Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Lipsi

Eiland Lipsi - Griekenland

Lipsi vakantie. Lipsi ligt ten oosten van Patmos en ten noorden van Leros en behoort tot de Dodekanesos. Het enige stadje Lipsi ligt met haar fotogenieke witte huisjes tegen een heuvel aan het eind van een diepe inham. Lipsi is een klein eilandje, ongeveer 10 vierkante kilometer groot. In de haven zul je meteen de kerk van Agios Ioannis zien met de blauwe koepel. Verder zijn er op het eiland een aantal leuke stranden zoals dat van Platis Gialos. De moeite waard is ook het Nikiforion museum. Lipsi heeft een oppervlakte van 16 km² met een kustlijn van 35 km en een bevolking van 610 inwoners. Het is een eiland met lage heuvels, struikgewas, beboste kusten, kleine valleien en is uitermate geschikt voor rustige vakanties. De geschiedenis is gelijk aan die van de andere eilanden van de Dodekanesos. De huidige nederzetting Lipsi is gesticht door een Kretenzer. Ooit was de wijn die hier geproduceerd werd van zeer hoge kwaliteit.

Foto's Lipsi - Lipsi in beeld

Natuur Lipsi

Het kleine eiland telt verschillende mooie baaien en wordt omringd door een aantal onbewoonde rotseilandjes. De bewoners benutten het heuvelachtige landschap (hoogste punt 271 m) voornamelijk voor de druiven- en meloenenteelt.
 

Bezienswaardigheden en tips Lipsi

Lipsi is de enige nederzetting op het eiland en gesticht rond 1670. De kerk van Agios Ioannis domineert de plaats. Alle stranden zijn hier schoon genoeg om te gaan zwemmen. De stranden van Lientou, Kampos, Elena, Katsadia, Papandria, Chochlakoura, Platys Gialos en Monodendri liggen het meest in de buurt.

Overige bezienswaardigheden op Lipsi zijn:

- Het kasteel met resten van gebouwen en graven.
- De verschillende oude kerken met hun mooie iconen.
- Het volksmuseum met iconen en liturgische –en traditionele voorwerpen.

Evenementen die hier worden gevierd zijn:

- Pasen
- Op 24 juni het feest van Klidonas.
- Op 23 augustus Maria’s herdenking.
- Van 15 tot en met 30 augustus een wijnfeest met overheerlijke wijn en volksdansen.

Gemiddelde temperaturen Lipsi

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Lipsi?


Waar ligt Lipsi
De kaart / landkaart van Lipsi

© De Griekse Gids 2000-2024