Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Eiland Tilos - Griekenland

Tilos vakantie. Hoewel Tilos een klein eiland is, ten zuiden van Nisyros, is het wel een interessant eiland, omdat hier ooit een prehistorische dwergolifant leefde, waarvan in een van de grotten de skeletten gevonden. De hoofdstad van Tilos is Megalo Horio (betekent letterlijk groot dorp) dat in het midden van het noorden van het eiland ligt. Tilos is een aangenaam en afwisselend eiland, dat geschikt is voor het maken van mooie wandelingen naar verlaten strandjes.

“Tilos is een een aangenaam en afwisselend eiland„

Het kerkje van Moni Agiou Panteleimona bevat 18e eeuwse fresco's. Van de oude geschiedenis van Tilos is niet zoveel bekend. Rond 1000 v.Chr. kwamen de Doriërs naar Tilos. Tot het einde van de 4de eeuw v.Chr. was Tilos zelfstandig en economisch welvarend. De antieke huizen van de hoofdstad Megalo Horio stonden op de zuidelijke helling van de heuvel Aghios Stephanos. Voor de noord muur van de Taxiarchis-kerk is nog een groot stuk van de antieke stadsmuur te zien. Te midden van de huizen zie je nog andere stukken van de verdedigingsmuren. Daarnaast zijn er op de heuvel steunmuren en antieke ruïnes tussen allerlei middeleeuwse gebouwen te zien. In de hoofdstad zijn ook veel halfvervallen kerkjes, die bestaan uit één ruimte met een gewelfd dak. Meestal zijn er fresco's uit de 14de en 15de eeuw te zien.

Tilos Livadia
Tilos Livadia

Geplaveide straatjes lopen van het dorp in haarspeldbochten naar beneden. Bij de vesting (Kastro) bevindt zich de imposante ingangspoort en enige gedeelten van de muur die nog uit de oudheid stammen. De eilandbewoners hebben deze vesting steeds weer versterkt en vergroot, iedere keer als er oorlogsgevaar dreigde. Binnen de muren bevindt zich onder de ruïnes een grote kerk die uit één ruimte bestaat, met fresco's uit de 16de eeuw.

Foto's Dodecanese

 

Eiland Tilos
Eiland Tilos

In een groen dal, in een idyllische omgeving, ligt het ommuurde klooster Aghios Panteleirnon uit de 18de eeuw. De ingang wordt "bewaakt" door een hoge vierhoekige toren. De overige (circa 20) kerken bezitten fresco's uit de 13e-16e eeuw. Nadat de Turken het eiland veroverd hadden, werden er alleen kleine kerken gebouwd, de ingangsdeur was soms maar één meter hoog. Ook de huizen werden in die tijd steeds kleiner. 'Een huis waar men nog net in past en een veld dat men nog net kan zien', was een passend bezit voor de bewoners van Tilos. Bijna ieder van hen heeft zijn eigen olijfpers en een oven op de binnenhof. De ongeveer 400 mensen die nu nog op het eiland wonen, leiden een geïsoleerd bestaan. Het zijn veelal oude zeelieden, die vroeger gewerkt hebben op de schepen van rijke families uit Rhodos of Symi of het zijn boeren, die nu nog steeds kunstige terrassen aanleggen om de kostbare aarde niet door de regen in zee te laten spoelen.

Gemiddelde temperaturen Tilos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Tilos?


Waar ligt Tilos
De kaart / landkaart van Tilos

© De Griekse Gids 2000-2024