt een religieuze processie plaats in Chora, en worden de icoon van Panagia Portaitissa en de heilige relikwieën van de Heilige Anthimos rondgedragen.
• Op 27 juli is het Agios Panteleimon feest
• Op 6 augustus is het Sotiras Christos-feest (Christus de Redder)
• Op 8 september de Panagia Poulariani feest en in Vathy de Panagia tou Thoma-feest.

Het museum van Astypalaia

Het Archeologisch Museum van Astypalaia is gehuisvest in een hal op de begane grond, die in 1994 door het Kerkelijk liefdadigheidsfonds van Astypalaia aan het Griekse Ministerie van Cultuur werd verleend. De tentoonstelling werd georganiseerd in 1995-1996 en werd in de daaropvolgende jaren verbeterd en verrijkt met het speciale audiovisuele programma (Echorama). Het museum werd in september 1998 ingehuldigd. Het museum is in de zomemaanden iedere dag open van 8.30 - 16.00 uur. Dinsdag is het museum gesloten.

Activiteiten Astypalea

• Zwemmen en zonnen bij de stranden: Pera Gialos, Steno, Plakes, Kaminakia, Agios Ioannis, Panormos, Pachia Ammos, Agios Konstantinos, Vatses, en Livadia.
• Boottochten maken naar de nabijgelegen stranden.
• Bezoeken van grotten
• Klimmen: bij "Ftera" zijn er 20 klimroutes.
• Wandelen, bergbeklimmen en mountain biken
• Speervissen en duiken.
• Camperen nabij Chora

Nuttige telefoonnummers

• Gemeentehuis: 0030-22433-60.000 / 015
• Gemeentelijk bureau voor toerisme: 0030-22430-61412
• Politiebureau: 0030-22430-61207
• Vereniging van hotelhouders: 0030-22430-61412
• Landelijke medische kliniek: 0030-22430-61222
• Apotheek: 0030-22430-61444
• Postkantoor: 0030-22430-61223
• Havenbedrijf: 0030-22430-61208
• Luchthaven: 0030-22430-61.410, 22430-61588
• Archeologisch museum: 0030-22430-61500

Gemiddelde temperaturen Astypalaia

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Astypalaia?


Waar ligt Astypalaia
De kaart / landkaart van Astypalaia

© De Griekse Gids 2000-2021